Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

Okładka książki Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat autora Suzie Sheehy, 9788383352169
Suzie Sheehy Wydawnictwo: Zysk i S-ka popularnonaukowa
popularnonaukowa
The Matter of Everything: Twelve Experiments that Changed Our World
2024-04-30
2024-04-30
Tomasz Lanczewski

Kup Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

"Dziś nasze rozumienie najmniejszych składników przyrody i sił, które nimi rządzą, opisuje dziedzina fizyki cząstek, jedna z najbardziej zadziwiających, zawiłych i twórczych podróży, w jakie kiedykolwiek wyruszył człowiek.”

Żyjemy w arcyciekawych czasach pod względem odkryć naukowych, jesteśmy świadkami formułowania doniosłych idei i zaskakujących obrotów spraw. Zdumiewa to, co dzieje się w naukowym ruchu cywilizacyjnym od pięciu ćwierćwieczy, fascynuje, prowadzi ku ogromnej wiedzy i wykorzystaniu w życiu codziennym. Ludzka ciekawość funkcjonowania świata, dociekliwość w wypełnianiu luk informacyjnych, nieustępliwość w dochodzeniu do faktów i poznawania prawdy, składają się na ekscytujące i przełomowe rozszyfrowywanie tajemnic fizyki. Determinacja, wyobraźnia i próby zrozumienia, jak zachowuje się Wszechświat i wszystko, co się w nim znajduje, otwierają drzwi do nowych perspektyw. Coraz lepiej rozumiemy Wszechświat jako jeden ogromny układ fizyczny, nasze miejsce i sens istnienia jako jego części. Suzie Sheehy, fizyk akceleratorowy, podkreśla, że triumf wiedzy nastąpił dzięki koncepcyjnym i teoretycznym krokom milowym, oraz dzięki fizyce doświadczalnej. Przeszliśmy od domowych instalacji, pracowni i laboratoriów, prowadzonych przez pojedynczych badaczy, do eksperymentów w ogromnych instytutach, obejmujących współpracę dziesiątek tysięcy naukowców z ponad stu krajów. Intensywnie zmieniamy bieg historii, poddajemy codzienność radykalnej przemianie wykorzystując nowe idee i technologie.

Autorka przybliża dwanaście kluczowych eksperymentów, fundamentów zrozumienia naszego świata, bytów mniejszych niż atomy, mechaniki kwantowej i rozszczepienia atomu. Rozdziały rozpoczynają się ciekawym i inspirującym cytatem, odzwierciadlającym kluczowy przekaz w podróży po odkryciach, badaniach wyłaniających się tajemnic, wyzwaniach stojących przed ludzkością, aktywnym wyczekiwaniem niezwykłych przełomów. Prezentuje przyjemny i przyjazny styl narracji, pomimo naukowego charakteru materiału, dostosowany do popularnej formy. Równoważy ogólne i szczegółowe treści. Wybija się entuzjazmem i inspiracją do dalszych dociekań. „Kwintesencja wszystkiego” poprzez źródła, uczestników, sposoby i konsekwencje, znakomicie ukazuje, jak wiele już osiągnęliśmy jako gatunek ludzki w twórczej i odkrywczej sferze, i jak wiele mamy jeszcze do zdziałania w różnorodnych kwestiach naukowych. Im więcej wiemy, tym więcej chcemy dowiedzieć się, tym usilniej dociekamy prawdy i tym bardziej wciągamy się w ten proces. Szalenie satysfakcjonującym jest to obserwować i doświadczać.
bookendorfina.pl

Ta książka to solidna porcja wiedzy mająca na celu uświadomienie nam jak bardzo z pozoru nawet proste odkrycia są w skali świata czymś naprawdę wielkim, czymś co przyczyniło się niejednokrotnie do opracowania wielu aktualnie stosowanych rozwiązań ułatwiającym, a nawet ratującym życie. Te 12 eksperymentów jest momentami opisane bardzo drobiazgowo, a poziom trudności z każdym rozdziałem rośnie. Dla pasjonatów fizyki, chemii czy w ogóle nauk ścisłych będzie to tylko zachęta. Jednak to co chyba najważniejsze stoi ponad nauką. Chodzi o ukazanie człowieka wiecznie głodnego wiedzy, ciekawego, dążącego do zgłębiania tego co wokół i ciągłego zadawania pytań. Autorka podkreśla jak wiele zależy do zdrowej współpracy na wielu poziomach, bez udziału polityki. Ujęła mnie jednak jeszcze jedna rzecz - badania powinny być finansowane niezależnie od wyników, bo nigdy nie wiadomo czy jakieś na pozór błahe odkrycie nie będzie początkiem czegoś przełomowego. Zdecydowanie polecam dla wszystkich ciekawych świata.

Ciekawa książka. Nawet dla osób nie interesujących się samą fizyką.
Niesamowite są jednak te starania naukowców, aby poznać świat dogłębnie, a także uświadomienie sobie jak dużo zależy od współpracy i ludzkiej wytrwałości i pomysłowości.
Ten aspekt wyjątkowo interesujący.
Same szczegóły dot. fizyki, za trudne dla wielu, da się ominąć :)

Ciekawa książka. Nawet dla osób nie interesujących się samą fizyką.
Ten aspekt wyjątkowo interesujący.
Same szczegóły dot. fizyki, za trudne dla wielu, da się ominąć :)

186 użytkowników ma tytuł Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Kwintesencja wszystkiego. Dwanaście eksperymentów, które zmieniły nasz świat

Ciekawostki historyczne