Ostatnia noc w Twisted River

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia noc w Twisted River

No nie wiem
Zmęczyła mnie
Jakby za dużo tego wszystkiego i zbyta chaotyczne dla mnie
To co mnie w "Regulaminie..." całkiem złapało i wciągnęło tutaj zmęczyło.
Coś mi tutaj nie zagrało. Nie wiem - chaotyczny sposób narracji, bohaterowie, relacje
Sam nie wiem ale zmęczyło to mnie .

No nie wiem
Zmęczyła mnie
Jakby za dużo tego wszystkiego i zbyta chaotyczne dla mnie
To co mnie w "Regulaminie..." całkiem złapało i wciągnęło tutaj zmęczyło.
Sam nie wiem ale zmęczyło to mnie .

„Tylko Ketchum zabije Ketchum’a”

Ta powieść jest dla osób, które czytają 200 książek rocznie. Nieskomplikowana, prosta, choć niektórzy twierdzą, że nawet z biskupiego kazania można wydobyć głębszy sens. Autor umiejętnie buduje napięcie, chociaż przy pomocy standardowego chwytu – morderstwa. A naprawdę to nieumyślne zabójstwo a nawet wypadek.
Ciekawostką, historią budującą horyzonty jest opis życia flisaków spławiających drewno.
Natomiast najbardziej praktycznym, interesującym momentem jest opis jak popełnić udane samobójstwo. Istnieje szansa, że wykorzystam tą wskazówkę, o ile w wieku 80 lat będę w stanie podnieść siekierę. Podobno noże Z. też się do tego nadają.
Podziwiam wyobraźnię autora i zdolność łączenia wątków.
Jak każda książka dla ludu, kończy się happy end. Postacie są wiarygodne, ale brakuje głębi. Czyta się łatwo i nie trzeba zbyt dużo myśleć, wystarczy połączyć kropki a zna się zakończenie powieści. Dla mnie najbardziej interesująca jest postać Ketchum’a. Irving napisał wcześniej Świat według Garpa; jest to dobra książka.
Ostatnia noc w Twisted River to kryminał. Niczym James Bond, zabili go i uciekł a nawet się zemścił. Irwing napisał pięćset siedemdziesiąt stron, a ja nie mogę sklecić jednej, ech.

„Tylko Ketchum zabije Ketchum’a”

Ciekawostką, historią...

To trudne spotkanie z Irvingiem. Długo zajęło zanim zaprzyjaźniłam się z bohaterami. Jednak jak już się to udało, wciągnęli mnie do swojego świata. Piękna opowieść!

1717 użytkowników ma tytuł Ostatnia noc w Twisted River na półkach głównych
464 użytkowników ma tytuł Ostatnia noc w Twisted River na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ostatnia noc w Twisted River

John Irving
John Irving
Amerykański pisarz i scenarzysta filmowy. Jest laureatem Nagrody Akademii Filmowej za 2000 w kategorii "najlepszy scenariusz "adaptowany do filmu "The Cider House Rules" (polski tytuł "Wbrew regułom", na podst. własnej powieści "Regulamin tłoczni win").

Cytaty z książki Ostatnia noc w Twisted River