Pszczoła i nocny motyl

Okładka książki Pszczoła i nocny motyl autora Pepper Winters, 9788383219134
Okładka książki Pszczoła i nocny motyl
Pepper Winters Wydawnictwo: Papierowe Serca Cykl: Destini Chronicles (tom 1) romantasy
romantasy
Destini Chronicles (tom 1)
When a Moth Loved
2024-10-23
2024-10-23
9788383219134

Kup Pszczoła i nocny motyl w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pszczoła i nocny motyl

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pszczoła i nocny motyl

Nie.
Opasła - ponad 800 stron !, nużąca i denerwująca, choć uniwersum naprawdę oryginalne a historia bohaterów odbiega od schematu. To romantasy z gatunku slow burn, ale jest zbyt slow. Dziwaczny pomysł wilków z rogami. To nie rozrywka, lecz droga przez mękę a autorka - o zgrozo! -zapowiada ciąg dalszy...

Nie.

🦋🐝 Pszczoła i nocny motyl autorstwa Pepper Winters to otwarcie nowej serii, które od pierwszych stron zabiera czytelnika w duszny, pełen kontrastów świat. Autorka od dawna znana jest z zamiłowania do mrocznych historii o zakazanej miłości, a tutaj dodaje do tego element mitologii, duchowości i pierwotnej siły natury. To powieść o pamięci, której brak kształtuje bohaterów równie mocno, co to, kim kiedyś byli. I choć nie wiedzą, jak się nazywają, to dziwne znamię i magnetyczne przyciąganie nie pozwalają im od siebie uciec.

🦋🐝 Winters stawia na klimatyczność – historia rozwija się powoli, niczym nurt rzeki, w której dziewczyna niemal straciła życie, zanim uratował ją klan Nhilów. Równolegle obserwujemy mężczyznę ocalonego przez wilczą watahę, którego serce prowadzi go w stronę osady i spotkania z nieznajomą. Autorka umiejętnie splata wątki natury i duchowości, tworząc tło przypominające nieco filmowego Avatara, ale z bardziej posępnym, intymnym tonem. To świat, gdzie każda decyzja ma wagę, a przeznaczenie potrafi być tak samo niebezpieczne jak magia.

🦋🐝 Relacja głównych bohaterów zbudowana jest na motywie slow burn – nie ma tu gwałtownych wybuchów, raczej powolne zbliżanie się, balansowanie na granicy snu, instynktu i realnego uczucia. Winters stawia na napięcie emocjonalne i cielesne, co dla jednych będzie atutem, a dla innych nużącym powtarzaniem podobnych scen. To opowieść, która rozgrywa się przede wszystkim między dwojgiem ludzi – reszta świata bywa tłem, czasem zbyt odległym, by w pełni zachwycić.

🦋🐝 Nie da się ukryć, że książka ma swoje słabsze strony. Ponad sześćset stron obfituje w momenty, gdy akcja stoi w miejscu, a bohaterowie grzęzną w wewnętrznych rozterkach. Długie fragmenty Darro mogą sprawiać wrażenie monotonicznych, a ograniczenie przestrzeni wydarzeń potęguje poczucie stagnacji. To nie jest lektura dla tych, którzy oczekują szybkiej akcji i ciągłych zwrotów fabularnych – tu trzeba cierpliwości i zgody na rytm narzucony przez autorkę.

🦋🐝 Ale im dalej, tym ciekawiej. Ostatnie dwieście stron to prawdziwe przyspieszenie – wątki zaczynają się konkretyzować, a wydarzenia nabierają dynamiki. Winters przypomina wówczas, dlaczego jej książki potrafią uzależniać: mocne emocje, poczucie wielkiego przeznaczenia i odwieczne pytania o tożsamość oraz granice ludzkiej (i nieludzkiej) natury. Wtedy też można docenić pełen potencjał stworzonego przez nią świata – mroczny, ale urzekający.

🦋🐝 Pszczoła i nocny motyl to powieść wymagająca – nie dla każdego, ale na pewno dla tych, którzy cenią klimatyczne romantasy z nutą mistycyzmu i duchowej symboliki. Winters daje czytelnikowi historię, która momentami nuży, ale też potrafi zachwycić i zostawić w głowie obrazy niczym sny. Jeśli lubisz zakazane uczucia, powolne budowanie napięcia i pytania o przeznaczenie, warto dać tej książce szansę. To dopiero początek serii, a zakończenie jasno sugeruje, że najlepsze dopiero przed nami.

Szczerze, ciężko mi cokolwiek napisać o tej książce dobrego. Jest bardzo długa, z czego na pewno część jest po prostu niepotrzebna i ta historia mogłaby być przez to krótsza. Poznanie ze sobą bohaterów byłoby okej, gdyby nie ten ’’pociąg’’ odznaczający się u niego tam na dole, jakby co to było, co chwila o tym były wspominki i to było bardzo niesmaczne. Książka się dłużyła, ciągnęła jak smoła po prostu. Ciężko mi było przez nią przebrnąć i bardzo długo ją czytałam. Generalnie historia oryginalna, dosyć okej, ale to za mało, by mi się jakoś bardzo podobał całokształt książki. Zakończenie okropnie dziwne. Sceny 18+ bardzo w niesmak, mega niekomfortowo się czułam czytając je. Naprawdę zawiodłam się na tej pozycji, po grubości i opisie oczekiwałam, że będzie o wiele lepsza. Moja ocena to 2/5⭐️.

296 użytkowników ma tytuł Pszczoła i nocny motyl na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Pszczoła i nocny motyl na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Pszczoła i nocny motyl

Pepper Winters Pszczoła i nocny motyl Zobacz więcej