Dziewczyna z wyspy zapachów

- literatura obyczajowa, romans
- The Scent Keeper
- 2024-07-03
- 2024-07-03
- Tomasz Wyżyński
Jej piękno było surowe zabijało z taką samą łatwością, co zachwycało.
Wzruszająca, klimatyczna powieść o magii dzieciństwa, utracie i odnalezieniu rodziny, o tym, jak aromaty wywołują wspomnienia mogące kształtować życie.
Emmeline mieszka na odludnej wyspie z ojcem, który uczy ją poznawać zmysłami świat natury. Nie wyjaśnia pochodzenia maszyny wytwarzającej tajemnicze zapachy przechowywane w szklanych buteleczkach w szufladkach na ścianach domu. Dziewczyna rośnie, jej ciekawość również. Pewnego dnia nieprzewidziane wypadki rzucają ją w prawdziwy świat, którym rządzą miłość, zdrada, ambicja i zemsta. Emmeline musi zrozumieć przeszłość i odkryć sekrety swojego pochodzenia. W czasie tych poszukiwań przekracza granice własnej wyobraźni i na nowo poznaje własne serce.
Dziewczyna z wyspy zapachów, urzekająca i nasycona emocjami, analizuje prowokacyjne piękno aromatów mogących ujawniać ukryte prawdy, prowadzić nas do osób, których szukamy, a nawet pomóc odnaleźć drogę do domu.
Kup Dziewczyna z wyspy zapachów w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziewczyna z wyspy zapachów
246 użytkowników ma tytuł Dziewczyna z wyspy zapachów na półkach głównych- Chcę przeczytać 131
- 2024 12
- Legimi 5
- Przeczytane w 2024 3
- 2025 2
- Proza 1
- ✔ 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna z wyspy zapachów
Dziewczyna z wyspy zapachów” to opowieść o Emmeline, która całe dzieciństwo spędziła na odludnej wyspie z ojcem. Mężczyzna uczy ją rozpoznawać świat przez zapachy. Pewnego dnia jednak ojciec znika, a dziewczyna już jako nastolatka trafia do świata pełnego ludzi. Zaczyna także badać swoją przeszłość…
Jestem fanką filmów „Wyspa Nim” i „Błękitna Laguna”, które pokazują, jak ludzie wśród natury spędzają czas na wyspie. I choć to czas bardziej samotny, to ciężko znaleźć lepszy przykład pięknej więzi z naturą. W tej książce mamy podobnie, ponieważ Emmeline dzięki pobycie na wyspie nauczyła się doceniać otaczające ją zapachy i pokochała naturę. To piękny dar, który tak bardzo jest zaniedbany w tych czasach. Innym ważnym motywem było poznawanie swojej tożsamości, które pięknie pokazuje, jak prawda może być brutalna, ale może też wyzwolić.
Książka to piękny pokłon w stronę natury i w sumie krytyka świata bardziej korporacyjnego i miastowego. Czytałam z zaciekawieniem, bo postać Emmeline mnie zafascynowała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem fanką filmów „Wyspa Nim” i „Błękitna Laguna”, które pokazują, jak...
Zabrałam ją na urlop na urokliwej ciepłej wyspie. Zaczęłam czytać i doznałam szoku, dezorientacji, nie wiem czego jeszcze. Jakieś papierki zapachu w buteleczkach, maszyna do ich wytwarzania - ŻE CO?? Nie potrafiłam odnaleźć w tym przyczyny czy sensu. Dodatkowo ojciec, który wychowuje córkę na wyspie, z dala od cywilizacji. Utrzymuje ją w świecie bajek i fantazji.
Kiedy po śmierci ojca dziewczynę wychowuje małżeństwo z Zatoki, trochę fabuła zaczyna się rozjaśniać. Problemy w szkole i trudna adaptacja do cywilizowanych warunków życia - to było OK. Bratnia dusza bohaterki, chłopak Fischer, z trudnego, przemocowego domu.
Bardzo dziwnie i dość szybko jak na kogoś oderwanego od technologicznych zdobyczy, Emmeline zdobywa internetową wiedzę o swoich rodzicach. Postanawia odnaleźć w mieście matkę i pogubionego Fischera.
Trzeba oddać, że opisy zapachów czy to ze strony córki, czy matki bardzo się Autorce udały. Po lekturze całości powinnam wrócić do I części powieści, może byłoby mi łatwiej połączyć kropki. Jednak czytanie z marszu było trudnym doświadczeniem - nie rozumiałam metafizyki. Może miało być tajemniczo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy po...
Początek trochę mnie przeraził, że był tak mocno fantastyczny, spodziewałam się trochę bardziej literatury pięknej a mniej wątków magicznych, prawie odłożyłam książkę w okolicach 60 strony.
Szczerze mówiąc lekko się rozczarowałam, bo cała fabuła była oparta na Emmeline, która ma niezwykłą zdolność do rozpoznawania zapachów. Cała akcja po prostu była nierealna, a nie tego oczekiwałam.
Jeśli ktoś lubi mocne wątki fantasy to powinno mu się spodobać, bo pozostałe wydarzenia w powieści były całkiem dobrze rozbudowane.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc lekko się rozczarowałam, bo cała fabuła była oparta na Emmeline, która ma niezwykłą zdolność do rozpoznawania zapachów. Cała akcja po prostu była nierealna, a nie tego...
Fantastyczna pozycja! Opisy działają na wyobraźnię, a czytając żałujemy, że nie można przenieść zapachów przez książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie przemyślana opowieść, gdzie każdy wątek powoli składa się w całość. Lekka, a zarazem wzruszająca pozycja.
Ciekawy koncept, dobre wykonanie, trochę cukierkowe. 37/2025
Ciekawy koncept, dobre wykonanie, trochę cukierkowe. 37/2025
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna bajeczka.
Bardzo przyjemna bajeczka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiemy, że psy mają świetnie rozwinięty zmysł węchu i doskonałą pamięć węchową. Niektórzy z nas też mają świetne osiągnięcia w tym zakresie. Myślę też, że każdy doświadczył sytuacji, w której określony zapach przywodził mu na myśl konkretną osobę lub sytuację, albo odwrotnie - wspominając osoby, zdarzenia przypominaliśmy sobie związane z nimi zapachy. I tu rodzi się pytanie: czy ojciec bohaterki, izolując się z nią na bezludnej wyspie, przechowując dla niej zapachy, zamknięte w buteleczkach, chciał, aby o czymś/o kimś pamiętała? A może chciał ją i siebie przed czymś/kimś chronić? Czy ciekawość dziewczyny przyniesie odpowiedź na te pytania?
Wiemy, że psy mają świetnie rozwinięty zmysł węchu i doskonałą pamięć węchową. Niektórzy z nas też mają świetne osiągnięcia w tym zakresie. Myślę też, że każdy doświadczył sytuacji, w której określony zapach przywodził mu na myśl konkretną osobę lub sytuację, albo odwrotnie - wspominając osoby, zdarzenia przypominaliśmy sobie związane z nimi zapachy. I tu rodzi się pytanie:...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzegoś w tej książce brakuje. Zaczyna się tak niby ciekawie, ale nie do końca. Potem zaczyna się dziać i robi się ciekawiej, a nawet zachęca, aby słuchać, jak to się zakończy i tu trochę rozczarowanie. Dla mnie to dopiero połowa historii bohaterki. Może komuś to wystarczy ale historia sama prosi się o więcej i dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJesteście w stanie sobie wyobrazić zamieszkanie na odludnej wyspie tylko z jedną osobą? Konieczność odnajdywania sobie pożywienia, informacje o świecie uzyskując jedynie z książek? Tak właśnie żyła Emmeline. U boku swojego ojca uczyła się życia na wyspie, o innym świecie wiedząc tyle co nic, ponieważ ojciec wiele przed nią ukrywał. Najważniejsze dla niego były buteleczki w których ukryte zostały zapachy... Każda z nich zawierała coś bardzo cennego, ale jak się okazało, ulotnego. W efekcie tragicznych wydarzeń Emmeline znajduje się w domu całkiem obcych ludzi i rzucona w nieznany ją świat. To że czuła się w nim zagubiona i prześladowana to jakby nie powiedzieć nic. Oprócz opiekunów, tylko w towarzystwie jednej osoby czuła się dobrze. Fisher ją rozumiał, nie oceniał i zawsze był obok. Do czasu gdy i on wybrał inną drogę. Ale dziewczyna ma cel. Pragnie dowiedzieć się kim był jej ojciec i kim jest ona sama. Odnalezione informacje zaprowadzą ją do kogoś, kto być może będzie w stanie zrozumieć jej odmienność. Otóż Emmeline kieruje się zapachem. On jest w stanie powiedzieć jej wszystko.
Z początkiem książki czułam się lekko zagubiona. Nie bardzo mogłam zrozumieć, o co tak naprawdę chodzi z owymi buteleczkami w których ukryte były karteczki. Oczywiście to tylko pierwsze odczucia, ponieważ strona po stronie, historia zaczynała nabierać większego sensu, chociaż wiadomo że w prawdziwym życiu zaszycie się na odludnej wyspie jest mało prawdopodobne.
Bardzo wczułam się w sytuację Emmeline, czułam jej zagubienie, smutek i odrzucenie. Odnalezienie się wśród rówieśników, gdzie przez całe dzieciństwo miałaś obok siebie tylko ojca, było dla niej niesamowicie trudne.
"Dziewczyna z wyspy zapachów" to niezwykła opowieść samotności, ale i o sile zapachów. O tym jak duży mają wpływ na ludzi i jak wiele można z nich wyczytać. Jedyne co mnie w niej zawiodło to zakończenie. Uważam je, za nie domknięte, brakło kilku ważnych dla mnie informacji z gatunku, co będzie dalej. Jak będzie teraz wyglądało życie Emmeline. Można się jedynie domyślać co postanowi.
Jesteście w stanie sobie wyobrazić zamieszkanie na odludnej wyspie tylko z jedną osobą? Konieczność odnajdywania sobie pożywienia, informacje o świecie uzyskując jedynie z książek? Tak właśnie żyła Emmeline. U boku swojego ojca uczyła się życia na wyspie, o innym świecie wiedząc tyle co nic, ponieważ ojciec wiele przed nią ukrywał. Najważniejsze dla niego były buteleczki w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEmmeline mieszka wraz z ojcem na odludnej wyspie. Ojciec uczy córkę poznawać świat zmysłami, bowiem obydwoje mają szczególny dar odczuwania i wyszukiwania nowych zapachów. Ich prywatny świat toczy się według utartych schematów i wydaje się bardzo szczęśliwy. Dziewczynka dorasta a wraz z nią rośnie ciekawość dotycząca tajemniczej maszyny, która wytwarza zapachy przechowywane przez ojca w szklanych buteleczkach.
Pewne wydarzenie sprawia, że Emmeline musi opuścić wyspę i odnaleźć się w nieznanym dla niej świecie, który przyniesie jej dużo złych doświadczeń, ale również podaruje jej ogrom miłości, ciepła i życzliwości.
Jest to klimatyczna opowieść, pełna melancholii i niezwykłych zapachów. Historia o odnajdywaniu swojej tożsamości, poszukiwaniu swoich korzeni, samotności i magii dzieciństwa. Zapachy to motyw przewodni tej książki, nieszablonowe podejście do istoty zapachów, które mogą kształtować nasze życie i przywoływać wspomnienia stanowi o ogromnej oryginalności tej książki. Napisania wręcz w formie baśni, pachnąca, nostalgiczna a zarazem tajemnicza. Nie sposób się od niej oderwać
Emmeline mieszka wraz z ojcem na odludnej wyspie. Ojciec uczy córkę poznawać świat zmysłami, bowiem obydwoje mają szczególny dar odczuwania i wyszukiwania nowych zapachów. Ich prywatny świat toczy się według utartych schematów i wydaje się bardzo szczęśliwy. Dziewczynka dorasta a wraz z nią rośnie ciekawość dotycząca tajemniczej maszyny, która wytwarza zapachy przechowywane...