Wybawcy gwiazd

- fantasy, science fiction
- Sands of Arawiya (tom 2)
- We Free the Stars
- 2022-03-08
- 2022-03-08
- 2021-01-19
- Dominika Maculewicz
On musi zapanować nad magią krążącą w jego żyłach.
Ona mierzy się z zupełnie innym mrokiem.
Bitwa na Sharr dobiegła końca. Las Arz upadł. Choć Altair prawdopodobnie trafił do niewoli, to Zafira, Nasir i Kifah zmierzają do Krainy Sułtana, zdeterminowani, by zrealizować swój plan. Chcą zwrócić serca Starszych Sióstr do minaretów każdego kalifatu i wreszcie przywrócić magię w całej Arawiyi. Niestety ich możliwości są niewielkie, podobnie jak liczba sojuszników, a królestwo wręcz tonie w strachu przed Nocnym Lwem.
Podczas gdy zumra zastanawia się, jak zwalczyć największe zagrożenie dla mieszkańców, Nasir próbuje zapanować nad magią krążącą w jego żyłach. Musi nauczyć się, jak przekształcić swoją moc w broń nie tylko przeciwko Nocnemu Lwu, ale także własnemu ojcu, który pozostaje pod wpływem przeciwnika. Z kolei Zafira mierzy się z zupełnie innym mrokiem, płynącym z jej więzi z Dżałaratem, otaczające ją głosy doprowadzają Łowczynię do szaleństwa i na skraj chaosu, w którym nie śmie się pogrążyć.
Czas, jaki Nasir i Zafira mają do osiągnięcia celu, zmierza ku końcowi, a jeśli harmonia ma zostać przywrócona, konieczne będzie poniesienie drastycznych ofiar.
Kup Wybawcy gwiazd w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Wybawcy gwiazd
"Wybawcy gwiazd" to ostatni tom dylogii Sands of Arawiya. Hafsah Faizal stworzyła niezwykły świat inspirowany starożytnym Bliskim Wchodem, pełnym magii, niebezpieczeństw i emocji. Arawiya to miejsce, gdzie piękno i okrucieństwo przeplatają się w harmonijną całość. Faizal z niezwykłą precyzją oddała klimat starożytnej Arabii, tworząc bogaty i wielowymiarowy świat. Każdy z kalifatów jest unikatowy i pełen tajemnic, a czytelnik stopniowo zanurza się w jego magii. Nasir i Zafira to postacie, które przyciągają uwagę swoją autentycznością i głębią. Są jak ogień i woda, różnią się wszystkim, ale łączy ich przyjaźń i wspólny cel. Nasir zmaga się z wewnętrznym mrokiem, a Zafira z nieznanym zagrożeniem, które zagraża jej duszy. Walka Zafiry z księgą i próba nie popadnięcia w obłęd była fascynująca. Akcja na początku książki płynie dość powoli, to potem czytelnik wpada w wir akcji i dynamicznych zwrotów. Pojawiają się potwory, dziwne stwory i tajemnice z przeszłości. Wszystko to tworzy napięcie, które narasta wraz z rozwojem kolejnych wydarzeń. "Wybawcy gwiazd" to książka pełna emocji. Od bólu i cierpienia, przez strach i nadzieję, aż po miłość i determinację. Autorka z niezwykłą wrażliwością oddała wewnętrzne konflikty bohaterów. "Wybawcy gwiazd" to rewelacyjna, klimatyczna i wciągająca opowieść, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom fantastyki. Hafsah Faizal stworzyła świat, który hipnotyzuje i przyciąga, a jej bohaterowie zostają w pamięci na długo po zakończeniu lektury. Serdecznie polecam!
Oceny książki Wybawcy gwiazd
655 użytkowników ma tytuł Wybawcy gwiazd na półkach głównych- Chcę przeczytać 322
- 2022 19
- Fantasy 11
- Fantastyka 10
- 2023 10
- 2025 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wybawcy gwiazd
bardziej mnie wciągnęła niż pierwsza część, postacie się rozbudowały i akcja zaczęła przybierać szybszy obrót. więcej zwrotów akcji, niektóre naprawdę zaskakujące. Fajna młodzieżówka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna przygoda, żałuję, że skończyłam czytać tę dylogię. Klimat jest nie do opisania, wczułam się w ten świat całą sobą, bohaterowie cudowni, pełnokrwiści i jeszcze ten wątek romantyczny - zajebiste.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść nie miała sensu.
Nic tu nie miało tu sensu.
Końcówka płaska i nudna i niewzbudzająca emocji, jak cała ta historia. Wszyscy bohaterowie byli mi tak obojętni, że odhaczając kolejne śmierci tylko się śmiałam. Bo ich śmierci też nie miały sensu.
A największym bezsensem była potężna kobieta, która ukochanemu mężowi nie potrafiła ściągnąć cholernego łańcuszka 😂
Zamiast tego wolała patrzeć jak przejmuje go „zło” i torturuje ich syna.
Takiej głupoty jeszcze nikt nie wymyślił.
I jeszcze. Nie ma to jak ścigać się z czasem bo serca umierają, kraina może na zawsze stracić magię, ale nic nie robić, tylko gadać 🙄
Treść nie miała sensu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic tu nie miało tu sensu.
Zamiast...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArawiya to miejsce, gdzie piękno i okrucieństwo przeplatają się w harmonijną całość. Faizal z niezwykłą precyzją oddała klimat starożytnej Arabii, tworząc bogaty i wielowymiarowy świat. Każdy z...
Ciekawsza niż pierwsza część. Nie było tu nic odkrywczego, ale przyjemnie się czytało. Nie ciągnęło się tak jak pierwsza część, tylko przyjemnie płynęło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam strasznie duzy problem z ocenieniem tej książki. Najchętniej dałabym 6.5, ponieważ była odrobinę lepsza niż dobra. Ważne jest tez aby zaznaczyć, ze moim zdaniem była odrobinę słabsza od pierwszej części. Ogólny vibe po przeczytaniu mam naprawde dobry, jednak bylo całkiem sporo rzeczy, które niestety ki sie nie podobały. Przede wszystkim były to wielokrotne powtórzenia- bez przerwy powracały te same rozważania, myśli, zdania I wątpliwości. Rozumiem Bohaterowie zmagali sie ze swoimi problemami ale gdyby autorka nie powtarzała nam ciągle tych samych zdań to książka mogłaby byc krótsza i nic by na tym nie straciła...
Tak samo męcząca była już ta przydługa zabawa w "kotka I myszkę" miedzy głównymi bohaterami. To może byc ekscytujące ale w pewnym momencie już czlowiek liczy, że nic z tego nie wyjdzie.
Na ogromny minusem bylo także irracjonalne zachowanie głównych bohaterów tak od połowy książki. Oczywiscie spowodowane "miłością" ale na bogow, to dorośli I całkiem myślący ludzie a w ogóle ignorowali konsekwencje swoich zachowan bo patrzyli jedynie na czubek własnego nosa.
Niezaprzeczalnym plusem była na pewno perspektywa Altaira - ratował moim zdaniem całą książkę.
Ogólnie nie zniechęcam, chociaż mialam wrażenie, że autorka próbowała wpleść w fabule masę pomysłów, niektóre zostały niezakończone a i tak można odnieść wrazenie, ze końcówka pisana jest na kolanie jakby brakowało pomysłu na finał. A trzeba bylo już kończyć.
Mam strasznie duzy problem z ocenieniem tej książki. Najchętniej dałabym 6.5, ponieważ była odrobinę lepsza niż dobra. Ważne jest tez aby zaznaczyć, ze moim zdaniem była odrobinę słabsza od pierwszej części. Ogólny vibe po przeczytaniu mam naprawde dobry, jednak bylo całkiem sporo rzeczy, które niestety ki sie nie podobały. Przede wszystkim były to wielokrotne powtórzenia-...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsza niż pierwszy tom. Brakowało w niej tego czegoś, ale czytało sie calkiem przyjemnie. Miłą odmianą w tej serii jest umieszczenie świata na Bliskim Wschodzie.
6,5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6,5/10
Wciąż jestem pod wrażeniem tej opowieści!!
Wciąż jestem pod wrażeniem tej opowieści!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie o mało nie przyprawiło mnie o zawał serca. Już zdążyłam nawet zapłakać. Będzie bardzo mi brakować Zafiry i Nasira a przede wszystkim Altaira, który stał się moim ulubieńcem. Kocham go całym sercem. Czuję pustkę po zakończeniu tej krótkiej serii ale naprawdę było to bardzo dobre.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo zakończeniu pierwszego tomu postanowiłem dać szansę książce Wybawcy gwiazd. Muszę przyznać, że druga część wypada zdecydowanie lepiej niż jej poprzedniczka. Jednakże choć książka jest zdecydowanie bardziej wciągająca, to podczas lektury odczuwałem pewien przymus, jakby brakowało jej tego „czegoś”, co zachęcało by czytelnika do dalszej lektury.