Je suis content

Maksymilian Tchoń Wydawnictwo: Narracje poezja
poezja
2024-02-27
2024-02-27
Spod podszewki Świata – jego Poezji – jak światło zadzierzgnięte z mroku – widać – świadomość bycia – Poetą – świadomość – Tworzenia Poezji. Świadomość – ustawki z Życiem – bo to trud, przywilej i powinność (obarczona dociekaniem Prawdy) na żywej tkance – Poezji jak sam zauważa z „krwi, kości i metafory”.
Są dwie strony Mostu – Są dwa dni – Dzień i Noc. Jasność i Ciemność (jednak oświetlana księżycem).
Jedno bez drugiego – nie funkcjonuje. Jest – Dzień – i jest – Noc. U Niego – szczególnie – widoczne – i nierozerwalnie połączone (zresztą inaczej się nie da – to jakże czysto ludzkie – przecież).
Są – wojny – są – szpitale – są sądy szlachetne i są krzywdy. I taniec z własną Kobietą (utożsamioną z lub też czysto krwistą Poezją) – w letnią Noc – w sadzie pachnącym jabłkami i gruszami – Egzystencji. Bądźmy szczęśliwi!

Pod Jabłonią to było – co Było? Życie, Przemijanie i Nadzieja. Pustelnia bogów – nie-wzruszona – Trwa – niezdobyta.

Piotr Kaczorowski – pisarz (blurb)

Kup Je suis content w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Je suis content

OPINIE i DYSKUSJE o książce Je suis content

Nigdy nie oceniałam książki po okładce, ale w tym przypadku można. Zarówno treść wizualna jak i jej zawartość są na wysokim poziomie. Edytorsko również się wybija. Fajna czcionka, w sposób przemyślany ułożone po sobie kolejno wiersze. Ich treść jet różnorodna. Metafory ciekawe, forma również niczego sobie. Tematyka podejmowanych utworów raz błaha, raz patetyczna, jednakże dominuje w nich filozoficzne spojrzenie w głąb siebie i na świat. W obu przypadkach harmonia i paradoksalnie dysonans wierszy zapewniają wrażenia estetyczne najwyższego rzędu.
POLECAM!

Podoba mi się książka. Fajne wiersze, niektóre bardzo.

Podoba mi się książka. Fajne wiersze, niektóre bardzo.

Wczoraj otrzymałam od Autora tomik. Jestem w trakcie czytania, ale już wiem, że bardzo mi się podoba. Są wiersze perełki i dla takich się chce czytać prawdziwą poezję.

25 użytkowników ma tytuł Je suis content na półkach głównych
19 użytkowników ma tytuł Je suis content na półkach dodatkowych

Okładka książki W porywach poezji Monika Chytroś, Ewa Fronk, Wojciech Gieroń, Maria Guzek, Maria Marzena Korol, Agnieszka Kowalska-Raszka, Maria Kwater, Zbigniew Mirosławski, Monika Orman, Janina Piwowarczyk, Maria Rec, Danuta Seile-Mirosławska, Maksymilian Tchoń, Izabela Zubko
Okładka książki Słowa do przyjaciół. Almanach Stowarzyszenia Autorów Polskich o/Tarnów Zuzanna Abrysowska-Luty, Jerzy Barczyński, Krzysztof Bieńkowski, Władysław Bożek, Monika Chytroś, Ewa Fronk, Jerzy Fryckowski, Janusz Gdowski, Wojciech Gieroń, Anna Karecka-Szczepańska, Kazimierz Karwat, Józef Komarewicz, Maria Marzena Korol, Marta Kostyk, Maria Kwater, Klaudia Leśniowska, Magdalena Lis, Ryszard Lis, Stanisław Lis, Anna Maria Mickiewicz, Zbigniew Mirosławski, Mariusz Mitera, Maria Ogar-Zając, Maria Piec-Łepkowska, Mirosław Przybyła, Paweł Ptaśnik, Maria Rec, Dariusz Romanowski, Danuta Rybczyńska, Danuta Seile-Mirosławska, Adam Siemieńczyk, Alex Sławiński, Izabela Smolarek, Wanda Stańczak, Ewa Stangrodzka, Bogumił Staszek, Mirosław Eryk Sułkowski, Andrzej Szczepański, Anna Szymańczuk, Maksymilian Tchoń, Jacek Tryba, Natalia Tryba, Ryszard Zaprzałka, Dariusz Adam Zeller, Izabela Zubko
Maksymilian Tchoń
Maksymilian Tchoń
(Urodzony 1987 w Tarnowie.) Poeta, eseista, autor słuchowisk radiowych. Absolwent Filologii Polskiej na Uniwersytecie Jagiellońskim (praca pt. "Metafizyka, fizyka, transcendencja. Twórczość młodych polskich poetów urodzonych po 1985 roku"). Członek Stowarzyszenia Twórczego Artystyczno-Literackiego (STAL) z siedzibą w Krakowie, członek Stowarzyszenia Autorów Polskich Oddział Tarnów, a także Tarnowskiej Grupy Autorów i Polskiego Czerwonego Krzyża. Autor 25 tomów poezji m. in. Tragarz nadziei (Wyd. Narracje, Lublin 2025),Niecierpliwy (Wyd. Miniatura, Kraków 2013),Ars poetica (Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2015),Walkirie. Noc ciszy (Wyd. Mamiko, Nowa Ruda 2016),Potępiony (Wyd. Nowy Świat, Warszawa 2016),Wiedziałem (Wyd. Episteme, Lublin 2020),Pustelnia bogów (Wyd. Narracje, Lublin 2022),które na stronach wydawnictwa widnieją w dziale bestsellery, a także dwóch książek eseistycznych Rezerwat znaków przestankowych (Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2018) oraz Płynąc horrendalnym czółnem (Wyd. Narracje, Lublin 2026). Publikował w wielu ogólnopolskich pismach literackich np: „Wyspa”, „Akant”, „Poezja dzisiaj”, „Biuro Literackie”, „pisarze.pl”, „Latarnia Morska”, „2Miesięcznik. Pismo ludzi przełomowych”, „Wydawnictwo J”, „Okolica Poetów”, „Gazeta Kulturalna”, „Galerii Sztuki Eprawda”, „KoziRynek”, „Epea. Pismo literackie”, „Ypsilon”, „ASPIRACJE”, „Moja Przestrzeń Kultury”, „e-eleWator”, „ReWiry”, „ŚLĄSK”, „Odra”, „POST SCRIPTUM”, oraz zagranicą „Poème-France”, „Gazzetta Italia” czy „Spillwords”, a także w Antologii poetów polskich (2017). Jego teksty tłumaczone są na język angielski, włoski, rosyjski, hiszpański, portugalski, francuski i ukraiński. Pasjonuje się muzyką, sportem, szeroko rozumianą kulturą oraz konkretnie dobrą książką. Laureat I miejsca w Turnieju Jednego Wiersza zorganizowanym w Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Juliusza Słowackiego w Tarnowie oraz Stowarzyszenie Autorów Polskich z okazji obchodów „Światowego Dnia Poezji” 21. 03. 2025. Otrzymał również wyróżnienie honorowe od Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego (MKiDN) w 2025 r. Nominowany do amerykańskiej nagrody Spillwords Press Awards 2026 za wybitne dzieła literackie opublikowane w 2025 roku w kategorii Międzynarodowa Publikacja Roku. Uczestnik licznych festiwali w Polsce, np. Port Poetycki w Chorzowie, Festiwal Miłosza w Krakowie, Festiwal Pożegnanie Lata Pisarzy i Artystów w Krakowie. Jego wiersze były wielokrotnie wyświetlane na ul. Brackiej 1 w Krakowie w ramach projektu "Wiersze na murach." Uczestnik krakowskiego życia literackiego. Więcej informacji o autorze na autorskiej stronie https://maksymiliantchon.wordpress.com/

Cytaty z książki Je suis content

Dodaj cytat z książki Je suis content