Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce

- turystyka, mapy, atlasy
- 2024-04-24
- 2024-04-24
Odkryj niezwykłe zakątki Małopolski! Ta książka zabierze Cię w niezapomnianą podróż po malowniczych punktach widokowych tego regionu. Wędruj po górskich szczytach, malowniczo położonych zamkach i urokliwych miasteczkach – to wyprawa, która otworzy przed Tobą nowe perspektywy i zapozna Cię z fascynującym regionem.
Znajdziesz tu zbiór pięknych punktów widokowych, ciekawych historii, atrakcji i pomysłów na krótsze i dłuższe wyjazdy. To przewodnik zrodzony z pasji i miłości do wycieczek, który pozwoli Ci przekroczyć granice codzienności i przeżyć liczne przygody w województwie małopolskim.
Kup Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce w ulubionej księgarni
Oceny książki Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce
32 użytkowników ma tytuł Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce na półkach głównych- Przeczytane 20
- Recenzenckie 1
- 2025 1
- Współprace 1
- Przeczytane w 2025r. 1
Tagi i tematy do książki Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce
Cytaty z książki Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce
Dodaj cytat z książki Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce
"Pora na wycieczkę" jest inspirującym przewodnikiem po najpiękniejszych punktach widokowych Małopolski, który zachęca do odkrywania regionu z nowej perspektywy.
Każda lokalizacja została opisana w sposób ciekawy, z dbałością o walory krajobrazowe, historyczne i turystyczne.
Publikacja wyróżnia się różnorodnością propozycji, znajdziemy tu zarówno pomysły na krótkie, weekendowe wypady, jak i inspiracje na dłuższe wyjazdy.
Ciekawe historie, liczne atrakcje oraz praktyczne wskazówki sprawiają, że książka nie tylko pełni rolę informatora, ale przede wszystkim motywuje do aktywnego zwiedzania.
Lektura jest idealna dla miłośników Małopolski, natury i podróży, która skutecznie zachęca do planowania własnych wycieczek po regionie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorzy prowadzą czytelnika przez miejsca znane i mniej oczywiste od ruin zamku w Rabsztynie, przez malowniczą Dolinę Prądnika, aż po Zakrzówek, Mosorny Groń czy Kolibę na Łapsowej Polanie.
Każda lokalizacja...
❓Czy byliście kiedyś na wycieczce w Małopolsce❓Jeśli tak, to co udało Wam się zwiedzić ❓
📚Przewodnik został podzielony według regionalizacji fizyczno-geograficznej Polski na: Wyżynę Krakowsko-Częstochowską, Wyżynę Miechowską, Płaskowyż Proszowski, Kraków, Tarnów, Pogórze Wiśnickie, Pogórze Różnowskie, Pogórze Ciężkowickie, Obniżenie Gorlickie, Beskid Mały, Beskid Żywiecko-Orawski, Beskid Makowski, Pogórze Orawsko-Jordanowskie, Beskid Wyspowy, Gorce, Kotlina Sądecka, Beskid Sądecki, Pogórze Popradzkie, Beskid Niski, Działy Orawskie, Kotlina Orawsko-Nowotarska, Pogórze Przedtatrzańskie, Magura Spiska, Pieniny i Tatry. Jak można zauważyć, więcej punktów widokowych jest w górskiej części, jednak myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie.
📚Na szczególną uwagę zasługuje krótki rozdział "przygotowania do wycieczki", gdzie pieszy turysta może dowiedzieć się jak zaplanować zwiedzanie, pakowanie i przygotowania, na co zwrócić uwagę jeśli chodzi o pogodę oraz jak zachować się na szlaku i w kontakcie z otaczającą przyrodą.
📚Każdy z punktów widokowych jest szczegółowo opisany i zilustrowany. Posiada też inne, niezwykle ważne i praktyczne informacje:
📌stopień trudności przy dobrych warunkach pogodowych (bez śniegu),
📌atrakcja płatna/bezpłatna,
📌dostosowanie dla wózków dziecięcych/inwalidzkich,
📌dostępność dla osób z psami,
📌dojazd samochodem/motocyklem/rowerem.
📚Końcowe strony są puste, ponieważ można zbierać na nich pieczątki z punktów widokowych. Okładka wewnętrzna jest mapą województwa małopolskiego z oznaczeniem wszystkich punktów widokowych.
📚Uważam, że jest to bardzo szczegółowy i praktyczny przewodnik po najciekawszych punktach widokowych znajdujących się na terenach Małopolski. Mając go pod ręką, nie trzeba zbytnio planować, bo wszystko zrobili już za nas autorzy😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚Zapraszam dzisiaj wszystkich na Małopolskę razem z przewodnikiem "Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce" pióra Karoliny i Filipa Mleczek. Jest to debiut na papierze, jednak autorzy zaczynali od social mediów o profilu podróżniczym.
📚Przewodnik został...
„Pora na wycieczkę”
108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce.
Filip Mleczek, Karolina Mleczek
Pięknie wydana książka w której znajdziemy opisy 108 pomysłów na wycieczkę w Małopolsce.
Punkty widokowe, wieże widokowe, górskie szczyty, malownicze miasteczka czy urokliwe zamki to oraz wiele innych miejsc znajdziesz w tej książce! Idealna na dłuższe i krótsze wypady!
Każde miejsce zawiera szczegółowy opis. Znajdziemy tam podpowiedzi na takie pytanie jak:
- opłaty za wstęp
- jak możemy dojechać
- czy trasę można pokonać z wózkiem
- czy można z pupilem
- czy jest przystosowane dla osób niepełnosprawnych
- czy dojedziemy rowerem/motorem
- trudność trasy
Książka zawiera szczegółowe zdjęcia i opisy tras, nawet tych alternatywnych. Dla mniej obeznanych z mapami są dostępne w książce kody querty z trasą GPS.
Dla bardziej zainteresowanych miejscem są dostępne kody querty z linkiem do filmiku na YouTube, gdzie możemy dowiedzieć się więcej ciekawostek na temat danego miejsca!
„Pora na wycieczkę”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce.
Filip Mleczek, Karolina Mleczek
Książka, która przedstawia co zwiedzić w Małopolsce, ale nie same zabytki, a punkty widokowe, naturę i przyrodę!
To co kochamy. Naturę!
Są tam piękne zdjęcie, ciekawe propozycje wypadowe oraz informacje o opłatach itp.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co kochamy. Naturę!
Jest to świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą odkrywać uroki tego regionu. Książka prezentuje urokliwe miejsca warte odwiedzenia – od górskich szlaków po urokliwe miasteczka. Każdy opis jest krótki, ale treściwy, a całość uzupełniają piękne zdjęcia. To idealny przewodnik dla miłośników podróży, którzy szukają inspiracji na weekendowe wypady, ale również na dłuższe wycieczki. Polecam!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dobie rosnącego zainteresowania turystyką regionalną oraz aktywnym spędzaniem czasu na świeżym powietrzu, dobrze opracowany przewodnik krajoznawczy staje się inspiracją do odkrywania nowych miejsc. Małopolska, kraina pełna historycznych tajemnic i zapierających dech w piersiach krajobrazów, doczekała się przewodnika, który w pełni oddaje jej urok. "Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce" autorstwa Karoliny i Filipa Mleczków to kompendium wiedzy dla każdego miłośnika podróży, pragnącego odkryć najciekawsze zakątki tego regionu.
Autorzy, zafascynowani pięknem Małopolski, z pasją opisują miejsca, które warto odwiedzić. Zamki górujące nad dolinami, górskie szczyty otulone mgłami, drewniane wieże widokowe, z których można obserwować spektakularne wschody słońca.
Każdy z opisanych punktów widokowych opatrzony jest szczegółowym opisem topograficznym, wskazówkami dotyczącymi dostępu oraz dodatkowymi informacjami praktycznymi, jak stopień trudności, możliwość wjazdu samochodem, dostępność dla rodzin z dziećmi czy osób o ograniczonej mobilności. Każdemu miejscu towarzyszą interesujące konteksty historyczne, kulturowe oraz przyrodnicze. Przewodnik został wzbogacony o mapy i ilustracje, które ułatwiają orientację w terenie i zachęcają do odwiedzenia opisywanych miejsc. Dodatkowo, autorzy dzielą się ciekawostkami i anegdotami związanymi z poszczególnymi punktami widokowymi, sprawiając, że lektura staje się jeszcze bardziej interesująca.
Starannie dobrane fotografie podkreślają walory estetyczne regionu, a czytelny układ graficzny ułatwia nawigację po treści. Dodatkowe mapy i schematy stanowią praktyczne narzędzie dla turystów planujących wyprawy, a dobrze zredagowane opisy umożliwiają szybkie wyszukiwanie potrzebnych informacji.
Przewodnik skierowany jest zarówno do osób rozpoczynających swoją przygodę z turystyką krajoznawczą, jak i do bardziej doświadczonych podróżników, którzy poszukują nowych inspiracji i mniej oczywistych tras. Dzięki szerokiemu spektrum zaprezentowanych lokalizacji – od popularnych punktów widokowych w Tatrach, przez urokliwe doliny Beskidów, po mniej znane wzgórza Pogórza Karpackiego – książka spełni oczekiwania zarówno miłośników górskich panoram, jak i tych, którzy preferują spokojniejsze, rodzinne wycieczki.
Jeśli pragniesz poznać Małopolskę z nieco innej perspektywy i odkryć miejsca, które na długo pozostaną w Twojej pamięci, "Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce" to lektura obowiązkowa. Dzięki niej każda wyprawa stanie się wyjątkową przygodą, pełną niezapomnianych wrażeń i widoków zapierających dech w piersiach.
W dobie rosnącego zainteresowania turystyką regionalną oraz aktywnym spędzaniem czasu na świeżym powietrzu, dobrze opracowany przewodnik krajoznawczy staje się inspiracją do odkrywania nowych miejsc. Małopolska, kraina pełna historycznych tajemnic i zapierających dech w piersiach krajobrazów, doczekała się przewodnika, który w pełni oddaje jej urok. "Pora na wycieczkę. 108...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pora na wycieczkę" to niezwykła propozycja dla osób lubiących wędrować zarówno po płaskich jak i górskich terenach. Jako mieszkanka województwa Małopolskiego nie mogłam przejść obojętnie obok tego tytułu- i mimo, że tyle lat już zwiedzam różne zakamarki pobliskich miast, dzięki temu poradnikowi odkryłam nowe propozycje na ciekawe weekendowe wycieczki.
Co najbardziej skupiło moją uwagę to legenda- każde wyszczególnione miejsce przez autorów posiada bardzo ważne oznaczenia: przede wszystkim czy można wybrać się z małym dzieckiem (w wózeczku),czy niepełnosprawna osoba poradzi sobie na danym terenie, znajdują się również informacje dotyczące opłat za wejście czy miejsc parkingowych.
Zanim jednak zaczniemy planować wycieczki (a propozycji jest aż 108!),powinniśmy odpowiednio przygotować się do wyjazdu, na to uwagę zwracają autorzy książki.
I czas na wędrówkę, czyli pora wybrać ciekawe miejsce na wycieczkę (a jest z czego). Jak wspomniałam wyżej, propozycji jest ponad 100 i w zależności od naszych preferencji oraz kondycji możemy wycisnąć z weekendów ile się da. W książce znajdziecie nie tylko ciekawe punkty widokowe, znane szczyty w Tatrach, ale również te mniej popularne np. w Beskidzie Wyspowym (parę lat temu "zdobyliśmy" z mężem Mogielicę i uwierzcie- na szlaku spotkaliśmy dosłownie parę osób). Osoby preferujące bardziej płaski tryb również znajdą coś dla siebie- autorzy proponują duże miasta, w których można aktywnie spędzić czas między innymi kopce w Krakowie, ruiny Zamków czy naszą słynną Pustynię Błędowską (polecam jak najszybciej ją zobaczyć- niestety przybywa roślinności i za x lat Pustynia może być jedynie wspomnieniem).
Jeżeli lubicie aktywnie spędzać czas z rodziną na świeżym powietrzu i często brakuje Wam pomysłów na wycieczki- ten tytuł będzie idealny dla Was. W "Pora na wycieczkę" znajdziecie wszystkie ważne informacje w jednym miejscu, dzięki czemu łatwiej zaplanujecie weekendową podróż.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo najbardziej...
Idealna pozycja dla osób, które lubią podróżować. Ja właśnie jestem taka osób i w niektórych miejscach przedstawionych w książce już byłam i mogę potwierdzić, że są warte zwiedzania i mają przepiękne krajobrazy szczególnie te rejony górskie. Bardzo fajny pomysł na książkę, które stworzyło małżeństwo prowadzą również profil na Instagramie pod nazwą @poranawycieczke. Podoba mi się, że książka jest podzielona na obszary i każdy region jest w prosty sposób opisany, a zdjęcia są po prostu przepiękne i już mam nawet kilka miejsc wybranych co chciałabym zwiedzić z moją córka i pomimo tego, że jeździ ona w wózku są tutaj także przedstawione atrakcje, w których nie ma z tym najmniejszych problemów i to jest kolejny plus tej książki, że są opisy co jest a co nie jest przystosowane dla dzieci czy osób niepełnosprawnych z czym wcześniej się nie spotkałam. Kolejny plus jesteśmy tutaj uświadomieni czy jakikolwiek wstęp jest płatny, więc można się już szybciej przygotować na jakieś dodatkowe koszta i mieć dodatkową gotówkę w razie czego ponieważ nie wszędzie można płacić kartą. Na pewno poradnik jest ułatwieniem do planowania jakichkolwiek wycieczek więc polecam ją jak najbardziej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli lubicie odkrywać piękne miejsca w Polsce, to jest to książka, którą naprawdę warto mieć w swojej biblioteczce! „Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce” autorstwa Karoliny i Filipa Mleczek to prawdziwa skarbnica inspiracji dla każdego, kto marzy o wypadach w góry i po okolicznych wzniesieniach.
Pozycja ta to zbiór najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce. Co ważne, oprócz świetnych zdjęć, znajdziecie tu mnóstwo praktycznych informacji: jak dojechać, jak trudna jest trasa, a także kiedy najlepiej się wybrać, żeby podziwiać widoki w najlepszym momencie.
Co mi się najbardziej podoba? To, jak łatwo i przyjemnie się ją czyta. Jest idealna zarówno dla osób, które są już doświadczonymi turystami, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieszymi wycieczkami.
Do tego te zdjęcia! Strona po stronie zachwycają nas widokami, które od razu wprawiają w nastrój, żeby wstać, spakować plecak i ruszać na szlak. Jeśli szukacie książki, która pomoże Wam zaplanować weekendowy wypad, to zdecydowanie ją polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja ta to zbiór najpiękniejszych...
„Odkryj niezwykłe zakątki Małopolski!”
Przewodnik został podzielony na 25 obszarów, m.in.: Wyżyna Krakowsko-Częstochowska, Kraków, Beskid Wyspowy, Pieniny czy Tatry. W każdym z tych regionów autorzy w bardzo ciekawy sposób przedstawiają nam atrakcje, które warto zobaczyć, np. punkty widokowe, zamki i ruiny zamków, kopce, parki, wieże, a także szczyty górskie.
Przy każdej atrakcji zamieszczono bardzo przydatne informacje, np. trudność szlaku, czy wstęp jest płatny oraz czy to miejsce jest przystosowane dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich i rodziców z małymi dziećmi w wózkach.
Każdy punkt widokowy został ciekawie opisany i opatrzony pięknymi zdjęciami, które robią wrażenie i zachęcają do odwiedzenia. Przy niektórych atrakcjach znajdziemy także kody QR prowadzące do filmów na YouTubie.
Jest to idealny przewodnik dla wszystkich, którzy lubią aktywnie spędzać czas na podróżowaniu i odkrywaniu nowych miejsc. Książka na pewno ułatwi Wam planowanie kolejnych wycieczek. W tej książce na pewno każdy znajdzie coś dla siebie, bowiem mamy tutaj łatwiejsze trasy, np. dla rodzin z dziećmi a także bardziej wymagające wycieczki.
Serdecznie polecam wszystkim miłośnikom podróżowania oraz osobom, które chciałyby lepiej poznać Małopolskę i jej atrakcje. Ja bardzo lubię ten region i już niektóre miejsca udało mi się odwiedzić.
„Odkryj niezwykłe zakątki Małopolski!”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Pora na wycieczkę. 108 najpiękniejszych punktów widokowych w Małopolsce” została stworzona przez małżeństwo, które uwielbia podróżować po Polsce. Swoimi pomysłami na wycieczki dzielą się w mediach społecznościowych. Znajdziecie ich tutaj @poranawycieczke .
Przewodnik został podzielony na 25 obszarów, m.in.: Wyżyna...