Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski

Okładka książki Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski autora Justyna Bajda, 9788322938270
Justyna Bajda Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2024-04-22
2024-04-22

Kup Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski

Fin de siecle rozpoczął się w błękitach i tak też odchodził. Błękit w modzie i aranżacji wnętrz etc ...
Błękit synonimem wolności. Niebieski grobowiec Kraka - Wisła - u Wyspiańskiego.
Też Przerwa-Tetmajer i Zapolska.
Błękit - posiada właściwość czegoś ciemnego - Goethe.
Młoda Polska.
Też najważniejszy kolor Maryjny.
Błękit a zieleń.
Na wewnętrznej stronie obwoluty - wzornik błękitów.
Moim zdaniem wszystko to jest jednak słabo uwypuklone a temat rozmywa się w tekście.

Błękit synonimem wolności. Niebieski grobowiec Kraka - Wisła - u Wyspiańskiego.
Też Przerwa-Tetmajer i Zapolska.
Błękit - posiada właściwość czegoś ciemnego - Goethe.
Młoda Polska.
Też najważniejszy kolor Maryjny.
Błękit a zieleń.
Na wewnętrznej stronie obwoluty -...

Rzadko recenzuję książki stricte naukowe, ale dla "Błękitnego fin de siècle" prof. Justyny Bajdy musiałem zrobić wyjątek. Nie tylko ze względu na PRZEPIĘKNĄ oprawę graficzną (barwione brzegi, obwoluta, ilustracje na kredowym papierze),ale także treść. Pozycja ta opowiada bowiem o kolorze niebieskim w twórczości Gabrieli Zapolskiej, Kazimierza Przerwy-Tetmajera i Stanisława Wyspiańskiego. Wydawałoby się - banał. A jednak barwa staje się pretekstem do opowieści o całej Młodej Polsce (i ogólnie XIX wieku) z perspektywy mody, wystroju wnętrz, sztuki i rozwoju techniki, a także wpływu tych czynników na literaturę. Oczywiście zaczęło się już w romantyzmie, od teorii kolorów Goethego. I choć wybór głównych bohaterów tej książki może dziwić, to w tym szaleństwie jest metoda - każdy z literatów okupuje bowiem inną "błękitną" niszę. Zapolska opowiada o barwie strojami i wnętrzami, Przerwa-Tetmajer poszukuje precyzyjnych określeń na kolory występujące w dzikiej przyrodzie, zaś Wyspiański uderza w mistyczne tony i... maluje swoją pracownię w całości na szafirowo.
Mimo nieoczywistego tematu - a może właśnie dzięki niemu - w tej książce możemy zgłębić Młodą Polskę od nieznanej wcześniej strony i zobaczyć, że nic w twórczości Wyspiańskiego czy Przerwy-Tetmajera nie było przypadkowe. Z tego też powodu polecam gorąco "Błękitny fin de siècle" prof. Justyny Bajdy - miłośnicy epoki po prostu muszą ją mieć na swoich półkach.

Jedna z najładniej wydanych książek na polskim rynku:) Przepiękna i estetycznie wyrafinowana. Choć nie do końca klimaty młodopolskie to moje klimaty, książka stanowi piękną ozdobę domowej biblioteczki. Polecam, nie tylko estetom:)

59 użytkowników ma tytuł Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski

Okładka książki Wakacje z Lawendynką Justyna Bajda, Katarzyna Kołodziej
Wakacje z Lawendynką Justyna Bajda, Katarzyna Kołodziej
Okładka książki Młoda polska Justyna Bajda, Małgorzata Łoboz
Młoda polska Justyna Bajda, Małgorzata Łoboz

Cytaty z książki Błękitny fin de siècle. Kolor niebieski w kulturze i literaturze Młodej Polski