Tarot. Dzieje Niezwykłej Talii Kart

- ezoteryka, senniki, horoskopy
- 1991-01-01
- 1991-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Tarot. Dzieje Niezwykłej Talii Kart w ulubionej księgarni
Oceny książki Tarot. Dzieje Niezwykłej Talii Kart
52 użytkowników ma tytuł Tarot. Dzieje Niezwykłej Talii Kart na półkach głównych- Chcę przeczytać 28
- Tarot 2
- $Okultyzm, ezoteryka, magia, teorie spiskowe, wiedżmy, pogaństwo 1
- Historia 1
- 🔮 Okultyzm, magia, ezoteryka itp. 1
- Literatura faktu 1
- Do kupienia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tarot. Dzieje Niezwykłej Talii Kart
Zaryzykuję stwierdzenie, że jest to fundamentalne i najlepsze wprowadzenie w historię tarota. Nie znam drugiej takiej książki wydanej w języku polskim. Prezentuje całkowicie naukowe, oparte na źródłach podejście do zagadnienia, jednocześnie nie wyśmiewając jego ezoterycznych i duchowych konotacji.
Wznowienie tej pozycji przez wydawnictwo Fosforos niezmiernie mnie cieszy, tym bardziej, że książka jest estetycznie wydana- w twardej oprawie i ze wstążeczką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWznowienie tej pozycji przez wydawnictwo Fosforos niezmiernie mnie cieszy,...
Książka Rafała T. Prinke niesamowicie łączy naukową rzetelność z narracją lekką niczym powieść. Autor zabrał mnie w podróż, przez stulecia historii tej niezwykłej i często nierozumianej talii, a zwiedziłam zarówno renesansowe dwory jak i XIX wieczne salony ezoteryczne, aż po te współczesne interpretacji.
Ucieszyłam się, że książka nie ma struktury akademickiego podręcznika, a autor ukazał mi zarówno źródła jak i konteksty, nieznane mi dotychczas ciekawostki, czy anegdoty jednak główny temat nie traci na tym zupełnie. Tarot jak symboliczny język, który może być zwierciadłem ludzkiej psychiki, a nawet mostem do kontaktu z własną intuicją. Właśnie to wszystko sprawia, że ta książka jest niezwykle uniwersalna.
Ta książka przełamuje nieco schematyczne myślenie o tarocie jako wyłącznie narzędziu wróżbiarskim, lecz jako część kultury i głębokiej tradycji. Ta książka bez wątpienia jest inspirująca, a do tego bardzo umiejętnie prowadzi przez świat symboli, ale też pozwala zanurzyć się w historię, której znajomość jak zawsze pozwala więcej rozumieć, bo nie jest żadną tajemnicą, że kluczem do zrozumienia jest poznanie. Prinke jasno dowodzi, że karty aby opowiadać historie nie muszą być rozłożone, bo kluczem jest ich poznanie i zrozumienie.
Prinke stworzył publikację ociekającą pasją i wiedzą, gdzie historia kotłuje się z duchowością. Mnie książka zachęciła do kolejnych poszukiwań i jeszcze intensywniejszego zgłębiania tematu i to nie tylko jako praktyka, ale jako ciekawą badaczkę, która nieustannie dąży, by wiedzieć więcej i więcej. Jestem tą książką zachwycona i absolutnie polecam, bo warto poznać tak wiele szczegółów z tak genialnej talii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUcieszyłam się, że książka nie ma struktury akademickiego...
Pięknie i bajkowo ujęta historia Tarota. w ksiązce są także rysunki przedstawiające rózne odmiany tychże kart.
Sporo nawiązania do Zakonu Złotego Świtu. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSporo nawiązania do Zakonu Złotego Świtu. Polecam.
Co mogę powiedzieć? Książka o historii kart, nastawiona właśnie na historię, na opis gry w Taroka itp. Oczywiście jest rozdział o wróżeniu i znaczeniu, ale bardziej historyczne informacje. Tym niemniej uważam, że jak ktoś się interesuje, to przeczytać warto.
I jest jedno fajne zdanie na temat wróżenia:
"Centralne znaczenie ma tu twierdzenie Junga, że wszystko, co rodzi się lub powstaje w danym momencie czasu, posiada cechy tego momentu. Tak więc pozornie przypadkowy rozkład kart obrazuje stan wszechświata w danym momencie i można z niego odczytać informacje o sytuacji konkretnej osoby lub naturze problemu, a także o dalszym rozwoju wydarzeń."
(s.130)
Przeczytałem większość w pracy, tylko znaczenie kart dzisiaj w domu.
(29.05-2.06-11.06)
4/5
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI jest jedno fajne zdanie na temat wróżenia:
"Centralne znaczenie ma tu twierdzenie Junga, że wszystko, co rodzi...