Krew, która nas dzieli. Wydanie specjalne

- literatura młodzieżowa
- Krew, która nas dzieli (tom 1)
- 2023-10-25
- 2023-10-25
Wyjątkowe wydanie specjalne „,Krwi, która nas dzieli“,. Edycja limitowana z barwionymi brzegami, tasiemką i twardą oprawą już dostępna!
Kto by przypuszczał, że w Windermore mieszkają wampiry?
Na pewno nie Dakota.
Zbliżały się egzaminy końcowe, a ona postawiła sobie jeden cel: dostać się na studia medyczne. I nawet jeśli nie wszystko szło zgodnie z planem, a po śmierci jej taty życie wywróciło się do góry nogami, nie zamierzała rezygnować z marzeń. Dlatego kiedy kolega z klasy prosi ją o korepetycje, Dakota zgadza się niemal bez wahania – w końcu to dobra okazja, żeby powtórzyć cały materiał, a Henry, powiedzmy to wprost, jest dość intrygujący. Plan byłby niemal idealny, gdyby nie to, że spokojne życie miasteczka przerywa tajemnicza śmierć jednego z nauczycieli, a Dakota z Henrym mimowolnie są w centrum wszystkich wydarzeń…
Wkrótce okaże się, że Windermore kryje wiele tajemnic, a sekrety, jakie poznali, nieodwracalnie zamkną Henry`emu i Dakocie drogę powrotu do normalnego życia.
Czy w obliczu niebezpieczeństw będą gotowi poświęcić wszystko dla siebie nawzajem?
Kup Krew, która nas dzieli. Wydanie specjalne w ulubionej księgarni
Oceny książki Krew, która nas dzieli. Wydanie specjalne
2820 użytkowników ma tytuł Krew, która nas dzieli. Wydanie specjalne na półkach głównych- Przeczytane 1 611
- Chcę przeczytać 1 116
- 2024 83
- 2025 17
- Fantasy 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krew, która nas dzieli. Wydanie specjalne
Znając inne książki tej aktorki to ta książka pod względem stylu pisania i ułożenia fabuły owiele bardziej 'profesjonalna'. Nie tylko my dorastamy z książkami ale też autorzy dorastają z książki na książkę. Fabuła bardzo przyjemna - dla kogoś kto lubi zmierzch myślę że się spodoba. Fajny wątek 'detektywistyczny'. Wampir który boji się krwi! lubię to. Kolejne części na mnie czekają. Zrobię reread tej książki nim sięgnę po 2 i 3 część.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~ KTO BY PRZYPUSZCZAŁ, ŻE W WINDERMORE MIESZKAJĄ WAMPIRY?~
Małe miasteczko Windermore należy do tych, w których nigdy nic się nie dzieje... do czasu.
Nie ukrywam, że książka należy do jednej z moich ulubionych. Pomysł na historię, w której wampir boi się krwi i oblewa z biologii, jest dość..wyjątkowy. Dobrze poprowadzona narracja sprawia, że czytanie staje się czystą przyjemnością. Mamy tu dynamiczną akcję, która trzyma w napięciu aż do samego końca, a także zakończenie, po którym nie zostaje nic innego, jak sięgnąć po drugi tom. Świetnie wykreowani bohaterowie i ich otoczenie sprawiają, że czytelnik bez problemu przenosi się do ich świata i trudno mu się z niego wyrwać.
Zdecydowanie polecam!!! 🩷🩷🩷
~ KTO BY PRZYPUSZCZAŁ, ŻE W WINDERMORE MIESZKAJĄ WAMPIRY?~
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Czy powinnam ufać wampirowi, który chce się ze mną spotkać na odludziu, do tego po zmroku?''
Lekka i przyjemna. Na tyle, że mogłam przymknąć oko na najmniej emocjonalną reakcję bohaterki na wieść o tym, że ktoś jest wampirem 😉
Z minusów: kolejna książka polskiej autorki, która dzieje się w Wielkiej Brytanii, choć całość spokojnie mogłaby się rozgrywać ,,u nas”. I może nie byłoby to aż tak rażące, gdyby nie fakt, że mindset bohaterki/autorki pozostaje jednak polski.
Wydanie z barwionymi brzegami bardzo ładne, dopracowane. Podoba mi się spójność z kolejnymi tomami (np. to jak zmienia się serce)
Wersja audio może być (lektorka czytała między innymi ,,Rodzinę Monet”, więc większość zapewne kojarzy),choć ścieżka dźwiękowa trochę niekonsekwentna – raz mamy dodatkowe efekty (skrzypienie drzwi, szum wiatru, kroki itp.),a czasami nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDakota absolutnie każdą podobną rewelacje przyjmuje z jednosekundowym zdziwieniem, po czym jak gdyby nigdy nic, przechodzi do porządku dziennego
Bardzo mi się podobała. Dużo się dzieje, dużo zwrotów akcji. To coś co lubię! Polecam serdecznie! ❤️🫀
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem niezła książka, chociaż ma nieco kontrowersyjnych decyzji, jak główna bohaterka spolierująca historię. Nie wiem co miało to na celu, ale nie jestem fanką tego zabiegu.
Wampiry w tym świecie, zupełnie jak w zmierzchu, nie mają żadnych wad. Nie starzeją się, słońce im nie przeszkadza, krew w sumie też etycznie zdobywają, więc ciężko mi uwierzyć że ktoś tak żałuje przemiany ze olaboga.
Sięgnę po kolejną część, myślę że historia jeszcze ma potencjał
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWampiry w tym świecie, zupełnie jak w zmierzchu, nie mają żadnych wad. Nie starzeją się, słońce im nie przeszkadza, krew w sumie też etycznie zdobywają, więc ciężko mi uwierzyć że ktoś tak żałuje...
Ni chuja nic nie pamiętam z tej książki ale chyba była fajna.
Ni chuja nic nie pamiętam z tej książki ale chyba była fajna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo fajna wciągająca
bardzo fajna wciągająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tona zawsze w moim sercu mimo że nie lubię fantastyki.
na zawsze w moim sercu mimo że nie lubię fantastyki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMocna 7 z mojej strony. Jako że jest to pierwsza część historii bardzo ciekawy początek serii. Problemy w książce są troszkę potraktowane po macoszemu, chciałabym, aby było w niej więcej przestróg czy czegoś w tym stylu. Historia rozkręca się bardzo fajnie nie jest speedrunem. Przechodzimy z bohaterami przez ich historie - jak oni widzą dana rzecz ze swojej perspektywy. Jedyne do czego mogę się doczepić to wiek bohaterów. Książka opowiada o nastolatkach, ale czytając ich poczynania ma się wrażenie że są to dorośli ludzie i to niestety nie jest na plus.
Mocna 7 z mojej strony. Jako że jest to pierwsza część historii bardzo ciekawy początek serii. Problemy w książce są troszkę potraktowane po macoszemu, chciałabym, aby było w niej więcej przestróg czy czegoś w tym stylu. Historia rozkręca się bardzo fajnie nie jest speedrunem. Przechodzimy z bohaterami przez ich historie - jak oni widzą dana rzecz ze swojej perspektywy....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiedorzecznie napisana. Nawet nie chodzi o fabułę. Ja bardzo lubię wampiry. I głupsze głupotki czytałam. Ale po prostu jest absurdalnie. Rzeczy się dzieją, ale jakby nie były ze sobą połączone, jakby nie wynikały z jakiegoś ciągu przczynowo-skutkowego. Dzieje się A, a później dzieje się B. Ale to B nie miało w ogóle sensu. I to nie żadna postmodernistyczna proza, to po prostu bardzo, bardzo, bardzo, bardzo złe pisanie. Tak złe, że dawno takiego nie widziałam.
Początek jeszcze może trzymał się kupy, może zredagowano go bardziej... ale później... nic tu nie miało sensu. Już chyba nawet darowano sobie dalszą redakcję, stracili nadzieję... Zdania czasem brzmiały pokracznie i miały logiczne błędy. Ludzie i wampiry zachowywali się, jakby nie mieli w ogóle rozumu. I nie można tłumaczyć tego tym, że jest to książka dla młodzieży. Młodzież też myśli! Naprawdę, potrafi!
Jedna gwiazdka więcej, bo ja naprawdę lubię wampiry.
Niedorzecznie napisana. Nawet nie chodzi o fabułę. Ja bardzo lubię wampiry. I głupsze głupotki czytałam. Ale po prostu jest absurdalnie. Rzeczy się dzieją, ale jakby nie były ze sobą połączone, jakby nie wynikały z jakiegoś ciągu przczynowo-skutkowego. Dzieje się A, a później dzieje się B. Ale to B nie miało w ogóle sensu. I to nie żadna postmodernistyczna proza, to po...