Na ratunek zimie

- opowieści dla młodszych dzieci
- Skowronka Hopka
- Hoppy the Lark: The Savior of Winter
- 2024-09-25
- 2024-09-25
- Marzenna Rączkowska
Po tym jak ludzie zniszczyli las, skowronka Hopka i jej przyjaciele potrzebują dobrego planu, by uratować ich wspólny dom. Jest połowa grudnia i zwierzęta obawiają się, że nie spadnie śnieg i nie nadejdzie zima. Na dodatek do leśnej społeczności dołączają dwaj nowi mieszkańcy, którzy znacznie różnią się od pozostałych. Czy misja ratowania lasu zakończy się sukcesem? Czy przyjaźń zwierząt stanie się mocniejsza? Czego nauczą ich nowe przygody?
To wzruszająca i pouczająca opowieść napisana, by zachęcać dzieci do ochrony środowiska naturalnego i szanowania innych istot.
Inspiracją dla opowieści o skowronce Hopce jest prawdziwa historia dziewczynki, która urodziła się bez rąk i z bardzo krótkimi nogami. Biologiczna rodzina opuściła ją, jednak została adaptowana i wychowana przez kochających ludzi w życzliwej atmosferze.
Kup Na ratunek zimie w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Na ratunek zimie
- Wydawnictwo ToTamto 1
- 2024 1
- Współpraca barterowa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na ratunek zimie
Poznajcie Skowronkę Hopkę – niezwykłą ptaszynę, która mimo swojej inności odważnie kroczy przez świat, niosąc pomoc innym.
Z ostatniego jajeczka Mamy Skowronki wykluwa się maleńka Hopka. Nie ma skrzydełek, jej nóżki są krótkie, ale serce – pełne odwagi i ciekawości. Choć rodzina ją porzuca, znajduje nowy dom i prawdziwych przyjaciół, którzy uczą ją, czym jest przyjaźń i akceptacja.
Ta seria wzrusza, uwrażliwia i uczy tolerancji. Pokazuje, że inność nie jest przeszkodą, a siłą, a wiara w siebie i pomoc innym mogą zdziałać cuda. W piękny, angażujący sposób przemyca też wartości ekologiczne – uczy, dlaczego warto dbać o lasy, segregować odpady i szanować przyrodę. Trudne tematy stają się tu naturalną częścią opowieści, a dzieci w przystępny sposób wynoszą z niej ważne lekcje.
Czytając tę historię, nie sposób nie wzruszyć się losem Hopki. Jej przygody uczą empatii, współpracy i odpowiedzialności. Każdy bohater tej opowieści ma swój charakter i osobowość, ale mimo różnic wszyscy potrafią się wspierać.
Do tego przepiękne ilustracje, które nie tylko dopełniają historię, ale pomagają dzieciom wczuć się w emocje bohaterów.
Jeśli szukacie książek, które inspirują, wzmacniają i uczą wartości, to „Skowronka Hopka” jest strzałem w dziesiątkę!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ ostatniego jajeczka Mamy Skowronki wykluwa się maleńka Hopka. Nie ma skrzydełek, jej nóżki są krótkie, ale serce – pełne odwagi i ciekawości. Choć rodzina ją porzuca, znajduje nowy dom i prawdziwych przyjaciół, którzy uczą ją, czym jest przyjaźń i...
⭐OPINIE⭐
W tej pierwszej nasza mała skowroneczka nie ma łatwo, jednak staje na jej drodze pewien puchacz, który daje jej ciepły dom. Poprzez swoją niedoskonałość, mała Hopka, czasem zadaje sobie pytanie: "Czy dam radę?". Mieszkańcy lasu pokazują jej, że tak i proszą ją o pomoc. Ona staje na wysokości zadania i nie jest jej nic straszne. Podnosi swoje poczucie wartości, poprzez swoje "defekty" uczy tolerancji i patrzenia na te "inne" postacie, jak na normalnych bohaterów, bo tacy są. Również uczy, jak dbać i mówić o swoich potrzebach.
W drugim tomie ukazane jest, jak ludzie zniszczyli dom Hopki i jej przyjaciół. Ci mali bohaterowie starają się rozwikłać problem, jakim jest fakt, że nie ma zimny, a już powinna być. Czy ich mocna przyjaźń podoła nowemu wyzwaniu?
Poprzez tę krótką historyjkę, dowiadujemy się, w jaki sposób możemy ochronić swoje środowisko i ich małych, słabszych mieszkańców. Te dwie książeczki mają w sobie niesamowitą moc i mogą pokazać tym najmłodszym czytelnikom, co w życiu jest ważne, że należy szanować każdą osobę i jak dbać o te relacje. Dodatkowo te lekturki okraszone są pięknymi ilustracjami, które zwińczają tę fabułę i dają jej jeszcze lepszy, wyraźniejszy obraz. Dla mnie to były dwie wspaniałe przygody ze skowronką Hopką i czekam kolejne. Mam nadzieję, że nie będę musiała na nie długo czekać.
A Wam, moi Mili Czytelnicy, polecam te książeczki dla dzieci. Są one świetnym pomysłem na prezent na Mikołaja, czy pod choinkę 😊
🌲🌳
Współpraca barterowa z @czytamtotamto @wydawnictwoczarnaowca 💚
🌳🌲
⭐OPINIE⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś na tapetę wpadły dwie książeczki dla dzieci. Są one inspirowane prawdziwą historią dziewczynki, którą porzuciła rodzina przez jej niepełnosprawność, lecz znalazła kochających ludzi, którzy dali jej wspaniały, bezpieczny dom. Pierwszy tom to "Skowronka Hopka. Nie ma rzeczy niemożliwych", druga część to "Skowronka Hopka. Na ratunek zimie".
W tej pierwszej...
Dziś propozycja książkę dla dzieci, które mają na celu wzmocnić poczucie własnej wartości u dziecka, nauczyć tego, że dbanie i własne potrzeby jest bardzo zdrowe oraz zwrócić uwagę na tolerancję wobec innych.
wzruszająca opowieść o skowronce Hopce, jest inspirowana historią dziewczynki, która urodziła się bez rączek i z krótkimi nóżkami. Jej biologiczna rodzina opuściła ją, natomiast zaznała miłości i wsparcia dzięki rodzinie adopcyjnej.
To książki, które mogą podobać się dzieciom w różnym wieku. Są pięknie ilustrowane!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towzruszająca opowieść o skowronce Hopce, jest inspirowana historią dziewczynki, która urodziła się bez rączek i z krótkimi nóżkami. Jej biologiczna rodzina opuściła...
„Skowronka Hopka” — książka, która uczy, wzrusza i daje nadzieję.
Książki o niepełnosprawnych? Jak najbardziej!
Książki o uświadamianiu? Jak najbardziej!
Książki proste w przekazie, a do tego przepięknie wydane? JAK NAJBARDZIEJ!
#współpracabarterowa
Inspiracją do książek, często bywają historie, wyjęte prosto z życia. W tym przypadku jest zupełnie identycznie. Pierwowzorem Hopki, była dziewczynka zostawiona przez swoich rodziców i adoptowana przez kochających ludzi.
Hopka, jest skowronką, urodzoną bez skrzydeł.
Czy takie stworzonko, ma szansę, żeby przetrwać?
Dopóki są rodzice, opiekunowie, dzieciom jest łatwiej. Co, jeśli ich zabraknie?
Z tym zmierzy się niestety nasza główna bohaterka.
Czy sobie poradziła?
Jak żyć, kiedy nie spełnia się ogólnie przyjętych norm? Czy brak skrzydeł (rąk, nóg),jest w ogóle istotne w świecie, zdającym się nie tolerować różnic?
Jako czytelniczka, cenię sobie książki, pomagające zrozumieć inne spojrzenie oraz dające wskazówki jak można spróbować się zachować wobec osób potrzebujących tego zrozumienia. Warto jest również zastanowić się, jak postępować, kiedy sami jesteśmy na miejscu kogoś, kto odrobinę odstaje od tego, co świat uznaje za „normę”.
Historia Hopki jest nie tylko wzruszająca, ale i momentami zabawna.
Kibicujemy małej skowronce i liczymy na to, że sobie poradzi.
Hopka, jak i jej imię (Hope = nadzieja),daje tę nadzieję. Dodaje otuchy.
Drugi tom pokazuje jakie wielkie serce i odwaga skrywają się w niewielkim ciele Hopki.
W środku lasu ludzie zaczynają gromadzić śmieci i… palić je! To stwarza wielkie niebezpieczeństwo dla mieszkańców lasu!
Mała skowronka nie bojąc się trudności, opracowuje plan ratowania swojego domu i przyjaciół.
Jak zakończy się ta pełna napięcia historia? Zdecydowanie warto jest się przekonać!
Jeśli mogłabym polecić Wam jakąś książkę dla dzieci, byłaby to Hopka :)!
To lektura poruszająca ważne tematy, rozwijająca u dzieci empatię i wskazująca na problem, z jakim mierzą się nie tylko niepełnosprawni. W naszym życiu istotne jest uczenie się (w każdym wieku),jak istotna jest nadzieja, odwaga i przyjaźń.
„Skowronka Hopka” — książka, która uczy, wzrusza i daje nadzieję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki o niepełnosprawnych? Jak najbardziej!
Książki o uświadamianiu? Jak najbardziej!
Książki proste w przekazie, a do tego przepięknie wydane? JAK NAJBARDZIEJ!
#współpracabarterowa
Druga część przygód skowronki Hopki, która wykluła się bez skrzydełek, co nie przeszkadza jej w ratowaniu lasu🌲
Na dodatek indyk Lalek, który zawiesił na szyi naszyjnik z kolorowych nakrętek z wysypiska zemdlał tuż przy nim i grozi mu niebezpieczeństwo.
Czy Hopka wraz z ptaszkiem Śnieżkiem sprowadzi pomoc i uratuje Lalka? Jaki pomysł będą miały zwierzątka, by człowiek nie zniszczył lasu? Kim naprawdę jest Śnieżek i dlaczego ukrywa się pod białym "ubrankiem"?
Jest to urocza, mądra bajka o tym, że nie wszystko złoto, co się świeci, że warto sobie pomagać i nie oceniać po wyglądzie i stereotypach. O empatii, przyjaźni i sile grupy. O wsparciu, nadziei i o tym, że śmieci to ogromny problem naszych czasów, więc edukacja w tym temacie jest bardzo ważna od małego. Warto uświadamiać dzieci, jak ważne jest dbanie o naturę i planetę, bo to nasz DOM🏘
Fajnie przeczytać czasem taką słodką bajeczkę o mocy dobra. Ono zawsze ma swoją wartość.
Polecam całym sercem, ogromna wartość edukacyjna ubrana w ciekawą fabułę i nietypowych bohaterów okraszona uroczymi ilustracjami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie zima nie chce przyjść, bo ludzie zrobili na skraju lasu wysypisko śmieci, które płonie, a ogień jest tak wysoki i gorący, że ogrzewa chmury i śniegu nie ma.... Płomienie są coraz większe, a dym gęsty i duszący.
Na dodatek indyk Lalek, który zawiesił...
Dziś przychodzę do Was z kolejną porcją przygód Skowronki Hopki, która razem z przyjaciółmi próbuje zrozumieć dlaczego w ich ukochanym lesie robi się ciepło, choć wielkimi krokami powinna nadejść zima.
Książeczka opatrzona jest pięknymi ilustracjami, które działają na wyobraźnię dziecka. Dopełniają one wartościową treść, która uczy i skłania do refleksji. Autor zwraca szczególną uwagę na takie wartości jak tolerancja i współpraca.
Jest to książeczka, która zainteresuje nie tylko dzieci, ale również i dorosłych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążeczka opatrzona jest pięknymi ilustracjami, które działają na wyobraźnię dziecka. Dopełniają one wartościową treść, która uczy i skłania do refleksji. Autor zwraca...
Na ratunek zimie. To kolejna część przygód skowronki Hopki, ptaszka z niepełnosprawnością.
Oprócz tematów wykluczenia, niepełnosprawności pojawiają się tu także kwestie ekologiczne. Hopka po raz kolejny udowadnia, że w grupie siła i że nie ma rzeczy niemożliwych.
Współpraca reklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnów las jest zagrożony. Śnieg powinien padać, mróz łapać, jednak nic z tego się nie dzieje. Hopka z przyjaciółmi odkrywa, że w sercu lasu powstało wyspisko i ludzie palą tam śmieci! Skowornka po raz kolejny wpada na pomysł, organizuje działania ekipy, by uratować swój dom.
Oprócz...
“- Ale ja się boje!
- Nie ma czego. Zaufaj sobie. Jesteś silniejsza niż ci się wydaje.
- Potknę się.
- A ja ci wtedy pomogę.
- Spadnę.
- Pomogę ci się podnieść i iść dalej”.
“Wyrządzenie krzywdy komuś mniejszemu i słabszemu od siebie uważam za czyn niegodny”.
Prócz motywacji, wiary w siebie, uczy też aby każdego traktować równo, być pomocnym i życzliwym. Dawno nie miałam w rękach tak wartościowej książki.
“- Chce okazać mu wdzięczność za ciepło, które nam daje, za to, że dzięki niemu jesteśmy razem, za bezpiecznie spędzoną noc, za dzień, który się rozpoczyna”.
Obie książeczki są magiczne. Dobitnie pokazywane jest, że wiara w siebie jest najważniejsza. Nie istnieje żadna siła, która nas zatrzyma. Wszystko zależy od nas. Prócz motywacji, wiary w siebie, uczy też aby każdego traktować równo, być pomocnym i życzliwym.
Nie powiem… wzruszyłam się. Nie raz, nie dwa. Książka bardzo wzruszająca, śledziłam losy biednej Hopki ze łzami w oczach. Poza piękną okładką i cudowną treścią dostajemy również przepiękne ilustracje umilające (jeszcze bardziej) czytanie.
Hopka, Puchuuuch, Tunek i cała reszta czeka, aż i Ty ich poznasz i zakochasz się jak ja, i setki innych czytelniczek 💖 ja polecam!
*To jest moja prywatna opinia. Zachęcam do przeczytania i wyrobienia sobie własnego zdania.
“- Ale ja się boje!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Nie ma czego. Zaufaj sobie. Jesteś silniejsza niż ci się wydaje.
- Potknę się.
- A ja ci wtedy pomogę.
- Spadnę.
- Pomogę ci się podnieść i iść dalej”.
Obie książeczki są magiczne. Dobitnie pokazywane jest, że wiara w siebie jest najważniejsza. Nie istnieje żadna siła, która nas zatrzyma, jeśli jesteśmy zdeterminowani, wszystko zależy od nas....
„Skowronka Hopka. Na ratunek zimie” to druga część cyklu o dzielnej ptaszynie. Można powiedzieć, że jest to kontynuacja części pierwszej.
Co w niej znajdziemy? Dwójkę nowych mieszkańców lasu, których mali czytelnicy poznają w miarę jak zagłębiają się w fabułę lektury. Dzieci podszkolą się z wiedzy o plastiku i tego jak wpływa na środowisko oraz dowiedzą się dlaczego leśne zwierzęta się pocą.
Po raz kolejny autor w bardzo mądry sposób przekazuje dzieciom na kartach bajki istotę wspólnego działania, tolerancji i tego, że strach można oswoić. A niektórzy dowiedzą się, że „nie wszystko złoto co się świeci”. Polecam z całego serca:)
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Czarna Owca. Imprint to.tamto
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo w niej znajdziemy? Dwójkę nowych mieszkańców lasu, których mali czytelnicy poznają w miarę jak zagłębiają się w fabułę lektury. Dzieci podszkolą się z wiedzy o plastiku i tego jak wpływa na środowisko oraz dowiedzą się dlaczego leśne...
Drugi tom o sympatycznej skowronce i jej przyjaciołach. Kolejne przygody, w których pokazane są takie wartości jak wytrwałość, nie tracenie nadziei i współpraca. Zwierzątka będą musiały stawić czoła nowym problemom i podejmą próbę uratowania ich wspólnego domu.
Autor, poprzez tą sympatyczna i ciepłą opowieść, przemyca wiele wartości, tym razem jednym z głównych będzie ekologia. Uczy dzieci wciągając je w niezwykły świat leśnych mieszkańców. Do tego cudowne, delikatne ilustracje dopełniają całośći.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, poprzez tą sympatyczna i ciepłą opowieść, przemyca wiele wartości, tym razem jednym z głównych będzie...