Po drugiej stronie. Autobiografia

- 2023-10-10
- 9788383194745
- Piotr Grzegorzewski, Marcin Wróbel, Monika Skowron
She did it herself…yeah!
Debiutancka książka Julii Fox, “jednej z największych postaci popkultury” (New York Magazine) opisuje jej szokujące życie i determinację, by nie tylko przetrwać, ale również spełnić wszystkie swoje marzenia. Julia Fox słynie z wielu rzeczy: porywającej gry aktorskiej, wyznaczaniu modowych trendów, mistrzostwa w mediach społecznościowych, na których bawi i edukuje miliony swoich obserwujących czy viralowych momentów na TikToku. Ale wszystko to łączy cecha, która naprawdę ją wyróżnia: bezwstydna, nieskrępowana, uzdrawiająca szczerość. To zobowiązanie do autentyczności nigdy nie było bardziej widoczne niż w „Po drugiej stronie”. Pisząc zarówno elokwentnie, jak i przystępnie, Fox opowiada o swojej burzliwej drodze do popkulturowej dominacji: niestabilny związek rodziców, który podzielił jej dzieciństwo między Włochy i Nowy Jork i sprawił, że w dużej mierze wychowywała się sama. Jej podróże do więzienia, a także do szpitala psychiatrycznego. Praca dominy, która doprowadziła do skomplikowanej relacji z sugar daddym. Jej prawie śmiertelne przedawkowanie heroiny i śmierć jeszcze większej liczby przyjaciół z powodu narkotyków i samobójstwa. Emocjonalnie wybuchowy, zdominowany przez tabloidy romans z postacią, którą nazywa "Artystą". Wir, krótkotrwałe małżeństwo i historia samodzielnej matki starającej się utrzymać małego synka. Choć to historia wyjątkowa i niezwykła, przede wszystkim jest uniwersalna. Rodzina i przyjaźń, seks i śmierć, przemoc i miłość, pieniądze i władza, niewinność i samopoznanie - to wszystko jest tutaj, w surowych, niezwykłych i porywających szczegółach. Ponad rok przed publikacją w jednym z wywiadów Julia Fox nazwała swoją książkę „arcydziełem”, co poskutkowało milionami przerobek i viralowych filmów. Jak zwykle, Fox po prostu była szczera. „Po drugiej stronie” to nie kolejna celebrycka książka, a literackie osiągnięcie – jedyne w swoim rodzaju, zupełnie jak jego autorka. Nie wiesz kim jest Julia Fox? Ta książka spowoduje, że na pewno jeszcze o niej usłyszysz.
Kup Po drugiej stronie. Autobiografia w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Po drugiej stronie. Autobiografia
Płynąc pod prąd
Przyznam, że przed sięgnięciem po tę książkę nie wiedziałam za wiele na temat Julii Fox. Spotkałam się z jej wizerunkiem w mediach, ale nigdy nie zagłębiałam się w ścieżki jej kariery czy aktualną działalność. Skuszona wieloma pozytywnymi opiniami, postanowiłam poznać ją w nieco bardziej autentyczny sposób niż poprzez donosy medialne. Biografie i autobiografie nie są gatunkiem, po który sięgam często. Zdarza się to głównie, w przypadku gdy daną osobę darzę dużą sympatią lub podziwem – tutaj zrobiłam jednak wyjątek, podchodząc do niej bez wcześniejszych informacji na temat autorki. Było to naprawdę ciekawe doświadczenie.
Postaram się nie zdradzać za wiele, mając na uwadze, że być może inni czytelnicy także chcą poznać tę historię bez wcześniejszej znajomości faktów z życia Julii. A życie to było, lekko mówiąc, przewrotne i pełne nietypowych, trudnych wydarzeń. Od samego początku autorka nie oszczędza czytelników w kwestii bezpośredniości przedstawiania trudów swojego dzieciństwa. A czym dalej przemieszczamy się w czasie, tym bardziej wydarzenia zyskują na ładunku emocjonalnym. W pewnym momencie zaczynamy zastanawiać się: „jak to możliwe, że aż tyle nieszczęść przydarzyło się jednej osobie?”. Jednak, co warto podkreślić, nie myślę o tym w sposób powątpiewający.
Od autorki bije naprawdę dużo szczerości i chęci autentycznego przedstawienia faktów ze swojego życia. Byłam bardzo zaciekawiona nie tylko tym, co wydarzy się dalej, lecz także kwestią przepracowania przez autorkę wszystkich trudnych sytuacji, tym, co pozwoliło jej na napisanie tej autobiografii i wyzwoliło chęć podzielenia się historią swojego życia ze światem. I tutaj pojawia się problem – zupełnie tego nie otrzymałam.
Może to oczywiste, ale warto zaznaczyć, że zupełnie nie oceniam tutaj wyborów życiowych Julii Fox, moralności jej czynów czy jej systemu wartości. Kieruję się czysto literacką wartością tej pozycji i tym, czego osobiście poszukuję w autobiografiach, co w nich cenię. Słowem kluczem w każdym tekście tego typu jest dla mnie autorefleksja. Obserwowanie historii danej osoby, jej procesów myślowych i zmian, jakie zachodzą w postrzeganiu przez nią świata na przestrzeni lat, są tym, co według mnie sprawia, że książki z tej kategorii są niezwykle interesujące. Cierpliwie czekałam, aż ten „proces” zacznie ukazywać się w prozie Fox, czekałam aż do momentu, w którym przewróciłam ostatnią stronę.
Niestety ta książka bardziej przypomina opis wydarzeń, zbiór faktów opatrzonych komentarzem. Na próżno poszukiwać tu odsłonięcia emocjonalnego na głębokim poziomie lub refleksji na temat czynów swoich i innych. Nie chcę aby zabrzmiało to jak stawianie autorce takich wymagań – przedstawienie tak skomplikowanych losów na pewno nie przyszło jej z łatwością i nie moją rolą jest wymagać dzielenia się z milionem czytelników najgłębszymi zakamarkami swojej psychiki. W tym kontekście jednak pojawia się u mnie pewien dysonans – autorka wyraźnie przeszła w życiu wiele, wydarzenia opisała wręcz z nadmierną dokładnością, mają one ogromną wagę. W zestawieniu z warstwą emocjonalną tracą one tę głębię – ich przedstawienie nie prowadzi do niczego konkretnego.
Być może nie okazałam się adekwatną grupą docelową tej książki. Myślę, że trafi ona do osób, które przed sięgnięciem po nią interesowały się już życiem autorki lub śledzą jej aktywność w mediach. Jest to płynnie napisana, pełna szczerości historia, w której jednak zabrakło mi wrażliwości i choć małej dawki wglądu w siebie.
Dominika Wojtera
Oceny książki Po drugiej stronie. Autobiografia
253 użytkowników ma tytuł Po drugiej stronie. Autobiografia na półkach głównych- Chcę przeczytać 135
- 2024 5
- Biografie 3
- Audiobooki 2
- 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Po drugiej stronie. Autobiografia
Jeśli osiągnąłeś dno- ta książka może być dla ciebie pocieszeniem, że tak długo jak jesteś gorącą laską, możesz liczyć na mnóstwo kasy od gości, którzy cię odpowiednio wykorzystają i... nie wiem... naprawdę nie wiem po co powstała ta książka. Chyba tylko dla hajsu- jak wszystkie poczynania głównej bohaterki- autorki, która jest w stanie zrobić wiele dla pieniędzy. Ciężko jest współczuć, ciężko się z nią utożsamić, ciężko jej zazdrościć... Książka bruka świadomość, a autorka chwali się rzeczami, którymi w miarę rozsądny człowiek miałby problem podzielić się z najbliższym przyjacielem. Julia Fox twierdzi, że jej życie to sztuka- jeśli tak to jedynie co mi się kojarzy to słynne gówno artysty- fekalia sprzedawane w puszcze, które z biegiem lat eksplodowały w domach nabywców- co absurdalnie tylko zwiększało wartość pozostałych. Jedyne co usprawiedliwia autorkę to wyraźna solidna warstwa mechanizmów obronnych, która nie pozwala jej spojrzeć uczciwie na swoje życie. Jednak fakt, że nikt nie powstrzymał wydania tego bestselleru nie napawa optymizmem co do kondycji umysłowej ludzkości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na celebrycką biografię to całkiem nieźle napisana książka. Z humorem, brutalna, bez owijania w bawełnę, autorka jest świadoma że dosłownie szczęście ją uratowało przed podzieleniem losu tysięcy innych podobnych dziewczyn. Ciekawie się czyta o tym jak przy pomocy internetu i w sumie przypadku człowiek znikąd może stać się kimś znanym, czy to dobrze? trudno powiedzieć. Jako czysta rozrywka - polecam.
Jak na celebrycką biografię to całkiem nieźle napisana książka. Z humorem, brutalna, bez owijania w bawełnę, autorka jest świadoma że dosłownie szczęście ją uratowało przed podzieleniem losu tysięcy innych podobnych dziewczyn. Ciekawie się czyta o tym jak przy pomocy internetu i w sumie przypadku człowiek znikąd może stać się kimś znanym, czy to dobrze? trudno powiedzieć....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo todelulu human trash
delulu human trash
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Po drugiej stronie" to autobiografia Julii Fox - artystki, aktorki i ikony stylu, która w świecie show-biznesu nie boi się iść wtasną drogą. W książce opowiada o swoim dzieciństwie, dorastaniu, uzależnieniach, związkach, a także o
walce o własną tożsamość i niezależność.
Julia pisze szczerze - jej styl jest surowy.
bezpośredni, chwilami wręcz brutalnie dosadny. Pierwszoosobowa narracja sprawia, że tatwiej jest zrozumieć jej emocje i doświadczenia - ta
książka odsłania prawdę ukrytą pod warstwą kontrowersyjnych stylizacji i medialnych nagłówków, historię dziewczyny, która przeszła
piekto. Nie próbuje wybielić swojej przeszłości - obnaża ją, pokazując, jak złożyła się na nią seria trudnych decyzji i niełatwych okoliczności.
Choć historia Julii jest pełna bólu, uzależnień i samotności, to kończy ją z uniesioną gtową, "Wyśmiewano mnie za to, że byłam inna i robitam
wszystko, co mogłam, by przetrwać. A teraz wszyscy noszą lateks". To nie tylko ironia - to dowód, że autentyczność
zawsze znajdzie drogę.
Ta książka nie podsuwa gotowych
motywacyjnych hasełek - ale paradoksalnie właśnie dzięki swojej szczerości może stać się źródłem prawdziwej motywacji. Julia Fox staje się
gtosem tych mtodych, którzy nie mieli tatwego startu - pokazuje, że nawet z samego dna można się podnieść i dojść daleko.
Ta opowieść jest dla tych, którzy nie szukają idealnych historii. Dla fanów estetyki "messy but reat". Dla każdego, kto lubi, kiedy książka przypomina rozmowę w środku nocy - trochę smutną, trochę dziwną, lecz prawdziwą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo towalce o własną tożsamość i niezależność.
Julia pisze szczerze - jej styl jest surowy.
bezpośredni, chwilami wręcz brutalnie dosadny....
'To nie kolejna celebrycka książka'- otóż to dokładnie jest kolejna celebrycka książka. Płytka, obliczona tylko na sensację. Autorka sili się na jakąś literackość, ale niestety te próby spełzają na niczym. To jest po prostu bardzo słabo napisane, ciągle powtórzenia, nijaki styl. Skandalizująca treść pełna przemocy, jednak bez jakiejkolwiek refleksji. Autorka za to za wszelką cenę stara się czytelnika przekonać jak nie tylko jest piękna, pożądana, ale też niezwykle mądra i nie wypada to przekonująco xd
Otrzymujemy rozwlekłe i szczegółowe opisy scen z dzieciństwa, z czasem jednak akcja w dość kontrastujący z pierwszą częścią sposób przyspiesza. Właściwie w gąszczu narkotycznych przygód i przyjaciół trudno zapamiętać gdzie jesteśmy i po co. Możnaby mocno współczuć głównej bohaterce lub zazdrościć 'barwnego' życia pełnego różnych szans, ale z uwagi na sposób w jaki autorka te wydarzenia serwuje- właściwie przechodzimy nad nimi obojętnie, jedno po drugim, bo to wszytsko jest dość nijakie, bohaterka jest nijaka, nie czujemy nic.
Słowem- dramat. Dlaczego to ma tak wysokie oceny- nie wiem. Po co to powstało- nie wiem. Czemu to przeczytałam- również nie wiem. Ale żałuję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJulia Fox zaczyna opowiadać historię swojego życia od momentu przeprowadzki z Włoch do Nowego Jorku. Z dużym skupieniem na detale, snuje opowieść o dzieciństwie, relacjach z rodzicami, a także mnóstwem znajomych i przyjaciół. Ciężko zapamiętać wszystkie imiona i ksywki które się pojawiają, choć tak naprawdę nie mają one większego znaczenia. Główną rolę i tak odgrywają tutaj narkotyki.
Pierwsza część autobiografii to mieszanka „My, dzieci z dworca Zoo” z „Pamiętnikiem narkomanki” B. Rosiek. Fox brutalnie opisuje zdarzenia z dzieciństwa: wszystkie możliwe odmiany dragów, seks i przemoc. Na poziomie językowym ewidentnie aspiruje do literatury pięknej. Sili się na barwne opisy i zabawę słowem, ale efekt jest najczęściej żenujący.
Druga część to spowiedź celebrytki. Już bez szczegółów, bez opisów więzi bohaterów, raczej wypunktowanie zdarzeń. Najbardziej jednak razi mnie ciągłe wybielanie się autorki. Ostatnie kilkadziesiąt stron to jedynie ataki na kogoś lub bronienie siebie względem ciągłych konfliktów i kłótni Fox.
Spodziewałam się czegoś trochę mądrzejszego, bardziej przemyślanego i spójnego. W książce jest parę dobrych momentów, autorka wydaje się mieć lekką rękę, ale całość jest niedopracowana.
Julia Fox zaczyna opowiadać historię swojego życia od momentu przeprowadzki z Włoch do Nowego Jorku. Z dużym skupieniem na detale, snuje opowieść o dzieciństwie, relacjach z rodzicami, a także mnóstwem znajomych i przyjaciół. Ciężko zapamiętać wszystkie imiona i ksywki które się pojawiają, choć tak naprawdę nie mają one większego znaczenia. Główną rolę i tak odgrywają tutaj...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tej pory znałem Julię Fox przede wszystkim z tego, że jest znana. I choć moje oczekiwania do autobiografii drugorzędnej celebrytki były już na wejściu dość niskie, autorce udało się i tak mnie zawieść.
Moja niechęć może wynikać między innymi z tego, że podczas lektury w ogóle nie polubiłem głównej bohaterki. Jej zachowania i przemyślenia napawały mnie zażenowaniem i wściekłością, a z każdą kolejną stroną umacniałem się we wrażeniu, że jest ona osobą niedojrzałą, nieodpowiedzialną, impulsywną, płytką i egocentryczną.
Również styl autorki jest nieznośnie dziecinny, chaotyczny i niespójny. Czasami próbuje w swojej twórczości imitować literaturę piękną, siłując się na górnolotne wyrażenia i wymyślne epitety, częściej jednak stylem zbliża się do nastolatek piszących romantyczne fanfiki na Wattpadzie. „My pussy tingles at the raw thought of him” jest tylko jednym z dziesiątek zdań, przy których przewróciłem oczami z zażenowaniem.
Pierwsze rozdziały książki są niesamowicie szczegółowe – każdą, nawet zupełnie nieistotną sytuację czy postać poznajemy z najdrobniejszymi detalami, mimo że często nie wnoszą do całej historii absolutnie nic. Z biegiem czasu można jednak odnieść wrażenie, że autorce znudziło się rozpisywanie o każdym szczególe (albo uświadomiła sobie, że jeśli całe swoje życie rozpisze tak dokładnie jak dzieciństwo, to książka będzie rozwleczona i nudna) i chce tylko dobrnąć do końca swojej biografii. W ostatnich rozdziałach nowe postacie pojawiają się równie szybko, co znikają, a kolejne historie są przedstawiane w pośpiechu i często bez odpowiedniego kontekstu. Tym samym, struktura powieści jest porażająco nierówna i nieprzemyślana, jakby całość została napisana na kolanie, bez żadnego konkretnego planu.
Jedno pozostaje jednak niezmienne przez całą rozpiętość lektury – prawie każdy bohater przedstawiany jest albo jako najlepsza przyjaciółka/przyjaciel, albo jako miłość życia, bratnia dusza. Autorka bardzo swobodnie i niezobowiązująco nadaje te tytuły dziesiątkom postaci, co jeszcze bardziej utrudnia połapanie się w gęstej sieci bohaterów, a już całkowicie uniemożliwia zbudowanie relacji, utożsamienie się z nimi i zaangażowanie w ich losy.
Mimo ogólnego rozczarowania, myślę, że powieść miała też kilka mocniejszych fragmentów – mnie szczególnie zaciekawiły wspomnienia z pracy w roli dominy. Były to jednak krople w morzu żenady i marnej jakości.
Choć Julia Fox uparcie przedstawia się jako artystkę, a nie celebrytkę, z przykrością stwierdzam, że artystyczna wartość jej autobiografii jest znikoma, a sukces odniosła wyłącznie ze względu na popularność autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja niechęć może wynikać między innymi z tego, że podczas lektury w ogóle nie polubiłem głównej bohaterki. Jej zachowania i przemyślenia napawały mnie zażenowaniem i...
To książka, którą nie da się ocenić. Jak można ocenić czyjeś życie?
Końcówka mnie już nużyła mocno, te same błędy popełniane, ale w końcu jest tylko człowiekiem. Muszę pomyśleć o tej książce trochę.
To książka, którą nie da się ocenić. Jak można ocenić czyjeś życie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie kojarzyłam za dużo szczegółów z życia Juli Fox, więc przeżyłam szok. Momentami czytało się ciężko, ale myślę że warto. Koniec końców przeżyła sporo i sama doszła do tego wszystkiego co ma i jest teraz najlepsza wersją siebie.
Końcówka mnie już nużyła mocno, te same błędy popełniane, ale w końcu jest...
Nie można powiedzieć, że dotychczasowe życie Julii Fox było nudne. Alkohol, narkotyki, nieodpowiednie związki, zdrady partnerskie i przyjacielskie, zakłady psychiatryczne i odwyki – i to wszystko jeszcze przed osiemnastym rokiem życia. Czasem aż dziw, że ta kobieta jeszcze żyje.
Nie można też powiedzieć, że wszystkie te sytuacje były kwestią pecha czy przypadku. Przez dużą część swojego życia Julia kierowała się własnym interesem i to do tego stopnia, że czasem miałam ochotę stwierdzić „dobrze ci tak” i skończyć swoją przygodę z tą lekturą. Postanowiłam jednak dokończyć książkę i nie żałuję, bo świetnie w niej widać, że autorka naprawdę przeszła przemianę i wydoroślała. Problem w tym, że mimo coraz lepszych decyzji dalej spotykały ją co najmniej niemiłe, a często i niebezpieczne sytuacje. Tym razem nie potrafiłam jej nie współczuć.
Książka na pewno bardziej spodoba się fanom Julii, którzy mają jakąś wiedzę na temat jej projektów i występów. Autorka zdecydowała się opowiedzieć o nich bardziej w kontekście spotkanych ludzi i własnych przeżyć wewnętrznych niż suchych faktów, które można znaleźć w internecie. Nie pokusiła się też o żadne wyraźne i dosłowne refleksje, nigdy nie mówi „to było złe, a to dobre” – moim zdaniem jednak widać, czego żałuje, do czego nie chce nigdy wracać, a co ma nadzieję osiągnąć w przyszłości. Trzeba się po prostu dobrze wczytać.
Polecam, jeśli lubicie wspomniana bardziej o ludziach niż o wydarzeniach i surowy sposób opowiadania własnej historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie można też powiedzieć, że wszystkie te sytuacje były kwestią pecha czy przypadku. Przez dużą...
Książka „Po drugiej stronie” to zdecydowanie książka, której nie da się w żaden sposób ocenić. Nie wiem, jak miałabym ocenić czyjeś życie, dlatego wstawiam maksymalną ilość gwiazdek po prostu „z reguły” niżeli dlatego, że czuję się osobą, która ma prawo oceniać życie Julii Fox.
Po lekturze tej książki jestem wręcz zszokowana tym, jak wiele jest w stanie przeżyć jeden człowiek, nie będzie przesadą jeśli powiem, że 15 letnia Julia Fox przeżyła więcej niż ja w całym swoim życiu. To niesamowite jak ludzkie życia mogą się od siebie diametralnie różnić. Dosłownie czytając musiałam przypominać sobie, że to realne przeżycia a nie fikcja.
Jeśli ktokolwiek nie pomyślał o autorce, że jest silna to z całą pewnością po przeczytaniu jej książki właśnie te słowa przyjadą jako pierwszy do jego głowy.
Nie potrafię nawet sobie wyobrazić jakim cudem ta kobieta przeszła tak wiele przykrości, zła, smutku i beznadziei w swoim życiu i dosłownie za każdym razem brnąła dalej. Życie dawało jej kopa a ona traktowała go jako przyspieszenie.
Jest mi tak przykro, za to ilu OKROPNYCH mężczyzn spotkała Julia w swoim życiu, ale pociesza mnie fakt, że z każdej toksycznej relacji wychodziła tylko silniejsza. Podziwiam to jak potrafi być oddana najbliższym i mam nadzieję, że jej życie już teraz będzie tylko lepsze.
Książka idealnie pokazuje nam to jak ciężko jest i było kobietom od zawsze w show biznesie i ile musi znieść osoba, która chce coś osiągnąć.
Z całą pewnością „po drugiej stronie” to niezwykle inspirująca powieść, która zapada na długo w głowie a niektóre jej fragmenty zostaną z czytelnikiem do końca życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo lekturze tej książki jestem wręcz zszokowana tym, jak wiele jest w stanie przeżyć jeden...