What Cannot Be Said

Okładka książki What Cannot Be Said autora C. S. Harris, 0593639189
Okładka książki What Cannot Be Said
C. S. Harris Wydawnictwo: Berkley Cykl: Sebastian St. Cyr Mysteries (tom 19) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Sebastian St. Cyr Mysteries (tom 19)
2024-04-16
2024-04-16
angielski

Kup What Cannot Be Said w ulubionej księgarnii

Oceny książki What Cannot Be Said

OPINIE i DYSKUSJE o książce What Cannot Be Said

Ostatnia z mojego ukochanego cyklu… Jednocześnie chyba najbardziej mroczna, tyle śmierci i cierpienia. Sytuacja podrzutków, nieślubnych dzieci i zwyczajnie skrajnie biednych ludzi oraz domy dla obłąkanych i obowiązujące wtedy „kuracje” - przerażające. Tym bardziej, że Autorka przedstawia tło obyczajowe i historyczne bardzo rzetelnie.
Lipiec 1815: Lady McInnis i jej córka Emma zostają znalezione brutalnie zamordowane w Richmond Park, a ich ciała ułożone są w przerażającej imitacji kamiennych wizerunków znajdowanych niegdyś na wierzchu średniowiecznych grobowców . Sędzia z Bow Street, Sir Henry Lovejoy, natychmiast zwraca się do swojego przyjaciela Sebastiana St. Cyra, wicehrabiego Devlina, o pomoc w dochodzeniu. Bo jak odkrywa Devlin, żona i córka Lovejoya również zostały przed 14 laty zamordowane w Richmond Park, a ich ciała ustawiono w tych samych dziwacznych pozach. Za ich zabójstwa powieszono byłego żołnierza. Czy zatem Londyn ma teraz do czynienia ze złośliwym kopistą? A może Lovejoy pomógł wysłać niewinnego człowieka na szubienicę?

Z pomocą swojej żony Hero, która znała Lady McInnis z jej działalności opiekuńczej nad biednymi sierotami, Devlin odkrywa całą masę niesmacznych postaci, od złośliwego kominiarza po uśmiechniętą, ale zdecydowanie zabójczą opiekunkę zastępczą dzieci. Coraz większą uwagę poświęca się także samemu sir Ivo McInnisowi, oraz rannemu weteranowi spod Waterloo – który mógł być kochankiem Laury McInnis, ale nie musiał – oraz charyzmatycznemu młodemu skrzypkowi, który dorabia jako mistrz szermierki i mógł stworzyć niebezpieczny związek z Emmą. Kiedy jednak śledztwo Sebastiana skupia się na Bazylim Rodos, naturalnym synu Regenta, szybko wywołuje to wściekłość Pałacu, gdyż Rodos jest dobrze znany jako ulubiony nieślubny syn regenta.

Następnie celem ataku zostają młoda siostrzenica i siostrzeniec Lady McInnis, a potem dwie kolejne kobiety zostają zamordowane i ułożone w podobnych pozycjach. Ponieważ jego życie jest coraz bardziej zagrożone, Sebastiana nieubłaganie dochodzi do wniosku o wiele mroczniejszego i bardziej przerażającego, niż wszystko, co mógł sobie wyobrazić.
I muszę czekać, czy pojawi się kolejny tom. Jestem niepocieszona.

Lipiec 1815: Lady McInnis i jej córka...

Cytaty z książki What Cannot Be Said

Dodaj cytat z książki What Cannot Be Said