Moja prawda

Okładka książki Moja prawda autora Rina Dark, K.E. December, 9788382904079
Okładka książki Moja prawda
K.E. DecemberRina Dark Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-02-28
2024-02-28

Kup Moja prawda w ulubionej księgarnii

Moja prawda

Oceny książki Moja prawda

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja prawda

Świetnie się czyta. Fabuła niezła. Beznadziejne zakończenie.

Świetnie się czyta. Fabuła niezła. Beznadziejne zakończenie.

Dość ciekawa. Ale przez pierwszą część książki irytowała mnie postać głównej bohaterki. Nie wiem tak jakoś się nie polubiłam z nią. Owszem Lorenzo na początku był tym złym, ale świat mafii ma swoje prawa i jak pojawia się w domu ktoś obcy spoza ich świata no to nic dziwnego, że jest nieufny i chce się tego kogoś pozbyć.
Mimo wszystko te ich sprzeczki i kłótnie prowadziły do jednego. Nie byłoby tej klotni gdyby nie brak szczerości. No ale coś musiało się zadziac pod koniec bo byloby nudno

Mimo wszystko te ich sprzeczki i kłótnie prowadziły...

Fajna historyjka, ale za szybko zostało wszystko wybaczone.

Fajna historyjka, ale za szybko zostało wszystko wybaczone.

199 użytkowników ma tytuł Moja prawda na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Moja prawda na półkach dodatkowych

Okładka książki Silver Creek K.E. December, AT. Michalak
Silver Creek K.E. December, AT. Michalak
Okładka książki Sekretny układ K.E. December, Ewelina Kubiak (Ewelona), Kamila Życzkowska
Sekretny układ K.E. December, Ewelina Kubiak (Ewelona), Kamila Życzkowska
 K.E. December
K.E. December
K.E. December to autorka pochodząca z Wrocławia. Na co dzień kochająca żona i matka. Miłośniczka włoskiej kuchni i filmów Marvela. Marzycielka, ale również realistka, której motto brzmi „Jedyny łatwy dzień był wczoraj” Pisze głównie romanse, ponieważ w temacie miłości czuje się najlepiej.

Bosa do mnie przyjdź Maja Drożdż
Bosa do mnie przyjdź
Maja Drożdż
To była niezwykle angażująca lektura, która zostawiła mnie z mnóstwem przemyśleń. „Bosa do mnie przyjdź” to książka, która pod płaszczykiem romansu skrywa bardzo dojrzałą i momentami bolesną historię o tym, jak przeszłość potrafi trzymać nas w klatce, z której nie tak łatwo się wydostać. Maja Drożdż stworzyła historię opartą na ogromnym kontraście. Z jednej strony mamy Eve - pełną optymizmu kobietę, która rusza do Nowego Jorku z głową pełną marzeń o wielkiej karierze i nowym początku. Z drugiej strony trafiamy do luksusowego apartamentu jej kuzyna Waltera, który okazuje się być „złotą klatką”. Autorka w genialny, choć przytłaczający sposób pokazała, jak wyidealizowane wyobrażenia o wielkim świecie zderzają się z brutalną rzeczywistością. Nowy Jork w tej powieści nie jest tylko kolorową scenerią, ale miejscem, które potrafi wyssać z człowieka energię, zwłaszcza gdy domowy azyl okazuje się miejscem pełnym lęków i niewypowiedzianych tajemnic. Najmocniejszą stroną tej książki jest dla mnie warstwa psychologiczna. To nie jest zwykły romans, w którym bohaterowie po prostu się w sobie zakochują. To studium ludzkich słabości - depresji, stanów lękowych i traum z dzieciństwa, które determinują dorosłe życie. Postać Waltera i jego walka z własną psychiką wywoływały we mnie skrajne emocje: od współczucia, po irytację i bezsilność. Równie intrygujący był Ian - tajemniczy, momentami szorstki, będący dla Eve swoistym zakazanym owocem, ale też jedynym oparciem w tym dziwnym układzie. Ich relacja, pełna słownych utarczek i gęstego napięcia, była tym, na co czekałam z niecierpliwością, choć autorka dawkowała te emocje bardzo oszczędnie. Jeśli chodzi o stylistykę, Maja Drożdż pisze bardzo lekko i obrazowo. Przez książkę wręcz się płynie, a dialogi są naturalne i żywe. Autorka potrafi ubrać trudne emocje w słowa, które trafiają prosto w serce. Jednak muszę wspomnieć o tym, co sprawiło, że lektura momentami mi się dłużyła. Akcja rozwija się bardzo powoli. Przez znaczną część książki miałam wrażenie, że kręcimy się w kółko wokół problemów Waltera i analizowania jego stanu, co sprawiało, że wątek romantyczny schodził na dalszy plan. Czułam pewien niedosyt w budowaniu głębi uczucia między Eve a Ianem - zabrakło mi tam nieco więcej „podstaw” dla tak silnej relacji. Samo zakończenie z kolei było bardzo gwałtowne; po powolnym tempie nagle nastąpił natłok wydarzeń i wyjaśnień, co pozostawiło mnie z poczuciem, że niektóre wątki (szczególnie przyszłość Waltera) zasługiwały na szersze domknięcie. Podsumowując, „Bosa do mnie przyjdź” to wartościowa, refleksyjna pozycja dla osób, które szukają w literaturze czegoś więcej niż tylko cukierkowej miłości. To opowieść o tym, że czasem, aby pomóc innym, musimy najpierw zadbać o własne światło, by zupełnie nie zgasło. Mimo nieco zbyt wolnego tempa, historia Eve i Iana zostanie ze mną na dłużej.
Marta Bazylczuk - awatar Marta Bazylczuk
Demony ciemności Sandra Robins
Demony ciemności
Sandra Robins
Książka wciągnęła mnie od pierwszej strony. Szczególnie, że kluby motocykle to motyw, o którym mogę czytać w nieskończoność. 😉 Dostałam bardzo dobrą historię o uczuciach, które nigdy tak naprawdę nie zniknęły, o przeszłości, która wraca wtedy, gdy najmniej się tego spodziewamy, i o miłości rodzącej się w cieniu niebezpieczeństwa. Jest to według mnie połączenie idealne. Sam wraca do miasteczka, co wywołuje napięcie, które czuć niemal na każdej stronie. Z niepozornego, chudego chłopaka stał się mężczyzną z tajemnicą, bliznami i życiem, którego Hannah nie zna. A jednak między nimi od początku iskrzy tak mocno, że trudno nie kibicować tej relacji. Ich historia jest pełna niedopowiedzeń, spojrzeń mówiących więcej niż słowa i emocji, które narastają z każdym rozdziałem. Czuć fruwające iskry między nimi. Najczęstszą emocją jaka towarzyszyła mi podczas czytania był niepokój. Czuć było zagrożenie ze strony gangów motocyklowych gdyż bohaterowie są uwikłani w coś większego . Dość szybko domyśliłam się o co chodzi, bo książka jest bardzo przewidywalna, ale mimo to nadal czytało mi się przyjemnie. Styl autorki jest przyjemny. Jest prosto i na temat, bez udziwnień. ,,Demony ciemności " to historia o miłości, która nie pyta o zgodę, o przeznaczeniu, od którego nie da się uciec, i o tym, że czasem jedyną osobą, która może cię uratować jest ta, której się najmniej spodziewasz.
Halyna_and_books - awatar Halyna_and_books
ocenił na91 miesiąc temu
Cole, uwięziona pokusa AT. Michalak
Cole, uwięziona pokusa
AT. Michalak
Cole - młody sportowiec, który jest uczciwy, słowny i rozsądny, a do tego zakochany w swojej dziewczynie Nikki na zabój. Plus jest prawdziwym przyjacielem. Nikki - młoda cheerleaderka , która kocha Cola i planuje z nim przyszłość. Choć ma pewne tajemnice przez swoim facetem. Harmony - studentka, którą wszyscy zwą "królowa lodu", ale okazuje się ciekawą, mądrą i zabawną dziewczyną. Jak myślicie? Kiedy w grze jest jeden facet i dwie kobiety - to może wróżyć całkiem ciekawą fabułę, co nie? ;) Cole co prawda nigdy nie zdradziłby swojej ukochanej, ale jeśli coś by się wydarzyło, co spowodowałoby zerwanie z Nikki, to przecież nic nie stało by na przeszkodzie spotykania się z Harmony. :) Czyż nie? Tylko czy ta pierwsza pogodziłaby się z utratą ukochanego? No i jak ta druga poradziłaby sobie z dawną dziewczyną Cola? Czy warto w ogóle walczyć o takiego mężczyznę? A jak on poradziłby sobie z tym wszystkim, co się w niedługim czasie na niego zwaliło? A trochę spadło na jego ramiona! Tak. AT.Michalak naszykowała nam tutaj niezły romansik. Jest sportowo, jest gorąco, jest namiętnie. Jednak mamy tutaj trochę podstępów, wychodzące tajemnice na światło dzienne i konsekwencje związane z nimi, ale mamy też chorobę, i super postawę studentów! Wiecie, mi się ogólnie cała historia tej książki bardzo podoba. Lubię takie książki, z którymi spędzam przyjemnie czas, które czyta mi się szybko i płynnie leci przez tekst, gdzie wszystko ładnie się ze sobą układa w jedną całość. Są tu bardzo ciekawi bohaterowie, bo każdy jest inny, każdy się czymś wyróżnia i to jest takie fajne. Poza tym, żeby nie było tak sielankowo, to kiedy akcja tutaj zwalniała, autorka serwowała jakąś bombę i od razu robiło się znów ciekawiej. Same sceny seksu też są ciekawie opisane, więc na pewno krew Wam zabuzuje podczas czytania tych kawałków. Będziecie też ciekawi, jak Ci młodzi ludzie poradzą sobie z tymi wszystkimi problemami, które autorka dla nich naszykowała, a wierzcie mi na słowo, że nie są one małego kalibru. I choć książka nie zrobiła na mnie wielkiego WOW, to nie powiem o niej złego zdania! Ja jestem zadowolona z tej historii. Niektóre sceny bardzo emocjonalnie przeżywałam. Może chciałabym aby kilka scen potoczyło się inaczej lub żeby bardziej były wyjaśnione, tak bardziej dosadnie, jednak to tylko moje chcenie. Dostałam naprawdę ciekawą historię, z młodzieńczą miłością oraz jej blaskami i cieniami, ale także z takimi normalnymi problemami, które mogą dotknąć każdego. I od razu mówię, że takiego Cola to ja bym chciała poznać osobiście. Czemu tacy faceci trafiają się zazwyczaj tylko w książkach?! Nie żebym narzekała na mojego kochanego małżonka! O nie! Jednak pomarzyć zawsze można, co nie? :)
wesolamamusia - awatar wesolamamusia
oceniła na85 miesięcy temu
Distraction Kinga Litkowiec
Distraction
Kinga Litkowiec
„Dzięki niej rozważałem porzucenie tego wszystkiego. Nie chciałem już wracać do dawnego życia. Gubiłem się we własnych myślach i pragnieniach, ale wiedziałem, że to dobry znak. Po raz pierwszy od dawna niczego sobie nie wmawiałem.” Caroline chcąc się usamodzielnić i zacząć zarabiać musiała opuścić spokojne rodzinne miasteczko i przenieść się do tłocznego Miami. Nie była to dla niej łatwa decyzja i ciężko było jej odnaleźć się w nowej rzeczywistości. A jak by tego było mało, to po jednym spotkaniu z koleżanką wracając do domu, miała pecha i znalazła się w nie odpowiednim miejscu i zobaczyła coś, czego nie powinna, a dokładniej morderstwo. Już niebawem los sprawi, że trafi na mężczyznę, którego widziała tamtego wieczoru. Jej przerażony wzrok i chęć trzymania się z daleka od niego sprawi, że on zapragnie dowiedzieć się, czemu ta piękna kobieta ciągle ucieka przed nim. Czy Caroline pozna zupełnie, inne obliczę mężczyzny? Czy gdy dowie się, co nim kierowało, to zrozumie go? Bo Dominic nie pozwoli jej odejść, zwłaszcza teraz gdy jej pragnie. Czy plan, jaki ma uda się zrealizować? „Jestem fotografką bojącą się życia. Nienawidzę tłumów, za to kocham ciszę i spokój. A ty… Ty jesteś zupełnie inny.” Dałam się wciągnąć w pełną napięcia atmosferę, jaką Kinga Litkowiec wraz z czytelnikami stworzyła w „Distraction” i do świata motocyklistów, gdzie życie może być pełne niebezpieczeństw, ale również, gdzie lojalność i honor są na pierwszym miejscu. Relacja między bohaterami jest bardzo skomplikowana i pełna emocji. Poznajemy niby dwie różne osobowości, a w rzeczywistości okazują się one być podobne do siebie. Dało się wyczuć chemię między nimi, a ich relacja jest pełna pasji. Nie zabrakło tu akcji i jej zwrotów. Czytanie okazało się bardzo przyjemne i szybkie. Bo książka nie jest długa, ale za to przesycona emocjami i ciekawymi postaciami oraz zemstą.
historie_budzace_ namietnosc - awatar historie_budzace_ namietnosc
Propozycja szefa I.M. Darkss
Propozycja szefa
I.M. Darkss
Cytat: ,, Tylko że tak naprawdę nigdy nie czułam przy nim żadnego ognia ani motyli w brzuchu. Pogodziłam się z tym, że nie tak wyglądają uczucia w realnym świecie i że to wielkie mistyczne przyciąganie, o którym czytam w książkach zostanie już tylko w nich." Ta książka to moje odkrycie w ostatnim czasie, ponieważ kiedy szukałam książek do propozycji po przeczytaniu... właśnie na nią natrafiłam i powiela się ona już kilka razy. Podobała mi się zwłaszcza dlatego, że główna bohaterka marzyła o przeżyciu miłości jak z książek, jednak kiedy znalazła tego z którym chciała się umówić, okazało się że nic oprócz stresu jej nie przystwarza. A wszystko wyglądało tak jakby to los postanowił postawić na swojej drodze marzycielkę i pana gbura, który przez zdradę byłej narzeczonej nie wierzy w miłość. I oboje spotykają się na... ślubie, gdzie on jest gościem, a ona fotografką. Niby nic nadzwyczajnego ale to on nie mógł o niej zapomnieć i to on robił wszystko, by mogli się jeszcze raz spotkać. Dobrze wykreowane postacie i motywy, które bardzo pasują do tej historii. Fake dating, przeznaczenie, he falls first. To znajdziecie w tej książce! Szczerze polecam. Jacob i Hope dadzą wam w tej historii dużo uśmiechu, napięcia, złości i miłości. Ale jak to się wszystko skończyło musicie przekonać się sami! Życzę sobie i wam, byśmy pamiętali o swoich marzeniach i nigdy ich nie porzucali, stali twardo na ziemi i pilnowali, by los, który stawia na naszej drodze ludzi, stawiał odpowiednich. Pamiętajcie, Jacob pomógł przeznaczeniu, więc i wy pomóżcie swojemu! Nie pozwólcie by ktoś wam uciekł! Z.
ksiazki_moim_swiatem - awatar ksiazki_moim_swiatem
Vendetta. Leo Renado Anna Wolf
Vendetta. Leo Renado
Anna Wolf
„Zemsta jest obowiązkiem, ale miłość jest wszystkim” W świecie, gdzie lojalność ma swoją cenę, a uczucia bywają największą słabością, każdy wybór staje się aktem odwagi — bo w tej grze to nie serce rozdaje karty, lecz władza, zemsta i dobrze skrywane sekrety. Tuż przed swoimi urodzinami Mia Caruso odkrywa prawdę, która wywraca jej życie do góry nogami — jej ojciec od lat stoi na czele mafii. Jakby tego było mało, postanowił zaaranżować dla niej małżeństwo, w którym uczucia nie mają najmniejszego znaczenia. Kiedy dziewczyna przez przypadek dowiaduje się, że osoby, które przez całe życie uważała za swoich rodziców, wcale nie są jej biologiczną rodziną, decyduje się na desperacki krok — odciąć się od przeszłości i zacząć wszystko od nowa, na własnych zasadach. Jednak w świecie mafii nie ma miejsca na takie decyzje. Wkrótce na jej drodze staje Leo Renado — mężczyzna znany oficjalnie jako właściciel luksusowego hotelu, a nieoficjalnie jako jeden z najbardziej wpływowych ludzi w przestępczym półświatku. Leo postanawia pomóc Mii. Kierują nim nie tylko własne interesy i chęć wyrównania dawnych rachunków, ale również coś, czego sam nie potrafi jeszcze nazwać. U jego boku Mia po raz pierwszy od dawna zaczyna czuć się bezpieczna. Ale w tym świecie bezpieczeństwo ma swoją cenę. Leo Renado to mężczyzna, który od lat budzi respekt — nie tylko ze względu na swoją pozycję, ale również przez aurę tajemnicy, jaką roztacza wokół siebie. Jego imię w pewnych kręgach znaczy więcej niż prawo. Mia, choć młoda, zostaje wciągnięta w brutalny i bezwzględny świat, którego istnienia dotąd nawet nie przeczuwała. Każdy jej krok może mieć konsekwencje, których nie sposób przewidzieć. Ich ścieżki przecinają się w sposób, którego żadne z nich się nie spodziewało. Ta znajomość staje się początkiem niebezpiecznej gry, pełnej tajemnic, niedomówień i ukrytych intencji. Między Mią a Leo rodzi się relacja, która balansuje na granicy zaufania i zdrady. A w świecie, gdzie lojalność to towar deficytowy, uczucia mogą okazać się największą słabością. To opowieść o władzy, zemście i pragnieniu wolności — i o tym, jak bardzo jedno spotkanie potrafi odmienić całe życie. Seria o braciach Renado to propozycja, która z pewnością zachwyci fanów mafijnych historii i rozbudowanych intryg. To nie tylko nowa opowieść, ale też swoisty most łączący dotychczasowe wątki i postaci z poprzednich książek. Powrót znanych bohaterów wnosi dodatkową warstwę emocji i pozwala lepiej zrozumieć skomplikowane zależności panujące w tym niebezpiecznym świecie. Autorka z wyczuciem buduje napięcie, prowadząc czytelnika przez historię pełną zwrotów akcji, rodzinnych sekretów i bezlitosnych reguł mafijnego półświatka. Każda kolejna strona to przypomnienie, że w tej grze nie ma miejsca na sentymenty, a lojalność rzadko bywa bezinteresowna. Ta książka wciąga od pierwszych stron i nie pozwala się oderwać aż do samego końca. Styl pisania autorki sprawia, że historia płynie lekko, a kolejne rozdziały pochłania się niemal bezwiednie. To jedna z tych opowieści, przy których czas przestaje mieć znaczenie, a każda strona budzi coraz większą ciekawość. Pani Ania doskonale wie, jak prowadzić narrację, by czytelnik czuł się częścią wykreowanego świata. Jej bohaterowie są wyraziści, emocje autentyczne, a zwroty akcji trzymają w napięciu do ostatniego zdania. To historia, po której pozostaje niedosyt i natychmiastowa potrzeba, by sięgnąć po kolejną książkę tej autorki. Motywy to: przestępczy świat, dwie perspektywy, kłamstwa, intrygi, romans mafijny.
literary_queen1 - awatar literary_queen1

Cytaty z książki Moja prawda

Dodaj cytat z książki Moja prawda