Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.

Okładka książki Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r. autora Jerzy Beskidzki, Andrzej Ceglarski, Hubert Dziewanowski, Krzysztof Galimski, Grzegorz Jakubowski, Andrzej Nowak (historyk), Andrzej Nowicki, Tomasz Pichór, Leszek Pietrzak, Aleksander Piński, Jan Piński, Tomasz Wiejski, Jakub Wozinski, praca zbiorowa, 24507849
Okładka książki Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.
Jan PińskiAleksander Piński Wydawnictwo: Instytut Zarządzania Informacją S.A. czasopisma
czasopisma
2024-04-01
2024-04-01

Kup Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.

Na półkach: , , , , ,

Ten numer "Historii bez cenzury" jest pierwszym, który przeczytałam, ale z pewnością nie ostatnim przez wzgląd na zawarte w nim interesujące, merytoryczne teksty. Wśród artykułów, które w tym numerze najbardziej mnie zainteresowały są:

- "Mit geniuszu Piłsudskiego" (str. 4-9) (6/10) - okładkowy temat numeru autorstwa Jana Pińskiego , w którym przedstawia on Marszałka jako nieudolnego przywódcę, który nie znał się na prowadzeniu wojny, ale miał w sobie na tyle tupetu, by samego siebie ogłosić Marszałkiem. W tym artykule Piłsudski to cynik i przywódcza miernota jednocześnie.
- "Kiedy Francuz rządził Rzeczpospolitą" (str. 16-23) (7/10) - bardzo ciekawy artykuł Jerzego Beskidzkiego, będący fragmentem książki "Seks i władza. Dewianci, erotomani, seksoholicy", w którym czytelnik może przeczytać interesujące fakty o życiu i rządach (choć bardziej tu pasuje raczej określenie "nierządu") we Francji i Polsce.
- "Dekolonizator Hiszpanii" (str. 36-41) (6/10) - interesujący artykuł Huberta Dziewanowskiego, w którym przybliża on postać rewolucjonisty Simona Bolivara, który postanowił wyzwolić Amerykę Południową spod hiszpańskiej władzy.
- "Europa księżniczki batowskiej" (str. 46-49) (7/10) - bardzo ciekawy tekst Tomasza Pichóra, zawierający historię życia i kariery nieślubnej córki polskiego hrabiego Aleksandra Batowskiego, czyli Doroty Biron, która odegrała sporą rolę między innymi podczas Kongresu Wiedeńskiego.
- "Włoska teokracja" (str. 62-65) (6/10) - Girolamo Savonaroli, który urodził się w Ferrarze, został kaznodzieją, wyjechał do Florencji, gdzie z czasem ustanowił władcą miasta... Jezusa Chrystusa. Jak doszedł do władzy, jak udało mu się uzyskać posłuch wśród ludzi, jak się sprawował ten mnich, który siebie samego miał za proroka? Odpowiedzi między innymi na te pytania w interesującym artykule Andrzeja Nowickiego.
- "Tajemnica śmierci miliardera" (str. 78-85) (6/10) - długi, ale ciekawy artykuł Aleksandra Pińskiego, w którym Autor podejmuje próbę odpowiedzi na tytułowe pytanie. Co się wydarzyło feralnego 4 lipca 1928 roku, kiedy to Alfred Loewenstein zginął tragicznie? Czy to był wypadek, samobójstwo, a może morderstwo? Artykuł wart uwagi.
- "Wielka ucieczka prezydenta" (str. 94-97) (6/10) - interesujący artykuł o przebiegu wielkiej ucieczki polskiego prezydenta Ignacego Mościckiego, który we wrześniu 1939 roku uciekł z kraju, by ostatecznie osiąść w Rumunii z zamiarem dalszego prowadzenia interesów polskiej polityki. Czy mu to się udało? Odpowiedź w tekście Andrzeja Ceglarskiego.

Opinia opublikowana na moim blogu:

Piński mocno zwariowany, ale czasami są tam fajne artykuły!

Piński mocno zwariowany, ale czasami są tam fajne artykuły!

4 użytkowników ma tytuł Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r. na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.

Okładka książki NOISE MAGAZINE nr 1 (52) / 2025 Łukasz Dunaj, Łukasz Orbitowski, Redakcja NOISE MAGAZINE, Piotr Weltrowski
Okładka książki Nowa Fantastyka 520 (01/2026) Sabine Baring-Gould, Łukasz Borowiecki, Rafał Łoboda, Szymon Majcherowicz, Suzan Palumbo, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Anna Maria Vanitachi
Okładka książki Nowa Fantastyka 522 (03/2026) John Kendrick Bangs, Davide Bosello, Maksym Gach, Sasza Kozłow, Michał Puchalski, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Magdalena Anna Sakowska, Maciej Szmajdziński
Okładka książki Nowa Fantastyka 519 (12/2025) Davide Camparsi, Paweł Domownik, Agnieszka Hałas, Andrea Porcu, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Jan Waletow
Okładka książki Nowe Książki nr 1 / 2026 Piotr Bejrowski, Tomasz Biernacki, Aleksandra Byrska, Patrycja Chajęcka, Zbigniew Chojnowski, Leszek Jerzy Jasiński, Wojciech Kaliszewski, Tomasz Kłusek, Julian Kutyła, Paulina Małochleb, Joanna Michalik, Dariusz Nowacki, Marek Paryż, Michał Przeperski, Jakub Rawski, Redakcja miesięcznika Nowe Książki, Dariusz Rott, Wojciech Rusinek, Karolina Rychter, Karol Samsel, Katarzyna Sarek, Andrzej Skalimowski, Ida Świerkocka, Paweł Tański, Mariusz Wołos, Olga Żyminkowska
Okładka książki Twórczość nr 10 (959) / 2025 Kateryna Babkina, Tomasz Bąk, Krzysztof Bielecki, Darek Foks, Jerzy Franczak, Zbigniew Jazienicki, Adam Kaczanowski, Wojciech Kopeć, Agnieszka Kumor, Joanna Łępicka, Piotr Makowski, Paulina Małochleb, Zbigniew Mentzel, Grażyna Obrąpalska, Paweł Orzeł, Redakcja miesięcznika Twórczość, Jędrzej Soliński, Paweł Sołtys, Grzegorz Strumyk, Ewa Tondys-Kohmann, Katarzyna Trzeciak, Adam Ubertowski, Agnieszka Wolny-Hamkało, Mateusz Żaboklicki, Olga Żyminkowska
Okładka książki Kinomisja Pulp Zine # 5 Spaghetti Western Marta Płaza, Redakcja pisma Kinomisja Pulp Zine, Michał Zgajewski
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii nr 12 (96) / 2025 Magdalena Bigaj, Antoine Cassar, Sylwia Góra, Rose Hackman, Maria Hawranek, Katarzyna Kazimierowska, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Paulina Małochleb, Redakcja magazynu Pismo, Robert Rutkowski, Jaga Słowińska, Urszula Zajączkowska
Okładka książki Nowe Książki nr 12 / 2025 Patrycja Chajęcka, Józef Franciszek Fert, Irena Grudzińska-Gross, Jan Hlebowicz, Leszek Jerzy Jasiński, Andrzej Juchniewicz, Wojciech Kaliszewski, Maria Karpińska, Tomasz Kłusek, Julian Kutyła, Paulina Małochleb, Filip Matwiejczuk, Marek Paryż, Wit Pietrzak, Magda Potok, Redakcja miesięcznika Nowe Książki, Karolina Rychter, Tomasz Siewierski, Ireneusz Staroń, Paweł Tański, Marta Tomczok
Okładka książki Twój Styl, nr 12 / grudzień 2025 Jacek Szmidt, Redakcja miesięcznika Twój Styl
Twój Styl, nr 12 / grudzień 2025 Jacek Szmidt, Redakcja miesięcznika Twój Styl

Cytaty z książki Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.

Dodaj cytat z książki Historia bez cenzury, nr 04-05 (96-97) 2024 r.