Łempicka. Malarstwo

2021-01-01

Kup Łempicka. Malarstwo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Łempicka. Malarstwo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łempicka. Malarstwo

"Tamara Łempicka (1898-1980) była obywatelką kilku cywilizacji". Pierwsza to Europa Środkowo-Wschodnia, druga, to Europa Zachodnia z Francją na czele, trzecia to Ameryka Północna (USA, Meksyk). Okres zachodnioeuropejski jest najważniejszym, najciekawszym, najsławniejszym dla jej twórczości malarskiej. Wtedy powstały najbardziej charakterystyczne, znane i uznane jej dzieła, w tym obrazy, które osobiście uważam za arcydzieła.
"Najważniejszy okres twórczości artystycznej Tamary Łempickiej przypada na lata 20. i 30. XX wieku. Jej twórczość odcisnęła wtedy wyraźny ślad na historii sztuki". W tym albumie zdecydowana większość obrazów pochodzi właśnie z tego najbardziej cenionego okresu artystycznej działalności malarki. Ukazane zostały tu obrazy, które powstawały między 1924 (np. "Zielony welon") a 1952 rokiem ("Kobieta w kapeluszu"). Niewątpliwym wartościowym dodatkiem tej książki jest znakomity wstęp Anny Marii Potockiej (filozof sztuki, dyrektor muzeum, założycielka kilku galerii, twórczyni kolekcji sztuki, kurator wielu wystaw, autorka książek). Z tegoż wstępu pochodzą dwa cytaty, które zamieściłem w tej skromnej i bardzo krótkiej opinii.
Tamara Łempicka to wybitna malarka, której obrazy bardzo cenię, lubię i podziwiam. Ten album spełnił moje oczekiwania. Bardzo trafny dobór obrazów.

Album małych formatów, krótkie wprowadzenie biograficzne zachęca do poznania artystki, zbiór najważniejszych prac.

36 użytkowników ma tytuł Łempicka. Malarstwo na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Łempicka. Malarstwo na półkach dodatkowych

Maria Anna Potocka
Maria Anna Potocka
Od wczesnych lat siedemdziesiątych prowadzi galerie sztuki nowoczesnej, pełniła i pełni funkcje dyrektorskie w instytucjach muzealnych (Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Niepołomicach, Zamek Ujazdowski w Warszawie, Bunkier Sztuki w Krakowie, a obecnie tamże Muzeum Sztuki Współczesnej MOCAK),jest wykładowcą SWPS, członkiem międzynarodowych stowarzyszeń artystycznych i autorem kilku książek z dziedziny sztuki.

Cytaty z książki Łempicka. Malarstwo

Dodaj cytat z książki Łempicka. Malarstwo