Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji

- poradniki
- Me quiero, te quiero
- 2024-09-25
- 2024-09-25
- Anna Alochno-Janas
Po przeczytaniu tej książki już nigdy nie będziesz tą samą osobą.
W niektórych związkach z czasem coś zaczyna się psuć, inne wydają się być w porządku, ale cichy wewnętrzny głos podpowiada nam, że coś jest nie tak. María Esclapez, psycholożka, seksuolożka i terapeutka par podpowie ci, co robić, by bardziej świadomie doświadczać związku, czerpać z niego więcej radości i wzmacniać go na każdym jego etapie.
Dzięki zawartym w książce praktycznym ćwiczeniom, anegdotom zaczerpniętym z gabinetu terapeutycznego i propozycjom praktycznych zmian nauczysz się:
rozpoznawać toksyczne schematy i odpowiednio na nie reagować,
rozwiązywać konflikty, zarówno drobne, jak i poważne,
krytycznie patrzeć na oczekiwania w związku – swoje i innych wobec ciebie,
odróżniać fakty na temat miłości od mitów,
akceptować i komunikować swoje emocje i potrzeby,
wyznaczać granice w relacji,
oraz kochać siebie – tak, jak zawsze chciałeś być kochany.
Wkrótce przekonasz się, że dzięki temu zacieśnianie więzi z innymi stanie się łatwiejsze, a ty już nigdy nie poczujesz się zagubiony w relacji ze sobą i drugą połową.
Kup Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji w ulubionej księgarni
Oceny książki Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji
144 użytkowników ma tytuł Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji na półkach głównych- Chcę przeczytać 88
- 2024 3
- 2025 3
- Psychologia 2
- Popularnonaukowe 1
- Z polecenia do kupienia ... 1
Cytaty z książki Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji
Dzielenie życia z drugą osobą jest czymś wspaniałym i może nas bardzo ubogacać. Jednak ta decyzja nie powinna być podejmowana pod presją „ko...
RozwińNie możemy i nie powinniśmy „scalać się" z drugą osobą niezależnie od tego, jak bardzo ją kochamy. Nawet jeśli nasza miłość jest wielka, tak...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji
Mądra, dobra książka. Dala duzo do myślenia, dzięki niej zauważyłam ze bardzo sie rozwinęłam, w dobrym kierunku, wraz z nią idzie mi jeszcze lepiej. Dziękuję
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDowiedziałam się kilku nowych rzeczy, choć ogólnie sporo już wiedziałam. Jednak myślę, że warto po nią sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada o związkach. Najpierw autorka zapoznaje nas z czterema etapami, przez który przechodzi każda związek. Zaczynając od motylków w brzuchu, kończąc na dojrzej miłości.
Również częstym zjawiskiem jest manipulacja. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że są manipulowane, nierzadko myślą, iż takie zachowanie drugiej osoby to normalna rzecz w związku. Otóż nie.
Tematyka związana z zazdrością i jej komunikowanie w sposób asertywny, zamiast agresywnego może również wiele zmienić. Ważne jest też jak druga osoba podejdzie do tego tematu. Czy zacznie się złościć, będzie obojętna albo podejdzie w sposob zadaniowy - spróbować sprawić, aby ta druga osoba nie miała powodów do zazdrości.
Autorka do napisania książki wykorzystała swoje doświadczenie oraz sytuacje ze swojego gabinetu, czasem na podstawie swoich klientów.
Określenie stylu przywiązania również nie należy do łatwych rzeczy, ponieważ można mieć wrażenie, że ma się dwa style przywiązania.
Bardzo spodobały mi się przykładowe rozmowy dwojga osób oraz ich analizowanie. Po przeczytaniu książki muszę uczciwie przyznać, że mam zdrowy związek z moim partnerem i jestem z tego bardzo dumna 😍 Komunikacja w związku jest bardzo ważna i nie zapominajcie o niej! 💛
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorusza też bardzo aktualny problem w dzisiejszych czasach jakim jest ghosting. Autorka sugeruje jak można uniknąć ghostingu, co powiedzieć.
Również częstym zjawiskiem jest manipulacja. Ludzie...
„Kocham siebie, kocham Ciebie” to przewodnik, który każdy powinien mieć w ręku na drodze do zrozumienia siebie i swoich relacji. Świat od najmłodszych lat pokazuje nam zafałszowane obrazy miłości romantyczne bajki o rycerzach na białych koniach i księżniczkach czekających na ratunek. Ta książka obala te mity, ucząc, że szczęśliwe i zdrowe relacje zaczynają się od miłości do samego siebie.
Autorka podkreśla znaczenie zdrowych związków, rozpoznawania czerwonych flag oraz umiejętności asertywnego komunikowania swoich potrzeb. Odkrywa przed czytelnikami, jak ważne jest rozpoznawanie granic, jak unikać toksycznych zachowań i jak budować zdrowe relacje oparte na wzajemnym zrozumieniu, szacunku i etycznych zasadach.
Jednym z największych atutów książki jest jej praktyczne podejście zawiera przykłady, które pokazują, jak tworzyć nić porozumienia w trudnych sytuacjach oraz jak mówić o emocjach, które często bywają spychane na margines. Szczególnie cenne są rozdziały dotyczące komunikacji i asertywności, które pomagają lepiej wyrażać swoje uczucia w relacjach.
Książka ta to kompendium wiedzy o emocjach, relacjach i potrzebach, które wielu z nas chciałoby mieć wcześniej w czasach, gdy przemoc psychiczna i czerwone flagi były tematami tabu. To nie tylko podręcznik do zrozumienia innych, ale przede wszystkim przewodnik po odkrywaniu siebie i budowaniu zdrowej miłości własnej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻałuję, że ta książka nie została wydana wcześniej...
Maria Esclapez psycholożka, seksuolożka, terapeutka par oraz autorka "Kocham siebie, kocham ciebie" dzieli się swoją wiedzą związaną z partnerskimi relacjami w swojej książce. Pomaga zrozumieć, jakie są zdrowe, a jakie toksyczne relacje w związkach. Opowiada również o uzależnieniach emocjonalnych, które potrafią wyniszczać...
~
Prócz prawdziwych historii jej pacjentów, Maria dzieli się również swoimi przeżyciami z byłymi partnerami i relacjami, którym daleko było do udanych i które odcisnęły piętno na jej życiu, choć jak sama mówi, gdyby nie przeżyła tego wszystkiego, co przeżyła - to nie mogłaby mieć tego, co ma teraz.
~
Maria w swojej książce szczegółowo opisuje fazy miłości, style komunikacji oraz rodzaje relacje miłosnych. Opisuje też style przywiązania i nadużycia oraz zależności emocjonalne.
~
Mamy okazję dowiedzieć się również, czym jest odpowiedzialność afektywna i dlaczego tak bardzo boimy się rozstania, czy samotności.
Dzięki wiedzy Marii możemy nauczyć się rozpoznawać nadużycia emocjonalne, które często mają miejsce w toksycznych związkach, a przy tym dowiedzieć się też, jaka jest zależność między cichymi dniami, ghostingiem, czy manipulacjami.
Poznamy również zasadę 24 h, która wydaje mi się bardzo dobrą metodą pozwalającą na wyciszenie i niedziałanie w mocnych emocjach.
~
Autorka w kolejnych rozdziałach tłumaczy, na czym polega różnica między profilem narcystycznym, a empatycznym i w jaki sposób można zacząć pracować nad swoją zazdrością i wyznaczaniem granic.
Otrzymany również wskazówki dotyczące prawidłowej metody "zero kontaktu" przy zerwaniu i tym, by nie dać się złapać w pułapkę zależności emocjonalnej!
~
Po lekturze będziemy w stanie odpowiedzieć na kilka ważnych pytań, a w tym między innymi - czy można przyjaźnić się ze swoim ex, jak radzić sobie z zazdrością w związku i na jakie red flagi powinniśmy zwracać uwagę❗
I najważniejsze jak mówić, by czuć się zrozumianą/zrozumianym.
~
Cała książka zawiera szereg bardzo przydatnych wskazówek i przykładów, które w użyteczny sposób pokazują, na co zwracać uwagę i jak reagować na poszczególne zachowania partnera/partnerki, które wzbudzają w nas niepokój.
Na końcu książki znajdziemy kilka zagadnień przedstawionych przez autorkę, które mówią o tym, jak stworzyć zdrowy, funkcjonalny związek. Nie są to sztywne rady, a cenne podpowiedzi.
~
Uważam, że "Kocham siebie, kocham ciebie" Marii Esclapez jest bardzo wartościową lekturą. Istotnym jest fakt, że zawarła w niej przykłady prosto ze swojego terapeutycznego gabinetu. Ciekawa również była opowiedziana sama jej historia.
Książka jest dla każdego i polecam ją wszystkim. Myślę, że wielu osobom otworzy oczy i naprowadzi na coś, nad czym warto byłoby popracować, a być może zachęci też do współpracy z terapeutą.
Polecam 🩷
Żałuję, że ta książka nie została wydana wcześniej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI w zupełności zgadzam się ze stwierdzeniem, że po jej przeczytaniu już nigdy nie będziemy tymi samymi osobami.
Chętnie sięgam po poradniki psychologiczne, które zaciekawiają mnie opisem, nawet, jeśli poruszone w nich kwestie aktualnie mnie nie dotyczą. Często wygrywa po prostu potrzeba poszerzenia wiedzy i możliwość spojrzenia na dany problem z innej perspektywy.
"Kocham siebie, kocham ciebie" z założenia ma być przewodnikiem po rozwijaniu zdrowych relacji, a metodą przedstawienia tej koncepcji przez autorkę jest zobrazowanie, jak relacje NIE powinny wyglądać..
W środku znajdziemy kilka ciekawostek o miłości samej w sobie, definicje wybranych zależności i zachowań w związkach, bo to głównie na relacjach romantycznych opiera się treść powyższej lektury oraz rozdziały poświęcone typom osobowości i stylom przywiązania.
Niestety niewiele poruszonych kwestii podpartych jest badaniami naukowymi, czy danymi statystycznymi - generalnie wiarygodnym źródłem informacji. Większość opisywanych zjawisk Esclapez opiera na swoich doświadczeniach oraz historiach pacjentów, którzy odwiedzili jej gabinet. Muszę tutaj zaznaczyć, iż miałam odczucie, że sugestie autorki nie zawsze były właściwe. Owszem, przedstawiała swój punkt widzenia, ale nie pozostawiała miejsca na dyskusję, co w moim przekonaniu jest bardzo istotne w tego typu publikacjach.
Na wiele pytań zawartych w opisie znajdziemy w środku pobieżne odpowiedzi i szkoda, że tak się dzieje z dwóch względów. Po pierwsze większość tych zagadnień zachęca do przeczytania poradnika. Po drugie wiele mniej istotnych kwestii poruszonych zostało kilka razy. Sama forma poradnika była dla mnie chaotyczna, czasem wręcz miałam wrażenie, że czytam "masło maślane...
Być może dla osób, będących w toksycznych relacjach ta pozycja będzie pomocna. Jest to prawdopodobne, gdyż przykłady z życia pacjentów autorki mogą stanowić punkt odniesienie i skłonić do refleksji nad własną sytuacją. Natomiast jednostki zadowolone ze swojej relacji nie znajdą tutaj zbyt wiele informacji na temat tego, jak jeszcze bardziej skutecznie tę więź pielęgnować.
Współpraca reklamowa z @wydawnictwo_feeria
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kocham siebie, kocham ciebie" z założenia ma być przewodnikiem po rozwijaniu zdrowych relacji, a metodą przedstawienia...
Q: Jaka jest najważniejsza zasada w Waszych związkach? ❤️
Dziękuje wydawnictwu za możliwość recenzji tej książki! ❤️
Z tej książki dowiesz się między innymi:
🌸 Na czym polegają związki zależne?
🌸 Jak rozpoznać „red flagi”
🌸 Jak zapanować nad zazdrością
🌸 Czy fantazjowanie o kimś innym niż nasz partner/partnerka oznacza koniec miłości
🌸 Jak rozmawiać o trudnych uczuciach i emocjach
🌸 Jak być asertywnym/asertywną w związku
Od samego początku bardzo intrygowała mnie ta książka. Gdy zaczęłam ją czytać to nawet nie wiem kiedy skończyłam. I wiecie co? Troszkę jestem zawiedziona. Bo nie przeczę, że można z niej wynieść ogrom przydatnych informacji, ale dla mnie były to informacje oczywiste.
Nie zmienia to faktu, że uważam, że każdy/każda z nas na pewnym etapie swojego życia powinien/ powinna sięgnąć po tego rodzaju książkę. Być może komuś pomoże to zrozumieć swoją skomplikowaną relację lub sprawi, że zrozumiemy pewne mechanizmy, którymi kierujemy się w naszych relacjach.
Przede wszystkim ten poradnik jest dla osób, które chcą pokochać siebie i zrozumieć jak chcą być traktowane i jak powinny być traktowane w swoich relacjach.
Mimo, że dla mnie były to dość oczywiste informacje, to nie zmienia faktu, że wyniosłam z tej książki również coś dla siebie. Bardzo polecam tym, którzy kochają, ale przede wszystkim chcą być kochani.
Q: Jaka jest najważniejsza zasada w Waszych związkach? ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuje wydawnictwu za możliwość recenzji tej książki! ❤️
Z tej książki dowiesz się między innymi:
🌸 Na czym polegają związki zależne?
🌸 Jak rozpoznać „red flagi”
🌸 Jak zapanować nad zazdrością
🌸 Jak rozmawiać o trudnych...
Recenzja powstała w ramach współpracy z wydawnictwem. Warunki współpracy w żaden sposób nie wpływają na treść recenzji i niezależność myśli w niej zawartych.
Jestem wybredna jeżeli chodzi o poradniki i naprawdę potrafię być na nie cięta, szczególnie jeżeli są zbiorem niepołączonych ze sobą, przypadkowych informacji albo szkodliwych przesądów, albo gdy tytuł jedyne co ma zrobić to przyciągnąć do zakupu.
A Ferria po raz kolejny zrobiła coś naprawdę dobrze. A mianowicie wydała poradnik bliski każdemu odbiorcy napisany przez psycholożkę, seksuolożkę i terapeutkę par. Nie będzie tu mydlenia oczu, wykładania skomplikowanych teorii naukowych albo zbytniego teoretyzowania.
To poradnik, który:
- wskaże nam podstawowe pojęcia niezbędne do lepszego zrozumienia tematu i to w sposób zrozumiały dla każdego,
- bezlitośnie obali funkcjonujące w społeczeństwie błędne przekonania co do wyidealizowanej romantycznej miłości,
- zaznaczy najważniejsze punkty alarmowe (red flagi) i pokaże jak bardzo ważne jest słuchanie własnej intuicji,
- opiera się na konkretnej dawce przykładów - w postaci wycinków w rozmów na komunikatorze wraz z ich analizą oraz wskazaniem fragmentów, które są działaniami szkodliwymi i nie powinny być akceptowalne,
- przemyci dawkę humoru i sarkazmu,
oraz na sam koniec nie zostawi nas z otwartymi wątkami ale postara się konkretnie rozwiać nasze wątpliwości.
Ja jestem z niego bardzo zadowolona i uważam, że może być doskonałym pierwszym krokiem w celu zrozumienia jak powinny działać szczęśliwe związki i na co w żadnym razie nie powinniśmy się w nich godzić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem wybredna jeżeli chodzi o poradniki i naprawdę potrafię być na nie cięta, szczególnie jeżeli są zbiorem niepołączonych ze sobą, przypadkowych informacji albo szkodliwych przesądów, albo gdy tytuł jedyne co ma...
Książka "Kocham siebie, kocham ciebie" to cenny przewodnik dla osób pragnących poprawić jakość swojego związku.
Wśród kluczowych zagadnień poruszanych w książce znajduje się identyfikacja toksycznych schematów, które mogą zagrażać relacjom. Esclapez zwraca uwagę, jak ważne jest, aby być świadomym nie tylko własnych, ale także partnera oczekiwań, co pomaga uniknąć nieporozumień i frustracji. Umiejętność krytycznego spojrzenia na te oczekiwania jest nieoceniona w budowaniu zdrowego związku.
Autorka dostarcza praktycznych narzędzi, które pomagają w konstruktywnej komunikacji i osiągnięciu kompromisu. Dzięki prostym technikom można nauczyć się, jak wyrażać swoje potrzeby i emocje bez strachu przed odrzuceniem.
Książka również stawia pod znakiem zapytania mity dotyczące miłości, co może być pomocne w redefiniowaniu tego, co dla nas naprawdę ważne w relacji.
Dzięki temu czytelnicy mogą przestać porównywać swoje związki do idealizowanych wyobrażeń i skoncentrować się na rzeczywistej jakości relacji.
Podsumowując, książka Marii Esclapez to doskonałe źródło wiedzy dla każdego, kto pragnie budować silniejszy, bardziej autentyczny związek.
Praktyczne porady i ćwiczenia dostarczają nie tylko zrozumienia, ale wskazują drogę do poprawy jakości relacji. Uważam, że warto sięgnąć po tę książkę, aby lepiej zrozumieć siebie i swojego partnera, a także nauczyć się, jak czerpać więcej radości z bliskości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki połączeniu teorii z praktycznymi ćwiczeniami, autorka skutecznie prowadzi czytelników w stronę większej świadomości emocjonalnej i umiejętności komunikacji.
Maria Esclapez, psycholożka, seksuolożka i terapeutka par, w swojej książce „Kocham siebie, kocham Ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji” (wydawnictwo Feeria) prowadzi czytelnika krok po kroku przez kluczowe zagadnienia związane z budowaniem relacji i poprawą komunikacji w związkach. Autorka wnikliwie analizuje destrukcyjne wzorce zachowań, które często prowadzą do konfliktów i nieporozumień. W książce dzieli się swoim bogatym doświadczeniem terapeutycznym, ilustrując to historiami opartymi na prawdziwych świadectwach swoich pacjentów.
Co wyróżnia tę książkę? Esclapez przedstawia konkretne przykłady w formie zapisów konwersacji z komunikatora WhatsApp, które obrazują typowe błędy komunikacyjne między partnerami. Chociaż historie są fikcyjne, są niezwykle realistyczne i mogą pomóc czytelnikom zidentyfikować podobne schematy w swoich własnych relacjach. To sprawia, że książka staje się nie tylko teoretycznym przewodnikiem, ale także praktycznym narzędziem do pracy nad związkiem.
Autorka pisze w bardzo przystępny sposób - dla mnie może nawet trochę zbyt ;)
Jeśli szukasz książki, która pomoże Ci zrozumieć siebie i poprawić jakość swojego związku, oferując przy tym praktyczne wskazówki oparte na doświadczeniu terapeutycznym, ta pozycja jest dla Ciebie.
[Współpraca recenzencka]