Mity II wojny światowej

Okładka książki Mity II wojny światowej autora Jean Lopez, Olivier Wieviorka, 9788368263565
Okładka książki Mity II wojny światowej
Filip Rogalski

Kup Mity II wojny światowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mity II wojny światowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mity II wojny światowej

Ciekawa chociaż musze przyznać że ciężko było mi przez nią przebrnąć. Jest parę fragmentów które przychodzą bardzo łatwo a inne miałem wrażenie że się ciągną i ciężko mi było przebrnąć. Książka mimo iż ciekawa to jednak ciężko ją uznać za rzetelną, często występuje brak dowodów lub brak wchodzenia w polemikę z daną tezą zacytowaną przez jakąś postać.

Książka jest zdecydowanie nierówna. Niektóre rozdziały są bardzo ciekawe i poruszają tematy rzadko spotykane w naszej historiografii (np. francuskie spojrzenie na wojnę). Niestety, inne fragmenty wypadają słabiej — są nudne i niezgrabnie napisane. Dodatkowo wiele mitów zostało obalonych w sposób mało przekonujący, a argumentacja autorów jest łatwa do podważenia. Można nawet zgadzać się z ich tezami, jednak przytoczone argumenty często okazują się niewystarczające.

Książka warta przeczytania jedynie wtedy, gdy zależy wam na „francuskiej” perspektywie i macie już podstawową wiedzę o temacie — w przeciwnym razie łatwo możecie powielać mity wynikające ze słabości argumentacji autorów. Choć część zagadnień została przedstawiona interesująco, na rynku dostępnych jest tak wiele znakomitych publikacji o tej wojnie, że po tę pozycję naprawdę nie warto sięgać.

122/2025 (audiobook 87/2025)
Otóż… guzik z pętelką.

I o tym mniej więcej jest ta książka.
Z jednej strony rozprawia się z pokutującymi do dziś tytułowymi mitami na temat drugiej apokalipsy, których istnienie daje się zauważyć najlepiej właśnie przy okazji kolejnych rocznic różnych wydarzeń.
Z drugiej – nie zawiera żadnych sensacji, nie wyważa zamkniętych drzwi. Porusza kwestie od dawna istniejące w historycznym dyskursie. Dla kogoś, kto – tak jak ja – nie jest wykształconym historykiem, ale jako tako interesuje się szeroko rozumianą historią, w tym okresem drugiej wojny, nie będzie tu nic, co wywróci jego postrzeganie procesu historycznego do góry nogami.
No chyba, że ktoś naprawdę do dziś żyje np. w przeświadczeniu, że Włosi nie potrafią walczyć, a francuski ruch oporu był gigantyczny i zdecydował o losach wojny – wtedy się mocno zdziwi ;)
Nie znaczy to jednak, że książka nie ma walorów poznawczych: owszem, obfituje w różne ciekawostki historyczne, relacje, wspomnienia. W żadnym razie lektura tej książki nie była dla mnie czasem straconym.

Lektor: Grzegorz Woś

122/2025 (audiobook 87/2025)
Przy okazji niedawnej osiemdziesiątej rocznicy zbombardowania Hirosimy i Nagasaki znów pojawił się wysyp „artykułów” autorstwa przedstawicieli gatunku współczesnych „dziennikarzy”, którzy przeszywali świat myśli błyskiem i informowali o tym, że to właśnie dwa atomowe zrzuty zdecydowały o zakończeniu wojny na Pacyfiku i kapitulacji Japonii....

278 użytkowników ma tytuł Mity II wojny światowej na półkach głównych
70 użytkowników ma tytuł Mity II wojny światowej na półkach dodatkowych