Ostatnia noc w Twisted River

- Last Night in Twisted River
- 2010-05-18
- 2010-05-18
- Magdalena Moltzan-Małkowska
New Hampshire, rok 1954. Spławianie drewna powoli staje się przeżytkiem. W podupadającej osadzie Twisted River kucharz o trudnym do wymówienia nazwisku Dominic Baciagalupo prowadzi stołówkę dla robotników z tartaku. Niefortunna pomyłka jego dwunastoletniego syna Danny`ego wyzwala lawinę zdarzeń, które na zawsze odmienią jego życie. Zmuszeni do ucieczki, ojciec i syn rozpoczynają pięćdziesięcioletnią podróż w poszukiwaniu szczęścia i utraconej tożsamości. Przeszłość, która nie daje o sobie łatwo zapomnieć, rzuca ich z miejsca na miejsce, zaś próby odbudowania normalnego życia skupiają się wokół kulinarnych poczynań Dominika i kariery literackiej Danny’ego. Czy kiedykolwiek uda im się odzyskać spokój i znaleźć to, czego szukają?
Najnowsza powieść autora „Świata według Garpa” obfituje w wypadki dramatyczne i mrożące krew w żyłach, ukazane z charakterystyczną dla Irvinga kąśliwością i dystansem na tle przemian zachodzących w Ameryce drugiej połowy dwudziestego wieku. To powrót Irvinga, jakiego pamiętamy z „Hotelu New Hampshire” i „Regulaminu tłoczni win”. Powrót w wielkim stylu.
[opis wydawcy]
Kup Ostatnia noc w Twisted River w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnia noc w Twisted River
1717 użytkowników ma tytuł Ostatnia noc w Twisted River na półkach głównych- Przeczytane 1 137
- 2013 12
- John Irving 10
- Literatura amerykańska 10
- 2011 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia noc w Twisted River
No nie wiem
Zmęczyła mnie
Jakby za dużo tego wszystkiego i zbyta chaotyczne dla mnie
To co mnie w "Regulaminie..." całkiem złapało i wciągnęło tutaj zmęczyło.
Coś mi tutaj nie zagrało. Nie wiem - chaotyczny sposób narracji, bohaterowie, relacje
Sam nie wiem ale zmęczyło to mnie .
No nie wiem
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZmęczyła mnie
Jakby za dużo tego wszystkiego i zbyta chaotyczne dla mnie
To co mnie w "Regulaminie..." całkiem złapało i wciągnęło tutaj zmęczyło.
Sam nie wiem ale zmęczyło to mnie .
„Tylko Ketchum zabije Ketchum’a”
Ciekawostką, historią budującą horyzonty jest opis życia flisaków spławiających drewno.
Natomiast najbardziej praktycznym, interesującym momentem jest opis jak popełnić udane samobójstwo. Istnieje szansa, że wykorzystam tą wskazówkę, o ile w wieku 80 lat będę w stanie podnieść siekierę. Podobno noże Z. też się do tego nadają.
Podziwiam wyobraźnię autora i zdolność łączenia wątków.
Jak każda książka dla ludu, kończy się happy end. Postacie są wiarygodne, ale brakuje głębi. Czyta się łatwo i nie trzeba zbyt dużo myśleć, wystarczy połączyć kropki a zna się zakończenie powieści. Dla mnie najbardziej interesująca jest postać Ketchum’a. Irving napisał wcześniej Świat według Garpa; jest to dobra książka.
Ostatnia noc w Twisted River to kryminał. Niczym James Bond, zabili go i uciekł a nawet się zemścił. Irwing napisał pięćset siedemdziesiąt stron, a ja nie mogę sklecić jednej, ech.
„Tylko Ketchum zabije Ketchum’a”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść jest dla osób, które czytają 200 książek rocznie. Nieskomplikowana, prosta, choć niektórzy twierdzą, że nawet z biskupiego kazania można wydobyć głębszy sens. Autor umiejętnie buduje napięcie, chociaż przy pomocy standardowego chwytu – morderstwa. A naprawdę to nieumyślne zabójstwo a nawet wypadek.
Ciekawostką, historią...
To trudne spotkanie z Irvingiem. Długo zajęło zanim zaprzyjaźniłam się z bohaterami. Jednak jak już się to udało, wciągnęli mnie do swojego świata. Piękna opowieść!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieudany powrót do pisarza, którego kiedyś dawno (tzn. w liceum) lubiłam.
Powieść zaczyna się intrygująco, można wręcz powiedzieć, że od trzęsienia ziemi – śmiertelnego wypadku młodego człowieka na rzece Twisted. Irving ciekawie opisuje życie drwali i flisaków w New Hampshire w latach 50 XX wieku. Niestety jest to chyba jedyna ciekawa rzecz w tej książce, plus może jeszcze kilka zdań o pisaniu. Autor bardzo rozwlekle opisuje losy dwójki bohaterów, kucharza i jego syna pisarza, aż do początku lat 2000. Nie brakuje dramatycznych wypadków i zwrotów akcji. Mocno to jest powierzchowne, a przede wszystkim przegadane. Najbardziej nuży nadmiar postaci, są ich dziesiątki, a każda z własnym życiorysem.
Paradoksalnie zachęciła mnie ta książka, aby coś jeszcze Irvinga przeczytać, np. „Regulamin Tłoczni Win”, i sprawdzić, czy „Ostatnia noc…” to był wypadek przy pracy, czy może jednak tak bardzo zmienił mi się gust.
Nieudany powrót do pisarza, którego kiedyś dawno (tzn. w liceum) lubiłam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść zaczyna się intrygująco, można wręcz powiedzieć, że od trzęsienia ziemi – śmiertelnego wypadku młodego człowieka na rzece Twisted. Irving ciekawie opisuje życie drwali i flisaków w New Hampshire w latach 50 XX wieku. Niestety jest to chyba jedyna ciekawa rzecz w tej książce, plus może jeszcze...
Nie przebrnąłem...
Dziwne, bo inne książki Irving przeczytałem z wypiekami na twarzy.
Nie przebrnąłem...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwne, bo inne książki Irving przeczytałem z wypiekami na twarzy.
Niełatwa w odbiorze książka, jak duża część powieści Irvinga. Ale mimo wszystko ma w sobie to irvingowskie "cos", absurdalność niektórych scen i postaci (Ketchum ;D) jak w Garpie, dużo ironii, Irving w formie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWahałam się nad oceną tej książki. Niby wciągająca, ale niektóre fragmenty ciężkie do przebrnięcia. Mimo to chce się czytać dalej. Może to właśnie niezwykłość tej prozy? Ale nie jest to łatwa lektura...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie..powiem krótko książka nie dla mnie...nie dałem rady...w połowie przerwałem...to chyba pierwsza książka w życiu która mimo kilkukrotnego podchodzenia do niej mnie pokonała. Zostawiłem zakładkę i odłożyłem..Mam przez to "dzieło" za duże zaległości. Nudno, flaki z olejem i tak naprawdę o co chodzi w tym wydaniu chyba nie wie oprócz autora nikt. Prezent dla wroga idealny. :/
Nie..powiem krótko książka nie dla mnie...nie dałem rady...w połowie przerwałem...to chyba pierwsza książka w życiu która mimo kilkukrotnego podchodzenia do niej mnie pokonała. Zostawiłem zakładkę i odłożyłem..Mam przez to "dzieło" za duże zaległości. Nudno, flaki z olejem i tak naprawdę o co chodzi w tym wydaniu chyba nie wie oprócz autora nikt. Prezent dla wroga idealny....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic nie było takiego w tej powieści co by wprawiło mnie w jakąś ekscytację.Normalna powieść obyczajowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo, bardzo podziwiam talent Irvinga do pisania zwykłych historii o zwykłych ludziach w taki sposób, że prawie obgryzam paznokcie przy czytaniu. Nie mam pojęcia, jak on to robi, ale niech robi dalej, bo chcę to czytać!