Firma

2024-03-15

Kup Firma w ulubionej księgarnii

Oceny książki Firma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Firma

Niestety nie wiem o czym jest ta książka. Odłożyłam. Myślę, że w lokalnym kole seniora e moim mieście dzieje się więcej.

"Firma" to książka, która może dostać dwie rekomendacje. Jako typowa książka szpiegowska z żywą, dynamiczną akcją otrzyma ocenę negatywną - brak tu dynamiki, bardzo mało dialogów, jakieś 70%to rozważania głównego bohatera, jest co prawda jakaś gra wywiadowcza i działania operacyjne, ale pozbawione wyrazu i emocji. Natomiast jako materiał opisowy, wręcz dydaktyczny może otrzymać ocenę pozytywną. Dokładne opisy procesów działań operacyjnych i przygotowawczy bo, liczne analizy metod pracy służb wywiadowczych, które tak naprawdę dalekie są od tego, co widzimy nieraz w kinie. Można było jednak przedstawić to bardziej żwawo, to już jednak kwestia stylu autora, który lektury nie ułatwia. Trochę szkoda, bo liczyłem na coś więcej...

Lubicie pozycje, kiedy główne skrzypce przejmują szpiedzy?

Szpiedzy są wszędzie…
A ja ostatnio mam do nich szczęście.

Byłam ogromnie ciekawa tej lektury. Nigdy wcześniej nie miałam styczności z autorem, okazuje się, że na swoim koncie ma książki dla dzieci, przez co byłam ciekawa jak pokaże się w tej dorosłej odsłonie, w końcu nie miałam pojęcia czego mogę się spodziewać.

Przy tej pozycji musiałam się trochę skupić. Nie przeczytałam jej w jeden dzień, nie przeleciałam przez nią w moment, dawkowałam sobie ją powoli. Liczyłam na więcej akcji, która mnie wciągnie, w końcu tematyka, jaką porusza autor jest ciekawa i można z tego zrobić świetną książkę sensacyjną, genialny thriller, lub cokolwiek, co tylko pan Lech sobie wymyśli. Miejscami faktycznie się wciągnęłam w to wszystko, ale po chwili coś mnie rozproszyło, a pióro autora, koniec końców, niekoniecznie do mnie przemówiło. Jakoś ciężko mi było to czytać, a humor, jaki został tutaj przedstawiony, też nie do końca do mnie przemówił.

Na okładce możemy przeczytać: „Firma” jest pierwszą powieścią, która ujawnia prawdziwe metody działania polskiego kontrwywiadu w zwalczaniu szpiegów. Autor pokazuje w niej pracę służb specjalnych od kuchni, a wszystko to doprawia humorem i - momentami gryzącą - ironią.
Nie powiem, mocno mnie to zainteresowało i liczyłam na coś trochę innego. Jednak może faktycznie to, co opisał autor jest prawdą? Może tak to wszystko wygląda? Niestety nie wiem tego, nie znam się na tych tematach, jednak wierzę autorowi na słowo.

Co do plusów. Mamy tu mnóstwo przemyśleń Romana, weterana kontrwywiadu, a ja takie coś ogromnie doceniam. Możemy wtedy lepiej poznać głównego bohatera, wejść mu do głowy. Ciekawie były również opisane relacje współpracowników. Co prawda jest mało dialogów, jednak mi to zupełnie nie przeszkadzało.

Czy polecam książkę? Oczywiście! Uważam, że każdy powinien ocenić lekturę po swojemu. Coś, co spodobało się mi, niekoniecznie musi podobać się Tobie i tak samo działa to w drugą stronę. Warto wyrobić swoje właśnie zdanie, co człowiek to opinia i to jest piękne.

Lubicie pozycje, kiedy główne skrzypce przejmują szpiedzy?

Szpiedzy są wszędzie…
A ja ostatnio mam do nich szczęście.

64 użytkowników ma tytuł Firma na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Firma na półkach dodatkowych