ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać229
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać6
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Moja prawda

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-02-28
- 2024-02-28
Miłość, która rozkwita wbrew przeciwnościom losu, staje się jedynym światłem w burzliwym, mafijnym życiu.
23-letnia Valentina postanawia uciec z domu okrutnego ojca i powraca do miasteczka, w którym spędziła dzieciństwo. Przypadkiem poznaje staruszka i otrzymuje od niego ofertę pracy. Dziewczyna zgadza się na tę propozycję, nie wiedząc, że starszy pan ma aroganckiego wnuka, Lorenza, który nie będzie zadowolony z faktu, iż ktoś obcy zamieszka w domu jego dziadka. Mimo początkowego nieprzychylnego nastawienia mężczyzny między tą dwójką rozwija się uczucie. Czy Valentina i Lorenzo będą w stanie stworzyć trwały związek i równocześnie ochronić siebie i swoich bliskich przed niebezpieczeństwem, które na nich czyha?
Kup Moja prawda w ulubionej księgarnii
Moja prawda
Kolejny bardzo ciekawy romans mafijny, który trafił w moje ręce. Historia jest o tyle ciekawa, że główna bohaterka nie wie, że trafiła do mafijnej rodziny. A zaczęło się wszystko w szpitalu, gdzie Valentina pomogła starszemu panu a on z wdzięczności zaproponował jej pracę w swoim domu. To był kiedyś jej rodzinny dom, który musiała opuścić po śmierci rodziców. Teraz rozbudowany w niczym nie przypomina tego starego. Mieszka tu nie tylko starszy pan ale też równiez jego siostrzeniec Lorenzo, który od samego początku okazuje jej niechęć i na każdym kroku to podkreśla. Od nienawiści do miłości jeden krok tak też jest w tej powieści. Dla mnie zbyt szybko się to wydarzyło i niestety nie poczułam tej chemii między bohaterami. Za to pikantnych scen mamy pod dostatkiem. Mamy też i drugi pełen humoru romans staruszka z sąsiadką. Powieść może się podobać, bo nie jest jednostajna. Są tajemnice, zdrada bliskiego przyjaciela, walka o mafijne przywództwo, nieporozumienia między kochankami. Czekam na kolejny mafijny romans tego autorskiego duetu, bo ten wyszedł im bardzo dobrze.
Oceny książki Moja prawda
- Jednotomówki 2
- K.E. December 2
- Mam 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja prawda
Świetnie się czyta. Fabuła niezła. Beznadziejne zakończenie.
Świetnie się czyta. Fabuła niezła. Beznadziejne zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość ciekawa. Ale przez pierwszą część książki irytowała mnie postać głównej bohaterki. Nie wiem tak jakoś się nie polubiłam z nią. Owszem Lorenzo na początku był tym złym, ale świat mafii ma swoje prawa i jak pojawia się w domu ktoś obcy spoza ich świata no to nic dziwnego, że jest nieufny i chce się tego kogoś pozbyć.
Mimo wszystko te ich sprzeczki i kłótnie prowadziły do jednego. Nie byłoby tej klotni gdyby nie brak szczerości. No ale coś musiało się zadziac pod koniec bo byloby nudno
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo wszystko te ich sprzeczki i kłótnie prowadziły...
Fajna historyjka, ale za szybko zostało wszystko wybaczone.
Fajna historyjka, ale za szybko zostało wszystko wybaczone.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF
DNF
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego się nie da czytać!
Jakby dziecko to napisało. Porażka!
Tego się nie da czytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakby dziecko to napisało. Porażka!
“To miała być pracą marzeń, a już w pierwszy dzień nic nie szło po mojej myśli”
Los splata jej drogi z pewnym staruszkiem, który składa jej propozycję pracy. Gdy pojawia się w domu starszego Pana, okazuje się, że jego wnuk to opryskliwy, ale przystojny gbur.
“W jego spojrzeniu błysnęła złość. Podszedł bliżej mnie i kucnął, aż nasze twarze znalazły się na tej samej wysokości.
- Zapamiętaj sobie jedno dziewczynko — wypowiedział cichym i spokojnym tonem, od którego na moim ciele przeszedł dreszcz. - To mój dom i mogę w nim robić co tylko mi się podoba. I wiesz co jeszcze mogę?
Pokręciłam głową, bo bałam się odezwać, choćby słowem. - Mogę cię w każdej chwili zwolnić.”
I chociaż Lorenzo nieprzychylnie patrzy na nową mieszkankę ich domu, to z każdym dniem dziewczyna przyciąga go coraz bardziej.
Tylko czy będzie potrafił znaleźć szczęście u boku dziewczyny?
Czy da radę uchronić ją przed swoim światem?
“Moja prawda” to książka, która pochłonęłam w rekordowym czasie. Zajęło mi to dosłownie parę godzin.
Książka posiada motywy, które kocham.
Różnica wieku oraz od nienawiści do miłości. Autorki, tak poprowadziły fabułę, że ciężko było mi się od niej oderwać.
Bohaterowie to świetne osoby, choć nie ukrywam, że moje serce skradł starszy Pan i jego żarciki. Akcja w tej książce mknie. Nie brakuje zwrotów akcji i to powiem Wam zaskakujących.
UWAGA MAŁY SPOILER.
Zabolała mnie zdrada, która znalazłam w tej historii i nie mogłam uwierzyć w to co czytałam.
Nie zabraknie emocji, łzy nieraz spływały po policzkach, uśmiech również gościł na twarzy. Znajdą się również pikantniejsze sceny, ale opisane delikatnie i ze smakiem.
Polecam, każdemu, kto uwielbiam książki z mafia w tle ❣️
“To miała być pracą marzeń, a już w pierwszy dzień nic nie szło po mojej myśli”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toValentina chcąc uwolnić się od okrutnego ojca, wraca do miasteczka, w którym spędziła dzieciństwo.
“W jego...
Romans z mafią w tle, nie znajdziecie tutaj brutalności typowej dla mafii. Bardzo szybko się czyta, napisana bardzo prostym językiem, fajny plot twist. Zakończenie bardzo ciekawie rozwiązane. Zabrakło mi w niej niestety pazura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny bardzo ciekawy romans mafijny, który trafił w moje ręce.
Od nienawiści do miłości jeden krok tak też jest w tej
Mamy też i drugi pełen humoru romans staruszka z sąsiadką.
Kolejny bardzo ciekawy romans mafijny, który trafił w moje ręce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest o tyle ciekawa, że główna bohaterka nie wie, że trafiła do mafijnej rodziny.
Valentina tuż po narodzinach trafia pod opiekę dziadków, bowiem jej mama zmarła, a ojciec niekoniecznie chciał się nią zajmować. W wieku dziesięciu lat znów traci najbliższych. Dziadkowie giną w wypadku samochodowym, a Valentiną musi się zająć jej ojciec. Niestety mężczyzna jest wobec niej oschły i daje jej odczuć, że jest w jego życiu zbędnym balastem. Dziewczyna żyje wychowywana przez nianie, a gdy jest starsza jest pozostawiona sama sobie. Ojciec na każdym kroku daje jej odczuć, że jest nikim. Dziewczyna to znosi, ale do czasu. W wieku dwudziestu trzech lat ucieka z domu i postanawia odwiedzić Toskanię, miejsce w którym była szczęśliwa z dziadkami. Jej dom nie przypomina już tego, w którym mieszkała. Trafia na dawną sąsiadkę i dzięki niej poznaje pewnego starca, któremu pomaga. Giuseppe, ów staruszek, z wdzięczności proponuje dziewczynie pracę: dziewczyna ma się nim opiekować. Kobieta nie chce, jednak kwota, którą starzec proponuje, przekonuje ją. Nie przypuszcza, że w domu seniora spotka wnuka, Lorenzo. Mężczyzna pała niechęcią do kobiety. Czy Valentina wytrzyma pod jednym dachem z wnukiem seniora?
Dziś przedstawiam romans mafijny, który jest połączeniem pióra dwóch autorek. Motywy, które tu są przedstawione to enemies to lovers oraz age gap. Akcja toczy się na pięknych ziemiach włoskich. Niewątpliwie urokliwą tutaj postacią być dziadek Lorenzo. Dodawał do tej historii szczypty humoru i umiał pokazać, że ma dystans do samego siebie.
Główne postacie, Valentina i Lorenzo dogryzali sobie kiedy tylko mogli. Tutaj to mężczyzna był bardziej wrogo nastawiony niż kobieta, jednak ani różnica wieku, ani pozycja zawodowa, ani nawet przeszłość mężczyzny, nie były przeszkodą do tego, by wybuchło między nimi uczucie. Dla mnie zbyt szybko się to wydarzyło i niestety nie poczułam tutaj tej chemii między bohaterami. Jednak co muszę zaznaczyć, gorące sceny były tu obecne 🔥.
Książka nie powaliła mnie może na kolana, ale absolutnie też nie była nudna (co zresztą widać, bo książkę przeczytałam w jakieś cztery godziny). Napisana naprawdę w przyjemny sposób i fajną, dużą czcionką - co ja uwielbiam. Tu historia toczy się z perspektywy Valentiny i szkoda, że nie została też pokazana od tej męskiej strony. Czego możecie się tu jeszcze spodziewać? Jak to w mafijnych historiach bywa, tak i tu będzie czyhające niebezpieczeństwo, wróg idący po trupach do celu, zdrada, śmierć i druga szansa. Ta historia to idealna propozycja dla kogoś, kto potrzebuje takiej szybkiej historii na raz. Mogę ją wam polecić 🙂.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toK.E. December i Rina Dark ponownie udowadniają, że we dwie potrafią stworzyć niesamowitą historię w której miłość i niebezpieczeństwo splatają się w niezwykły sposób. Ich najnowsza powieść, Moja prawda, toczy się w świetle mafijnego świata, gdzie bohaterowie stają w obliczu przeciwności losu, a ich uczucie staje się jedynym promieniem nadziei.
Valentina, uciekając przed mrocznymi cieniami przeszłości, powraca do miasteczka swojego dzieciństwa, szukając schronienia i spokoju. Nieoczekiwane spotkanie z aroganckim i nieprzyjemnym Lorenzem, wnukiem starszego pana, prowadzi do niespodziewanej propozycji pracy, a także do narodzin między nimi fascynującej więzi.
Autorki mistrzowsko kreują bohaterów, nadając im autentyczność, głębię i niezwykłą charyzmę. Valentina to silna i niezależna kobieta, która odważnie stawia czoła swoim demonom przeszłości, podczas gdy Lorenzo, choć arogancki, kryje w sobie ukrytą delikatność i tęsknotę za prawdziwą miłością. Losy ich miłości przeplatają się z napięciem, intrygami i zdradami rodzinnych tajemnic, tworząc niezwykle wciągającą i emocjonującą opowieść.
To również historia pełna napięcia, tajemnic i niebezpieczeństwa, które czytelnika wciąga od pierwszych stron. Motywy age gap i hate love nadają opowieści dodatkowej głębi i emocjonalności, podczas gdy sceny erotyczne rozpalają zmysły, sprawiając, że trudno oderwać się od lektury.
'Moja prawda' to niezapomniana podróż przez świat miłości, zemsty i przeznaczenia, która zostawia czytelnika z wypiekami na twarzy i pragnieniem więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toValentina, uciekając przed...