Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne

- historia
- 2024-05-15
- 2024-05-15
- 9788382065985
„Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne” to kontynuacja historii dziejów pierwszej czeskiej dynastii, napisanej przez autorkę w 2008 r., uzupełniona wynikami nowych badań i poszerzona o wydarzenia z lat 1278–1306, czyli pięcioletni okres bezkrólewia po śmierci Przemysła Otokara II, 22 lata panowania Wacława II i 14 miesięcy rządów jego syna Wacława III, który w 1306 r. zginął tragicznie w Ołomuńcu.
Dzieje Przemyślidów prezentowane są chronologicznie, od kolebki ich państwowości, czyli Państwa Wielkomorawskiego, gdzie w drugiej połowie IX w. Borzywoj I, książę czeski przyjął chrzest z rąk św. Metodego. Poprzez pryzmat losów potomków Borzywoja I i jego żony Ludmiły, Anna Paner opowiada o wydarzeniach z okresu 434 lat panowania Przemyślidów w Czechach, w tym – 300 lat na Morawach. Oprócz polityki autorka stara się też opowiedzieć osobiste losy książąt i księżniczek, królów i królowych, którzy zbudowali fundamenty państwa i tworzyli jego historię.
Kup Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne w ulubionej księgarni
Oceny książki Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne
22 użytkowników ma tytuł Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne na półkach głównych- Chcę przeczytać 17
- Historia - wszystkie 1
- Średniowiecze 1
- Historia - Europa 1
- Bardzo 1
- Historia - Biografie 1
- Historia 1
- Historia - Średniowiecze 1
Cytaty z książki Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne
Dodaj cytat z książki Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książęta i królowie czescy. Przemyślidzi 872–1306. Dzieje polityczne
Wspaniale napisana monografia dynastii Przemyślidów. Autorka nie stroni od ciekawostek, barwnie i szczegółowo przedstawia kilkaset lat dziejów Czech. Wzór dla innych historyków, którzy niestety często posługują się hermetycznym językiem i zwyczajnie nudzą... Oby więcej takich książek!