Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2024-04-16
- 2024-04-16
Przez kobietę, o kobiecie, dla kobiety
Teraz masz. Czytaj. Inspiruj się. Działaj.
Kiedy tylko z rana rozchylam powieki - uczę się rysować me szkice miłości. Tak długo codzienne arkusze życia plamiły duma, zazdrość i popychane irracjonalnym lękiem dążenie do tego, by czuć się bezpiecznie. Smak goryczy do dziś pozostaje w mych ustach. Rozczarowanie, poczucie straty, obawy... To cierpienie...
Nie było tam miejsca na prawdę. Nie było miejsca na mnie. Zapomniałam siebie. Ale smutek, żal, złość, tęsknota... choć chłodne, choć ciemne... to właśnie one, niczym ukochani kompani, to właśnie one zaprowadziły mnie do domu.
W mroku kryje się już bowiem zapis miłości. Cień i światło ręka w rękę tańczą w Tobie ten sam taniec doświadczenia. To Ty stawiasz kroki. To Ty za każdym razem wybierasz, czy postawić swą stopę w zaroślach, czy też - otulając ją miękkim welurem - wstąpisz nią do salonu miłości.
I kiedy raz posmakujesz przestrzeni komnat pałacu, kiedy odtańczysz tam choćby kilka rytmów, gdy zawirujesz w chwale i sile swego serca - już nie zapomnisz. Od tego dnia - podobnie jak ja i wiele innych - coś w Tobie będzie lgnęło... Mimo łez, zwątpienia i chaosu...
Coś w Tobie będzie wabione aromatem tamtego wspomnienia Ciebie. I od tego dnia - podobnie jak ja i wiele innych - każdego dnia, gdy już rozchylisz powieki, będziesz się uczyć rysować swoje szkice miłości.
fragment książki
Kup Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia w ulubionej księgarni
Oceny książki Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia
73 użytkowników ma tytuł Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia na półkach głównych- Chcę przeczytać 40
- Ebook 1
- Popularnonaukowe 1
- Na zawsze w moim sercu ♥️♥️♥️ 1
- Z polecenia do kupienia ... 1
- Recenzenckie 1
- Tbr 2026 1
- Nie ma w bibliotece 1
Cytaty z książki Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia
Grzeczna dziewczynka wie, jaką może być i na ile...
By nie było za dużo...
I stanąwszy w obliczu tej, która stawia się do życia prawdziwa, kurczy się i jakby za nią czuje wstyd, bo przecież...nie wypada być taką żywą...
Ale i w niej coś krzyczy i woła...Grzeczna dziewczynka szamocze się w swego wnętrza wietrze...tęsknotę swej duszy czuje.....

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia
Polecam książkę
Polecam książkę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkice miłości są ciekawym poradnikiem. Mając jednak za sobą niedawną lekturę książki Niro Feliciano "Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan", widzę przepaść. Ta druga jest zdecydowanie konkretniejsza i przepełniona wiedzą, a ta bardziej romantyzmem. Wiadomo: co kto lubi- u mnie jednak wygrywa ta druga, którą jeżeli ktoś, tak jak ja bardziej szuka konkretów, zdecydowanie polecam.
Szkice miłości są ciekawym poradnikiem. Mając jednak za sobą niedawną lekturę książki Niro Feliciano "Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan", widzę przepaść. Ta druga jest zdecydowanie konkretniejsza i przepełniona wiedzą, a ta bardziej romantyzmem. Wiadomo: co kto lubi- u mnie jednak wygrywa ta druga, którą jeżeli ktoś, tak jak ja bardziej szuka konkretów,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiazka fajna, bardziej dla mnie taka poetycka... jakby sama dusza autorki się wylewała... mówiła, ciepła dająca ukojenie, zrozumienie siebie,aczkolwiek nie przebije dla mnie poprzedniej książki Zranieni w dzieciństwie ,pozdrawiam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSamopoznanie drogą do miłości.
Jak odnaleźć pełnię "siebie" w świecie, w którym nic nie jest pewne, a ludzkie intencje niejednokrotnie ranią i sprawiają ból? Jak poznać siebie na tyle, aby stać się szczęśliwym i odnaleźć wewnętrzną harmonię, której wyrazem jest miłość? Tego dowiemy się - patrząc na sprawę z kobiecej perspektywy - z książki Sylwii Kocoń zatytułowanej "Szkice miłości".
To może na początek co nieco z opisu Wydawcy:
"Miłość.... Która z nas nie chciałaby się w niej zanurzyć i żyć jej pełnią? Pełnią miłości do siebie, miłości do tego, co nas otacza, miłości do drugiego człowieka. Przede wszystkim jednak żyć w ciepłej, otulającej i pełnej współczucia dobroci dla siebie samej, bo przecież tyle możemy ofiarować innym, ile same mamy. Tylko tyle. Jeśli zatem chcesz więcej, ale czujesz, że coś cię powstrzymuje, bądź pewna: musisz zacząć od siebie. Siebie najpierw przytul, nad sobą się pochyl, siebie poznaj, rozwiń się niczym kwiat i stań odważnie w pełni swojej kobiecej natury. A potem ruszaj dalej. Ku światu.
Książka, którą trzymasz w ręku, stanowi swojego rodzaju zapis drogi do pełni kobiecości - drogi, jaką przeszła autorka. Zdecydowała się tym doświadczeniem z Tobą podzielić, ponieważ ufa, że i Ty zechcesz powtórzyć kroki, jakie ona wykonała wcześniej na ścieżce wiodącej ku samopoznaniu. To nie jest prosta droga. Bywa kręta, kamienista. Czasem leżą na niej naprawdę wielkie głazy. Niełatwo je ominąć, trudno się na nie wspiąć. Ale warto, ponieważ nagroda, jaka czeka na końcu, jest wielka. To pełna miłości samoakceptacja. I ogrom dodatkowych sił, które od zawsze w Tobie drzemały, tylko dotąd nie miałaś sposobności, by je dla siebie uaktywnić."
Idea lektury jest jak najbardziej szczytna i godna uwagi - odnalezienie samego siebie we własnym wnętrzu i w gąszczu towarzyszących nam emocji to bez wątpienia klucz do szczęścia. Czy jednak rzeczywiście może (i powinna) być nim miłość? I czy Autorka szuka remedium na bolączki własnego "ja" rzeczywiście we właściwym miejscu?
Z przytoczonymi przez Autorkę na łamach książki własnymi doświadczeniami nie będę polemizować (ze szczerego i prawdziwego szacunku),pozwolę sobie jednak względem nich na jedną tylko uwagę. Są one swoistym punktem wyjścia względem wszystkich książkowych rozważań i - jako takie - oznaczają przyjęcie przez Autorkę subiektywnego punktu widzenia. Jeśli tak na to spojrzymy, to okaże się, że proponowana droga duchowego rozwoju wcale nie będzie uniwersalnym rozwiązaniem dla każdego...
Drugim związanym z książką problemem jest to, że - trudno uciec od tego wrażenia - zbiór zaprezentowanych na jej łamach przemyśleń od początku do końca naznaczony jest przeświadczeniem o powszechnie mającej miejsce "kobiecej krzywdzie" oraz o tym, że "kobieta ma (zawsze) prawo do...". Budzi to pewien niesmak, bo o ile przypadkom rzeczywiście mającej miejsce kobiecej krzywdy trudno przeczyć, to jednak nie powinno się czynić z nich powszechnie i zawsze obowiązującej reguły, a przeświadczenie o "kobiecym prawie do..." to znak naszych skażonych czasów, w których mężczyzn usiłuje się demonizować, a kobiety gloryfikować i usprawiedliwiać. Świat nie jest czarno-biały, jednak obecne w książce zerojedynkowe, bezkrytyczne spojrzenie na problematykę kobiecego szczęścia wypacza od początku do końca obraz całej problematyki...
Wniosek końcowy jest taki, że zawarte w książce rady być może będą mogły komuś pomóc i nakierować część czytelników na właściwe życiowe tory, jednak należy przestrzec przed bezkrytycznym spojrzeniem na całokształt treści tej lektury - nie są one bowiem miarodajne i w stu procentach obiektywne. Niemniej jednak trzeba uczciwie przyznać, że na rynku znajdziemy sporo dużo bardziej nieobiektywnych lektur, niż ta.
Sensus - dziękuję!
#szkicemiłości #syliwakocoń #sensus #wydawnictwosensus #cosnapolce #bookstagram #bookreview #dobraksiazka #czytamksiazki #bookstagrampolska #recommendedbooks #instabooks #instabookspoland
Samopoznanie drogą do miłości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak odnaleźć pełnię "siebie" w świecie, w którym nic nie jest pewne, a ludzkie intencje niejednokrotnie ranią i sprawiają ból? Jak poznać siebie na tyle, aby stać się szczęśliwym i odnaleźć wewnętrzną harmonię, której wyrazem jest miłość? Tego dowiemy się - patrząc na sprawę z kobiecej perspektywy - z książki Sylwii Kocoń zatytułowanej...
„Szkice miłości” @sylwiakocon to niezwykła książka o poszukiwaniu swojej drogi do szczęścia. Jest inspirująca, kojąca i otulająca jak ciepły koc w zimowy wieczór.
Jest jak drogowskaz do lepszego poznania i zaakceptowania siebie. Pełna mądrych, pokrzepiających słów, jest zaproszeniem do podróży w głąb swoich myśli, uczuć i doświadczeń. Pomaga zrozumieć, co naprawdę jest ważne, daje szansę, by ustalić priorytety i zacząć żyć zgodnie z nimi.
To, co wyróżnia tę książkę, to poezja wpleciona w krótkie historie autorki - każdy z nas może interpretować je na własny sposób. Zachęca do niespiesznego czytania, „delektowania się” każdym słowem, każdym wersem - i braniach z tych tyle, ile w danym momencie potrzebujemy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest jak drogowskaz do lepszego poznania i zaakceptowania siebie. Pełna mądrych, pokrzepiających słów, jest zaproszeniem do podróży w głąb swoich myśli, uczuć i doświadczeń. Pomaga zrozumieć, co naprawdę jest...
"Szkice Miłości" autorstwa Sylwii Kocoń to niezwykłe inspirująca, kojąca, ciepła i podnosząca na duchu historia o poszukiwaniach siebie i własnej drogi do pełni szczęścia. Na codzień kobiety bywaja tymi, które ustępują, przepraszają mimo własnego, odmiennego zdania. Dlaczego? Dla świętego spokoju, z własnej bezsilnosci i z braku sił do dalszej walki i tłumaczenia... . Stawiamy siebie na drugim miejscu, a gdy sytuacja się poprawia zapominamy o powrocie na zasłużony piedestał. Z czasem możemy zamknąć się w sobie, stracić pewność siebie i samoakceptację.
Jeśli czujesz, że w Twoim życiu jest coś nie tak...że codzienność jest daleka od tej o której marzyłaś to świetnie trafiłaś. Zrób to dla siebie...walcz i rozpocznij życie na nowo, na własnych zasadach ❤️. Nie obiecam, że będzie łatwo, ale na pewno warto 🫶.
Emocjonalna podróż wraz z autorką sprawiła, że wstrząsnęło mną. Uświadomiłam sobie, że sama w tym codziennym pędzie zagubiłam siebie - swoje marzenia, pragnienia, pasje... . Zapomniałam o szczęściu i spełnieniu. No, What does sure need tobo jak mam dawać z siebie wszystko, kiedy brak mi sił?
Czas na kolejne zmiany - koniec z umniejszaniem siebie, brakiem szacunku i wiary w swoje możliwości!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie u swojego szczęścia” Sylwia Kocoń
[współpraca reklamowa z @wydawnictwo_sensus ]
Ocena: 5/5 ⭐️
Książka stanowi zapis drogi do pełni kobiecości, którą przeszła autorka. Dzieli się z nami swoimi przeżyciami i pokazuje, że warto walczyć o sobie. Zawiera w sobie dużo słów wsparcia oraz otuchy.
Uważam, że książka jest po prostu przepiękna i nie chodzi mi o wydanie, które również jest śliczne. Chodzi mi o treść książki. Autorka pokazała jaką drogę przeszła, aby odnaleźć najlepszą część siebie i ją pokochać.
Książka jest podzielona na etapy bycia kobietą. Dzięki bardzo krótkim rozdziałom szybko się ją czyta. W środku są również piękne szkice!! Co jakiś czas pojawia się „przestrzeń moich refleksji” - można tam napisać kilka słów o sobie i swoich przemyśleniach. Uważam, że to genialny pomysł i przez to można jeszcze bardziej „poczuć” książkę.
Warto sięgnąć po ten tytuł - jeśli ktoś jest zagubiony, może ona pomóc w odnalezieniu siebie.
Jak najbardziej polecam ❤️
ig: itsangeleo_book
„Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie u swojego szczęścia” Sylwia Kocoń
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca reklamowa z @wydawnictwo_sensus ]
Ocena: 5/5 ⭐️
Uważam, że książka jest po prostu...
Ta książka to prawdziwy drogowskaz do samoświadomości i akceptacji siebie. Autorka, Sylwia Kocoń, dzieli się swoim doświadczeniem i prowadzi czytelniczki przez złożone etapy osobistego rozwoju. Pełna mądrych, prawdziwych i pokrzepiających słów, ta książka jest zaproszeniem do podróży w głąb siebie, do odnalezienia własnej prawdy i miłości. Jeśli szukasz inspiracji do osobistego rozwoju, chcesz lepiej zrozumieć siebie i swoje emocje, ta książka jest dla Ciebie. Zdecydowanie polecam "Szkice miłości. Jak odnaleźć drogę do siebie i swojego szczęścia" Sylwii Kocoń. Ta książka może być Twoim przewodnikiem na drodze do samopoznania i samoakceptacji, pomagając Ci zrozumieć, co naprawdę jest dla Ciebie ważne, jakie są Twoje wartości i jak możesz żyć w zgodzie z nimi. Niezależnie od tego, gdzie jesteś w swojej podróży, "Szkice miłości" mogą Cię zainspirować i pomóc Ci znaleźć drogę do siebie. Życzę Ci miłego czytania i odkrywania siebie na nowo.
CAŁA RECENZJA NA STRONIE https://fajne-ksiazki.pl/szkice-milosci-jak-odnalezc-droge-do-siebie-i-swojego-szczescia/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak to bywa z miłością? Czy nie powinna zaczynać się od nas samych?
Autorka pomoże nam zrozumieć siebie, docenić i pokochać oraz żyć pełnią szczęścia.
Jestem pod wrażeniem grafiki, szkice miłości są wyjątkowe, na pewno każdy z nas ma inne wizje dotyczące tego wszechogarniającego uczucia. To bardzo intymna i czuła lektura, która otuli nas ramieniem jak przyjaciółka.
Jak to bywa z miłością? Czy nie powinna zaczynać się od nas samych?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli macie ochotę się zastanowić nad kwestiami dotyczącymi miłości i jednocześnie bliżej poznać siebie to będzie to idealna lektura dla Was. Treść zainteresuje, zainspiruje i wzbudzi wiele wartościowych refleksji oraz zachęci do odkrycia prawdy, która się w nas kryje.
Autorka pomoże nam zrozumieć...
Przychodzę dziś do Was z poradnikiem skierowanym do kobiet. Jest to moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki. Rozdziały nie są długie. Znajdziemy w nich słowa otuchy oraz wsparcia. Autorka mówi bezpośrednio do nas. Czyta się tą książkę trochę tak jakby się rozmawiało z Panią Sylwią. Na końcu każdego rozdziału znajdziemy przestrzeń na refleksje. Dużym plusem jest to, że można otworzyć w każdym momencie tą pozycję i zawsze znajdzie się jakieś mądre i ciepłe słowo dające do myślenia i nadzieję, że nie jest tak źle. Autorka pomaga nam w tym jak zrozumieć i zaakceptować samego siebie. Pomaga nam nauczyć się rozmawiać ze sobą samą. Osobiście nad tym pracuje od dawna i staram się wsłuchać w siebie i swoje emocje. Porozmawiać ze sobą. Tą wewnętrzną mną. Dodatkowo w książce znajdziemy piękne szkice, które umilają czytanie.
Myślę, że jest to pozycja jaką warto przeczytać. Zagubionym nam pomoże w odnalezieniu siebie a tym, które pracują nad sobą i pomimo akceptacji się czasami zbłądzą, wskazówkę jak wrócić do rozmowy ze sobą.