Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz

- albumy
- Albumy Hannibala Smoke
- 2023-11-02
- 2018-11-14
W 1945 roku wraz z Dolnym Śląskiem historia podarowała nam co najmniej dwa tysiące zamków, pałaców i dworów. W ciągu kolejnych siedmiu dekad połowa tych budowli została… zrównana z ziemią. Podpalane, burzone, zatapiane i wysadzane w powietrze zamieniły się w anonimowe pagórki, stosy kamieni i zaciśnięte korzeniami na fundamentach bezimienne kępy drzew.
NIEWIDZIALNY DOLNY ŚLĄSK to jedyny w swoim rodzaju, bestsellerowy album dokumentujący masakrę dziedzictwa materialnego regionu w jego historycznych granicach, od Świebodzina w Lubuskiem po Nysę w Opolskiem. Blisko 450 zachowanych na zdjęciach rezydencji, o których mieliśmy zapomnieć...
To także druga część 5-tomowego cyklu, który nie znajduje odpowiednika we współczesnej literaturze faktu. Z jednej strony opowiada o współczesnym upadku i zagładzie setek rezydencji historycznego Śląska oraz najcenniejszych budowli Wrocławia. Z drugiej stanowi tragiczne spojrzenie na wspaniały pejzaż kulturowy, dla którego groźniejsza od bitewnego zgiełku i Armii Czerwonej okazała się nasza powojenna rzeczywistość.
Wydanie II - poprawiona jakość ilustracji w środku książki
Kup Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz w ulubionej księgarni
Oceny książki Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz
124 użytkowników ma tytuł Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz na półkach głównych- Chcę przeczytać 103
- Wrocław 2
- Albumy 2
- A..Do obserwacji 1
- Przeczytane w 2022 1
- Silesiana 1
Tagi i tematy do książki Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz
Cytaty z książki Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz
Dodaj cytat z książki Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niewidzialny Dolny Śląsk. Pałace, których już nie zobaczysz
Rewelacja dla pasjonatów i miłośników Dolnego Śląska. Daje pojęcie o ogromie zniszczeń wojennych i powojennych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOj smutno czyta się te książkę... a właściwie album z opisami pałaców.
Przygnębiającą lektura, ukazuje powojenny dramat Dolnego Śląska.
Oj smutno czyta się te książkę... a właściwie album z opisami pałaców.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzygnębiającą lektura, ukazuje powojenny dramat Dolnego Śląska.
Dyć musza pedzieć jako Ślōnzok, iże richtik piekne Ślōnske zomki i palasty kejsik/wprzudy żeśmy mieli na naszym Ślōnsku, wtorymu fest przaja...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWażna pozycja, pięknie i tragicznie zarazem będąca przewodnikiem i epitafium dla Dolnego Śląska, którego już nie ma...