End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration

Okładka książki End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration autora Peter Turchin, 9780141999289
Peter Turchin Wydawnictwo: Penguin Books nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
End Times. Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration
2024-07-03
2024-07-03
angielski
9780141999289

Kup End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration w ulubionej księgarnii

Oceny książki End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration

OPINIE i DYSKUSJE o książce End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration

Na półkach: , , , , , ,

Zaintrygowała mnie ta książka.
Autor Peter Turchin zajął się, wraz ze swoim zespołem, zagadnieniem kliodynamiki.
Doszli do wniosku, że
"Na przestrzeni ostatnich 10 000 lat historii ludzkości, można zaobserwować istotne powtarzające się wzorce".
W badaniach, szczególnie poświęcili się cyklom integracji i dezintegracji, zwłaszcza na tworzeniu i rozpadzie państw.
Historycy i filozofowie definitywnie określali że:
"Historii nie można uprawiać jako nauki ścisłej".
Wszystko wokół nas się zmienia, świat, a nawet ludzie.
Postęp naukowy, kultura także ulegają ewolucji.
Autor w swojej książce skupił się szczególnie na elitach, antyelitach i ogromie bogactwa.
Wyjaśnia, co to takiego jest pompa bogactwa?
Znajdziemy tutaj wzmianki o ogólnoświatowych procesach, które tworzą współczesną rzeczywistość.
Dowiadujemy się także o przyczynach destabilizacji, wpływie posiadaczy władzy, korelacji między bogactwem, a rządzącymi.
Przykładem może być Ameryka oraz prezydenci Tramp i Lincoln. A także chiński wódz powstania tajpingów Hong Xiuquan.
Autor pisze o niestabilności, min. w średniowiecznej Francji oraz w innych krajach
Na podsumowanie.
Peter Turchin, tłumaczy, dlaczego tak bardzo skupił swoją uwagę na przykładach historycznych. Tylko tak mógł zobrazować, w jaki sposób działają różne części kliodynamicznej teorii załamania społecznego i odnowy społecznej.
Lektura interesująca, dokładnie opracowana tematycznie.
Ponadto zawiera obszerną bibliografię.
Polecam!
Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwom Prześwity i Mt Biznes💝

Zaintrygowała mnie ta książka.
Doszli do wniosku, że
Historycy...

Czy I Rzeczpospolita upadła, bo elity były zbyt liczne i zabierały zbyt dużą część dochodu narodowego? W tej książce nie znajdziesz wprost odpowiedzi na tak postawione pytanie, ale autor prowadzi Cię przez popartą przykładami teorię powracających w dziejach każdej cywilizacji okresów niepokoju przeplatających się z okresami konsolidacji.

Co powoduje te niepokoje i czy powinniśmy się martwić? Zdaniem autora, za rogiem czai się kolejny okres chaosu. Tak samo jak wcześniejsze powodowany jest on głównie wzrostem liczby ludzi aspirujących do miana elit (przynajmniej względem dostępnych dla nich stanowisk) oraz tak zwaną pompą bogactwa, która nadmiernie transferuje dobra od szerokich mas społecznych do elity.

Czy nadchodzą tytułowe czasy ostateczne? Zdecydowanie nie. To tylko kolejny cykl, ale na pewno nie będziemy się nudzić.

Nie oszukujmy się, autor pochodzi ze Związku Radzieckiego i nie ukrywa, że ma raczej „postępowe” poglądy. Z taką mieszanką polski czytelnik nie zawsze będzie się zgadzał. Możemy dowiedzieć się, że Bernie Sanders nie jest radykałem, a jedynie „odszczepieńcem” plasowanym poza centrum, ale dalekim od ekstremy. Na miano radykała może za to śmiało liczyć Steve Bannon. Ciężko też zgodzić się z opisem wspaniałych krajów, które poświęcają rozsądne ilości zasobów dla najbogatszego 1% populacji, jeśli wiemy, że te same kraje często od dekad mają strukturalne problemy z rozwojem i stopniowo doganiane są nawet przez swoje byłe kolonie.
Jednak to właśnie ta specyficzna, nieoczywista dla nas perspektywa pozwala autorowi np. na ciekawe przedstawienie różnych dróg, jakie obrały trzy główne republiki postsowieckie i dokąd każdą z nich ta droga doprowadziła.

Książkę polecam jako ciekawy głos w dyskusji. Nikt kto zna los funduszu Long Term Capital Management nie może bezkrytycznie wierzyć w świat opisany wzorami opracowanymi w oparciu o dane z przeszłości, ale mimo to całkiem możliwe, że I Rzeczpospolita rozpadła się właśnie z powodu nadmiernego rozrostu elit i pompy bogactwa.

Co powoduje te niepokoje i czy...

Cudowne ćwiczenie. Brakuje takich książek i ludzi próbujących jeszcze robić naukę w tak odważny sposób. Facet ma pełne zrozumienie metodologii i analizy danych, ale nie zalewa tym czytelnika, tylko buduje opowieść. Spójną i przekonującą. Tego naukowcom obecnie brakuje najbardziej - umiejętności budowania opowieści, które najbardziej kształtują umysły czytelników (w tym mój). Ta książka na pewno będzie miała na mnie wpływ. Naukowiec naprawdę nie musi chwalić się tym, jak ograniczał próbkę i że umie dodawać. Ja to wiem, na serio. Mało który naukowiec umie za to pisać tak zajmującą opowieść. Może Taleb.

917 użytkowników ma tytuł End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration na półkach dodatkowych

Cytaty z książki End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration

Peter Turchin Czasy ostateczne. Elity, kontrelity i ścieżka dezintegracji politycznej Zobacz więcej
Peter Turchin End Times Elites, Counter-Elites and the Path of Political Disintegration Zobacz więcej