Zabić cień

- 2024-11-13
- 2024-11-13
- 2023-11-28
- Małgorzata Kaczarowska
W królestwie opanowanym przez złowrogą mgłę zdeterminowana dziewczyna walczy o powrót słońca.
Osiemnastoletnia Kiara Frey jako pierwsza kobieta od ponad pół wieku dołącza do Rycerzy Wiecznej Gwiazdy. To bractwo ma jedno zadanie – ochronić królestwo Asidii przed mgłą, która zatruwa ziemię, zwierzęta i ludzi, zarażając ich złem. Buntownicza i waleczna Kiara ściąga na siebie uwagę wszystkich wokół. Jedni są zachwyceni jej szybkością i wyjątkowymi umiejętnościami, inni zaś… szepczą o sekrecie, który dziewczyna skrywa pod rękawiczkami.
W czasie szkolenia Kiara poznaje Jude'a, Rękę Śmierci, do którego coś ją przyciąga. Legendarny kapitan rycerzy dostał od króla rozkaz: ma znaleźć wojowników. Większość z nich zginie. Ale może to właśnie kobieta dokona tego, co nie udało się innym rycerzom…
Kup Zabić cień w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Zabić cień
Walka z ulotnym wrogiem
Walczy lepiej niż niejeden mężczyzna. Jest szybka, silna, sprytna i przede wszystkim niezwykle utalentowana. Jest jednak kobietą. W wojskowych szeregach króla nie ma miejsca dla kobiet. Ale czy na pewno? W końcu osiemnastoletnia Kiara została zaciągnięta do rekrutów.
Od lat do królewskiej gwardii o nazwie Rycerze Wiecznej Gwiazdy zaciągani są młodzi mężczyźni. Mają oni walczyć z Mgłą, która snuje się wokół królestwa i zatruwa ziemię, zwierzęta i ludzi. Mgła zaraża złem, a każde spotkanie z nią kończy się tragicznie. Królestwo Asidii potrzebuje więc wykwalifikowanych wojowników. Wśród młodych rekrutów ubiegających się o włączenie do gwardii całkiem przypadkiem znalazła się Kiara. Co prawda dziewczyna zachwyca swoimi umiejętnościami i znajomością sztuki walki, ale zdecydowanie odstaje od reszty poborowych. Podczas szkolenia Kiara poznaje Jude’a, kapitana gwardii, a ich znajomość zaczyna rozwijać się w niespodziewanym kierunku. Niedługo po rozpoczęciu szkolenia część wojowników zostaje wysłana na samobójczą misję. Drużyna pod przewodnictwem Jude’a wyrusza prosto w Mgłę.
„Zabić cień” to romantasy wykorzystujące najpopularniejsze motywy należące do tego gatunku. Robi to w sposób dobry, wciągający i dostarczający emocji. Nie spotkamy się tu jednak z żadnym zaskoczeniem. Postaci są szablonowe, a ich zachowania przewidywalne. Znajdziemy tu modelową nieśmiałą wojowniczkę – nastolatkę, która potrafi walczyć lepiej niż niejeden dorosły mężczyzna. Dodatkowo dziewczyna skrywa tajemną moc, którą nie do końca potrafi władać, i oczywiście staje się kluczem do zapewnienia bezpieczeństwa całej krainie. Od lat skrywa swoje tajemnice, zachwyca mężczyzn, a przy tym ma być wygadana i pewna siebie. Ten ostatni element może być dla niektórych problematyczny, ponieważ postać Kiary została stworzona w specyficzny sposób, który bywa miejscami irytujący. Oczywiście do zbioru popularnych motywów dochodzi także wątek zakazanej miłości. Relacja Kiary i Jude’a ma być jednym z ważniejszych elementów całej powieści. Nie można jednak powiedzieć, że wątek zbudowany jest w sposób idealny. Są elementy, których zdecydowanie mu brakuje. Romans rozwija się w odpowiednim tempie, nie ma jednak dobrych podstaw. Czytelnik może odnieść wrażenie, że czegoś tu brakuje. Być może pierwsze spotkanie bohaterów i natychmiastowe nawiązanie relacji wydają się niewiarygodne, a może to fakt, że bezwzględny kapitan i morderca od pierwszego spotkania zaczyna żywić do dziewczyny uczucia, które sprawiają, że zaczyna traktować ją zupełnie inaczej niż innych, stając się przy tym czułym i troskliwym partnerem. Z jednej strony romantasy działa właśnie w ten sposób – czytelnik nie może zbyt wiele analizować. Z drugiej jednak strony ma on prawo oczekiwać wiarygodnej historii o dobrych podstawach, nawet jeśli dzieje się ona w fantastycznym świecie. Tutaj można odczuwać lekki niedosyt i niesmak.
Cała historia jest dosyć przewidywalna, jednak napisana w sposób, który wciąga już od pierwszych stron. Nawarstwiające się tajemnice zachęcają do dalszego czytania, a rozwijające się między bohaterami relacje dostarczają wielkich emocji wszystkim fanom romansów. Mamy momenty, w których dzieje się dużo, mamy takie, które niestety nużą. Dla mnie początek i koniec są tymi najmocniejszymi elementami powieści. Tam akcja toczy się w odpowiednim tempie, utrzymuje napięcie i aż prosi się o nieprzerywanie lektury i przeczytanie na jeden raz. Środek powieści ma trochę inny rytm, przez co może być odbierany jako bardziej monotonny.
Ta powieść zdecydowanie kojarzyła mi się z kilkoma innymi znanymi książkami. Przede wszystkim motyw mgły jednoznacznie łączy się z „Mgłą” Stephena Kinga. Opuszczanie bezpiecznych granic i wejście w mgłę ma w sobie coś z wyjścia za mur z „Gry o tron” George’a R.R. Martina, a romans ze starszym, nieugiętym kapitanem i opiekunem rekrutów od razu skojarzył mi się z głównym wątkiem „Niezgodnej” autorstwa Veroniki Roth. To całkiem dobre połączenie, które z pewnością znajdzie wielu fanów. Można jednak zastanawiać się, czy fabuła powieści „Zabić cień” jest w jakikolwiek sposób oryginalna. Skoro budzi skojarzenia z tak wieloma innymi dziełami, to pozostawia sobie niewielkie pole na indywidualność i elementy, które odróżniają ją od innych książek.
„Zabić cień” to pierwsza część serii o tytule „Kraina Mgieł”. Jak więc możemy się spodziewać, ta pierwsza książka pozostawia nas w samym środku akcji i żegna mocnym cliffhangerem. Takie zakończenie z pewnością zachęca do sięgnięcia po kontynuację.
Podsumowując, „Zabić cień” jest powieścią z gatunku romantasy, która stara się dopasować do obecnych trendów w literaturze popularnej. Robi to w sposób znośny, całkiem dobry, zdecydowanie bezbolesny, jednak pozostawiający pewien niedosyt. Historia nie wyróżnia się na tle innych. Poprzez liczne nawiązania do innych książek stanowi bezpieczną, jednak pozbawioną charakteru lekturę. Nie można powiedzieć, że opowieść jest zła. Autorka stanęła na wysokości zadania i stworzyła powieść, którą czyta się z przyjemnością. Nie jest to jednak pozycja, która pozostaje z czytelnikiem na dłużej. Jest warta przeczytania i ja zrobiłam to z przyjemnością, co więcej, na pewno sięgnę po kolejną część, ale nie urzekła mnie ona na tyle, bym mogła ją z czystym sumieniem polecać.
Natalia Harpula
- 2024 4
- Romantasy 3
- Ebook 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabić cień
Książka naprawdę bardzo fajna aż się dziwię że nie jest reklamowana tak jak inne. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie super książka. Fajny klimat, postacie bardzo ciekawe. Świetnie przedstawione przyciąganie głównych bohaterów. Z niecierpliwością czekam, aż dostępny będzie w sprzedaży tom 2.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam jedno bardzo kluczowe pytanie. Dlaczego ta książka nie jest popularna?
Absolutnie pokochałam Kiarę. Jej zaciętość, nieustępliwość i odwagę, dobro, szczerość oraz optymizm. Była w 100% realną postacią, chociaż zastanawia mnie, dlaczego żywiołowe i czasem lekkomyślne bohaterki zawsze mają rude włosy :). Na początku trudno mi było przestawić się na imię Jude, ciągle wydawało mi się, że jest to imię żeńskie, a nie męskie.
Przemiana relacji bohaterów jest bardzo płynna i prawdziwa. Mam wrażenie, że jest lekko zbyt czarno-biała, ale to naprawdę jest prawie nie do zauważenia. Cięty język Kiary był przecudowny, uwielbiam książki, w których są błyskotliwe i zabawne dialogi.
Fabuła była bardzo przyjemna i naprawdę czasem zaskakująca. To, co się okazało na końcu mnie kompletnie rozwaliło. Nigdy nie przeszedł mi przez myśl taki zwrot akcji. Chociaż ma niektóre powtarzane motywy, wogóle mi to nie przeszkadzało. Byłam ciągle ciekawa co się dalej stanie, czym kolejnym nas autorka zaskoczy.
Trochę zabrakło mi motywu nauki. Nastawiałam się tutaj na dużo większą część spędzoną przez Kiarę jako rekrutkę, a tak naprawdę większość książki działa się w trakcie misji.
Bez wahania polecam. Nieskomplikowany i logiczny świat, ciekawa główna bohaterka i oczywiście wątek romantyczny (dla mnie czasem był już przesyt, no ale to romantasy, więc chyba nie powinnam się przyczepiać) sprawiają, że jest to książka zdecydowanie warta przeczytania.
P. S. Mam nadzieję, że druga część pojawi się szybko. Potrzebuję wiedzieć, co się dzieje dalej.
Mam jedno bardzo kluczowe pytanie. Dlaczego ta książka nie jest popularna?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie pokochałam Kiarę. Jej zaciętość, nieustępliwość i odwagę, dobro, szczerość oraz optymizm. Była w 100% realną postacią, chociaż zastanawia mnie, dlaczego żywiołowe i czasem lekkomyślne bohaterki zawsze mają rude włosy :). Na początku trudno mi było przestawić się na imię Jude, ciągle...
Początek trochę mi się dłużył ale gdy wyruszyli w Mgłę to historia nabrała tempa które, nie zwolniło do samego końca. A końcówka 🙈 luudzie co tam się działo 🙈🔥
Chcę kolejny tom na wczoraj i proszę wydawnictwo o szybkie wydanie następnych części.
Na chwilę obecną "Zabić cień" wyrasta na najlepsze romantasy jakie przeczytałam w tym roku. Ciekawa jestem czy jakaś historia go przebije 🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas gdy jedne sytuacje się nieco rozjaśniły, to zaraz przyszły następne, które spowodowały jeszcze większe zamieszanie i generują kolejne znaki zapytania
Chcę kolejny tom na wczoraj i proszę wydawnictwo o...
Spodobała mi się 😊
Początek troszkę monotonny ale nie narzekam :)
I ten cliffhanger! Ja juz chcę drugą część!
Spodobała mi się 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek troszkę monotonny ale nie narzekam :)
I ten cliffhanger! Ja juz chcę drugą część!
Jak na ponad 400 stron, dzieje się tam bardzo niewiele. Pierwsza połowa książki to niezbyt ciekawy opis poboru i szkolenia Kiary (choć jest idealną oraz wyszczekaną wojowniczką od samego początku). Druga połowa rozgrywa się już w niebezpiecznej mgle. Mimo że dochodzi tam do wielu poświęceń, żadna strata mnie nie dotknęła. Dlaczego?
Bohaterowie w większości są papierowi, mało interesujący i podobni do siebie.
Wątek romantyczny pozostawia wiele do życzenia i ma charakter magicznej miłości od pierwszego wejrzenia, która w niebezpiecznych warunkach tego świata staje się mało wiarygodna.
To pierwszy tom serii, ale niestety po następne raczej nie sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie w większości są papierowi,...
DNF. Niestety, książka okazała się wielkim rozczarowaniem. Autorka nie tylko wzięła wszystkie sztampowe i "modne" motywy, ale co gorsza wykorzystała je w całkowicie niekreatywny, nudny sposób.
Główna bohaterka jest arogancka i chciałaby być wygadana, ale jest zwyczajnie przemądrzała. Jej przemyślenia w 90 proc. to bezrefleksyjna obserwacja elementów otoczenia; równie dobrze narracja mogłaby być trzecioosobowa. Oczywiście, jest malutka i piekielnie uzdolniona.
Główna postać męska jest wykreowana tak, by chłopak za wszelką cenę był szary moralnie.
Ich pierwsze bezpośrednie spotkanie jest wręcz absurdalne. Zamienili dwa zdania o niczym i od razu "coś w ich wnętrzu się obudziło".
"Zabić cień" postrzegam jako leniwą, bezrefleksyjną próbę wstrzelenia się w czytelnicze trendy bez jakiejkolwiek wartości dodanej. Żałuję, że kupiłam tę książkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka jest arogancka i chciałaby być wygadana, ale jest zwyczajnie przemądrzała. Jej przemyślenia w 90 proc. to bezrefleksyjna obserwacja elementów otoczenia; równie dobrze...
8,5/10
Zakochałam się w tej okładce od pierwszego wejrzenia i od razu zainteresowała mnie ta tajemnicza mgła na okładce. Początek książki mnie wciągnął i pomimo tego, że środek tej książki troszkę mnie wymęczył, to jednak ostatnie 100 stron zadecydowało o ocenie tej książki. Mnóstwo akcji, od której nie dało się oderwać. Te ostatnie 100 stron przeczytałam praktycznie za jednym zamachem i totalnie nie spodziewałam się tego w połowie książki, gdzie już myślałam, że nic ciekawego się tutaj nie wydarzy. Ten pierwszy tom był też taki wprowadzający do tego świata i już nie mogę doczekać się kolejnych tomów. Książka jest naprawdę godna polecenia i fajnie, że w końcu mamy bardzo delikatny wątek romantyczny. Jedyne czego tutaj mi zabrakło to więcej tytułowej mgły czy cienia. Uważam, że to zjawisko ma zdecydowanie mroczniejszy potencjał. Czytajcie!
8,5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakochałam się w tej okładce od pierwszego wejrzenia i od razu zainteresowała mnie ta tajemnicza mgła na okładce. Początek książki mnie wciągnął i pomimo tego, że środek tej książki troszkę mnie wymęczył, to jednak ostatnie 100 stron zadecydowało o ocenie tej książki. Mnóstwo akcji, od której nie dało się oderwać. Te ostatnie 100 stron przeczytałam praktycznie za...
Spodziewałam się po książce jakiegoś wow, a była po prostu okej.
Kira jest jedną z mieszkanek wsi w której pewnego dnia pada nabór do szeregu Rycerzy walecznej gwiazdy wskutek niezaplanowanej akcji skupia na sobie uwagę wszystkich w tym Kapitana przybyłej grupy.
Potocznie nazywany Cieniem Śmierci wybiera właśnie ją spośród innych do udania się z nim na szkolenie.
Buntowniczka nawet nie wie co ją czeka po opuszczeniu wioski..
Spodziewałam się po książce jakiegoś wow, a była po prostu okej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie było tak, że nie mogłam się od niej oderwać, jednak na tyle historia jest ciekawe, że sięgnę po kontynuację.
Szybko przeczytałam, dziewczyna trochę arogancka, co może lekko irytować, ale fabuła spoko, dobry pomysł. Wątek miłosny rozwija się powoli