Komandoria joannitów w Poznaniu

Okładka książki Komandoria joannitów w Poznaniu autora Tadeusz Wojciech Lange, 9788383353951
Okładka książki Komandoria joannitów w Poznaniu
Tadeusz Wojciech Lange Wydawnictwo: Zysk i S-ka historia
historia
2024-11-13
2024-11-13

Kup Komandoria joannitów w Poznaniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Komandoria joannitów w Poznaniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komandoria joannitów w Poznaniu

Wartościowa, pięknie wydana pozycja, nie tylko dla fanów historii.

Komandoria, co to takiego? Były to jednostki administracyjno-terytorialno-wojskowe zakonów rycerskich. Ta książka ukazuje burzliwą historię komandoria istniejących na terenie historycznej Wielkopolski. Znajdowały się one w Poznaniu i w Kościanie, a trzecia przejściowa w zakonie Szpitala św. Jana Jerozolimskiego.

Lektura ta jest swoistą skarbnicą wiedzy w temacie komandorii, opisy dziejów, siedzib, kanonacjacjach rycerskich, polityce zakonnej i szerokiej jej działalności.

Pięknie, bogato ilustrowana lektura, mapy, dokumenty, zdjęcia kościołów, zamków, obrazów, grobowców. Źródło rzetelnej wiedzy, dopracowane w każdym szczegółe o życiu joannitów na ziemiach Wielkopolski, obszerna bibliografia na której opierał się Autor. Do tego barwnie - nie sucho - ale przystępnie opowiedziana historia. Jest to pozycja stricto naukowo-historyczna, w którą ciekawie zostały wplątane ciekawostki z ówczesnego życia. Polecam!

Wartościowa, pięknie wydana pozycja, nie tylko dla fanów historii.

Jeszcze dwadzieścia lat temu, na pytanie: kim byli joannici – nie potrafiłabym odpowiedzieć, pomimo dość szerokich zainteresowań historycznych. Dopiero po przeprowadzce w okolice Łagowa Lubuskiego i ujrzeniu po raz pierwszy zamku należącego niegdyś do zakonu, zaczęłam zgłębiać temat. Arcyciekawe losy naszego zamku wiążą się i z legendami i klątwami, a nawet duchem, który w postaci przeklętego rycerza w płomieniach – Andreasa von Schliebena, ukazuje się czasem mężczyznom. Nie o tym dziś jednak (choć autor o łagowskich joannitach wspomina),a o publikacji Tadeusza Lange o sąsiedniej, wielkopolskiej komandorii.

Kim byli joannici, skąd się wywodzą i jaką rolę pełnili – oto najczęściej zadawane przeze mnie pytania w popularnej wyszukiwarce internetowej. Wspaniale więc było sięgnąć po książkę, która nie tylko raczy czytelnika "suchymi" historycznymi faktami, ale też dość barwnie opowiada o konotacjach rycerskich, polityce zakonnej i zarządzaniu ziemskim, wyjaśniając wszystkie te zagadnienia dokładnie, ale przystępnie.

Rzecz jasna, nie można spodziewać się tu fabularyzowanych opowiastek, jest to bowiem pozycja sensu stricto naukowo-historyczna, ale nie jest pozbawiona ciekawostek, które tak często pożądane są przez czytelników.

Książka ta, rzetelnie poparta tekstami źródłowymi wskazanymi w obszernej bibliografii, zachwyca nie tylko formą, ale też treścią. Wszystkie historyczne elementy zilustrowano tu fotografiami, zarówno kościołów, zamków, jak i skrupulatnie niegdyś rozrysowanych map, a także dokumentów, które są bezcennymi świadkami historii.

To wspaniała, wartościowa i ciekawa pozycja historyczna nie tylko dla pasjonatów.

Historię lubiłam zawsze (zdawałam ją także na maturze, choć nie wiem, czy to jest jakiś szczególny wyznacznik wiedzy). Nie byłam może z miejsca zainteresowana KOMANDORIĄ JOANNITÓW W POZNANIU, ale jednak przykuła moją uwagę i ostatecznie postanowiłam zapoznać się z książką Tadeusza Wojciecha Lange. I doskonale zrobiłam, bo jest to ogromnie interesujący temat a książka wydana jest znakomicie!
Zakony Rycerskie poruszały moją wyobraźnię już w szkole. Potem człowiek naoglądał się różnych hollywoodskich produkcji i raz były bardziej, raz mniej udane. Światło w jakim stawia się Zakony Rycerskie jest zazwyczaj mroczne... a ja nie do końca się z tym zgadzam. Komandoria jest zaś "najmniejszą ekspozyturą wielkich europejskich organizacji, jakimi były zakony rycerskie".
Joannici, czyli Zakon Szpitala św. Jana Jerozolimskiego w Polsce to Poznań i Kościan. Ta druga placówka, jak sam autor określił, była "mniej żywotna", co nie znaczy, że nieinteresująca, choć informacji mamy o niej niewiele.
Trzeba zaznaczyć, że ta pozycja jest pełna faktów, jest dopracowana, fantastycznie NAPRAWDĘ FANTASTYCZNIE zilustrowana fotograficznie i jest pracą naukową, ale nie pozbawioną walorów literackich. Mamy bogatą bibliografię i świetny spis KOMANDORÓW POZNAŃSKICH z krótkim ich opisem. Są wspaniałe obrazy, portrety oraz mapki - wszystko to sprawia, że książkę ogląda się i czyta wyśmienicie.
Dla zainteresowanych tymi tematami pozycja obowiązkowa. Rzetelna praca, pięknie wydana... a i ma smaczki - ja z dużą "przyjemnością" czytałam o pewnym incydencie "uczniowskim" (kobiety brały w nim czynny udział - na ich nieszczęście).
Polecam! Piękna i wartościowa pozycja, do której pewnie będę co jakiś czas zaglądać. Dla fana historii i ZAKONÓW RYCERSKICH niezła gratka!

Zakon Szpitala św. Jana Jerozolimskiego
Wydawnictwo Zysk i S-ka