Sekretny układ

Okładka książki Sekretny układ autora K.E. December, Ewelina Kubiak (Ewelona), Kamila Życzkowska, 9788383524023
Okładka książki Sekretny układ
K.E. DecemberKamila Życzkowska Wydawnictwo: Wydawnictwo Najlepsze literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-10-08
2024-10-08

Kup Sekretny układ w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sekretny układ

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sekretny układ

Naprawdę wierzyć mi się nie chce, że ktokolwiek wydał tego rodzaju książkę. Bohaterowie są tak strasznie niedopracowani, że bolało mnie czytanie. Dodatkowo cała historia całkowicie nie ma sensu, a rozpoczęte wątki nawet nie mają końca. Książka jest pełna głupich zachowań takich jak np. moment w którym Aubrey szuka pilnie dodatkowej pracy, a jej szef oferuje jej dodatkowy zarobek i mówi, że ma przyjść w sobotę, na co ona odpowiada, że w sobotę jest umówiona z koleżanką... A chwilę wcześniej praktycznie była załamana, bo pracy znaleźć nie mogła. Jeden bezsens przechodził w kolejny. To jest jedna z najgorszych książek jakie do tej pory czytałam.

Bardzo słaba. Głowni bohaterzy nijacy, bez charakteru. Marna proba nawiązania do innej słabej książki „o odcieniach szarości”. Plus za ładne wydanie - okładka i pierwsze strony rozdziałów. Niestety to za mało. Nie polecam.

“Od zawsze powtarzałam, że w życiu najważniejsze są dwie rzeczy: szacunek do siebie oraz rodzina. Przyszedł czas, kiedy musiałam stracić tę pierwszą, aby ratować tę drugą.”

Czasem największym ciężarem nie są tajemnice, które skrywamy przed innymi, lecz te, które zmuszają nas do zawierania układów wbrew własnym zasadom. To one wystawiają na próbę lojalność, odwagę i granice, jakie sami sobie wyznaczamy. Bo prawdziwym wyzwaniem bywa nie odkrycie cudzych sekretów, lecz zmierzenie się z własnym lękiem przed konsekwencjami wyborów, które mogą na zawsze odmienić życie.

Aubrey przeprowadza się do Nowego Jorku, by odciąć się od przeszłości i zacząć od nowa. Jej priorytetem staje się jednak choroba brata, którego leczenie pochłania ogromne sumy pieniędzy. Gdy ojciec niespodziewanie odmawia dalszego wsparcia, na barki dziewczyny spada cały ciężar odpowiedzialności. W poszukiwaniu środków podejmuje dodatkową pracę u swojego wymagającego i aroganckiego szefa, co prowadzi do nieoczekiwanego układu. Z czasem między nimi zaczyna tworzyć się skomplikowana relacja, w której granica między obowiązkiem a pragnieniem coraz bardziej się zaciera.

Aubrey to dwudziestoczteroletnia kobieta, której siłą napędową jest determinacja i wrażliwość. Z jednej strony bywa uparta i nieustępliwa, z drugiej – pełna empatii i oddania najbliższym. Nie boi się ciężkiej pracy ani przekraczania własnych granic, gdy sytuacja tego wymaga. Wyróżnia ją poczucie odpowiedzialności oraz zdolność do poświęceń, nawet kosztem własnych pragnień. Jest osobą inteligentną, odważną i z charakterem, choć nierzadko musi walczyć z własnymi słabościami i poczuciem bezsilności. To bohaterka, w której kruchość miesza się z ogromną siłą wewnętrzną.

Cameron to mężczyzna, którego na pierwszy rzut oka trudno polubić. Wydaje się chłodny, zdystansowany i arogancki, jakby celowo odgradzał się od innych. Jego zmienne nastroje i wybuchowy temperament potrafią irytować, a sposób, w jaki traktuje ludzi, sprawia wrażenie, że liczy się tylko on sam. Skrywa jednak wiele tajemnic, które nadają mu intrygującej głębi i wzbudzają ciekawość. Pod maską nieprzystępnego gbura kryje się człowiek kierowany własnymi demonami i pragnieniem zemsty, co czyni go bohaterem pełnym sprzeczności – jednocześnie odpychającym i fascynującym.

„Sekretny układ” to powieść napisana przez duet autorek, które stworzyły historię łączącą rodzinne dramaty, tajemnice i skomplikowane relacje. Książkę czyta się płynnie i lekko, a styl autorek sprawia, że fabuła nie przytłacza, tylko pozwala szybko zagłębić się w wydarzenia. Niektóre wątki są bardziej angażujące, inne mogą wydawać się przewidywalne, jednak całość zachowuje spójną formę. To powieść, która niekoniecznie zostanie z czytelnikiem na długo, ale może zapewnić przyjemny odpoczynek i relaksującą odskocznię. Idealnie sprawdzi się dla osób szukających lekkiej lektury z nutą tajemnic i emocji, które nie wymagają od czytelnika pełnej koncentracji, a raczej dają chwilę oderwania od codzienności.

Motywy to: age gap, układ, hate-love, zemsta, grumpy x sunshine, tajemnice.

302 użytkowników ma tytuł Sekretny układ na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Sekretny układ na półkach dodatkowych

K.E. December
K.E. December
K.E. December to autorka pochodząca z Wrocławia. Na co dzień kochająca żona i matka. Miłośniczka włoskiej kuchni i filmów Marvela. Marzycielka, ale również realistka, której motto brzmi „Jedyny łatwy dzień był wczoraj” Pisze głównie romanse, ponieważ w temacie miłości czuje się najlepiej.

Cytaty z książki Sekretny układ