Kamienne kręgi w Polsce Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny

- popularnonaukowa
Ta książka to owoc zamiłowania autorów i już ponad trzydziestoletniej pracy nad ostatecznym ustaleniem wszystkich „oryginalnych” stanowisk kamiennych kręgów, jakie znajdują się lub znajdowały na Pomorzu, ale nie tylko. Celem autorów było przedstawienie wszystkich historycznych stanowisk kręgów kamiennych znajdujących się na terenie współczesnej Polski, ich jak najdokładniejszej lokalizacji - tak, aby kolejni badacze i pasjonaci mogli odnaleźć nie tylko kręgi, które są znane, kręgi, po których zostało niewiele, ale także te miejsca, gdzie po kręgach nie pozostało zupełnie nic. Co jeszcze istotne, przedstawione są tutaj również stanowiska jeszcze formalnie nieodkryte, gdzie kręgi spoczywają pod warstwą ziemi i czekają czasu, gdy ktoś odważny poważnie potraktuje zawarte w tym przewodniku informacje i postanowi je sprawdzić empirycznie.
Ten przewodnik ma dwojaki charakter. Z jednej strony podane są dokładne lokalizacje wszystkich stanowisk, opis tras dojazdu i dojścia, mapy z dokładnym wskazaniem lokalizacji oraz zdjęcia ze stanowisk, które ocalały, a nawet takie, z których ocalał choćby jeden głaz, załączone są też szkice wszystkich stanowisk wykonane przez autorów za pomocą taśmy mierniczej i busoli. Z drugiej strony, tak się złożyło, że autorzy potrafili zlokalizować, zweryfikować i „odtworzyć" wygląd wszystkich stanowisk kręgów kamiennych, jakie oryginalnie zostały zbudowane na terenie współczesnej Polski. To wszystko też zamieszczają w tym przewodniku, łącznie z mapami i szkicami wszystkich stanowisk, po których nie pozostał żaden ślad.
Na koniec autorzy weryfikują stanowiska, które były wzmiankowane historycznie jako „kamienne kręgi”, a w rzeczywistości nimi nie były, gdyż mylnie tak określono inne formacje kamienne.
Przewodnik zawiera opis 28 + 2 stanowisk oryginalnych kamiennych kręgów w Polsce. Autorzy chcieliby podkreślić, że ten przewodnik to jedyne tak kompleksowe i pełne opracowanie wszystkich stanowisk kamiennych kręgów istniejących w Polsce.
Kup Kamienne kręgi w Polsce Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny w ulubionej księgarni
Oceny książki Kamienne kręgi w Polsce Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny
Cytaty z książki Kamienne kręgi w Polsce Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny
Dodaj cytat z książki Kamienne kręgi w Polsce Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kamienne kręgi w Polsce Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny
W swoim życiu miałem w rękach wiele przewodników, można rzec, że w swojej pracy praktycznie dosyć często trzymałem je w swoich dłoniach. A to ze względu na wypożyczenia dla wspaniałych czytelników, a również dlatego, że często planuję różnego rodzaju wyjazdy. Czy to dla siebie, czy to dla innych. Potrzebuję często rzetelnych informacji, bo często zdarza się, że w takich woluminach znajdują się błędy i przekłamania.
Tym razem bardzo zainteresował mnie całkiem odmienny przewodnik i uprzedzam fakty, nie był on po moich ukochanych Sudetach czy innych górach. Kamienne kręgi w Polsce. Przewodnik praktyczny oraz ezoteryczny autorstwa Bożeny i Jacka Kaszubów. Czy nie brzmi to interesująco? Jak dla mnie zdecydowanie na tak, bo od razu zadałem sobie pytanie? – Co będzie miała do tego ezoteryka…
Zacznę tradycyjnie od autorów pani Bożeny i pana Jacka. To są prawdziwi pasjonaci w tym, co robią. Bo oni od ponad trzydziestu lat pracują, by znaleźć i ustalić wszystkie możliwe „oryginalne” stanowiska kamiennych kręgów, którą znajdują się w północno-zachodniej Polsce, a dokładniej na Pomorzu. Choć na czwartej stronie okładki dodają, że nie tylko w tym miejscu.
Spójrzcie jeszcze na okładkę, gdzie możemy zobaczyć autorów niniejszego przewodnika, którzy stoją właśnie w takim bardzo interesującym miejscu.
Czy wiecie lub kojarzycie te najbardziej znane kręgi na świecie? Zapewne każdy choć raz widział je w telewizji, jakimś czasopiśmie turystycznym, bądź czytał o nim w Internecie. Mowa tu oczywiści o kamiennym kręgu Stonehenge w Anglii, niedaleko miasta Salisbury. My jednak poznamy nasze, rodzime, położone na terenie współczesnej Polski. Czy mówią Wam coś takie nazwy miejscowości, jak – Węsiorki, Odry, Leśno czy Trątkownica? Mnie do tej pory nic nie mówiły…
Na pierwszych stronach przewodnika dowiecie się o pochodzeniu kamiennych kręgów na naszych terenach oraz… alternatywnej wersji autorów i po co, w jakim celu budowano takie kręgi. Następnie przejdziemy do części pierwszej przewodnika, w którym poznamy miejsca na mapie naszego kraju, gdzie istnieją jeszcze takie stanowiska. Każda miejscowość (miejsce) w rozdziale opisana jest dosyć dokładnie, a szczególnie jak się do niej dostać, dojechać, co nie zawsze jest proste. Dodatkowo mamy tutaj mapki ze strzałkami, gdzie dane kręgi się znajdują. Niewątpliwie dużo dają czytelnikowi fotografie takich miejsc. Są plany sytuacyjne, ale powiem szczerze, mój wzrok miał czasem ciężko rozszyfrować małą czcionkę i punkciki na nich zaznaczone. To jest dla mnie minus tego przewodnika. Są też wersje panów sytuacyjnych, które są próbą odtworzenia oryginalnego wyglądu.
Mamy też rozdziały, w których mowa jest o bardzo zniszczonych stanowiskach, albo rozdział,
w którym autorzy piszą o kręgach zniszczonych całkowicie. Jest też część poświęcona stanowiskom, które nie były oryginalnymi.
Mnie najbardziej zastanawiało, przepraszam za to z góry autorów, ale ja niestety żadnych kontaktów paranormalnych nie miałem (nie pamiętam, żebym czymś się w swoim życiu z tym spotkał),a część ich prób odtworzenia kamiennych stanowisk polegało na… rozpoznaniu paranormalnym miejsca lub otrzymaniu wiadomości paranormalnych… To ta ezoteryka?
Ogólnie publikacja jest interesująca i warto wybrać się, by coś innego w swoim życiu zobaczyć. Szczególnie gdy często podróżuje się nad polskie morze. Kto wie? Może za jakiś czas zajrzę w te miejsca, o których do tej pory nie miałem zielonego pojęcia.