Przeklęci

Kup Przeklęci w ulubionej księgarnii

Przeklęci

Oceny książki Przeklęci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeklęci

Pierwszy raz sięgnęłam po twórczość tego autora i ...klops. Nie ma w tej książce nic odkrywczego, niczego nowego,niczego zaskakującego...szkoda. Opisy tortur przez kler, żadna nowość. Po retrospekcjach można się domyślić całokształtu historii. Dialogi słabe, bez polotu.

Detektywi podejmują się kolejnego śledztwa. Tym razem sprawa dotyczy Michała Korcza, który znika w siedemdziesiątą rocznicę podpalenia przez nawiedzoną zakonnicę kaplicy, w której spaliła żywcem dzieci. Mężczyzna udał się samotnie przemyśleć parę spraw i ślad po nim zaginął. Zakonnica prowadziła dom dziecka, a jej wychowankowie nazywali ją Siostrą Diabłem. Zaginiony okazuje się jej prawnukiem. Ojciec Michała zaś zmarł w szpitalu psychiatrycznym gdzie wszędzie widział diabła. Czy nad rodziną ciąży klątwa?

Michał Korcz udaje się samotnie do pobliskiego lasu, z którego już nie wraca. Wszystko wskazuje na to, że udał się w ruiny kaplicy, gdzie wiele lat temu wydarzyła się okropna tragedia.
Czy Michał padł ofiarą ciążącej w tej okolicy klątwy ?
Rozwiązania zagadki podejmuje się niezawodny duet - Igi i Sandra.

Czy apetyt rośnie w miarę jedzenia ?
„Przeklęci” to kolejna część serii 𝙴𝚌𝚑𝚘, która wciąga czytelnika coraz bardziej z każdym kolejnym tomem.
Historia jest tak skonstruowana, że wraz z rozwojem wydarzeń rośnie ciekawość i chęć poznania dalszych losów bohaterów - więc tak, śmiało można powiedzieć, że apetyt rośnie w miarę czytania.

Genialna seria pełna napięcia i tajemnic, którą trudno przestać czytać.
Marcel Moss po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć historie pełne tajemnic, napięcia i moralnych dylematów.
W rewelacyjny sposób buduje napięcie, wprowadzając poczucie zagrożenia i niepewności.
Fabuła prowadzona jest w bardzo dynamiczny sposób, stopniowo odsłaniając kolejne tajemnice bohaterów. Liczne zwroty akcji wprowadzają zamęt w głowie czytelnika, budując niepewność co do winy bohaterów, oraz prawdziwych okoliczności zdarzeń.
Dzięki temu napięcie utrzymuje się przez całą historię, a czytelnik do końca nie jest pewien zakończenia tej historii.

Bohaterowie są postaciami złożonymi i niejednoznacznymi. Różnorodni i genialnie zarysowani psychologicznie.
Autor w sprawny sposób pokazuje ich emocje, lęki i motywacje, dzięki czemu łatwo zrozumieć ich zachowania oraz decyzje.

„Przeklęci” to genialny thriller psychologiczny, w którym autor duży nacisk kładzie na emocje, motywacje i wewnętrzne konflikty bohaterów.
Moss pokazuje jak wielki wpływ mają na nas traumy, oraz trudne doświadczenia z przeszłości.

Uważam, że piąty tom całego cyklu jest najlepszy.
Wyróżnia się szczególnie intensywną akcją, większym napięciem, oraz jeszcze bardziej złożoną historią bohaterów.
𝙴𝚌𝚑𝚘 to zdecydowanie jeden z najlepszych cykli, jakie miałam okazję czytać.
Każdy tom wciąga jeszcze bardziej i sprawia, że z ogromną ciekawością sięga się po kolejne części.

Czy Michał padł ofiarą ciążącej w tej okolicy klątwy ?
Rozwiązania zagadki podejmuje się niezawodny duet - Igi i Sandra.

Czy apetyt rośnie w miarę jedzenia ?
„Przeklęci” to kolejna część...

1591 użytkowników ma tytuł Przeklęci na półkach głównych
297 użytkowników ma tytuł Przeklęci na półkach dodatkowych

Marcel Moss
Marcel Moss to jeden z najpopularniejszych autorów powieści kryminalnych i młodzieżowych w Polsce. Wszystkie jego książki osiągnęły status bestsellerów i stały się impulsem do gorących dyskusji na temat ważnych kwestii społecznych. W rankingu Biblioteki Narodowej na najpoczytniejszych pisarzy i pisarki w Polsce w 2024 roku zajął 16. miejsce, w tym 2. wśród polskich autorów powieści kryminalnych. Jest autorem świetnie przyjętej przez czytelników serii thrillerów młodzieżowych „Liceum Freuda”, której fabuła porusza trudne problemy współczesnej młodzieży, takie jak samotność, depresja, przemoc domowa i rówieśnicza, a także brak porozumienia między rodzicami a dziećmi. Na swoim koncie ma również popularną serię detektywistyczną „ECHO”, z detektywami Igim Sznyderem i Sandrą Milton w rolach głównych. Każdy tom przedstawia nowe, niezależne śledztwo, koncentrując się na temacie tajemniczych zaginięć. W 2024 roku ukazała się jego powieść „Polana”, która rozpoczęła serię kryminalną z udziałem komisarza Sambora Malczewskiego. Marcel Moss jest również autorem bestsellerowych thrillerów psychologicznych oraz poruszających powieści młodzieżowych, takich jak „Mój ostatni miesiąc” i jej kontynuacja „Nasz pierwszy rok”. Prywatnie — miłośnik tenisa i zapalony kinoman.

Dobrzy uczniowie nie zabijają Marcel Moss
Dobrzy uczniowie nie zabijają
Marcel Moss
Szósty tom z serii Liceum Freuda. Książka jest ważna, gdyż porusza tematy, które są wciąż aktualne. Pijaństwo wśród młodzieży, zażywanie narkotyków i brak świadomości seksualnej. Przemoc, gwałty, hejt w sieci to wszystko dzieje się też w prawdziwym życiu. Dobrze, że pan Moss napisał o tym książkę. Każdy powinien zdać sobie sprawę, że trzeba poświęcić więcej uwagi nastolatkom. Dodatkowo powieść uderza w młodzież, która powinna zachować więcej zdrowego rozsądku. Muszą nauczyć się asertywności, być stanowczym i nie bać się mówić nie, kiedy ktoś namawia do picia alkoholu albo do brania narkotyków. Zawsze powtarzam, że nie trzeba pić, aby się dobrze bawić, a jeśli ktoś myśli inaczej, to ewidentnie ma wąskie horyzonty. Jest ograniczony. Co do treści. Edyta miała przerąbane, a spotkało jej wiele podłości właśnie przez własną lekkomyślność i głupotę. Gonienie za popularnością, modeling, rywalizacja z Sarą i Paulą o tytuł najpiękniejszej. Pamiętajmy, że nie ilość serduszek pod własnym zdjęciem, nie liczba znajomych i obserwujących, decyduje o naszej wyjątkowości, ale to, co mamy w sercu, jacy jesteśmy. Edyta też nie powinna ulegać namowom do brania używek... Najważniejsze jest zachowanie świadomości na imprezie, a jeśli ktoś ma słabą głowę, to tym bardziej sięgać nie powinien! Jeszcze wątek ojca Edyty, który ma problem z hazardem. Ta historia pokazuje, że nawet pomagając innym, można wejść w bagno. Pomaganie wówczas staje się wykorzystywaniem czyjejś dobroci. Kiedy pomoc nie ma sensu, trzeba umieć odmawiać. Marta też się przekonała, ile jest wart jej trud. Tyle wkłada serca w to, aby pomagać innym, a ludzie nie doceniają. Pewien sowiecki dyktator mówił: wdzięczność, to cecha psów. Te słowa się sprawdzają. Ogólnie książka na plus. Trzeba zdać sobie sprawę, że bardzo ważna jest świadomość, zdrowy rozsądek. No i najważniejsze, nie trzeba alkoholu, ani narkotyków, aby być wyjątkowym. Popatrzcie, gdyby nie te używki, to by nikt nie umarł. Ot co!
bARTosz - awatar bARTosz
Równonoc Ewa Przydryga
Równonoc
Ewa Przydryga
Czy uważacie, że kalendarz determinuje Wasze życie? Nieprzypadkowo o to pytam, ponieważ w książce Ewy Przydrygi „Równonoc” ten czas przesilenia doprowadził do brutalnych wydarzeń… Justyna straciła swoją siostrę, a po latach decyduje się wybrać na terapię. Dołącza do ludzi cierpiących na nietypowe fobie. Gdy nadchodzi równonoc, w trakcie terapii zostaje zamordowany człowiek. Po 3 latach Justyba musi wrócić do tamtych wydarzeń po nieoczekiwanej wizycie znajomego z terapii… Lawina nieszczęść to chyba dobre określenie na to, co dzieje się w życiu Justyny, która od najmłodszych lat zmaga się z przeciwnościami losu. Zarówno jej, jak i bohaterom innych historii, czyli uczestnikom terapii, bardzo współczułam. Czułam się jednak przygnieciona ilością tych dodatkowych wątków, które odciągały moją uwagę od dwóch śledztw. Chodzi tu o zbrodnie współczesna i tą sprzed 3 lat. Thriller jest jak najbardziej psychologiczny, bo głęboko wchodzimy w psychikę zabójcy i bliskich znajomych Justyny. Choć jest tu wiele mrocznych sekretów, to nie do końca czułam klimat akcji, który powoduje palpitacje serca. W sumie mogę powiedzieć, że w tej książce bardziej króluje aspekt psychologiczny, niż ten bardziej kryminalny. Książka jest niezła i umiejętnie pokazuje ludzkie słabości, które mogą obrócić się w broń. Wejście w umysł osoby, która dużo przeszła, również jest bardzo ciekawym wątkiem. Różne dzieją się podczas równonocy… już niedługo nadchodzi kolejna!
Katarzynaa97 Kupijaj - awatar Katarzynaa97 Kupijaj
ocenił na61 miesiąc temu
Latawiec Przemysław Kowalewski
Latawiec
Przemysław Kowalewski
Jaki jest Twój stosunek do miłych (choć czasem niekoniecznie) delikwentów, którym zdarza się wystawać pod osiedlowym sklepem i spożywać na miejscu trunki wysokoprocentowe o wątpliwym składzie? W kolejnej części serii kryminalnej z Ugne Galantem w roli głównej ktoś ewidentnie postanowił zrobić porządek w światku pijaków i znętów (ta urokliwa nazwa zarezerwowana została dla osób pastwiących się nad swoimi bliskimi). Komisarz, zapyziały alkoholik, po dłuższej przerwie wraca do pracy w milicji. Decyzja o tym, by zajmował się tą sprawę, budzi jednak duże wątpliwości. W okresie, kiedy nie pełnił służby, bratał się z przedstawicielami szemranego środowiska i niejeden z towarzyszy zamordowanych osób zna go z libacji alkoholowych, w których brał udział. Niefortunnie w miejscach zbrodni śledczy trafiają na ślady, które prowadzą wprost do Galanta. Jego nowa partnerka ze służby oraz kilkoro starych współpracowników nie wierzy w związek Ugne z zabójstwami. Nic nie jest jednak oczywiste, nawet dla samego komisarza, ponieważ on sam wielu dni swojego życia zwyczajnie nie pamięta... Autor doskonale oddaje brud codzienności lat 60/70 XX wieku. Lejący się strumieniami spirytus, przemoc domowa i tkwiące w tym szambie niewinne dzieci, które nie mają żadnego wsparcia i możliwości ucieczki - te obrazy bolą i długo nie dają o sobie zapomnieć. A ból jest tym dotkliwszy, że nie są to historie wyssane z palca, lecz często oparte o prawdziwe wydarzenia... Książka, jak wszystkie wcześniejsze z serii, pochłania bez reszty. Czytając, wtapiałam się w ten świat i choć urodziłam się u schyłku PRL-u, to mentalności tamtych czasów miałam okazję doświadczyć. I szczerze, zakończenie, turbo zaskakujące zresztą, wcale mnie do końca nie dziwi. Sprawca i jego motywacje są silnie usprawiedliwione... Jedyne, co zmieniło się w moich doznaniach w porównaniu z wcześniejszymi historiami i Ugne, to mój stosunek do głównego bohatera. O ile wcześniej miałam dla niego nieco zrozumienia, nawet zdarzyło mi się mu współczuć, o tyle teraz przez całą książkę budził moją niesłabnącą odrazę. Chyba z biegiem lat gwałtownie spada mój poziom tolerancji na ludzi, którzy nie potrafią na trzeźwo przeżywać życia i pozwalają, by alkohol, albo stany podczas jego braku w organizmie, niszczyły wszystko wokół nich. Ale! Książkę Ci polecam jeśli nie boisz się dotknąć najbrudniejszej strony życia i zajrzeć w rzeczywistość czasów słusznie minionych przez prawdziwe szkło powiększające, które ukaże Ci wszystko to, na co zwykle ludzie chętnie przymykają oko.
PaniBookietowa - awatar PaniBookietowa
oceniła na75 dni temu
Kłamstwa mojej żony Dorota Glica
Kłamstwa mojej żony
Dorota Glica
Jak daleko sięga Twoje zaufanie do najbliższej Ci osoby? Mąż, żona, najlepszy przyjaciel - czy to ludzie, za których dał(a)byś sobie przysłowiową rękę uciąć? Bohaterowie książki, o której poniżej opowiem, nie raz stanęli przed dylematem, czy faktycznie mogą ufać, komu, czy bezgranicznie... Życie Anety i Tomka układa się z pozoru idealnie. Wymarzony synek, niegasnąca miłość, piękny dom i stabilność finansowa. Jak się okazuje, nie ma tafli tak nieskazitelnej, by nie znalazła się na niej choćby jedna rażąca rysa... Tomasz dostaje niewyobrażalny cios od losu, gdy jego żona i syn znikają. Roztrzaskany telefon niedaleko domu, zabawki pozostawione w pokoju chłopca, jakby za chwilę miał wrócić - zrozpaczony Tomek jest przekonany, że ktoś "pomógł" jego bliskim zaginąć. Policja niestety jest innego zdania. Doszukuje się plamy na nieskazitelnym obrazku rodziny. Jak wiadomo, w takich sytuacjach mąż jest na celowniku. W optymistycznym wariancie zakłada się, że kobieta nie była z nim szczęśliwa, zabrała dziecko i uciekła. W tym czarniejszym prześwietla się mężczyznę pod kątem motywów, które mogłyby go pchnąć do najgorszego. Czy Tomasz znajdzie wsparcie w zaprzyjaźnionej parze sąsiadów? Co o nim i jego rodzinie wie tajemniczy mężczyzna, który pojawił się nagle w jego życiu? Historia wciągnęła mnie od pierwszych stron. Płynęłam przez nią z zapartym tchem, wypatrując kolejnych tropów rzuconych przez autorkę. Niestety dość szybko pojawił się wątek, który mocno zepsuł tajemnicę, ale na szczęście tylko częściowo. Kolejne rozdziały pokazują perspektywę różnych bohaterów. Zwykle bardzo lubię ten zabieg, ponieważ pozwala zyskać szerszy ogląd na sprawę. Tu niestety nieco zepsuł całokształt, bo w pewnym momencie dostajemy właściwie powtórzone sceny. Gdyby przymknąć oko na ten niuans, trzeba uczciwie powiedzieć, że jest to świetna powieść. Bolesna, szarpiąca myśli czytelnika, dotykająca tego, co boli i zdecydowanie warta, by poświęcić jej uwagę. To pierwsza książka autorki, jaką przeczytałam i myślę, że nie będzie ostatnią.
PaniBookietowa - awatar PaniBookietowa
oceniła na713 dni temu