Zbyszek Tom 2

- Ruppe
- 2024-06-01
- 2024-06-01
- Józef Maryn
Ciąg dalszy przygód Zbyszka, który był studentem prawa i w wyniku nieszczęśliwego zbiegu okoliczności został niewolnikiem tajemniczej kobiety. Podczas długotrwałej tresury poznaje świat BDSM, a potem trafia na aukcję i zostaje sprzedany nowemu panu.
Kup Zbyszek Tom 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Zbyszek Tom 2
6 użytkowników ma tytuł Zbyszek Tom 2 na półkach głównych- Przeczytane 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbyszek Tom 2
Recenzja książki „Zbyszek. Tom I”
Fabuła koncentruje się na tytułowym bohaterze, Zbyszku, który zostaje wplątany w skomplikowaną intrygę i poddany władzy dominującej kobiety, stając się jej sługą. Styl narracji przypomina bardziej dobrą powieść sensacyjną niż typowy erotyk, a realizm opisywanych wydarzeń jest na tyle sugestywny, że czytelnik ma wrażenie, jakby sam brał udział w przygodach bohatera. Autorka doskonale buduje atmosferę napięcia, prowadząc postaci przez pełne emocji i niebezpieczeństw sytuacje, które wciągają od pierwszych stron.
Mimo że książka jest mocno osadzona w klimacie BDSM, nie poprzestaje jedynie na szokujących opisach scen. Kryje się w niej pewna głębia, refleksja nad ludzką naturą i moralnością. Niektórzy czytelnicy mogą odczytywać ją jako swoistą polemikę z literaturą pokroju „Nowej Justyny” de Sade’a, gdzie okrucieństwo i brak cnoty wydają się rządzić światem. „Zbyszek” natomiast ukazuje świat, w którym nikt nie wygrywa – ani oprawcy, ani ofiary.
Jest to jednak książka dość schematyczna, co można uznać za jej słabość. Fabuła, choć wciągająca, momentami staje się przewidywalna, a stopień perwersji może być trudny do przełknięcia nawet dla fanów literatury BDSM. Niemniej jednak autorka imponuje swoją wyobraźnią i zdolnością kreacji.
Jedną z cech wyróżniających powieść jest jej subtelna satyra na współczesny świat, w tym na konkretne postacie ze sfery publicznej. Autorka sprytnie wplata w narrację elementy, które mogą być odczytywane jako aluzje do rzeczywistych postaci, co dodaje książce dodatkowego smaczku.
Podsumowując, „Zbyszek. Tom I” to lektura, która z pewnością zostanie zapamiętana przez tych, którzy po nią sięgną. Chociaż momentami jest trudna i nie dla każdego, oferuje pełną emocji podróż, która sprawia, że nie można oderwać się od jej stron.
Recenzja książki „Zbyszek. Tom I”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zbyszek. Tom I” to powieść, która niewątpliwie wywołuje mieszane uczucia, ale nie sposób odmówić jej intensywnego oddziaływania na czytelnika. Jest to książka erotyczna, która jednak wykracza poza typowy schemat tego gatunku, oferując wciągającą fabułę oraz silne emocje.
Fabuła koncentruje się na tytułowym bohaterze, Zbyszku, który...
Witam wszystkich. Dziś chciałbym podzielić się opinią na temat powieści „Zbyszek. Tom pierwszy”. Trzeba przyznać, że wiele powieści erotycznych zostało przeczytanych, ale żadna nie wywarła takiego wrażenia, jak ten właśnie tom. Podczas lektury można poczuć, że osobiście uczestniczy się w przygodach głównego bohatera. Powieść jest napisana w tak realistyczny sposób, że niemal odczuwa się to, co przeżywa postać.
Styl autorki przypomina dobrą powieść sensacyjną lub miłosną. Z pewnością ma ona duże doświadczenie w tworzeniu tego typu literatury. Nie chcąc zdradzać zbyt wiele, można jedynie wspomnieć, że Zbyszek, tytułowy bohater, zostaje uwikłany w skomplikowaną intrygę i zmuszony do służby u podstępnej, dominującej kobiety, która staje się centralną postacią jego życia. Mimo że fabuła obfituje w sensacyjne elementy, powieść zachowuje swój realistyczny charakter.
Każdy, kto interesuje się literaturą erotyczną, powinien sięgnąć po tę książkę – naprawdę warto. Lektura jest tak wciągająca, że trudno się od niej oderwać. Samo opowiadanie zostało pochłonięte w jeden wieczór, a jedyną wadą jest to, że się skończyło. Gratulacje dla autorki za stworzenie tak realistycznej i wciągającej historii. Pozostaje życzyć miłej lektury!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom zaczyna się dokładnie w tym miejscu, w którym pierwszy nieoczekiwanie urwał się. Zbyszek i Patrycja biorą ślub, ten ślub i wesele są momentem kulminacyjnym, którego nie było w pierwszym tomie, ale potem jest jeszcze większa kulminacja, czyli aukcja niewolników. Kulminacje mamy więc odhaczone, nawet dubeltowo.
Trudno to jakoś wyskalować, ale według mnie poziom perwersji jest coraz wyższy i nawet najwięksi zwolennicy klimatu BDSM mogą odczuć przesyt. To zresztą byłoby samo w sobie perwersyjne: pornografia, która w efekcie obrzydza obcowanie płciowe. Trzeba jednak przyznać, że wyobraźnia autorki, jak jeszcze można udręczyć biednego Zbyszka, Patrycję i dziesiątki innych uległych, zdaje się nie mieć granic.
Czytając pierwszy tom miałem wrażenie, że to dręczenie jest tylko zasłoną dymną, a za nią kryje się jakaś gra. Teraz odczytuję tę powieść jako moralitet à rebours, w pewnym sensie polemikę z Nową Justyną. de Sade uważał, że dobro i moralność nie popłaca, a w życiu wygrywają tylko źli i zepsuci. Geissel pokazuje, że nikt nie wygrywa i w świecie, gdzie rządzi okrucieństwo i hipokryzja, brak cnoty wcale nie jest cnotą. To nie jest bardzo odkrywcza myśl, już starożytni Grecy uważali, że są zabawką w rękach bogów, ale fatalizm w świecie BDSM ma jednak ciekawy odcień.
Kolejne, co rzuca się w oczy, to złośliwość autorki w pokazywaniu współczesnego świata. Niby książka nie przedstawia rzeczywistych osób i wydarzeń, ale niektóre postacie drugoplanowe wydają się być mocno inspirowane prawdziwymi bohaterami mediów. Chyba najbardziej oczywistym takim nawiązaniem jest abnegacki starzec o inicjałach JK, który bierze udział w aukcji za pośrednictwem swoich ochroniarzy. Jeszcze w pierwszym tomie wystąpił posterunkowy Kulson. Takich smaczków jest dużo więcej.
Książka jest dość schematyczna, ale jednak daję jej najwyższą ocenę, bo w środku jest prawdziwa perełka: XIII księga Pana Tadeusza w wersji BDSM, napisana dość dobrym trzynastozgłoskowcem i pokazująca Tadeusza po latach jako gnuśnego, otyłego dziewkarza. Zosia przy udziale Telimeny postanawia go przykładnie ukarać i zmusza do uległości. Brawurowe szyderstwo z patriotycznej klasyki, mocne i soczyste, zasługuje na lajka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno to jakoś wyskalować, ale według mnie poziom...
Witam wszystkich chciałbym z wami podzielić się opinią na temat powieści Zbyszek tom pierwszy. Powiem szczerze że przeczytałem wiele powieści erotycznych ale żadna nie wywarła na mnie takiego wrażenia jak pierwszy tom tej powieści czytając tą powieść czytający ma wrażenie że sam uczestniczy w przygodach głównego bohatera powieść jest tak realistyczna że czytający ma wrażenie uczestniczenia w jego przygodach. Napisana jest w sposób dobrych powieści sensacyjnych albo miłosnych. Z całą pewnością autorka ma duże doświadczenie w tworzeniu tego typu opowiadań. Nie będę zdradzał treści ale powiem tylko że tytułowy Zbyszek zostaje uwikłany w dość karkołomną intrygę i zostaje zmuszony do służby u podstępnej i dominującej kobiety która staje się jego całym życiem. Powieść pomimo swej dość sensacyjnej treści wydaje się bardzo realistyczna. Serdecznie proponuję każdemu miłośnikowi tego typu literatury aby przeczytał tą powieść naprawdę warto. Jak zaczniecie czytać nie oderwiecie się od lektury sam przeczytałem to opowiadanie w jeden wieczór i najgorsze było to że się skończyło. Gratuluję autorowi naprawdę świetnego i realistycznego opowiadania. Pozdrawiam i życzę miłej lektury.