Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel

Okładka książki Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel autora Agnieszka Matz, 9788383880303
Okładka książki Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel
32 min.

Kup Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel

𝗖𝘇𝘆 𝗻𝗶𝗲𝘀́𝗺𝗶𝗮ł𝗼𝘀́𝗰́ 𝗺𝗼𝘇̇𝗲 𝗯𝘆𝗰́ 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿𝗺𝗼𝗰𝗮̨?
Ostatnio w moje ręce trafiła wyjątkowa książka pt. „Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel” autorstwa Agnieszki Matz i… przepadłam 💛
Kupiłam ją z myślą o mojej sześcioletniej córeczce, ale okazało się, że to lektura równie ważna dla mnie. Ciepła, mądra i bardzo potrzebna historia, która w prosty sposób pokazuje, czym jest nieśmiałość – bez oceniania, bez etykietowania. Zamiast tego dostajemy uważność, zrozumienie i ogrom empatii.
Ta książka:
✔️ rozwija empatię u dzieci,
✔️ uczy, jak wspierać osoby nieśmiałe,
✔️ pomaga zrozumieć emocje – zarówno swoje, jak i innych,
✔️ buduje poczucie akceptacji i bezpieczeństwa,
✔️ pokazuje, że każdy z nas przeżywa świat na swój sposób i to jest okej.
To doskonały materiał bajkoterapeutyczny, ponieważ delikatnie otwiera ważne tematy i daje przestrzeń do rozmowy.
Jak można wykorzystać tę książkę w przedszkolu i szkole? Do głowy przychodzi mi kilka pomysłów:
📌 Zajęcia o emocjach – jako punkt wyjścia do rozmowy o nieśmiałości, lęku, odwadze i akceptacji siebie i innych.
📌 Dyskusja, np. w kręgu – dzieci mogą dzielić się swoimi doświadczeniami i sposobami radzenia sobie w trudnych sytuacjach.
📌 Zajęcia integracyjne – budowanie atmosfery zrozumienia i wsparcia w grupie.
📌 Godziny wychowawcze – rozmowy o relacjach, empatii i byciu uważnym na innych.
📌 Terapia pedagogiczna i zajęcia wspierające – pomoc dzieciom, które mają trudności w nawiązywaniu relacji.
📌 Scenki – odgrywanie sytuacji z książki, szukanie różnych sposobów reagowania na nie.
📌 Prace plastyczne i twórcze – „Jak może wyglądać nieśmiałość?” lub „Co dodaje mi odwagi?”
Warto też sięgnąć po pierwszą część pt. „Żółty Groszek. Równie wyjątkowy”, ponieważ obie książki pięknie się uzupełniają i mogą stać się bazą do cyklu zajęć.
Jeśli jesteś nauczycielem lub rodzicem i szukasz książek, które nie tylko bawią, ale przede wszystkim wspierają rozwój emocjonalny dziecka, to będzie strzał w dziesiątkę 💛

𝗖𝘇𝘆 𝗻𝗶𝗲𝘀́𝗺𝗶𝗮ł𝗼𝘀́𝗰́ 𝗺𝗼𝘇̇𝗲 𝗯𝘆𝗰́ 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿𝗺𝗼𝗰𝗮̨?

Nie każdy ma takie szczęście, by mieć prawdziwego przyjaciela... Jaki on powinien być? Żółty Groszek z opowieści dla dzieci, którą poznałyśmy ostatnio wydaje się być idealnym kandydatem🫛

Jak to się zaczęło? Żółty Groszek spotykał fioletowego Ziemniaka. Ten okazał się jednak bardzo wycofany i nieśmiały. Groszek zdecydował się pomóc mu i pokazać ogród oraz jego innych mieszkańców. Delikatne i taktowne wsparcie Groszka pomaga Ziemniakowi uwierzyć w siebie i zobaczyć, jak wygląda prawdziwa przyjaźń.

💬Z perspektywy osoby dorosłej szczególnie doceniam to, w jak subtelny sposób historia opowiada o nieśmiałości i o tym, że prawdziwy przyjaciel nie "popycha na siłę" do działania, tylko motywuje, pomaga się przełamać. Czytając te krótkie zdania, miałam nieodparte wrażenie, że niosą one głęboki przekaz, który jednocześnie jest na tyle jasny, że dziecko jest w stanie go pojąć.

"Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel" to picturebook, który bawi i uczy jednocześnie, a czyni to z wielkim sercem💛 Historia daje przestrzeń, by mówić o strachu, akceptacji, przyjaźni, wyrozumiałości i wsparciu w prostych słowach, które nawet najmłodsi zrozumieja.
Obowiązkowa pozycja w dziecięcej biblioteczce📚

Żółty groszek w pierwszej części skradł nasze serca. W drugiej części pojawia się nieśmiały fioletowy ziemniak. Groszek pomaga mu pokonać swoją nieśmiałość. Atrakcyjna wizualnie książka o radzeniu sobie z emocjami, przy okazji ocieplająca wizerunek warzyw :) Warto przeczytać.

35 użytkowników ma tytuł Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Żółty Groszek. Nieśmiały przyjaciel

Dasz radę! Porozmawiaj ze mną Anna Jankowska
Dasz radę! Porozmawiaj ze mną
Anna Jankowska
"Dasz radę!” to książeczka-przytulanka dla przedszkolaka, stawiającego pierwsze kroki ku samodzielności. Praktyczne scenki z życia i zachęta przebijająca z treści: "Każdy ma swoje tempo, Ty też dasz radę!” – to motyw, który zostaje na długo w pamięci. ⚜️𝗢 𝗰𝘇𝘆𝗺 𝗷𝗲𝘀𝘁? Książka ma na celu pokazanie, że w każdej sytuacji dziecko jest w stanie sobie poradzić, ale zdobycie każdej umiejętności wymaga czasu, ćwiczeń, cierpliwości etc. Treść umiejętnie rozwija pewność siebie i samodzielność – poprzez scenki z życia codziennego w domu, przedszkolu i na placu zabaw, książka przekonuje dzieci, że każde osiągnięcie wymaga czasu, a każde "dam radę” przybliża do celu. Tytuł wspiera także emocjonalną adaptację. Maluchy uczą się, że mogą się pomylić, że porażki są naturalne. To idealna pomoc w trudnych momentach, jak rozstanie z rodzicem. Książka zawiera praktyczne wskazówki jak "Skrzynka samodzielności" , gdzie dziecko może wrzucać gwiazdki za kolejne małe sukcesy. Taki element motywacyjny wzmacnia wiarę w siebie i pozytywną postawę. 💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼? 🔹Tekst to potężna dawka odwagi i wsparcia dla dziecka 🔸Pomaga przejść trudne momenty adaptacji – nowe miejsce, nowe emocje 🔹Buduje pewność siebie poprzez praktyczne ćwiczenia 🔸Dla rodziców – ułatwia mądrą rozmowę bez presji na szybki rozwój 📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼? Książka będzie odpowiednia dla dzieci od 3. roku życia. 📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲 "Dasz radę" to świetna książka, ale też konkretne wsparcie dla rodziców małych dzieci. Pomaga budować pewność siebie, zrozumieć, że każdy cel jest w zasięgu pod warunkiem, że będziemy niestrudzenie próbować i wierzyć, że nam się uda. Polecam na adaptację – to książka, która mówi: "Ciężko? Dasz radę, jestem z Tobą”.
codzisczytamy - awatar codzisczytamy
Idealne jajko. Pingwinek i Szczeniak Hazel Gardner
Idealne jajko. Pingwinek i Szczeniak
Hazel Gardner
Pingwinek i Szczeniaczek są przyjaciółmi, chociaż znacznie różnią się temperamentem. Ten pierwszy jest skromny i spokojny, a drugi ma milion pomysłów na minutę. W książce „Idealne święta” stoczyli istny bój, o to jak spędzać Boże Narodzenie. Na horyzoncie Wielkanoc. Czy tym razem przyjaciołom uda się osiągnąć kompromis? Przeczytacie o tym w wierszowanej bajce autorstwa Hazel Gardner pt. „Idealne jajko”. Muszę przyznać, że wielkanocna odsłona „Pingwinka i Szczeniaczka” wypada znacznie lepiej niż bożonarodzeniowa. Na hasło święta Szczeniaczek zaczyna zarzucać Pingwinka zwariowanymi pomysłami na wielkanocne jajo. My wyjątkowo się uśmialiśmy słuchając, co on wymyślił. „Jajokopter? Przecież jajka nie latają.” - komentował mój synek z łobuzerskim uśmiechem. Pingwinek próbuje stopować przyjaciela, ale ciężko uspokoić lawinę pomysłów, jaka pojawia się w głowie pieska. W końcu autorka doprowadza do kulminacji, której efektem jest kompromisowe rozwiązanie. Coś czego brakowała mi w książce „Idealna święta”. Idealne jajko, które pojawia się w finale tej historii może zadowolić i kochającego przesadę Szczeniaczka i spokojnego Pingwinka. A zwieńczeniem tej bajki jest morał, o wspólnym przeżywaniu świąt. Bardzo udana książka dla dzieci. Hazal Gardner pokazuje, że każdy jest inny, ma inne potrzeby i ma prawo o nich mówić, a także oczekiwać ich poszanowania. Autorka dokłada do tej historii dużą łychę szaleństwa w postaci Szczeniaczka, co jest zabawne i wyjątkowo atrakcyjne dla młodego czytelnika, a kolorowe wydanie jeszcze ubarwia tę dynamiczną bajkę.
Asia_czytasia - awatar Asia_czytasia
oceniła na87 miesięcy temu
Staś Pętelka. Pierwsza przejażdżka Agata Łuksza
Staś Pętelka. Pierwsza przejażdżka
Agata Łuksza Barbara Supeł
Uwielbiamy całą rodzinę Pętelków! Seria z tymi bohaterami to książki, które rosną wraz z dzieckiem. Dla niemowląt - Szczepcio, dla początkujących przedszkolaków - Jadzia, a dla starszych - Staś. Tym razem przedstawiam Wam najnowszą część w serii o Stasiu. Nasz bohater pomaga tacie w wiosennych porządkach w piwnicy. Trafia na swój rower z bocznymi kółkami. Tata namawia go do ściągnięcia ich lecz Staś nie jest przekonany. W końcu zgadza się na pałąk i rusza z tatą na trening. Początki są trudne i Staś traci pewność siebie. Podejmuje jednak kolejne próby i w końcu śmiga sam, pełny dumy. Gdy nabiera wprawy rodzice zabierają go na rowerową wycieczkę pełną niespodzianek. Choć droga jest długa to Staś dzielnie pokonuje kolejne kilometry. A z czasem rower towarzyszy mu także w drodze do i z przedszkola. Chłopak przekonuje się, że warto być wytrwałym i pokonywać własne słabości. Przecież nawet wielcy mistrzowie świata zaczynali tak jak on! Jeśli nauka jazdy na rowerze wciąż przed Wami albo właśnie zmagacie się z trudnościami to ten sympatyczny chłopiec pomoże Waszym dzieciom oswoić się z tematem. Czasem dzieciom trudno jest pokonać jakąś barierę. Chociaż radzą sobie świetnie podczas ćwiczeń z rodzicem to brakuje im tego zdecydowania, tego „pchnięcia” do samodzielnego działania. I czasem właśnie książkowy ulubiony bohater może więcej niż rodzic. Uwierzcie, mam to sprawdzone :)
mrs_zolza - awatar mrs_zolza
oceniła na88 miesięcy temu
Dzień, w którym kredki miały dość Oliver Jeffers
Dzień, w którym kredki miały dość
Oliver Jeffers Drew Daywalt
Długo znosiły ucisk i pracę ponad siły, ale dosyć tego! Przyszła pora, aby zabrały głos i powiedziały swojemu właścicielowi, co im leży na sercu. Z tego powodu kredki napisały przejmujące listy do małego Dominika, które znajdziecie w książce autorstwa Drew Daywalta pt. „Dzień, w którym kredki miały dość”, z oferty Wydawnictwa Kropka, w przekładzie Adama Pluszki. Dwanaście listów - po jednym na każdą kredkę - znalezionych przez Dominika w miejscu, gdzie zwykle trzyma pudełko z kredkami - to w zasadzie osobiste wyznania każdej z kolorowych przyjaciółek chłopca, które czują się przez niego nadmiernie używane, zaniedbane, przemęczone i wykorzystywane do niewłaściwych rysunków. Jedne uważają się za małe, inne za zapomniane, a jeszcze inne pragną przeżyć nowe przygody. Każda z nich chce być ważna i traktowana z miłością. Dominik ma pomysł, jak spełnić marzenia wszystkich kredek. Czy mu się uda? Sprawdźcie sami! „Dzień, w którym kredki miały dość” to książka, która uczy dzieci poszanowania własności i podchodzenia z empatią do wszystkiego, co Nas otacza. Losy małych kolorowych kredek Dominika pobudzają wrażliwość czytelników. Są wzruszające, zabawne i dają do myślenia, również dorosłym odbiorcom tej ważnej historii. Warto przeczytać o ich losach ze skupieniem i uwagą, a potem, jak my, sięgnąć po kolejną część przygód Naszych kredek pt. „Dzień, w którym kredki wróciły do domu”. Kolorowe ilustracje autorstwa Olivera Jeffersa i pismo stylizowane na zapiski dziecka to dodatkowe zalety tej książki, która zasłużenie stała się bestsellerem New York Timesa. Serdecznie polecamy! Wiek: 3+
z_kultury_ - awatar z_kultury_
Ojej, pudełko! Anna Jankowska
Ojej, pudełko!
Anna Jankowska
Poznajcie Czarusia! To żółty kot gałgankowy, którego tata Loli znalazł na strychu! Zamieszkuje więc teraz dom Loli wspólnie z miśkiem Ryśkien i lalką Zosią 💚 Czaruś jest uroczym stworzeniem, ciekawym świata, lecz tego jednego, konkretnego dnia obudził się z poczuciem, że to właśnie dziś będzie NUUUUUDNY dzień 😯 I choć on sam był przerażony tym, że nuda i jego dopadnie, Lola była przeszczęśliwa. Hmmm, ale cóż ta radość mogła oznaczać? Po śniadaniu Czaruś wybrał się na spacer. Gdy tak szedł i szedł i się nudził, jego wzrok przykuło coś niezwykłego. PUDEŁKO! To niewielkie, brązowe pudełko sprawiło, że w bohaterze obudziła się chęć poznania bliżej tej zwykłej niezwykłej rzeczy, poczuł, że to czas na prawdziwą przygodę. Do pudełka była przyczepiona kartka z napisem, problem był tylko jeden... Czaruś nie umiał czytać 📖 Znał jednak kogoś, kto tę umiejętność znakomicie przyswoił i postanowił udać się do domu po pomoc do swoich przyjaciół 💚 Czy Czarusiowi uda się rozwiązać tajemnicę pudełka? Czy znajdzie swój sposób na nudę? Przekonajcie się sami, czytając książkę "OJEJ, pudełko!" autorstwa @ksiazki_aktywneczytanie 📖 Przyznam się szczerze, że książkę kupiłam zaraz po premierze, ale brakowało mi czasu na jej dokładne przestudiowanie. Wczoraj przeczytałam i stwierdziłam, że muszę Wam ją bliżej pokazać! Jest naprawdę warta uwagi! Skierowana do przedszkolaków opowieść jest prosta, a fabuła bardzo ciekawa i wciągająca. Mimo dużej ilości stron, nie sposób się przy niej nudzić 💚 Pozycja ta nie jest klasyczną książka do nauki czytania, zawiera także szereg pytań i zadań dla dzieci, co sprawia, że aktywne czytanie staje się przyjemnością! Podobają mi się także ilustracje, nieco komiksowe, przyciąga wzrok! 🎨 Wczoraj czytałam to opowiadanie z moją trzylatką i powiem Wam, że i ona wciągnęła się i nie chciała kończyć wspólnego czytania zbyt szybko (a dodam, że była to już 22:00) 💚 Dziś czeka na kolejne przygody kota Czarusia, a ja z nią!
Iza Winiecka - awatar Iza Winiecka
oceniła na108 miesięcy temu
Jesteś wszystkim Mojo Graffi Katarzyna Bielińska
Jesteś wszystkim
Mojo Graffi Katarzyna Bielińska
,,Z tobą moje życie nabiera zupełnie innych barw” Tata lew postanowił wybrać się na małą wycieczkę ze swoją córeczką. Mała lwica radośnie brykała pośród zarośli sawanny, śmiejąc się przy tym w głos. Dostrzegała piękno w każdym detalu przyrody, ciesząc się przy tym towarzystwem ukochanego taty. Lew obudził się z przekonaniem, ze pokaże córce otaczający ich świat, tymczasem to ona pokazała mu prawdziwe piękno otoczenia. Po czym nieświadoma jak bardzo odmieniła jego codzienność, spokojnie zasnęła wtulona w jego futerko. Miłość do własnego dziecka to zupełnie inny wymiar tego uczucia. Dzieci uczą nas postrzegania wszystkiego na nowo. Mają w sobie niezużyte pokłady empatii, troski i dobra. Ich serca są niczym kryształy, niezmącone otaczającym je złem. Mała lwica po prostu cieszyła się wspólnym wyjściem, we wszystkim dostrzegając najprawdziwszy cud, czego zarówno jej tacie, jak i nam dorosłym często brakuje. To kolejna ważna lekcja od Autorki, byśmy nauczyli się patrzeć nie tylko oczami, ale także sercem. Ono zauważa zdecydowanie więcej. Niezmiennie cenię mądrość, która sprytnie przemycana jest w każdym zdaniu. Ucząca wrażliwości na piękno, delikatna i niesamowicie ilustrowana książeczka, to obowiązkowa pozycja na liście każdego dziecka. Jestem oczarowana i zakochana w tej serii. Wydane w mniejszym formacie, z grubszymi stronami, są idealne również dla najmłodszych.
zaczytanamoniaa - awatar zaczytanamoniaa
oceniła na105 miesięcy temu
Tajemnice szkieletów. O czym klekoczą kości? Marta Guzowska
Tajemnice szkieletów. O czym klekoczą kości?
Marta Guzowska Joanna Czaplewska Wiesław Więcławski
🦴To jedna z tych książek, które zaskakują. Na pierwszy rzut oka wygląda jak pozycja typowo dla dzieci – kolorowa, z ilustracjami, napisana lekkim językiem. Ale po przeczytaniu muszę powiedzieć: to książka dla każdego, kto jest choć trochę ciekawy świata. Autorzy w przystępny sposób opowiadają o tym, co można wyczytać z ludzkich kości. A okazuje się, że naprawdę dużo! 📖 W pierwszej części cofamy się w czasie i poznajemy wcześniejsze gatunki człowieka – sprzed Homo sapiens. Dowiadujemy się, jak wyglądali, gdzie żyli, jakie mieli zwyczaje i czym różnili się od nas. To ciekawie opowiedziana historia człowieka, oparta na znaleziskach i odkryciach z różnych stron świata. 📖 Druga część skupia się już na nas – współczesnych ludziach. Z kości można odczytać nie tylko wiek czy płeć, ale też sposób życia, dietę, stres, a nawet choroby. Nasze ciała są jak archiwa – trzeba tylko umieć je czytać. 💀To naprawdę bardzo ciekawa książka. Fajne jest to, że można ją czytać po kawałku – każdy rozdział to osobna ciekawostka. Styl jest lekki – idealny również dla dorosłych. Ilustracje dobrze tłumaczą trudniejsze kwestie i dodają książce charakteru. Niektóre fragmenty naprawdę mnie zaskoczyły – np. jak bardzo kości mogą „pamiętać” to, jak żyliśmy. 🍖 Jeśli lubicie książki, które uczą czegoś nowego, a jednocześnie są przyjemne w czytaniu – „Tajemnice szkieletów” naprawdę warto poznać. Dobra dla dzieci, świetna dla dorosłych. I kto wie, może po niej spojrzycie na własne kości trochę inaczej. 😉 [Współpraca barterowa]
Gunioteka - awatar Gunioteka
oceniła na108 miesięcy temu