Sekretny układ

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-10-08
- 2024-10-08
Dwudziestoczteroletnia Aubrey pracuje jako sekretarka w prestiżowej firmie deweloperskiej. Gdy jej ojciec przestaje opłacać pobyt ciężko chorego brata w ekskluzywnym ośrodku leczniczym, Aubrey decyduje się na dodatkową pracę. Zostaje pomocą domową swojego aroganckiego szefa, ale kiedy odkrywa jego prawdziwą naturę, ich relacja przybiera zupełnie nowy obrót.
Dla dobra rodziny Aubrey zawiera sekretny układ, nie zdając sobie sprawy, że zapłaci za to własnym sercem.
Kup Sekretny układ w ulubionej księgarni
Oceny książki Sekretny układ
302 użytkowników ma tytuł Sekretny układ na półkach głównych- Przeczytane 157
- 2025 5
- Legimi 3
- Jednotomówki 2
- 2024 2
- Romans 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekretny układ
Naprawdę wierzyć mi się nie chce, że ktokolwiek wydał tego rodzaju książkę. Bohaterowie są tak strasznie niedopracowani, że bolało mnie czytanie. Dodatkowo cała historia całkowicie nie ma sensu, a rozpoczęte wątki nawet nie mają końca. Książka jest pełna głupich zachowań takich jak np. moment w którym Aubrey szuka pilnie dodatkowej pracy, a jej szef oferuje jej dodatkowy zarobek i mówi, że ma przyjść w sobotę, na co ona odpowiada, że w sobotę jest umówiona z koleżanką... A chwilę wcześniej praktycznie była załamana, bo pracy znaleźć nie mogła. Jeden bezsens przechodził w kolejny. To jest jedna z najgorszych książek jakie do tej pory czytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba. Głowni bohaterzy nijacy, bez charakteru. Marna proba nawiązania do innej słabej książki „o odcieniach szarości”. Plus za ładne wydanie - okładka i pierwsze strony rozdziałów. Niestety to za mało. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Od zawsze powtarzałam, że w życiu najważniejsze są dwie rzeczy: szacunek do siebie oraz rodzina. Przyszedł czas, kiedy musiałam stracić tę pierwszą, aby ratować tę drugą.”
Czasem największym ciężarem nie są tajemnice, które skrywamy przed innymi, lecz te, które zmuszają nas do zawierania układów wbrew własnym zasadom. To one wystawiają na próbę lojalność, odwagę i granice, jakie sami sobie wyznaczamy. Bo prawdziwym wyzwaniem bywa nie odkrycie cudzych sekretów, lecz zmierzenie się z własnym lękiem przed konsekwencjami wyborów, które mogą na zawsze odmienić życie.
Aubrey przeprowadza się do Nowego Jorku, by odciąć się od przeszłości i zacząć od nowa. Jej priorytetem staje się jednak choroba brata, którego leczenie pochłania ogromne sumy pieniędzy. Gdy ojciec niespodziewanie odmawia dalszego wsparcia, na barki dziewczyny spada cały ciężar odpowiedzialności. W poszukiwaniu środków podejmuje dodatkową pracę u swojego wymagającego i aroganckiego szefa, co prowadzi do nieoczekiwanego układu. Z czasem między nimi zaczyna tworzyć się skomplikowana relacja, w której granica między obowiązkiem a pragnieniem coraz bardziej się zaciera.
Aubrey to dwudziestoczteroletnia kobieta, której siłą napędową jest determinacja i wrażliwość. Z jednej strony bywa uparta i nieustępliwa, z drugiej – pełna empatii i oddania najbliższym. Nie boi się ciężkiej pracy ani przekraczania własnych granic, gdy sytuacja tego wymaga. Wyróżnia ją poczucie odpowiedzialności oraz zdolność do poświęceń, nawet kosztem własnych pragnień. Jest osobą inteligentną, odważną i z charakterem, choć nierzadko musi walczyć z własnymi słabościami i poczuciem bezsilności. To bohaterka, w której kruchość miesza się z ogromną siłą wewnętrzną.
Cameron to mężczyzna, którego na pierwszy rzut oka trudno polubić. Wydaje się chłodny, zdystansowany i arogancki, jakby celowo odgradzał się od innych. Jego zmienne nastroje i wybuchowy temperament potrafią irytować, a sposób, w jaki traktuje ludzi, sprawia wrażenie, że liczy się tylko on sam. Skrywa jednak wiele tajemnic, które nadają mu intrygującej głębi i wzbudzają ciekawość. Pod maską nieprzystępnego gbura kryje się człowiek kierowany własnymi demonami i pragnieniem zemsty, co czyni go bohaterem pełnym sprzeczności – jednocześnie odpychającym i fascynującym.
„Sekretny układ” to powieść napisana przez duet autorek, które stworzyły historię łączącą rodzinne dramaty, tajemnice i skomplikowane relacje. Książkę czyta się płynnie i lekko, a styl autorek sprawia, że fabuła nie przytłacza, tylko pozwala szybko zagłębić się w wydarzenia. Niektóre wątki są bardziej angażujące, inne mogą wydawać się przewidywalne, jednak całość zachowuje spójną formę. To powieść, która niekoniecznie zostanie z czytelnikiem na długo, ale może zapewnić przyjemny odpoczynek i relaksującą odskocznię. Idealnie sprawdzi się dla osób szukających lekkiej lektury z nutą tajemnic i emocji, które nie wymagają od czytelnika pełnej koncentracji, a raczej dają chwilę oderwania od codzienności.
Motywy to: age gap, układ, hate-love, zemsta, grumpy x sunshine, tajemnice.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasem największym ciężarem nie są tajemnice, które skrywamy przed innymi, lecz te, które zmuszają nas do zawierania układów wbrew własnym zasadom. To one wystawiają na próbę lojalność, odwagę i...
Słabe to było. Za mało perspektywy głównego bohatera, za mało scen opartych na układzie. Główna bohaterka nijaka, nudna i wkurzająca w wielu momentach.
[audiobook]
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[audiobook]
'- – Bo kiedy cię dotykam, wstrzymujesz oddech. – Dla potwierdzenia swoich słów pogłaskał mnie po policzku, uśmiechając się szeroko, gdy wciągnęłam głośno powietrze.
– Bo kiedy zobaczyłaś mnie dzisiaj w biurze, twoje oczy rozbłysły, a na twarzy pojawił się wyraz ulgi.
– To w dalszym ciągu nie oznacza, że cię lubię – kłóciłam się .
– Masz rację – spojrzał mi głęboko w oczy – to znaczy, że mnie kochasz i choć boisz się mi na nowo zaufać, to zrobię wszystko, żeby to się zmieniło. -'
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to– To nie znaczy, że cię lubię – powiedziałam, ale on tylko pokręcił głową i kontynuował:
– To w dalszym...
Aubrey to dwudziestoczteroletnia kobieta, która przeprowadziła się do Nowego Jorku, aby zostawić za sobą przeszłość i zacząć nowe życie. Nie należało ono do najłatwiejszych. Pracowała u aroganckiego szefa, do którego nie miała cierpliwości. W dodatku postanowiła sfinansować ośrodek, w którym przebywał jej chory brat, co stało się dla niej priorytetem. Musiała podjąć się jak najszybciej dodatkowej pracy, aby jej brat nadal mógł znajdować się w najlepszym ośrodku, ponieważ jej ojciec przestał opłacać jego leczenie.
Aubrey przekraczała swoje granice tylko po to, aby pomóc swojemu bratu. W tym wypadku zatrudniła się u swojego szefa jako pomoc domowa, co nie było dla niej na rękę.
Cameron przedstawiony jest jako arogancki mężczyzna, który myśli tylko o sobie. Skrywa on wiele sekretów, które tylko zachęcają do dalszego czytania. Jest bardzo zdystansowany do Aubrey. W dodatku traktuje ją jak typowy dupek aż chciałoby się go zdzielić liściem w twarz.
Ta dwójka mierzy się ze swoją przeszłością i wkrótce odkryją swoje tajemnice.
Nie mogę wspomnieć o jednym błędzie, który zauważyłam w książce. Tekst sam w sobie jest dobrze napisany, ale zdarzyła się jedna literówka. Nie przeszkadza ona jednak w zrozumieniu tekstu.
Muszę przyznać, że autorki zrobiły kawał dobrej roboty. Książka zaskoczyła mnie pod wieloma względami, a w dodatku wyciągnęła z zastoju czytelniczego. Podobało mi się w niej to, że żaden z motywów głównych nie był po czasie zapomniany i każdy z nich był poprowadzony do końca. Książka przepełniona jest zwrotami akcji, pełnymi tajemnic, które mnie niesamowicie wciągnęły.
W dodatku książkę czyta się niesamowicie szybko i jest idealna do przeczytania na jeden jesienny wieczór.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAubrey staje przed trudnymi wyborami, gdy pewnego dnia dostaje telefon z ośrodka, że rośnie dług hospitalizacji jej brata. Dziewczyna jest zdruzgotana, koszty ponosił do tej pory jej ojciec..
Niestety nie będzie mogła już na niego liczyć... będzie musiała znaleźć inne rozwiązanie, aby zdobyć pieniądze. Nie mając wyboru wchodzi w skomplikowaną relację z szefem, który początkowo wydaje się arogancki, ale z czasem odkrywa się przed nią w inny sposób. Ale czy wytrwa?
Książka skierowana do osób, które lubią historie o skomplikowanych relacjach międzyludzkich, o tajemnicach, intrygach, fantazjach i pragnieniu. Zdecydowanie dla pełnoletnich, ponieważ zawiera sceny 18+.
Mam bardzo mieszane uczucia po jej przeczytaniu. Bohaterowie mnie niczym nie urzekli...
Dla mnie była przewidywalna, i nie wciągnęła mnie tak jak bym chciała, w końcu zbiera dobre opinie. Choć nawet udało mi się ją szybko przeczytać. Ale bez większych polotow. Idealna do spędzenia popołudnia z książką. Nie wymagajaca, relaksującą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nie będzie mogła już na niego liczyć... będzie musiała znaleźć inne rozwiązanie, aby zdobyć pieniądze. Nie mając wyboru wchodzi w skomplikowaną relację z szefem, który...
#1519 - „Sekretny układ” - K.E. December, Ewelina Kubiak (Ewelona),Kamila Życzkowska
- Wydawnictwo Najlepsze
#189/2024
" - Tak, słucham, tylko się zamyśli....
- przerwałam osłupiała, zatrzymując się w wejściu do gabinetu, a moje ciało oblał zimny pot.
Pomieszczenie wyglądało niemal identycznie jak dawny gabinet mojego ojca."
Książka ma 368 stron. Swoją premierę miała dnia 08.10.2024 roku.
Jest to bardzo gorący romans. Jego główna bohaterka Aubrey podejmuje najpierw pracę jako asystentka, a później dodatkowo jako pomoc domowa u Camerona.
Jej szef jest arogancki i bardzo wymagający w stosunku do niej.
Wszystko się zmienia, gdy pewnego dnia kobieta odkrywa jego sekret.
Polecam tą książkę - uwaga - będzie gorąco.
<3 <3 <3
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Wydawnictwo Najlepsze
#189/2024
" - Tak, słucham, tylko się zamyśli....
Pomieszczenie wyglądało niemal identycznie jak dawny gabinet mojego ojca."
Książka ma 368 stron. Swoją premierę miała...
𝕾𝖊𝖐𝖗𝖊𝖙𝖓𝖞 𝖚𝖐𝖑𝖆𝖉
✦ hate-love
✦ zemsta
✦ grumpy x sunshine
[recenzja]
Aubrey dziewczyna, która wyjechała do Nowego Jorku, aby odciąć się od przeszłości i rozpocząć nowe życie. Nagłe problemy finansowe i konieczność pomocy swojemu bratu zmusza ją do zawarcia układu ze swoim wrogiem, na który w normalnych warunkach nigdy by się nie zdecydowała. Jak podpisanie umowy wpłynie na jej dalsze życie?
"Od zawsze powtarzałam, że w życiu najważniejsze są dwie rzeczy: szacunek do siebie oraz rodzina. Przyszedł czas, kiedy musiałam stracić, tę pierwszą, aby ratować tę drugą."
Cameron gburowaty mężczyzna, który w młodym wieku stracił wszystko co było dla niego ważne. Dzięki znajomością w dorosłości buduję swoje małe imperium i mści się na osobie, która stoi za jego stratą. Nie spodziewa się, że chęć zemsty przyćmi uczucia do pewnej kobiety, z którą zawarł umowę.
"Gdybym nie chciała, nie oddałbym mu swojej duszy i nie sprzedał ciała. A może było zupełnie odwrotnie? Sprzedałam duszę i oddałam ciało?"
...
Do przeczytania książki zachęcił mnie 3 cytaty, które zobaczyłam na tik toku i myślałam, że książka okaże się słodkim romansem hate-love z motywem układu. Jednak okazało się, że książka jest smutem, a układ dotyczy... możecie się domyślić.
Styl pisania nie był najgorszy, ale czasami miałam wrażenie, że niektóre rozdziały kończyły się w połowie i nowy rozdział rozpoczynał zupełnie nowy wątek,przez czułam, że są niedokończone, a sceny urywane. Zabrakło mi też szczegółowych i dłuższych opisów, bohaterowie jak dla płytcy i nie miałam jak ich poznać czy się przywiązać. W przypadku dialogów wydawały mi się trochę wymuszone czasem nawet sztuczne.
Cameron był jak chorągiewka i jego humory strasznie szybko się zmieniały co mnie strasznie irytowało. Zresztą nie tylko mnie. Główna bohaterka podziela moje zdanie, albo ja jej (chociaż ona też wcale nie była lepsza).
Mimo wszystko książkę czytało się bardzo szybko, jednak raczej nie sięgnę po kolejne książki autorki.
𝕾𝖊𝖐𝖗𝖊𝖙𝖓𝖞 𝖚𝖐𝖑𝖆𝖉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to★★★★★☆☆☆☆☆
Tropes
✦ age gap
✦ układ
✦ hate-love
✦ zemsta
✦ grumpy x sunshine
[recenzja]
Słaba, bez interesującej fabuły. Typowy erotyk. Główni bohaterowie bez charakteru, jak dla mnie trudno sobie ich wyobrazić. Niektóre sceny wręcz żenujące. Z trudem dokończyłam ją czytać.