Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji

Okładka książki Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji autora Ian Garner, 9788381755580
Ian Garner Wydawnictwo: Prześwity reportaż
reportaż
Z Generation: Into the Heart of Russia's Fascist Youth
2023-11-20
2023-11-20
Marcin Kowalczyk

Kup Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji

Kolejna bardzo wartościowa pozycja, jeśli idzie o ten kraj będący "ostoją konserwatyzmu i kompasem moralnym" według niektórych. Nie chcę już szafować nazwiskami, ale świetnie widać czyje usta w polskiej polityce powielają retorykę rosyjską.

Bardzo dobra, wręcz obezwładniająca w swojej treści książka. To szczegółowy opis procesu rodzenia się faszyzmu w Rosji, coraz większej autokracji i drogi całego kraju oraz społeczeństwa, która może zakończyć się totalitaryzmem. Przyznam, że sięgając po tą książkę nie byłem świadom jak daleko posunięta jest indoktrynacja Rosjan, poczynając od dzieci, przez młodzież i na dorosłych ludziach kończąc. Cały czas jestem pod wrażeniem tego co przeczytałem, aż ciężko uwierzyć, że gdzieś 100km od nas (Królewiec) żyją ludzie z tak "doskonale" wyprutym umysłem. Cały rosyjski system propagandy, szkolnictwa, mediów etc jest tak skonstruowany, by od małego lepić Rosjanina, który myśli tak jak chce Wódz. To straszne i niebezpieczne dla sąsiadów Rosji ale i dla innych krajów. Walczy we mnie współczucie dla tych ludzi z brakiem wyrozumiałości, że świadomie godzą się na bycie przedmiotem tak tępej propagandy. Nie wiem jak to wszystko się skończy, ale raczej nie wyjdzie z tego nic dobrego... :( . Pytanie tylko czy zapłacą za to tylko Rosjanie czy też również obywatele innych krajów??!!

Jeśli szukacie reportażu, który wyjaśni Wam na czym polega teraźniejszy rosyjski faszyzm oraz prześledzi jego podwaliny dla obecnej sytuacji to jest ten trop. Książka na przykładzie młodych ludzi pokazuje jak ewoluowało podejście do rosyjskiego nacjonalizmu od schyłku lat 80-tych, przez krwiożercze lata transformacji, pierwszą złotą dekadę rozwoju, aż po przejęcie Krymu. Autor pokazuje demona, którym jest rosyjski car. Wyłania się bardzo przerażający obraz gwałtu i przemocy. Nie dziwi czemu ludzie tak nie przepadają za Rosją, gdyż jej skrajny nacjonalizm ma bardzo pobrużdżoną twarz. I chciałoby się zaprzeczyć, jednak nie można, bo prawda jest widoczna jak na dłoni...wnikliwa, dogłębna analiza zła, systemu wspierającego wynaturzenia i humanitarną degrengoladę.

Autor bierze na cel sposób, w którym putinowska Rosja używa swojej siły do tłumienia głosu mniejszości, wspiera destrukcyjne zachowania, by osiągnąć swoje cele. Brutalna w swojej prawdzie.

Opowiada o tym jak współcześnie social media tworzą nowych akolitów, i grupy wyznania putinowskiego, oparte na obronie przed trawionym zarazą zachodzie, walką z pe.ofilią, wszystko podlane propagandą religii prawosławnej, która jako jedyna stoi na straży prawa i porządku. Młodzi ludzie przekuwają nauki konserwatyzmu i ślepej wiary we własne państwo w nowoczesne treści i dzięki temu szerzą kult państwa, które tworzy nowy ład w opozycji do liberalnych zatrutych wartości.

Autor przedstawia sylwetkę pokolenia Z, które reprezentowane przez Junarmię zrzesza dzieci i młodzież wychowywaną w patriotycznym duchu nacjonalistycznej wizji Rosji jako czwartego Rzymu. Nie da się ukryć, że skojarzenia są oczywiste z inną armią, której podwaliny tworzyły indoktrynację w czasach drugiej wojny światowej.

Mocna lektura. Polecam.

Dziękuję wydawnictwu za egzemplarz książki.

214 użytkowników ma tytuł Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji

Cytaty z książki Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji

Dodaj cytat z książki Za Putina. Mroczny portret faszystowskich ruchów młodzieżowych w Rosji