Na Krawędzi Cienia

- Mag
- 2010-03-10
- 2010-03-10
- Małgorzata Strzelec
- na krawedzi cienia brent weeks trylogia aniola nocy
Jako szczur z ulicy wychował się w slumsach i nauczył się szybko oceniać ludzi. I podejmować ryzyko. Na przykład zgłaszając się na ucznia do Durzo Blinta. Jednak żeby zostać przyjętym do terminu, Merkuriusz musi odrzucić swoje dawne życie i przyjąć nową tożsamość. Jako Kylar Stern nauczył się poruszać w świecie zabójców - w świecie niebezpiecznych polityków i dziwnej magii. I musi rozwijać talent do zabijania.
Teraz Kylar Stern odrzucił życie zabójcy. Po krwawym przewrocie, zorganizowanym przez Króla-Boga, mistrz i najbliższy przyjaciel Kylara zginęli. Przyjacielem był Logan Gyre - następca cenaryjskiego tronu. Jednakże niewielu arystokratów przeżyło, żeby opłakiwać jego śmierć. Kylar zaczyna więc od nowa: w nowym mieście, z nowymi towarzyszami, w nowym zawodzie.
Kiedy jednak dowiaduje się, że Logan może żyć - uwięziony, w ukryciu - staje przed najcięższym wyborem: może na zawsze porzucić drogę cienia i odnaleźć spokój w nowej rodzinie. Może też wykorzystać swój niszczycielski talent i lata ćwiczeń, żeby ratować przyjaciela i kraj... jednak wtedy straci to, co dla niego najcenniejsze.
- 4 278
- 1 395
- 1 017
Pomimo, że po przeczytaniu części pierwszej nie byłem szczególnie zadowolony postanowiłem sięgnąć po kontynuację. Tym razem moje odczucia po przeczytaniu były trochę lepsze. Chyba jednak przeczytam zakończenie tej serii.
Plusy:
- kolejne przygody i wyzwania znanych już bohaterów Logana, Kylara i Vi;
- bezwzględna walka z Królem – Bogiem o przetrwanie Cenarii;
- świat jest pełen niegodziwców, zdrajców i fałszywych przyjaciół;
- życie to ciągłe niełatwe wybory, podejmowanie trudnych decyzji;
- niesamowicie przedstawiona walka o przetrwanie Logana na Dnie;
- lekka, nie wymagająca większego skupienia rozrywka i relaks;
- pełna zwrotów akcji i dynamiki druga połowa książki (pierwsza statyczna);
- oryginalne opisy toczonych walk za pomocą oręża i różnego rodzaju magii;
- coraz lepiej poznajemy wykreowane uniwersum, rządzące nim prawa;
- zaskakujące, niejednoznaczne zakończenie.
Minusy:
- za dużo tych burdeli, prostytutek i wątków związanych z pieprznym seksem, na pewno nie dla młodego czytelnika;
- miejscami zbyt nudne przeciąganie i rozwlekanie akcji.
Ogółem książka dobra.
więcej Pokaż mimo toPlusy:
- kolejne przygody i wyzwania znanych już bohaterów Logana, Kylara i Vi;
- bezwzględna walka z Królem – Bogiem o przetrwanie Cenarii;
- świat jest...
Książka do zakochania się w twórczości Weeksa. Historia młodego zabójcy, który pod wodzą swojego mistrza szykuje się do zawodu. Niezwykła i magiczna opowieść o dobru i złu, gdzie czasem te dwa pojęcia całkowicie tracą swą definicję.
Pokaż mimo toPrzy każdym drugim tomie książki, która naprawdę mi podpasowała, mam chwile napięcia, czy mi autor nie zabije tej frajdy. Nie tylko nie zabił, ale bawił się oczekiwaniami, rzucał w wir akcji, rozpacz i nadzieje.
Pokaż mimo toTyci słabsze od jedynki, ale nadal spoko.
Dorian i jego historia (zwłaszcza jej przewrotność) ciągnie mnie najbardziej.
Kylar z ukochaną w obcym mieście... Cóż, ten wątek jest przesłodzony i dziecinny trochę. Nadmiernie cnotliwy.
Robi się lepiej, gdy odwiedza ich... przyjaciółka z łukiem :)
W książce dużo się dzieje, sensownie kontynuuje wątki z jedynki.
Nadal polecam.
Tyci słabsze od jedynki, ale nadal spoko.
Pokaż mimo toDorian i jego historia (zwłaszcza jej przewrotność) ciągnie mnie najbardziej.
Robi się lepiej, gdy odwiedza ich... przyjaciółka z łukiem :)
W książce dużo się dzieje, sensownie kontynuuje wątki z jedynki.
Nadal polecam.
Dużo bardziej ta część mi się podobała niż pierwsza. Lepiej zrozumiałam świat i bardziej polubiłam bohaterów. Była pełna akcji i trzymała w napięciu. Nie mogę doczekać się kolejnej części.
Pokaż mimo toTrzyma poziom pierwszej części.
Trzyma poziom pierwszej części.
Pokaż mimo toCała ta trylogia przypominała mi trylogię Z mgły zrodzony. Powieści Weeksa mają jednak więcej wad, są nierówne, czasem mało logiczne, co rzuca się w oczy. Czasem łapały mnie i chciałem dowiedzieć się co będzie dalej a innym razem przerzucałem strony bez większego zainteresowania. Mimo wszystko summa summarum bawiłem się całkiem nieźle.
Pokaż mimo toDruga część Drogi Cienia, równie dobra jak pierwsza. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom! Najbardziej co mnie zaskakuje w tej serii to, że każda książka mnie czymś zaskoczy :)
Pokaż mimo toWydarzenia nabierają tempa i rozmachu. Świat przedstawiony jest naprawdę wciągający i ciągle chcemy dowiedzieć się o nim więcej i więcej.
Pokaż mimo toDaje radę, ale właściwie niewiele więcej.
Przede wszystkim, jako drugi tom, ma niewiele wspólnego z pierwszym. Inni bohaterowie, chociaż niby ci sami i o tych samych imionach, ale skoro myślą inaczej, działają inaczej, czują inaczej, mówią inaczej i inne mają cele, to co im zostało oprócz imion... Generalnie, ciekawe postaci zostały spłycone do czarno-białej dwuwymiarowości. Zupełnie inna opowieść, bo zamiast niezłej historii z przestępczego półświatka z elementami magii, mamy wojnę Cenarii z demonicznym najeźdźcą i dość sztampową walkę nielicznych dobrych z potężnymi siłami zła, z łatwo przewidywalnym rezultatem, natomiast główny bohater nie jest już początkującym skrytobójcą, tylko kimś w rodzaju batmana. Otwierający ten tom wątek romantyczny był chyba najgorszą rzeczą, którą przeczytałem w tym roku - jakbym czytał stustronicową broszurę umoralniającą Amerykańskiego Stowarzyszenia Rodzin. Wielką siłą pierwszej części była niesamowicie wciągająca treść, w drugiej trudno aż tak się wciągnąć, skoro dosłownie co 2-3 strony mamy zmianę planu i zmianę punktu widzenia - czyżby chodziło o brak materiału na zwartą fabułę? Zupełnie nie przekonał mnie również końcowy twist królewski, ale właściwie mniejsza z tym .
Mimo wymienionych braków, ciekawa akcja, wiele się dzieje i nawet znalazło się parę niespodzianek.
Daje radę, ale właściwie niewiele więcej.
więcej Pokaż mimo toPrzede wszystkim, jako drugi tom, ma niewiele wspólnego z pierwszym. Inni bohaterowie, chociaż niby ci sami i o tych samych imionach, ale skoro myślą inaczej, działają inaczej, czują inaczej, mówią inaczej i inne mają cele, to co im zostało oprócz imion... Generalnie, ciekawe postaci zostały spłycone do czarno-białej...