Przeklęci

- Echo (tom 5)
- 2024-10-09
- 2024-10-09
Rok 2021. Podróżujący po Spiszu Michał Korcz udaje się samotnie do pobliskiego lasu, z którego już nie wraca. Śledczy sądzą, że chciał odwiedzić znajdujące się tam ruiny kaplicy i oddać cześć ofiarom w 70. rocznicę tragedii. Miejscowi zaś wierzą, iż padł ofiarą ciążącej na tej okolicy klątwy.
Gdy policyjne śledztwo nie przynosi rezultatu, zrozpaczona matka Michała zwraca się o pomoc do prowadzonej przez Ignacego „Igiego” Sznydera i Sandrę Milton agencji „ECHO”.
Detektywi podejmują się zlecenia i wraz z nową pracownicą, błyskotliwą Amelią „Velmą” Rutką, stawiają czoła demonicznej legendzie o Siostrze Diabeł. Im głębiej zanurzają się w przeszłość, tym więcej odkrywają przerażających faktów.
JESTEM NAJWIĘKSZYM ZŁEM, A MOJE MIEJSCE JEST W PIEKLE. TO JA JESTEM PRZEKLĘTA. NIE WY.
Kup Przeklęci w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Przeklęci
Cztery pierwsze części serii "Echo" oceniłam wysoko. Podobało mi się, jak właściciele agencji detektywistycznej usilnie starali się odnaleźć swoich bliskich, a tropy, na które wpadali od pierwszego tomu, doprowadziły do rozwiązania sprawy. Niejasnym pozostały działania tajemniczego Prezesa. Autor mógł zamknąć cykl jednym rozdziałem. Mógł, ale tego nie zrobił. Dzięki tej furtce powstał piąty tom, który w moim odczuciu został napisany na dokładkę. Cztery pierwsze części, prócz wątku poszukiwań bliskich, opisywały inne sprawy, którymi zajmowali się Igi i Sandra. Te były zagmatwane, intrygujące i wciągały w wir historii. Postać Igiego była ciekawie wykreowana. Sandra irytowała swoim momentami infantylnym zachowaniem i odzywkami rodem z piaskownicy. W piątym tomie Igi występuje w minimalnym stopniu, a całość opowiada o śledztwie Sandry i Welmy, która stała się równie irytująca, co Milton. Przed "Przeklętymi" zostały wydane dwie jednotomowe książki autora - "Polana" oraz "Dom do wynajęcia". "Polana" ze wszystkich powieści autora, które czytałam, podobała mi się najmniej, ale później wyszedł "Dom do wynajęcia", który był jeszcze słabszy. W obu największym problemem była słaba dynamika, a melodramatyczne wywody wywołały zastój akcji. Przeraźliwie się wynudziłam. To już nie był autor piszący tak, że dla książki można było zarwać noc. W "Przeklętych" tempo akcji spadło dramatycznie. Czołgało się po dnie. Owo dno autor osiągnął licznymi i rozległymi opisami ukazującymi niewyobrażalną krzywdę dzieci. Bestialskiego znęcania dokonywała siostra Felicja ze swoją bandą zakonnic prowadzących sierociniec w połowie zeszłego wieku. Kreacja siostry Diabeł była niewiarygodna, motywacja niezrozumiała, a poziom wynaturzenia siostry uderzał w najczulsze struny psychiki czytelnika. Autor zastosował szantaż emocjonalny dla wywołania szoku dla samego szokowania. Obserwuję, że w ostatnim czasie coraz więcej autorów ulega temu trendowi. Marcel Moss jest kolejnym. To trend bestialskich opisów, by zaszokować czytelnika i podnieść jego ocenę o książce. Jednak patrząc na średnie oceny książek, nie tylko mnie ostatnie historie przestają się podobać. Są wyjałowione z treści, a ich miejsce zajmują nieuzasadnione zezwierzęcenie. Jako czytelnik nie przyjmuję tłumaczenia, że postać była zła, bo tak. Może autor powinien spojrzeć na oceny czytelnika, przeanalizować swoje książki i przemyśleć, czy nurt, któremu się poddał, jest dobrą dla niego drogą. Może powinien powrócić do historii, w których był świetny. Nie każdy może być jak Max Czornyj i umieć uchwycić wynaturzenie psychiki przy jednoczesnym zachowaniu pierwiastka człowieczeństwa, zachować równowagę między szokowaniem a walorami estetycznymi. Żeby już nie robić reklamy kolejnym autorom, szanuję tych, którzy spróbowali swoich sił na innym gruncie, a gdy okazał się dla nich grzęzawiskiem, usunęli się na bezpieczny ląd literacki. Czasem lepiej nie brnąć w coś, przez co można się pogrążyć. Reasumując wyszło jak słaba karykatura Maxa z cukierkowym zakończeniem.
Oceny książki Przeklęci
1591 użytkowników ma tytuł Przeklęci na półkach głównych- Przeczytane 1 113
- 2025 51
- 2024 43
- Przeczytane 2025 8
- Legimi 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przeklęci
Pierwszy raz sięgnęłam po twórczość tego autora i ...klops. Nie ma w tej książce nic odkrywczego, niczego nowego,niczego zaskakującego...szkoda. Opisy tortur przez kler, żadna nowość. Po retrospekcjach można się domyślić całokształtu historii. Dialogi słabe, bez polotu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDetektywi podejmują się kolejnego śledztwa. Tym razem sprawa dotyczy Michała Korcza, który znika w siedemdziesiątą rocznicę podpalenia przez nawiedzoną zakonnicę kaplicy, w której spaliła żywcem dzieci. Mężczyzna udał się samotnie przemyśleć parę spraw i ślad po nim zaginął. Zakonnica prowadziła dom dziecka, a jej wychowankowie nazywali ją Siostrą Diabłem. Zaginiony okazuje się jej prawnukiem. Ojciec Michała zaś zmarł w szpitalu psychiatrycznym gdzie wszędzie widział diabła. Czy nad rodziną ciąży klątwa?
Detektywi podejmują się kolejnego śledztwa. Tym razem sprawa dotyczy Michała Korcza, który znika w siedemdziesiątą rocznicę podpalenia przez nawiedzoną zakonnicę kaplicy, w której spaliła żywcem dzieci. Mężczyzna udał się samotnie przemyśleć parę spraw i ślad po nim zaginął. Zakonnica prowadziła dom dziecka, a jej wychowankowie nazywali ją Siostrą Diabłem. Zaginiony okazuje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMichał Korcz udaje się samotnie do pobliskiego lasu, z którego już nie wraca. Wszystko wskazuje na to, że udał się w ruiny kaplicy, gdzie wiele lat temu wydarzyła się okropna tragedia.
Czy Michał padł ofiarą ciążącej w tej okolicy klątwy ?
Rozwiązania zagadki podejmuje się niezawodny duet - Igi i Sandra.
Czy apetyt rośnie w miarę jedzenia ?
„Przeklęci” to kolejna część serii 𝙴𝚌𝚑𝚘, która wciąga czytelnika coraz bardziej z każdym kolejnym tomem.
Historia jest tak skonstruowana, że wraz z rozwojem wydarzeń rośnie ciekawość i chęć poznania dalszych losów bohaterów - więc tak, śmiało można powiedzieć, że apetyt rośnie w miarę czytania.
Genialna seria pełna napięcia i tajemnic, którą trudno przestać czytać.
Marcel Moss po raz kolejny udowadnia, że potrafi tworzyć historie pełne tajemnic, napięcia i moralnych dylematów.
W rewelacyjny sposób buduje napięcie, wprowadzając poczucie zagrożenia i niepewności.
Fabuła prowadzona jest w bardzo dynamiczny sposób, stopniowo odsłaniając kolejne tajemnice bohaterów. Liczne zwroty akcji wprowadzają zamęt w głowie czytelnika, budując niepewność co do winy bohaterów, oraz prawdziwych okoliczności zdarzeń.
Dzięki temu napięcie utrzymuje się przez całą historię, a czytelnik do końca nie jest pewien zakończenia tej historii.
Bohaterowie są postaciami złożonymi i niejednoznacznymi. Różnorodni i genialnie zarysowani psychologicznie.
Autor w sprawny sposób pokazuje ich emocje, lęki i motywacje, dzięki czemu łatwo zrozumieć ich zachowania oraz decyzje.
„Przeklęci” to genialny thriller psychologiczny, w którym autor duży nacisk kładzie na emocje, motywacje i wewnętrzne konflikty bohaterów.
Moss pokazuje jak wielki wpływ mają na nas traumy, oraz trudne doświadczenia z przeszłości.
Uważam, że piąty tom całego cyklu jest najlepszy.
Wyróżnia się szczególnie intensywną akcją, większym napięciem, oraz jeszcze bardziej złożoną historią bohaterów.
𝙴𝚌𝚑𝚘 to zdecydowanie jeden z najlepszych cykli, jakie miałam okazję czytać.
Każdy tom wciąga jeszcze bardziej i sprawia, że z ogromną ciekawością sięga się po kolejne części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy Michał padł ofiarą ciążącej w tej okolicy klątwy ?
Rozwiązania zagadki podejmuje się niezawodny duet - Igi i Sandra.
Czy apetyt rośnie w miarę jedzenia ?
„Przeklęci” to kolejna część...
Podobnie jak poprzednia część. Ciągnięcie wątku z pierwszej części, który nie ma końca i nie ma "sprawiedliwości". Sama główna fabuła jest OK. Ale oczekiwałem, że pewien etap się zakończy. Nie wiem czy mam ochotę na kolejną część. Już nie oczekuje kontynuacji wątku Leny itp. Sama książka OK, ale z im dalej w las tym co raz bardziej nudniej i słabiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok 1951. W położonym między Tatrami i Pieninami malowniczym Polskim Spiszu dochodzi do tragicznego pożaru kaplicy, w którym giną wychowankowie miejscowego sierocińca. Podpalenia dokonuje ich opiekunka, znana z brutalnych metod wychowawczych siostra Felicja Roman, która po wszystkim popełnia samobójstwo.
Gdy policyjne śledztwo nie przynosi rezultatu, zrozpaczona matka Michała zwraca się o pomoc do prowadzonej przez Ignacego "Igiego" Sznydera i Sandrę Milton agencji "ECHO".
Detektywi podejmują się zlecenia i wraz nową pracownicą, błyskotliwą Amelią "Velmą" Rutką, stawiają czoła demonicznej legendzie o Siostrze Diabeł. Im głębiej zanurzają się w przeszłości, tym więcej odkrywają przerażających faktów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRok 2021. Podróżujący po Spiszu Michał Korcz udaje się samotnie do...
Agencja ECHO ma problemy i nie wiadomo czy przetrwa próbę, w tej części poznajemy historię Michała Korcza i jego przodków, ciekawe co ma z tym wspólnego sierociniec w Kacwinie. Czym jest klątwa, którą sugeruje tytuł, polecam przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem wielką fanką kryminałów, ale ta historia mnie wciągnęła. Całkiem spoko!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeklęci” to kolejna książka z serii ECHO, którą aktualnie nadrabiam. Postanowiłam, że w tym roku chcę przeczytać wszystkie książki Marcela Mossa, żeby być na bieżąco tym bardziej że naprawdę sporo tytułów mam już za sobą. Z tej serii została mi już tylko jedna książka, więc zaraz zabieram się za następną.
Historia łączy przeszłość z teraźniejszością i prowadzi czytelnika do niewielkiej miejscowości na Spiszu, gdzie przed laty doszło do tragedii związanej z sierocińcem i tajemniczym pożarem. Współcześnie z kolei dochodzi do zaginięcia młodego mężczyzny, a sprawą zajmują się detektywi z agencji ECHO. Szybko okazuje się, że dawne wydarzenia mogą mieć znacznie większy wpływ na teraźniejszość, niż początkowo się wydaje.
To, co było dla mnie najtrudniejsze w tej książce, to motyw krzywdy dzieci. Czytało mi się to naprawdę ciężko, bo świadomość, przez co musiały przejść, budziła ogromny smutek i złość. Momentami było mi po prostu strasznie przykro i emocjonalnie ta historia mocno mnie dotknęła zwłaszcza wątek związany z zakonnicami i tym, jak wyglądało życie dzieci pod ich opieką.
Mimo trudnej tematyki bardzo polecam serię ECHO. Każda książka jest inna inna historia, inny klimat, inne emocje i to jest jej ogromny atut. Marcel Moss za każdym razem potrafi opowiedzieć coś nowego, nie powielając schematów.
„Przeklęci” to mroczna, poruszająca lektura, która zostaje w głowie na długo i zdecydowanie nie jest obojętna dla czytelnika.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria łączy przeszłość z teraźniejszością i prowadzi czytelnika...
Cała sprawa w tej części serii akurat zainteresowała mnie najmniej i książkę czytałem długo, ale dla samej końcówki warto haha.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topo przeczytaniu groty i polany szczerze się trochę zawiodłam, książka w wielu momentach poprostu nudna, a rozwiązanie jest słabe.