Na ratunek zimie

Okładka książki Na ratunek zimie autorstwa Stela Damaschin-Popa, Alex Donovici
Okładka książki Na ratunek zimie autorstwa Stela Damaschin-Popa, Alex Donovici
Alex DonoviciStela Damaschin-Popa Wydawnictwo: ToTamto Seria: Skowronka Hopka opowieści dla młodszych dzieci
opowieści dla młodszych dzieci
Skowronka Hopka
Hoppy the Lark: The Savior of Winter
2024-09-25
2024-09-25
Marzenna Rączkowska
Po tym jak ludzie zniszczyli las, skowronka Hopka i jej przyjaciele potrzebują dobrego planu, by uratować ich wspólny dom. Jest połowa grudnia i zwierzęta obawiają się, że nie spadnie śnieg i nie nadejdzie zima. Na dodatek do leśnej społeczności dołączają dwaj nowi mieszkańcy, którzy znacznie różnią się od pozostałych. Czy misja ratowania lasu zakończy się sukcesem? Czy przyjaźń zwierząt stanie się mocniejsza? Czego nauczą ich nowe przygody?

To wzruszająca i pouczająca opowieść napisana, by zachęcać dzieci do ochrony środowiska naturalnego i szanowania innych istot.

Inspiracją dla opowieści o skowronce Hopce jest prawdziwa historia dziewczynki, która urodziła się bez rąk i z bardzo krótkimi nogami. Biologiczna rodzina opuściła ją, jednak została adaptowana i wychowana przez kochających ludzi w życzliwej atmosferze.

Kup Na ratunek zimie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Na ratunek zimie

Oceny książki Na ratunek zimie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na ratunek zimie

Poznajcie Skowronkę Hopkę – niezwykłą ptaszynę, która mimo swojej inności odważnie kroczy przez świat, niosąc pomoc innym.

Z ostatniego jajeczka Mamy Skowronki wykluwa się maleńka Hopka. Nie ma skrzydełek, jej nóżki są krótkie, ale serce – pełne odwagi i ciekawości. Choć rodzina ją porzuca, znajduje nowy dom i prawdziwych przyjaciół, którzy uczą ją, czym jest przyjaźń i akceptacja.

Ta seria wzrusza, uwrażliwia i uczy tolerancji. Pokazuje, że inność nie jest przeszkodą, a siłą, a wiara w siebie i pomoc innym mogą zdziałać cuda. W piękny, angażujący sposób przemyca też wartości ekologiczne – uczy, dlaczego warto dbać o lasy, segregować odpady i szanować przyrodę. Trudne tematy stają się tu naturalną częścią opowieści, a dzieci w przystępny sposób wynoszą z niej ważne lekcje.

Czytając tę historię, nie sposób nie wzruszyć się losem Hopki. Jej przygody uczą empatii, współpracy i odpowiedzialności. Każdy bohater tej opowieści ma swój charakter i osobowość, ale mimo różnic wszyscy potrafią się wspierać.

Do tego przepiękne ilustracje, które nie tylko dopełniają historię, ale pomagają dzieciom wczuć się w emocje bohaterów.

Jeśli szukacie książek, które inspirują, wzmacniają i uczą wartości, to „Skowronka Hopka” jest strzałem w dziesiątkę!

⭐OPINIE⭐

Dziś na tapetę wpadły dwie książeczki dla dzieci. Są one inspirowane prawdziwą historią dziewczynki, którą porzuciła rodzina przez jej niepełnosprawność, lecz znalazła kochających ludzi, którzy dali jej wspaniały, bezpieczny dom. Pierwszy tom to "Skowronka Hopka. Nie ma rzeczy niemożliwych", druga część to "Skowronka Hopka. Na ratunek zimie".
W tej pierwszej nasza mała skowroneczka nie ma łatwo, jednak staje na jej drodze pewien puchacz, który daje jej ciepły dom. Poprzez swoją niedoskonałość, mała Hopka, czasem zadaje sobie pytanie: "Czy dam radę?". Mieszkańcy lasu pokazują jej, że tak i proszą ją o pomoc. Ona staje na wysokości zadania i nie jest jej nic straszne. Podnosi swoje poczucie wartości, poprzez swoje "defekty" uczy tolerancji i patrzenia na te "inne" postacie, jak na normalnych bohaterów, bo tacy są. Również uczy, jak dbać i mówić o swoich potrzebach.
W drugim tomie ukazane jest, jak ludzie zniszczyli dom Hopki i jej przyjaciół. Ci mali bohaterowie starają się rozwikłać problem, jakim jest fakt, że nie ma zimny, a już powinna być. Czy ich mocna przyjaźń podoła nowemu wyzwaniu?
Poprzez tę krótką historyjkę, dowiadujemy się, w jaki sposób możemy ochronić swoje środowisko i ich małych, słabszych mieszkańców. Te dwie książeczki mają w sobie niesamowitą moc i mogą pokazać tym najmłodszym czytelnikom, co w życiu jest ważne, że należy szanować każdą osobę i jak dbać o te relacje. Dodatkowo te lekturki okraszone są pięknymi ilustracjami, które zwińczają tę fabułę i dają jej jeszcze lepszy, wyraźniejszy obraz. Dla mnie to były dwie wspaniałe przygody ze skowronką Hopką i czekam kolejne. Mam nadzieję, że nie będę musiała na nie długo czekać.
A Wam, moi Mili Czytelnicy, polecam te książeczki dla dzieci. Są one świetnym pomysłem na prezent na Mikołaja, czy pod choinkę 😊
🌲🌳
Współpraca barterowa z @czytamtotamto @wydawnictwoczarnaowca 💚
🌳🌲

⭐OPINIE⭐

W tej pierwszej...

Dziś propozycja książkę dla dzieci, które mają na celu wzmocnić poczucie własnej wartości u dziecka, nauczyć tego, że dbanie i własne potrzeby jest bardzo zdrowe oraz zwrócić uwagę na tolerancję wobec innych.

wzruszająca opowieść o skowronce Hopce, jest inspirowana historią dziewczynki, która urodziła się bez rączek i z krótkimi nóżkami. Jej biologiczna rodzina opuściła ją, natomiast zaznała miłości i wsparcia dzięki rodzinie adopcyjnej.

To książki, które mogą podobać się dzieciom w różnym wieku. Są pięknie ilustrowane!

27 użytkowników ma tytuł Na ratunek zimie na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Na ratunek zimie na półkach dodatkowych

Okładka książki Nie ma rzeczy niemożliwych Stela Damaschin-Popa, Alex Donovici
Nie ma rzeczy niemożliwych Stela Damaschin-Popa, Alex Donovici

Elektra Brian Freschi
Elektra
Brian Freschi
Lubicie komiksy? Ja szczerze mówiąc w dzieciństwie nie przepadałam za nimi. Obecnie, z perspektywy czasu, nieco przychylniej patrzę na ten typ opowieści, niemniej nie będzie to mój pierwszy wybór. Mimo to dziś chciałam pokazać Wam pewną opowieść, która mimo komiksowej formy zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Chodzi o "Elektrę". Tytułową bohaterkę poznajemy w momencie, gdy jej życie ulega dużym zmianom. Elektra przeprowadza się, zmienia szkołę i otoczenie, co dla każdego jest dużym wyzwaniem. Dodatkowo Elektra znajduje się pod presją ze strony mamy, która chciałaby, aby dziewczynka zaangażowała się w uprawianie jakiegoś sportu🏐🎾🏹 I pewnie byłby to dobry sposób na zaistnienie w nowej grupie rówieśników, gdyby nie jedna rzecz - Elektra jest nieco niezdarna i nie odnajduje się w sporcie. W końcu nie każdy musi być zapalonym sportowcem. Nie oznacza to, że dziewczyna nie ma pasji. Wręcz przeciwnie - kocha taniec, ale nie może się w nim realizować, nie chcąc robić przykrości mamie, która nie traktuje sztuki "na poważnie"... 📔Opowieść graficzna o Elektrze niesie za sobą ważne przesłanie: walcz o swoją tożsamość i pasję, nawet jeśli nie możesz liczyć na wsparcie otoczenia. Elektra, mimo niechęci mamy, nie poddaje się i dąży do realizacji własnych zainteresowań, co kształtuje jej osobowość. W książce uwidocznione są jej emocje i starania, co może być sygnałem dla młodego czytelnika, że warto walczyć o swoje marzenia. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia relacji rodzinnych i rowieśniczych w historii, które początkowo nie są wspierające wobec dziewczyny, ale finalnie ulegają zmianie. W moim odczuciu "Elektra" świetnie sprawdzi się jako lektura wspierająca dzieciaki w dążeniu do celu i realizacji pasji.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Paddington w Peru. Opowieść filmowa Anna Wilson
Paddington w Peru. Opowieść filmowa
Anna Wilson
"Paddington w Peru" Opowieść filmowa Tego misia chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Wyobraźcie sobie, że Paddington jest już na tyle duży ,że ma już swój paszport. Niestety Paddington dostaje list ze straszną wiadomością. Z ciocią Lucy dzieje się coś niedobrego! Pewnie staruszka tęskni za misiem… Rodzina Brownów postanawia natychmiast wyruszyć do Peru. Kto mógłby przypuszczać, że czeka ich podróż życia, pełna niebezpieczeństw, dzikich zwierząt, starych map, tajemniczych zagadek i niejasnych wskazówek. Bo na miejscu okazuje się, że ciocia Lucy… zniknęła w gąszczu amazońskiej dżungli. OFICJALNA FILMOWA OPOWIEŚĆ O PORYWAJĄCYCH PRZYGODACH MISIA PADDINGTONA W PERU! ........ Staram się zarażać Mikołaja zasada pierwsze książka, potem film . Dzięki @znakemotikon mamy możliwość przeczytać najnowsza przygodę naszego ulubionego bohatera książkowego. To niezwykły miś, który ma w sobie wiele miłości, empatii i przyjaźni. Po lekturze możemy śmiało stwierdzić, że to była i nasza przygoda życia. Wraz z rodzinka Brownów przeżywamy i doświadczamy niezwykłą podróż, w której uczymy się, że rodzina to siła. Dzięki niej możemy przetrwać każdą katastrofę i pokonać każdą przeszkodę . Historia niezwykle wciągająca, zawierająca chwile grozy , które dodają dreszczyku emocji. Były momenty wzruszające i radosne ,dlatego śmiem twierdzić, że wyzwoli w czytelniku całą gamę emocji. Idealna dla młodszych I starszych ,dla dzieci i rodziców. Zaręczamy,że będziecie się świetnie przy niej bawić. Zatem my będąc po lekturze ,musimy teraz wybrać się na film aby z wizualizować nasze obrazy z wyobrazni.
AnettSku - awatar AnettSku
Supertechnologia Jacoby Jenny
Supertechnologia
Jacoby Jenny
Świat myślą technologiczną stoi! I to od zarania dziejów. Niemożliwe, pomyślicie! Ale taka prawda 😉. Choć technologia jako taka, może nam się kojarzyć z różnego rodzaju innowacyjnymi urządzeniami, to coś tak prostego, jak wynalazek koła, użycie krzemienia do rozpalenia ogniska i igły do szycia, również mieści się w tym pojęciu. Bo wystarczy na technologię spojrzeć szerzej, jak na wszystko to, co człowiek wymyślił i stworzył, by ułatwić sobie życie i poprawić jego jakość. Proste! Od wynalezienia pisma, zegara i guzików do ubrań, po pierwszy telefon, rewolucję przemysłową, a kończąc na GPSie, nanotechnologii i jedzeniu przyszłości. A jeśli Was to zagadnienie zainteresowało (a nie biorę pod uwagę innej możliwości) to całą historię rozwoju myśli technologicznej znajdziecie w oto tej książce ☺️. Ciekawy format, chronologiczne ujęcie tematu, które pokazuje jak stopniowo przechodziliśmy od prostych do coraz bardziej zaawansowanych pomysłów, dostosowane do młodych czytelników opisy pełne faktów i ciekawostek oraz sporo ilustracji. Wszystko to z dziećmi oceniam bardzo na plus. Książkę można czytać od okładki do okładki, ale my polecamy zacząć od najbardziej intrygujących Was zagadnień. W środku znajdziecie też kilka propozycji zabaw, np. jak zrobić czcionki z ziemniaka, czy statek z papieru. 😁 Fajnie jest też zobaczyć, kto za tymi zmianami stoi. Bill Gates, Nolan Bushnell, Johannes Gutenberg i nazwiska innych twórców poznacie dzięki tej książce.
mama_czyta_tuwima - awatar mama_czyta_tuwima
oceniła na82 miesiące temu
Chłopiec, który sprowadził śnieg Anna Wilson
Chłopiec, który sprowadził śnieg
Anna Wilson Hollie Hughes
W środku pewnego miasta stoi ławka. Śpi na niej Krzyś z mamą i tatą. Są niezauważeni przez innych mieszkańców miasta, którzy biegną do swoich spraw. Pewnej nocy Krzyś znajduje czarodziejską śnieżną kulę, i dzięki niej na miasto spada śnieg. Tak sprawia, że inni mieszkańcy zatrzymują się, by spojrzeć na innych, pomagają sobie i wspólnie spędzają czas. Jednak śnieg nie może trwać wiecznie i w końcu musi przyjść wiosna. Na szczęście czas zimy zmienił ludzi, który teraz są dla siebie bardziej pomocni, a ostatecznie budują nawet na środku miasta dom dla Krzysia i jego rodziców.  Rzadko się zdarza, że opowiadam tam całą fabułę, jednak z tej historii czuję, że muszę, bo nie wiem do końca co o niej myśleć. Zacznę od tego, że książka jest pięknie wydana. Ma grube strony, twardą okładkę i piękny ilustracje. Jeśli zaś chodzi o treść, to jest trochę smutna i trochę niezrozumiała. Budzi szereg pytań; dlaczego Krzyś z rodzicami mieszkał na ławce i dlaczego w ogóle autorka postanowiła przedstawić takich bohaterów. Jaki morał młody czytelnik może z niej wynieść. Napis z tyłu okładki mówi, że historia ta rozgrzewa serca, wlewa w nie nadzieję i wyciska z oczu łzy wzruszenia. Oraz iż daje nam głęboką lekcję, jednak nie do końca wiem jaką. By pomagać sobie nawzajem, bezdomnym? Uważność na otaczający nas świat jest oczywiście ważna, a szczera pomoc zawsze potrzebna. Jednak historia, za pomocą której autorka postanowiła podzielić się z nami tymi przemyśleniami, nie do końca mnie przekonuje. Tym bardziej że sądząc po ilości tekstu, jest to książka dla maluszków (2+/3+) a fabuła, może budzić pytania, na które w tym wieku trudno odpowiedzieć.
Karolina Krakowiak - awatar Karolina Krakowiak
101 rzeczy, które musisz zrobić, zanim dorośniesz Mikkel Niva
101 rzeczy, które musisz zrobić, zanim dorośniesz
Mikkel Niva Nils Petter Mørland Fredrik Edén
Każdy z nas będąc dzieckiem robił różne rzeczy - czasem dziwne, czasem straszne, a czasem strasznie śmieszne. Naginaliśmy wszystkie możliwe zasady, testowaliśmy cierpliwość rodziców na maksa. Dziś uśmiecham się na wszystkie te wspomnienia, co do jednego! Kochałam budowanie szałasów koło domu, zabawę resorakami w największych kałużach lub robienie prawdziwych samochodowych crash testów, dzikie tańce wygłupiańce, malowanie się mamy kosmetykami, pisanie pamiętnika, złotych myśli... Uwielbiałam też oglądać gwiazdy (love aż do dziś ❤️),pisać wiersze, rozmawiać z Babcią o jej dzieciństwie, patrzeć jak robiła na drutach... Oj było tego spoooro 🥰. Każda z tych rzeczy była mi bardzo potrzebna! Uczyła mnie czegoś nowego, pozwalała sprawdzić siebie, swoją bezkresną krearywność i bawić na całego zanim na dobre stałam się osobą dorosłą, której życie zmieniło się o 180°. Ale wbrew pozorom jest we mnie jeszcze mnóstwo z dziecka i kocham to! Zawsze mam w głowie małą listę marzeń do spełnienia, choć dziś jest nieco trudniej je odhaczyć. "101 rzeczy, które musisz zrobić zanim dorośniesz" to zbiór zwariowanych i szalenie zabawnych zabaw, które na zawsze pozostaną w pamięci Waszych Pociech gdy już (niestety) dorosną na amen. Ale zanim to sie stanie - życzę Wam wspólnej, niezapomnianej zabawy! Powiększcie te listę o swoje własne pomysły! Róbcie zdjęcia, cieszcie się wspólnymi chwilami i śmiejcie się do rozpuku! Jestem pewna, że nie będziecie się nudzić! 🥰 Możecie na przykład przeżyć dzień "od końca", albo ubrać ubrania tyłem do przodu, albo grajcie w planszówki i cieszcie się z przegranej, albo napisz list do siebie w przyszłości...pomysłów jest wiele 🥰 Pięknie zilustrowany poradnik, w twardej okładce to idealny pomysł dla małych czytelników i ich rodziców ❤️❤️❤️. Polecamy z Antosiem!
Karolina Hajdysz - awatar Karolina Hajdysz

Cytaty z książki Na ratunek zimie

Dodaj cytat z książki Na ratunek zimie