SPYxFAMILY tom 12

Amelia Lipko

Kup SPYxFAMILY tom 12 w ulubionej księgarnii

Oceny książki SPYxFAMILY tom 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce SPYxFAMILY tom 12

Autor jak sam mówi (np. w Fanbooku),woli poważniejsze historie. W każdym tomiku teraz poza większą akcję dostajemy, co najmniej jeden poważniejszy rozdział dotyczący jednej z postaci. Tym razem światło reflektorów pada na oficer prowadzącą.

Choć na okładce i pod obwolutą dostajemy żart, a także nieco charakteryzacji – na okładce tajne papiery są z przodu, a zdjęcie jej rodziny z tyłu, a pod obwolutą zwyczajnie mamy absurdalny kontrast jej nieposprzątanego domu. Jednak we wspomnianym rozdziale dostajemy kontekst, uzasadnienie i w sumie życiowy powód, dlaczego tak jest. To nie jest tylko gag.

Nie przypominam sobie niestety, by ten rozdział był w anime. A może się jeszcze pojawi w jakiejś formie, bo miał on dodatkowo potencjalnie ważne rzucanie okruszków. Jednak niestety widać tu stałą tendencję do ograniczania anime do akcji i komedii, a wypłaszczenia niektórych bardziej dramatycznych momentów. Może poprawia to tempo, ale nadal uważam, że manga lepsza (poza wadą małych liter i obrazków).

Komiks czytany dzięki życzliwości Biblioteki na Koszykowej (Biblioteki Głównej Województwa Mazowieckiego).

Spoko

Spoko

POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Początek dwunastej części znowu uderza w lekkie tony, skupiając się na dzieciach i pewnych konsekwencjach minionych wydarzeń (tom 11). Późniejsze strony mangi dosyć szczelnie wypełnione są zaś wyrazistym humorem i szczyptą emocji, które potrafią mocno przykuć uwagę czytelnika. Lepiej poznajemy tu między innymi postać Sylvi Sherwood, która pod maską twardej kobiety skrywa trudy samotności. Widzimy „małżeńskie” kłopoty Forgerów, co wiąże się z pojawianiem na twarzy czytelnika szczerego uśmiechu, na koniec zaś zanurzamy się w mocniejszej akcji.

Tom dwunasty ma może dość epizodyczną strukturę, ale Endo potrafi wykorzystać te momenty do efektywnego rozwinięcia świata i bohaterów. Kładzie on tu troszkę mocniejszy nacisk na emocje i relacje między postaciami. Odbywa się to niestety ponownie kosztem głównego wątku, który rozgrywa się tu gdzieś na bardzo dalekim planie. Czy wpływa to znacząco na jakość mangi? Zdecydowanie nie! Tomik jest nadal bowiem bardzo przyjemny w odbiorze i zasiadając do jego lektury, można być pewnym, że nie oderwiemy się od niej, zanim nie zobaczymy ostatniej strony.

Mocną stroną obu części jest także dopasowana do tego ładna oprawa graficzna. Rysunki Tatsuya Endo są może momentami trochę proste, ale nie brakuje w nich dynamiki i co najważniejsze dobrze oddają one emocje bohaterów...

132 użytkowników ma tytuł SPYxFAMILY tom 12 na półkach głównych
83 użytkowników ma tytuł SPYxFAMILY tom 12 na półkach dodatkowych