Mity II wojny światowej

- Les mythes de la Seconde Guerre Mondiale
- 2024-11-13
- 2017-03-29
- Filip Rogalski
Japoński atak na Pearl Harbor był druzgocącą klęską Stanów Zjednoczonych, a Rommel był subtelnym strategiem; Waffen-SS stanowiła elitę armii, a armia włoska nie potrafiła walczyć; niemiecka wunderwaffe mogła odmienić losy wojny, a Hitler jedynie wyprzedził atak Stalina.
Dziesięciolecia po zakończeniu II wojny światowej wielu wciąż wierzy w fałszywe tezy, często wykreowane przez ówczesną propagandę państw Osi. W czasie działań wojennych budowały one mit o nazistowskiej potędze, a po wojnie ich celem było zrzucenie odpowiedzialności za popełnione zbrodnie na innych.
Mity II wojny światowej – to krytyczne spojrzenie na liczne wytwory propagandy, które z powodzeniem funkcjonują do dzisiaj. Ich podważenie rzuca zupełnie inne światło na przebieg konfliktu i pokazuje, jak trudno jest – nawet po zwycięstwie militarnym – wygrać walkę o historię.
Kup Mity II wojny światowej w ulubionej księgarni
Oceny książki Mity II wojny światowej
278 użytkowników ma tytuł Mity II wojny światowej na półkach głównych- Chcę przeczytać 140
- Historia 9
- 2018 4
- E-book 4
- II wojna światowa 2
- Kindle 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mity II wojny światowej
Ciekawa chociaż musze przyznać że ciężko było mi przez nią przebrnąć. Jest parę fragmentów które przychodzą bardzo łatwo a inne miałem wrażenie że się ciągną i ciężko mi było przebrnąć. Książka mimo iż ciekawa to jednak ciężko ją uznać za rzetelną, często występuje brak dowodów lub brak wchodzenia w polemikę z daną tezą zacytowaną przez jakąś postać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest zdecydowanie nierówna. Niektóre rozdziały są bardzo ciekawe i poruszają tematy rzadko spotykane w naszej historiografii (np. francuskie spojrzenie na wojnę). Niestety, inne fragmenty wypadają słabiej — są nudne i niezgrabnie napisane. Dodatkowo wiele mitów zostało obalonych w sposób mało przekonujący, a argumentacja autorów jest łatwa do podważenia. Można nawet zgadzać się z ich tezami, jednak przytoczone argumenty często okazują się niewystarczające.
Książka warta przeczytania jedynie wtedy, gdy zależy wam na „francuskiej” perspektywie i macie już podstawową wiedzę o temacie — w przeciwnym razie łatwo możecie powielać mity wynikające ze słabości argumentacji autorów. Choć część zagadnień została przedstawiona interesująco, na rynku dostępnych jest tak wiele znakomitych publikacji o tej wojnie, że po tę pozycję naprawdę nie warto sięgać.
Książka jest zdecydowanie nierówna. Niektóre rozdziały są bardzo ciekawe i poruszają tematy rzadko spotykane w naszej historiografii (np. francuskie spojrzenie na wojnę). Niestety, inne fragmenty wypadają słabiej — są nudne i niezgrabnie napisane. Dodatkowo wiele mitów zostało obalonych w sposób mało przekonujący, a argumentacja autorów jest łatwa do podważenia. Można nawet...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to122/2025 (audiobook 87/2025)
Otóż… guzik z pętelką.
I o tym mniej więcej jest ta książka.
Z jednej strony rozprawia się z pokutującymi do dziś tytułowymi mitami na temat drugiej apokalipsy, których istnienie daje się zauważyć najlepiej właśnie przy okazji kolejnych rocznic różnych wydarzeń.
Z drugiej – nie zawiera żadnych sensacji, nie wyważa zamkniętych drzwi. Porusza kwestie od dawna istniejące w historycznym dyskursie. Dla kogoś, kto – tak jak ja – nie jest wykształconym historykiem, ale jako tako interesuje się szeroko rozumianą historią, w tym okresem drugiej wojny, nie będzie tu nic, co wywróci jego postrzeganie procesu historycznego do góry nogami.
No chyba, że ktoś naprawdę do dziś żyje np. w przeświadczeniu, że Włosi nie potrafią walczyć, a francuski ruch oporu był gigantyczny i zdecydował o losach wojny – wtedy się mocno zdziwi ;)
Nie znaczy to jednak, że książka nie ma walorów poznawczych: owszem, obfituje w różne ciekawostki historyczne, relacje, wspomnienia. W żadnym razie lektura tej książki nie była dla mnie czasem straconym.
Lektor: Grzegorz Woś
122/2025 (audiobook 87/2025)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzy okazji niedawnej osiemdziesiątej rocznicy zbombardowania Hirosimy i Nagasaki znów pojawił się wysyp „artykułów” autorstwa przedstawicieli gatunku współczesnych „dziennikarzy”, którzy przeszywali świat myśli błyskiem i informowali o tym, że to właśnie dwa atomowe zrzuty zdecydowały o zakończeniu wojny na Pacyfiku i kapitulacji Japonii....
Bardzo ciekawa książka ukazująca wiele wydarzeń z drugiej perspektywy odmitologizowując je w zasadzie w całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe, bo inne spojrzenie na niektóre "dogmaty" związane z II Wojną Światową. Na pewno warte uwagi dla tych, którzy nie zadowalają się ogólnie przyjętymi ocenami i lubią pytać o alternatywne punkty widzenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Mity II wojny światowej" to książka, która wnikliwie demaskuje propagandowe uproszczenia i fałszywe przekonania na temat największego konfliktu XX wieku.
W rzetelny, choć wymagający sposób, analizuje kluczowe wydarzenia, postacie i decyzje strategiczne, które przez lata funkcjonowały w zbiorowej świadomości jako fakty. W efekcie czytelnik otrzymuje nowe spojrzenie na wojnę, uwzględniające zarówno historyczne niuanse, jak i błędne interpretacje utrwalane przez dekady.
Książka zachwyca szczegółowością i głębią analiz, ale to właśnie ten aspekt sprawia, że jest to pozycja przede wszystkim dla pasjonatów historii. Tekst pełen jest złożonych wywodów, wymaga uwagi i refleksji – to nie jest lektura do szybkiego pochłonięcia. Każdy mit jest rozkładany na czynniki pierwsze, co pozwala zrozumieć zarówno jego genezę, jak i konsekwencje.
Dla miłośników historii wojskowości i II wojny światowej ,,Mity II wojny światowej" mogą stanowić fascynującą podróż przez świat propagandy i manipulacji historycznej.
To książka, która zmusza do przewartościowania dotychczasowej wiedzy i daje czytelnikowi narzędzia do krytycznego spojrzenia na utrwalone prawdy.
Jej lektura to intelektualne wyzwanie, ale z pewnością warte podjęcia.
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW rzetelny, choć wymagający sposób, analizuje kluczowe wydarzenia, postacie i decyzje strategiczne, które przez lata funkcjonowały w zbiorowej świadomości jako fakty. W efekcie czytelnik otrzymuje nowe spojrzenie na...
Przeszłości nie da się zmienić, to oczywiste. Jednak ocena tej przeszłości to coś zupełnie innego. Wiedza, którą zdobywamy podczas lekcji historii czy dzięki własnym zainteresowaniom może okazać się zanurzoną w powtarzanych od lat stereotypach i mitach, które rzucają mylne światło na fakty.
Książka "Mity II wojny światowej" o tym właśnie jest. Autorzy sięgnęli po znane wszystkim przekonania i trochę je zweryfikowali.
Czego między innymi się dowiedziałam? Ano tego, że Churchill naprawdę bał się U-Bootów, ale Adolf bardziej bał się morza, więc nie rozumiał strategicznego znaczenia bitwy o Atlantyk. Że prewencyjny atak Niemiec na ZSRR to wymysł nazistowskiej propagandy. Że atak na Pearl Harbor był faktycznym zaskoczeniem dla Amerykanów i wątpliwym sukcesem Japończyków. Że myślenie o wojnie jako tylko "męskiej sprawie" to wykluczenie np. 3500 kobiet, które wstąpiły do SS i zostały strażniczkami w obozach koncentracyjnych.
Najciekawszy był dla mnie wątek pilotów kamikaze. Ludzkie bomby, pierwszy taki pomysł w militarnej historii ludzkości - 3800 młodych pilotów wysłano na pewną śmierć, a zanim ona nastąpiła, musieli napisać listy do narodu, przekonując, że ich misja to ideał poświęcenia, do którego należy dążyć. I co ciekawe - to faktycznie podniosło japońskie morale!
Lubię takie książki. Nie dość, że wpisują się w moje zainteresowania, to jeszcze pozwalają na weryfikację wiedzy i poglądów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Mity II wojny światowej" o tym właśnie jest. Autorzy sięgnęli po znane...
Wojna Światowa oczami aliantów. Trochę zabrakło spojrzenia ze strony żołnierzy i generałów państw osi, ale i tak dobre, mocne przedstawienie rzeczywistości wojny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo danych. Ciekawie napisana. Ale to raczej w mojej ocenie nie mity. A jakieś dziwne sformułowania typu "a co by było gdyby" albo jakieś rzeczy które bardzo często nie są podważane... tylko jakieś osoby które niż znają historii wierzą w takie rzeczy. Niektóre rozdziały ciekawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka artykulików ciekawych a inne to tworzenie własnych mitów :)
Kilka artykulików ciekawych a inne to tworzenie własnych mitów :)