Ostatnia przysługa

- Small Mercies
- 2024-06-18
- 1975-12-12
- Mirosław P. Jabłoński
Brawurowa powieść autora bestsellerowej "Wyspy tajemnic".
Bestsellerowy autor „New York Timesa” powraca z powieścią, która może śmiało konkurować z jego Rzeką tajemnic – oto intrygująca opowieść o zemście, rodzinie, miłości i jątrzącej nienawiści osnuta na tle najbardziej burzliwego epizodu w historii Bostonu.
Mary Pat Fennessy jak zwykle stara się przeżyć kolejny dzień i jakoś wiązać koniec z końcem. Spędziła całe życie w bloku komunalnym w Southie, irlandzkiej enklawie Bostonu, gdzie mieszkańcy są przywiązani do tradycji i dumnie podkreślają swoją odrębność.
Któregoś dnia siedemnastoletnia córka Mary Pat, Jules, nie wraca do domu. Tego samego wieczoru na stacji metra zostaje znalezione ciało czarnoskórego nastolatka, który zginął w tajemniczych okolicznościach. Tych dwóch wydarzeń z pozoru nic nie łączy, ale Mary Pat, zdeterminowana odnaleźć córkę, zagląda nawet tam, gdzie nie powinna, niepokojąc szefa lokalnej mafii i jego ludzi. I odkrywa coraz to nowe wstrząsające, brutalne szczegóły…
"Ostatnia przysługa" to doskonały thriller oraz realistyczny obraz bezwzględnej przemocy i mrocznego serca amerykańskiego rasizmu. Hipnotyzująca, poruszająca powieść.
Kup Ostatnia przysługa w ulubionej księgarni
Oceny książki Ostatnia przysługa
545 użytkowników ma tytuł Ostatnia przysługa na półkach głównych- Chcę przeczytać 285
- 2024 31
- Legimi 11
- 2025 11
- Ebook 7
- Kryminał 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia przysługa
Duże, bardzo pozytywne, zaskoczenie. Znając kilka wcześniejszych kryminałów autora spodziewałem się kryminału z jakimś supergliną i dużym poczuciem humoru.
W tle zamieszki na tle rasowym, wspomniane środowisko irlandczyków w Bostonie i jedynie okruchy kapitalnego poczucia humoru.
Mnie ta książka bardzo przypadła do gustu i polecam ją każdemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDostałem mroczny i ponury dramat matki szukającej zaginionej córki. Kobiety biednej, prostej, wychowanej w irlandzkiej dzielnicy Bostonu.
Dobre. Nieoczywiste. Niegłupie.
Dobre. Nieoczywiste. Niegłupie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo raz kolejny odwiedzam Boston słowami Dennisa Lehane'a i znowu jest to wspaniała, ale niezwykle gorzka przygoda.
My jednak skupiamy się przede wszystkim na cierpieniu matki zranionej, najbardziej jak można zranić matkę...
Brawurowo opowiedziana historia, niebanalna fabuła, genialne dialogi i narracja, każda z postaci błyszczy swoim światłem.
Nigdy nie byłam w Bostonie, a zaczynam go znać jak własną kieszeń, a Dennis Lehane zostaje jednym z moich ulubionych pisarzy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem autor pokazuje nam Boston z przeszłości, mamy rok 1974, Ameryka nadal porządkuje swoją politykę rasową, a cierpią obywatele.
Brawurowo...
Mroczna powieść o matce szukającej córki w podzielonym uprzedzeniami rasowymi Bostonie lat '70.
Thriller zaangażowany historycznie z silną i wielowymiarową postacią kobiecą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThriller zaangażowany historycznie z silną i wielowymiarową postacią kobiecą.
Prawdziwa kąpiel w przemocy i wulgaryzmach. Narracja jest oczywiście zręczna, na swój sposób imituje reportaż, czy też literaturę faktu, ale przemoc za przemoc to kiepska zasada... Kiepsko, że trzeba posługiwać się takim narzędziem, żeby się wybić z tłumu innych książek... O tempora!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTwarda i surowa ta książka Lehane. Tematyka społeczna na pierwszym planie, intryga kryminalna jest tylko pretekstem by poruszyć zawsze istotne kwestie mechanizmów społecznych. W tym wypadku amerykańskich( konflikty rasowe, tradycje rodzinne).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ostatnia przysługa", albo nienawiść którą dajesz.
Krajobraz u Dennisa Lehane'a to ta pieprzona duma, przywiązanie do społeczności, tradycji. Trzymanie sztamy ze swoimi, sąsiedzka pomoc, ale przede wszystkim pogarda dla innych. Tak, to na pogardzie i wrogości wszystko tutaj urosło. To na nienawiści zbudowane zostały fundamenty pod "lokalsami". W Southie w Bostonie rzeczywiście trzymają się razem. Irlandczycy, którzy obrali sobie za wspólny cel czarnoskórych mieszkańców innych dzielnic. Wara im od Southie, tak krzyczą. Teraz decyzją sądową o desegregacji podlano ogień benzyną. Tego już za wiele, mają wymieszać dzieciaki ze szkół średnich. Czarnoskóre nastolatki mają chodzić do szkoły w irlandzkich dzielnicach i na odwrót. Tego mieszkańcy nie przełkną. W Southie warczą i syczą, przygotowują się do protestów.
To tło wydarzeń, a jednocześnie najważniejszy motyw który prowadzi do prawidłowego odczytania tej niezwykle cierpkiej lektury.
Nienawiść, którą dajesz. Tak napisałem we wstępie i będę do tego wracać. Wydarzenia o których wspominam, czyli ta desegregacja decyzją sądu, rzeczywiście miała miejsce. To był 1974 rok, akcja książki natomiast opowiada o kilku dniach przed nowym rokiem szkolnym, kiedy zaginęła córka Mary Pat Fennessy, zatwardziałej rasistki, mieszkanki Bostonu.
Nie wypada pisać więcej o fabule, trzeba skupić się na nastroju i literackim języku. Obyczajowy kryminał Lehane'a to gęste szuwary pełne parszywych istot. Nie ma tu szczerości, wszyscy są skupieni na własnym interesie. Słowo "społeczność" brzmi jak frazes. Na tym poletku autor stworzył bohaterkę unikatową, której losami się przejmujemy, kibicujemy jej, ale zarazem trudno obdarzyć ją sympatią. W tym całym moralnym zepsuciu, przykro to pisać, wszystko co ją spotyka, dzieje się z konkretnej przyczyny. I Mary Pat szybko zaczyna rozumieć, że ona sama współtworzy te kręgi przemocy. Gniew, brutalizacja każdego jednego życiowego aspektu (od samej rozmowy zaczynając) doprowadziły do tego, że nienawiść krąży, odbija się od ścian budynków, samochodów, ludzkich twarzy. Zasiana nienawiść lata temu wyrasta pod postacią bardzo szpetnego drzewa. A teraz czas zebrać owoce.
Bardzo smutna, wiarygodna, cholernie twarda, tak jak twarda jest Mary Pat. Lehane pisze swoją obyczajówkę nieustannie mając na uwadze, że za każdym rogiem czai się kryminał. Dosłownie i w przenośni. Jedyne śledztwo jakie jest tu prowadzone, to poszukiwanie córki przez matkę. Dla niej, dla matki, to najważniejsza rzecz na świecie. I jest w tym zdeterminowana, uparta, a ostatecznie bardzo niebezpieczna. Dla wszystkich. Wielka gatunkowa proza.
"Ostatnia przysługa", albo nienawiść którą dajesz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczyna się od słów, złośliwych komentarzy. Ten kwas drąży empatię latami, wyżera dobro, budzi brzydotę. To przyzwolenie na szerzenie nienawiści, bo ostatecznie o nienawiść zawsze chodzi, powinno budzić wstręt.
8,3
8,3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o thrillery, Dennis Lehane należy u mnie do ścisłej czołówki amerykańskich autorów — tuż obok Cobena, Harrisa czy Connelly’ego. Odkryłem go około 2010 roku, kiedy sięgnąłem po "Miasto niepokoju". Łatwo jednak zaznaczyć, że twórca "Gdzie jesteś, Amando?" nie jest szczególnie płodny — przynajmniej jeśli chodzi o książki. Dość powiedzieć, że na jego najnowszą powieść, "Ostatnia przysługa", musieliśmy czekać aż sześć lat.
Lehane po raz kolejny zabiera nas do swojego rodzinnego Bostonu. Tym razem akcja osadzona jest w latach 70. XX wieku. W tle wciąż wyraźnie pulsują — a miejscami wręcz eksplodują — napięcia rasowe, panuje wszechobecna bieda, a najbogatsi, świadomie lub nie (ale raczej świadomie),podsycają nienawiść wśród przedstawicieli niższych warstw społecznych.
Główną bohaterką "Ostatniej przysługi" jest Mary Pat — kobieta, której córka pewnej nocy nie wraca ze spotkania ze znajomymi. Próbując dowiedzieć się, co się z nią stało, Mary Pat wchodzi w konflikt z lokalnymi gangsterami i w pewnym momencie staje przed wyborem: podkulić ogon i siedzieć cicho czy iść na wojnę i sprawić, że dzielnica zahuczy.
Lehane stworzył znakomitą postać — kobietę, której siła płynie z mrocznych otchłani, gdzie spoczywają dusze tych, którym odebrano wszystko i którzy nie mają już nic do stracenia. "Ostatnia przysługa" to mocny, bardzo dobry thriller, choć Lehane — jak to Lehane — w kilku miejscach pozwala sobie na zbyt długie fragmenty. Można mu to jednak wybaczyć, bo nadrabia wciągającą historią, świetnie nakreślonymi bohaterami i literackim kunsztem.
Jeśli chodzi o thrillery, Dennis Lehane należy u mnie do ścisłej czołówki amerykańskich autorów — tuż obok Cobena, Harrisa czy Connelly’ego. Odkryłem go około 2010 roku, kiedy sięgnąłem po "Miasto niepokoju". Łatwo jednak zaznaczyć, że twórca "Gdzie jesteś, Amando?" nie jest szczególnie płodny — przynajmniej jeśli chodzi o książki. Dość powiedzieć, że na jego najnowszą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBoston, lato 1974. Wydano nakaz końca segregacji w szkołach. Mieszkańcy, których ten nakaz dotyczył, zaczęli się burzyć. Zanosi się na starcie przeciwników tej decyzji.
W tym samym czasie, w dzielnicy irlandzkiej, odnaleziono zwłoki, młodego czarnoskórego. A córka Mary Pat akurat tej samej nocy nie wróciła do domu. Mary, przeczuwając, że tym razem coś się stało, zaczyna poszukiwania córki. Jednak wszystko nie jest takie proste, a mafia irlandzka, pomimo pewnej wspólnoty z mieszkańcami, zaczyna wmawiać jej, że córka po prostu wyjechała i by dała spokój. Jednak ona już nie może dać spokoju, została bowiem tylko ona, jej córka. Musi, po prostu musi dowiedzieć się, co się z nią stało. Czy pozna prawdę? Co się tak naprawdę stało?
To moje pierwsze spotkanie z twórczością autora. Autor umieścił swoją akcję podczas zamieszek w Bostonie. Głownie dzieje się w irlandzkiej dzielnicy, jednej z biedniejszych. Gdzie króluje mafia, alkohol, a prawo brane jest w swoje ręce. Sama mieszkam w Irlandii, widziałam, jak wyglądają, typowi przedstawiciele opisani w książce. No cóż, autor bardzo trafnie opisał pewne rzeczy.
Autor nie boi się poruszać ciężkich tematów. Utraty dziecka, przez zgubny nałóg. Ukazania pewnej beznadziei biedniejszych dzielnic. Nie mają szans na lepsze życie, by wyrwać się z tego kręgu alkoholu, przemocy. Zwykle młodzież wcześniej czy później zaczynają pić, ćpać i staczać się tak jak poprzednie pokolenia.
Przedstawia dramat matki, której każdy mówi by przestała szukać córki. Zamiast pomocy dostaje ostrzeżenia, by nie mieszała itp. Jest to prawdziwy dramat, bo najgorsza rzecz oprócz śmierci to niewiedza. Niewiedza co się stało, z twoimi bliskimi jest najgorsza.
Jednak pomimo tego jakoś nie mogłam odnaleźć się w książce. Niby niczego nie brakowało, akcja jest, historia ciekawa jest. Jest morderstwo do rozwikłania, dziewczyna do odnalezienia, tajemnica do rozwikłania. Pomimo ciekawego rozwiązania na końcu i tego, jakie sekrety wychodzą na wierch, to czegoś mi brakowało. Nie wiem czego jakieś iskry, która sprawiłaby, że czytałabym z większą przyjemnością. Historia jest dobra, ale jak dla mnie czegoś brakło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym samym czasie, w dzielnicy irlandzkiej, odnaleziono zwłoki, młodego czarnoskórego. A córka Mary Pat akurat tej samej nocy nie wróciła do domu. Mary, przeczuwając, że tym razem coś się stało, zaczyna...