Studnia życzeń

2002-04-01
2002-04-01
83-88087-55-X
Jacek Manicki

Kup Studnia życzeń w ulubionej księgarnii

Oceny książki Studnia życzeń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Studnia życzeń

Historię Lou i jej brata Oz czytałam na jednym wdechu.
To mądra, pouczająca i skłaniająca do refleksji powieść o przyjaźni, wierności, odwadze, nadziei, ale i bezradności.

Rodzeństwo po śmierci ojca w wypadku trafia pod opiekę pra babki. Niby nic niezwykłego, ale dzieci wychowane w Nowym Jorku jadą w góry, gdzie jest surowy klimat, bieda, brak elektryczności, a do tego ciężka fizyczna praca na farmie, a pra babka okazuje się potomkinią indian. Dzieci mają oczywiście jeszcze matkę, ale po wypadku i śmierci męża zapadła jakby w śpiączkę, fizycznie nic jej nie dolega, jednak nie rusza się i nie ma z nią kontaktu, wymaga opieki.

Pra babka okazuje się dobrym człowiekiem. Przekazuje dzieciom zdobytą na farmie wiedzę. Muszą ciężko pracować w polu, w domu, zagrodzie i przy zwierzętach. I chodzic do szkoły, gdzie jako przyjezdni Jankesi nie mieli łatwego startu.
Niestety w górach pojawia się inwestor, który za wszelką cenę chce odkupić od babki ziemię, by wydobywać gaz, i nie przebiera w tym celu w środkach.
Czytajcie koniecznie‼️

Historię Lou i jej brata Oz czytałam na jednym wdechu.

Ciepła i wzruszająca. Baldacci w dobrym stylu. Odkryłam ją przez przypadek, szukając książki dla męża i nie wiedząc, że autor ma w dorobku taką książkę. Dla mnie miłe zaskoczenie. Wyjątkowa, opisująca historię rodzinnych stron autora, w których dorastał. Sam Baldacci pisze, że to opowieść o fikcyjnej fabule, ale z prawdziwym tłem. Przyznaje, że oparł ją na opowieściach zasłyszanych w dzieciństwie, głównie ze wspomnień jego matki. Twierdzi również, że uporczywie szukał tematu na dobrą książkę, a nie dostrzegał go na własnym podwórku. Nie zawiodłam się i gorąco polecam.

Mam mieszane uczucia co do książki. Ciężkie i poważne tematy, zostały posypane cukrem pudrem. Bohaterowie są czarno biali, a finał do przewidzenia. Myślę, że to dobra pozycja dla młodszych odbiorców.

777 użytkowników ma tytuł Studnia życzeń na półkach głównych
153 użytkowników ma tytuł Studnia życzeń na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Studnia życzeń

David Baldacci
David Baldacci
Amerykański pisarz, z wyksztalcenia prawnik. Sławę przyniósł mu debiutancki thriller Władza absolutna, sprzedany w ponad dwumilionowym nakładzie i sfilmowany przez Clinta Eastwooda. Autor 36 powieści, które regularnie goszczą na amerykańskich i europejskich listach bestsellerów; a do ich lektury przyznają się nawet prezydenci USA. Książki Baldacciego, wydawane w 80 krajach w ponad 45 różnych językach, sprzedały się jak dotąd w łącznym nakładzie ponad 110 milionów egzemplarzy. Urodzony i wychowany w Wirginii, skończył politologię na Virginia Commonwealth University oraz prawo w University of Virginia School of Law, po czym podjął praktykę prawniczą w Waszyngtonie. Jest też znanym filantropem i wraz z żoną, Michelle, założył fundację Wish You Well, która wspiera nauczanie, tworząc i rozwijając programy oświatowe i edukacyjne. W 2008 roku ich fundacja, we współpracy z Feeding America, wzięła udział w akcji Feeding Body & Mind, mającej uświadomić powiązania między poziomem oświaty, biedą i głodem. W ramach akcji zebrano ponad milion nowych i używanych książek, które za pośrednictwem lokalnych banków żywności trafiły do czytelników w całym kraju. David mieszka z żoną i dwojgiem nastoletnich dzieci w Wirginii.

Cytaty z książki Studnia życzeń

Dodaj cytat z książki Studnia życzeń