O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu

Okładka książki O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu autora Beata Majchrzak, 9788327107244
Okładka książki O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu
Beata Majchrzak Wydawnictwo: Papilon opowiadania, powieści dla dzieci
opowiadania, powieści dla dzieci
2024-05-15
2024-05-15

Kup O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu w ulubionej księgarnii

Oceny książki O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu

OPINIE i DYSKUSJE o książce O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu

Świetna! Wciągająca od początku, świetny styl, humor, rozwinięcie i połączenie wątków.

Kto nie lubi świeżych, cieplutkich bułeczek? Piekarz, pan Pietrucha, nocami urabia ciasto, aby o poranku pierwsi klienci mogli się nimi delektować. Ale... co za tragedia!!! Psuje mu się piec. Pan Pietrucha wkurzony wsiada w samochód i jedzie po mechanika. Jednak i auto odmawia posłuszeństwa. Jak to mówią: „Nie ma tego zległo, co by na dobre nie wyszło”. Zrezygnowany po kolejnej awarii piekarz zauważa... małego smoka. A musicie wiedzieć, że smoki mają potężny chuch i potrafią wybornie przypiekać bułeczki. Czy właśnie jesteśmy świadkami narodzin nowej spółki?

Beata Majchrzak napisała zwariowaną bajkę dla dzieci pt. „O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu”. Już tytuł sugeruje, że fabuła będzie cudownie nieprzewidywalna i taka jest. Z różnych stron wyskakują nam osobliwe postacie: smok, mała, chora dziewczynka, surowa, nobliwa pani, kosmita, a nawet tajny agent. Obserwując rozwój wydarzeń, przestajemy pytać, dokąd to wszystko zmierza. Wiemy, że i tak nie zgadniemy, więc pozostaje nam czytać i delektować się przygodą. A autorka skutecznie zanęca nas do nieodkładania książki. Po każdym rozdziale zadaje pytania typu: „Kto miał interes tak postąpić?”, „Co stanie się z...?”, Kim naprawdę jest...?” itp. Patrzysz na nie nie i myślisz: „No dobra. Jeszcze jeden rozdział”.

Bajka „O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu” ma piękny, rozbudowany morał o przyjaźni i wsparciu. O tym, że zamiast się kłócić lepiej współpracować, bo różne grupy mogą sobie coś zaoferować i nawzajem ułatwić sobie życie. Beata Majchrzak zachwyciła mnie tym, co zrobiła z antagonistą. Pozwolę sobie zdradzić, że smoka tropi niezbyt przyjemna istota, której na początku nie darzymy sympatią. Natomiast kiedy poznajemy jej motywy, nawet jej współczujemy i kombinujemy, czy jest sposób, aby jej jakoś pomóc. Jessica Woody w „Antybullyingowej książce dla dziewczyn” sugeruje, że agresor nie zawsze musi być zły, że czasami za tą agresją stoi jakiś powód, że warto wyciągnąć do niego rękę. Oczywiście to tylko w teorii brzmi prosto, a owe problemy bywają złożone. Jednak warto uświadamiać dzieciom, że nawet te złe zachowania mają jakąś przyczynę i warto wspólnie szukać rozwiązań.

Ależ to jest przyjemna bajka. Moje dzieciaki polubiły słodkiego smoka i z zainteresowaniem śledziły jego przygody. Ja muszę docenić ją za mądry morał, nieprzewidywalność i podziękować autorce za cudownie spędzony czas, jaki zapewniło nam czytanie tej książki.

Dzięki uprzejmości wydawnictwa @wydawnictwo_papilon miałam okazję przeczytać bardzo piękna bajkę pod tytułem "O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu" którą co wieczór czytałam na głos całej mojej rodzinie. Uroczy fioletowy smoczek znalazł na ziemii przyjaciół: piekarza Pana Pietruchę, dziewczynkę chorującą na skrzywienie kręgosłupa Sosenkę oraz Panią Pelagię, emerytowaną nauczycielkę i agenta 000007 Pana Perełkę, jak i również kosmitę, który chciał porwać smoczka. Bajka zawiera w sobie bardzo ładne ilustracje wykonane przez @zuza.kledzik przy których mam okazję zobaczyć jak wyglądają nasi bohaterowie. Gdy był utworzony nabór do tej bajki pierwsze co to ona skojarzyła mi się z bajka z dzieciństwa "Baltazarem Gąbka" . Przygody jakie przeżywa smoczek są bardzo barwne i ciekawe. Zawierane przyjaźnie pozostają na długo, a kosmita który chciał porwać smoczka zdecydowanie zmienił swoje podejście do smoków i stał się jednym z pilnych uczniów Pani Pelagii.
Bajka jest idealna dla dużych jak i młodszych czytelników. Bawi i uczy co jest jej dużym plusem. Dodatkowo zbliża do siebie rodzinę i można ją czytać wspólnie tak jak ja to zrobiłam.
Pamiętajcie aby nigdy nie odmówić pomocy osobie która o nią prosi. W bajce napisanej przez Beatę Majchrzak na końcu książki znajdziecie pytania na które warto odpowiedzieć.( Zamieściłam na ostatnim kafelku zdjecie).
Czytajmy dzieciom bajki i uczmy ich że trzeba pomaga.
Smoczek i kosmita są tego przykładem że warto pomagać.

13 użytkowników ma tytuł O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu

Cytaty z książki O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu

Dodaj cytat z książki O smoczku, piekarzu i kosmicie bez stażu