Cyberpunk 2077: XOXO

Okładka książki Cyberpunk 2077: XOXO autora Jakub Rebelka, Bartosz Sztybor, 9788328166790
Okładka książki Cyberpunk 2077: XOXO
Jakub RebelkaBartosz Sztybor Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Cyberpunk 2077 (tom 7) komiksy
komiksy
Cyberpunk 2077 (tom 7)
2024-11-13
2024-11-13
2024-07-16

Kup Cyberpunk 2077: XOXO w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cyberpunk 2077: XOXO

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyberpunk 2077: XOXO

Jezu, jaka wiwisekcja miłości. Dobrze że estetyka offu, brzydka, niedokładna, bluźniercza, bo ekstremy wizualne (czysty Lobo) byłyby nie do zniesienia. Nu XXI Love ❤️

styl graficzny kompletnie do mnie nie trafia. Dramatycznie nieczytelne.

styl graficzny kompletnie do mnie nie trafia. Dramatycznie nieczytelne.

Kapkę nie czaję lekkiego, zasłyszanego tu i ówdzie w internetu odmętach hejtu, czy też negatywnych opinii o XOXO. Nie do końca wiem, czego ludzie spodziewają się po - zeszytówce, jakby nie było - w uniwersum Cyberpunk’a. Gdzieś tam widziałem - ktoś napisał, że XOXO miał momenty lepsze i momenty gorsze. Albo że to miernota, na szybko strzelona, prosta i zbyt skupiona na jednym wątku.

Czego ludzie oczekują, od kilkudziesięcio stronicowego, zamkniętego komiksu z logo Cyberpunk na okładce? Rozwinięcia czterdziestu wątków z gry? Wyjaśnienia absolutnie wszystkich niuansów na pierwszych czterech stronach, ażeby każdy zrozumiał sens?

To miał być szybki strzał. Kupiłem XOXO, bo zbieram sajberanki. Spodziewałem się, że pyknę, ciachnę na raz i bajlando. Posta nie będę pieścił, bo o czym? Toż te sajberpanki, to nie wszystkie warte tego, aby posta pieścić.

Ale XOXO w mojej ocenie jest najlepszym jak dotąd Cyberpunkowym komiksem. Przeczytałem dwa razy w ciągu jednego dnia. I jestem zachwycony skurwysyńsko.

Bo raz, że to naprawdę skupiona na jednym wątku opowieść - i to ogromny plus. Biorąc kolejny komiks z pokaźnego uniwersum, wcale nie mam ochoty dostawać zbyt długiego przedwstępu, ażebym się połapał. Dlatego Sztybor odwalił kawał dobrej roboty, robiąc z XOXO bardzo przystępną opowieść, która w zasadzie tylko klimatem i światem przedstawionym skleja się z macierzystym uniwersum i nie potrzebuje absolutnie żadnych wyjaśnień. Człowiek, który nie ma bladego pojęcia o Cyberpunku, zrozumie XOXO w 101%.

Gdyż XOXO to komiks o… miłości (o zgrozo!),który ukradkiem o miłości stara się nie mówić, a jednak mówi o niej wcale a wcale sporo. I robi to prześwietnie. Pokazując ją od zupełnie… tyłka strony - tej brudnej i pełnej negatywnych konsekwencji. Tej absolutnie pozbawionej romantyzmu, przykrej i zepsutej od samego zaczątku. I jest to niesamowita wręcz skrajność do settingu i półświatka, w którym rzecz się dzieje.

Sztosem jest również prowadzona pobocznie rysowana kreskówka, która nie dość, że stanowi przepięknie podaną alegorię tego, z czego zlepiony jest główny wątek, to jeszcze Sztybor kapitalnie wręcz uzasadnia jej istnienie w opowieści.

Wizualna strona, za którą odpowiada Jakub Rebelka to miód, orzeszki, trufle - i wszystko inne dobre, co sobie tutaj wymyślisz, co to lubisz czasem wdrążolić na przekąskę, wstaw - a pasowało będzie.
Rysunek Rebelki wpasowuje się w komiksowy świat Cyberpunku w pełnym tego słowa znaczeniu. Jest gęsto, brudno, ciężko i konkretnie. Owa wspomniana kreskówka to absolutny majstersztyk stylistyczny. Nie mogłem się napatrzeć. No coś pięknego.

Finalnie więc, jak szacować komiks, który - jakkolwiek zły czy dobry by nie był - to w ostatecznym rozrachunku i tak będzie elementem/kawałkiem/częścią czegoś większego? Na moje oko - w dupie mieć czy to sajberpank, czy nie. Kooperacja świetnego rysunku i dobrego scenariusza obroni się sama.

Więcej na (IG) @znakiem_tego

226 użytkowników ma tytuł Cyberpunk 2077: XOXO na półkach głównych
117 użytkowników ma tytuł Cyberpunk 2077: XOXO na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cyberpunk 2077: XOXO

Okładka książki Pierwsze dziesięć Marcin Bałczewski, Kinga Dytrych, Jarosław Ejsymont, Jacek Krumholc, Tomasz Mering, Anna Nalewajko, Jakub Rebelka, Jakub Rotte, Victor Soma
Okładka książki Cyberpunk 2077 – pakiet Filipe Andrade, Alessio Fioriniello, Jesus Hervas, Jakub Rebelka, Roberto Ricci, Bartosz Sztybor
Okładka książki Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta Romuald Giulivo, Jakub Rebelka
Ostatni dzień Howarda Phillipsa Lovecrafta Romuald Giulivo, Jakub Rebelka
Okładka książki Diuna: Opowieści z Arrakin Kevin J. Anderson, Patricio Delpeche, Adam Gorham, Brian Herbert, Jakub Rebelka
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 38 Julian Bohdanowicz, Tomasz Broda, Caza, Maciej Czapiewski, Ryszard Dąbrowski, Caryl Férey, Daniel Gizicki, Alexandro Jodorowsky, Janek Koza, Marcin Lechna, Andreas Martens, Axel Medellín, Tomasz Minkiewicz, Jakub Rebelka, Corentin Rouge, Krzysztof Skiba, Kamil Śmiałkowski, Jerzy Szyłak, Brandon Thomas, Paweł Timofiejuk, Pete Woods
Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 37 Caza, Daniel Gizicki, Alexandro Jodorowsky, Andreas Martens, Jakub Rebelka, Corentin Rouge, Wojciech Stefaniec, Pete Woods
Okładka książki Geneza Clay McLeod Chapman, Jakub Rebelka
Geneza Clay McLeod Chapman, Jakub Rebelka
Jakub Rebelka
Jakub Rebelka
Rocznik 1981, rysowanie komiksów to jego pasja, studiuje na Akademii Multimedialnej w Gdańsku. W wieku 15 lat zdobywa w Łodzi małe Grand Prix (dla twórców do lat 16),rok później powtarza ten wyczyn. W tym samym roku magazyn „AQQ” poświęca jego rysunkom dwie strony. Widać na nich, że młody rysownik ma już swój własny styl, co przecież w wieku 16 lat nie jest wcale takie oczywiste. Już rok później w antologii prac z IX ogólnopolskiego konwentu w 1998 znajduje się jego komiks „Muza”. Narysowany absolutnie wyrobioną, bardzo ciekawą kreską, która nie próbuje nikogo naśladować. I tak już Rebelce zostało. To jeden z tych rysowników, których trudno pomylić z kimś innym ­ wystarczy choćby jeden rzut oka na karykaturalnie zniekształcone postaci, ich wielkie nosy, duże usta i nieproporcjonalne stopy ­ z tym, że on osiągnął to już w wieku 17 lat. Jak sam mówi talent odziedziczył po swoim ojcu, Dominiku Rebelce, artyście malarzu. Na swoim koncie ma udział w wystawach w Polsce, Francji, Chorwacji, Kanadzie. Liczne publikacje m.in. w „AQQ”, „Komiks Forum”, „Czerwonym Karle”, „Antologii polskiego komiksu”. Razem ze Benedyktem Szneiderem stworzył postać Oskara, bohatera będącego czymś na kształt połączenia chłopca z lisem, który na przestrzeni lat i przygód dorastał razem ze swoimi twórcami. Opowieści o Oskarze i jego przyjacielu Rogerze pojawiały się m.in. na łamach „AQQ” i „Areny Komiks”. Za odcinek „Oskar. Twój cień” Rebelka i Szneider zostali nagrodzeni I nagrodą na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu w Łodzi w roku 2000. Obaj pracowali także z Przemysławem Truścińskim nad komiksem „Dust”. Jednym z bardziej znanych komiksów Rebelki jest „Doktor Bryan”, krótka, mroczna opowieść o lekarzu „leczącym” samobójców. Historię tę rysownik stworzył w dwóch wersjach. Jedną zaprezentował na łódzkim konwencie (wtedy autorką scenariusza była Marta Kurcwald, odpowiedzialna również za scenariusz wspomnianej wyżej „Muzy”),druga ukazała się w albumie (tu Rebelka figuruje zarówno jako rysownik, jak i scenarzysta). Obie warte są uwagi. Wersja konwentowa jest bardziej krwawa, można by powiedzieć splaterowa ­ kadry jeśli nie toną, to przynajmniej ociekają intensywną czerwienią. Wersja albumowa jest natomiast czarno biała, przywołuje skojarzenia z niemieckim ekspresjonizmem filmowym. Przez to nabiera zupełnie innego wymiaru, jej atmosfera jest bardziej ponura, przygnębiająca (choć oczywiście nie pozbawiona czarnego humoru),a doktor Bryan (podobnie jak Caligari czy Mabuse, bohaterowie słynnych niemieckich filmów ekspresjonistycznych) przestaje być figurą tylko makabryczno­groteskową i staje się wręcz postacią tragiczną. Wielbiciele doktora mogą kupić koszulkę z jego podobizną (Doktor Bryan i Świnia) w internetowym sklepie chrum.com. Rebelka mimo perfekcyjnego opanowanie warsztatu rysownika nie stara się olśnić czytelnika techniczną perfekcja swoich prac i wyszukaną kreską. Jego rysunki mają służyć opowiadanej historii, mają jak najlepiej budować jej klimat. I to właśnie robią. Raz tylko zdarzyło się, że plastyczna strona komiksu Rebelki przytłoczyła warstwę literacką. Stał się tak w albumie „Ballada o Edwardzie”, do którego scenariusz napisał Rafał Skarżycki, współtwórca postaci słynnego Jeża Jerzego. Opowieść o tytułowym stolarzu, specjalizującym się w robieniu trumien nie jest ani szczególnie rozbudowana, ani zaskakująca. Odkrywczy nie jest również typowo postmodernistyczny wątek wprowadzenia do komiksu postaci jego scenarzysty. Ot, zabawa z konwencją jakich ostatnimi czasy w popkulturze zatrzęsienie. To co sprawia, że warto ten album mieć, lub choćby go przejrzeć to rysunki Rebelki. Kadry nierzadko zajmujące całe strony, bogactwo szczegółów i smaczków dla uważnych oglądaczy i fantastyczne kolory rekompensują niedostatki scenariusza. Komiksowe nowele Rebelki można również znaleźć w antologii „Manga po polsku” („Shi Ge Chian”) oraz w drugim zbiorze przygód kapitana Żbika rysowanych przez współczesnych komiksiarzy pt. „Wesoły finał” („Kapitan i syn wiatru Eol”). Swoim talentem plastycznym wspiera Rebelka metalową grupę Testimony ze Starogardu Gdańskiego. Ilustruje ich wydawnictwa, a nawet wspólnie ze Szneiderem napisał tekst do utworu „Sigurd”. Na internetowej stronie zespołu można znaleźć dwa komiksy Rebelki. Pierwszy ­ „Pod zbitym Psem” ­ to fragment opowieści fantasy, do której scenariusz napisał Szneider. Rzecz robi tak dobre wrażenie, że marzy mi się pełnowymiarowy album Rebelki będący awanturniczą historią w klimacie „magii i miecza”. Drugi to opisywana wyżej bardziej krwawa wersja „Doktora Bryana” tu zatytułowana „Doktor Bryan Bartley”. Jeszcze jedno: Rebelka nie tylko świetnie rysuje, ale i doskonale tańczy.

Okładka książki Lobo: Portret bękarta Simon Bisley, Keith Giffen, Alan Grant, Sam Kieth
Lobo: Portret bękarta Simon Bisley, Keith Giffen, Alan Grant, Sam Kieth
Okładka książki Wiedźmin. Mniejsze zło Patricio Delpeche, Adam Gorham, Jacek Rembiś
Wiedźmin. Mniejsze zło Patricio Delpeche, Adam Gorham, Jacek Rembiś
Okładka książki Cyberpunk 2077: Blackout Roberto Ricci, Bartosz Sztybor
Cyberpunk 2077: Blackout Roberto Ricci, Bartosz Sztybor
Okładka książki Geiger Gary Frank, Geoff Johns
Geiger Gary Frank, Geoff Johns
Okładka książki Wiedźmin. Corvo Bianco Corrado Mastantuono, Bartosz Sztybor, Mateo Vattani
Wiedźmin. Corvo Bianco Corrado Mastantuono, Bartosz Sztybor, Mateo Vattani

Cytaty z książki Cyberpunk 2077: XOXO