Wichrowe Wzgórza

- 2022-07-01
- 2022-07-01
- Janina Sujkowska
- Ekranizacje:
- Wichrowe Wzgórza (2026)
- Inne
Przełom XVIII i XIX wieku. W posępnej scenerii rozległych wrzosowisk pośród dzikich wzgórz północnej Anglii snuje się mroczna historia przekraczającej wszelkie bariery miłości. Catherine i Heathcliffa łączy szczególne pokrewieństwo dusz, lecz choć są dla siebie stworzeni, ich drogi się rozchodzą. W cieniu wiodącego do zatracenia uczucia rozgrywają się prawdziwe dramaty ich rodzeństwa i dzieci. Wichrowe wzgórza to powieść o wielkich namiętnościach, o budującej i niszczącej sile miłości, o nienawiści, zemście i rozpaczy prowadzącej do szaleństwa.
Kup Wichrowe Wzgórza w ulubionej księgarni
Oceny książki Wichrowe Wzgórza
47541 użytkowników ma tytuł Wichrowe Wzgórza na półkach głównych- Przeczytane 31 163
- Chcę przeczytać 15 603
- Posiadam 7 408
- Ulubione 2 505
- Klasyka 467
- 2026 158
- 100 książek BBC 157
- 2013 128

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wichrowe Wzgórza
Recenzja książki Wichrowe wzgórza autorstwa Emily Brontë to w gruncie rzeczy próba uchwycenia niezwykłej intensywności emocji, które wręcz wylewają się z każdej strony tej powieści. To nie jest zwykła historia miłosna, to opowieść o uczuciach przeżywanych do granic możliwości, jakby bohaterowie odczuwali wszystko trzykrotnie silniej niż przeciętny człowiek. Miłość, nienawiść, zazdrość i pragnienie zemsty osiągają tu niemal ekstremalne natężenie, co sprawia, że czytelnik nie pozostaje wobec nich obojętny.
Już od pierwszych stron uwagę przykuwa złożoność fabuły i zawiłość ludzkich losów. Narracja, prowadzona wielotorowo i z różnych perspektyw, początkowo wprowadza spory chaos i może wywoływać pewien mętlik. Relacje między bohaterami są skomplikowane, a ich historie splatają się w sposób, który wymaga od czytelnika skupienia i cierpliwości. Jednak to właśnie ta niejednoznaczność i stopniowe odkrywanie powiązań sprawiają, że powieść wciąga coraz bardziej.
Szczególnie interesujące, choć jednocześnie budzące mieszane uczucia, są postaci Catherine Earnshaw i Heathcliff. Trudno jednoznacznie określić ich jako bohaterów pozytywnych lub negatywnych. Ich zachowanie wprowadza chaos w życie innych postaci, a podejmowane przez nich decyzje często prowadzą do cierpienia i tragedii.
Heathcliff, mimo że od początku przedstawiony jest jako postać tragiczna, nie budzi pełnego współczucia, bo jego późniejsze życie, zdominowane przez okrucieństwo, zemstę i chęć zadośćuczynienia własnym krzywdom, czyni go bohaterem niemal mrocznym i trudnym do polubienia.
🎩👗
Podobnie Catherine - nieposłuszna, impulsywna, momentami samolubna, również nie wzbudza jednoznacznie pozytywnych emocji. Jej wybory i sposób bycia przyczyniają się do dramatów, które rozgrywają się wokół niej. Relacja między nią a Heathcliffem jest pełna sprzeczności i napięć, co tylko potęguje wrażenie emocjonalnego chaosu.
🎩👗
Mimo tych wszystkich zastrzeżeń trudno odmówić powieści wyjątkowości. Jak to często bywa z klasyką — broni się ona sama. „Wichrowe wzgórza” to dzieło niepowtarzalne, pełne namiętności i skrajnych emocji, które nie pozwala oderwać się od losów tragicznych bohaterów. To książka, która może budzić sprzeczne odczucia, ale właśnie dzięki temu pozostaje w pamięci na długo i skłania do refleksji nad naturą ludzkich uczuć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkrajnie monotematyczna i nudna powieść o bohaterach, których jedynym problemem są ich emocje i namiętności (którymi nadmiernie się egzaltują). Postacie są płaskie, w zasadzie poza ich namiętnościami ciężko jest zobaczyć ich dodatkowe motywacje. Dodatkowo czytając tą książkę dzisiaj, widać w niej tylko przemoc fizyczną i psychiczną, która w zasadzie nie jest niczym motywowana poza sadyzmem i ewentualnie różnicami społecznymi.
Skrajnie monotematyczna i nudna powieść o bohaterach, których jedynym problemem są ich emocje i namiętności (którymi nadmiernie się egzaltują). Postacie są płaskie, w zasadzie poza ich namiętnościami ciężko jest zobaczyć ich dodatkowe motywacje. Dodatkowo czytając tą książkę dzisiaj, widać w niej tylko przemoc fizyczną i psychiczną, która w zasadzie nie jest niczym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych książek z lat młodości ,piękna historia miłości.
Jedna z moich ulubionych książek z lat młodości ,piękna historia miłości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo, klasyka...
Wiadomo, klasyka...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zaczął bić głową o szorstką korę drzewa, spoglądać w niebo i wyć nie jak człowiek, lecz jak zwierzę śmiertelnie udręczone przez sztylety i włócznie. Zobaczyłam na pniu kilka śladów krwi, poplamione były także jego ręka i czoło; najpewniej scena, którą oglądałam, była powtórzeniem tego, co po kilkakroć odbyło się już w nocy. Nie czułam współczucia, ale przeraził mnie ten obraz.”
📖 Tytuł – Wichrowe wzgórza
✍️ Autorka – Emily Brontë
🏢 Wydawnictwo – Zysk
📚 448 stron
📅 Premiera – 03.03.2026
📂 Kategoria – klasyczna powieść angielska XIX wieku
🤝 Współpraca barterowa
Wichrowe wzgórza to jedna z najbardziej intensywnych i poruszających historii miłosnych w literaturze. To opowieść o uczuciu, które nie jest lekkie ani romantycznie idealne – przeciwnie, jest dzikie, bolesne, obsesyjne i niszczące. Miłość Heathcliffa i Catherine to emocja, która przekracza granice życia i śmierci, rozsądku i moralności.
To właśnie ten wątek sprawia, że powieść jest tak wyjątkowa. To nie jest historia o szczęśliwej miłości, lecz o uczuciu, które potrafi ranić, uzależniać i prowadzić do autodestrukcji. Bohaterowie są skomplikowani, pełni sprzeczności i trudnych emocji, a ich relacja jest burzliwa, pełna napięcia i dramatyzmu. Czytelnik jednocześnie ich rozumie, współczuje im i czuje niepokój wobec tego, co się między nimi dzieje.
Ogromnym atutem tej powieści jest jej klimat – mroczny, surowy i przepełniony emocjami. Wichrowe krajobrazy doskonale oddają stan duszy bohaterów, a całość tworzy historię, która zostaje w głowie na bardzo długo.
Warto również wspomnieć, że w 2026 roku powieść doczekała się kolejnej ekranizacji, co tylko potwierdza jej ponadczasowość i nieustającą siłę oddziaływania. Historia napisana ponad sto lat temu nadal inspiruje i porusza kolejne pokolenia.
To książka wymagająca, momentami trudna, ale absolutnie wyjątkowa. Pełna emocji, pasji i literackiego piękna.
Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Zysk za egzemplarz do współpracy barterowej. To klasyka, do której warto wracać – i którą z całego serca polecam.
#WichroweWzgórza #EmilyBrontë #WydawnictwoZysk #klasykaliteratury
„Zaczął bić głową o szorstką korę drzewa, spoglądać w niebo i wyć nie jak człowiek, lecz jak zwierzę śmiertelnie udręczone przez sztylety i włócznie. Zobaczyłam na pniu kilka śladów krwi, poplamione były także jego ręka i czoło; najpewniej scena, którą oglądałam, była powtórzeniem tego, co po kilkakroć odbyło się już w nocy. Nie czułam współczucia, ale przeraził mnie ten...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinusem jest dla mnie zdradzenie najważniejszych wydarzeń już na pierwszych stronach powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProszę nie dać się zwieść nagłówkom głoszącym, że to "romans wszechczasów". To jest opowieść o chorowaniu! Nie będzie spoilerem, jeśli powiem, że niemal każdy z bohaterów w młodym wieku zostaje pokonany przez chorobę (fizyczną lub psychiczną). Powieść jest naprawdę świetna, ma niepowtarzalny klimat i trzyma w napięciu, ale miłości jest w tym wszystkim najmniej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZemsta, obsesja i tragizm. Mocna lektura, która pozostawia sobie bolesny ślad.
Zemsta, obsesja i tragizm. Mocna lektura, która pozostawia sobie bolesny ślad.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy czytałam tą książkę jako nastolatka, a później oglądałam film, wydawała mi się piękna- pełna emocji, miłości przeplecionej z zazdrością. . Teraz, po obejrzeniu nowej wersji filmu, postanowiłam ją sobie odświeżyć. Owszem, nadal tu pełno emocji, zazdrości, zawiści, ale też pełno niezrozumiałej i niepotrzebnej przemocy( fizycznej, jak i słownej). Całkiem niezłe tu studium postaci i tego, jak warunki, w jakich dorastamy czy przebywamy, wpływają na nasze uosobienie.
Kiedy czytałam tą książkę jako nastolatka, a później oglądałam film, wydawała mi się piękna- pełna emocji, miłości przeplecionej z zazdrością. . Teraz, po obejrzeniu nowej wersji filmu, postanowiłam ją sobie odświeżyć. Owszem, nadal tu pełno emocji, zazdrości, zawiści, ale też pełno niezrozumiałej i niepotrzebnej przemocy( fizycznej, jak i słownej). Całkiem niezłe tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wichrowe Wzgórza” to powieść o wielu poziomach, która wymyka się prostym klasyfikacjom. Można ją czytać jako gotycki horror, pełen mroku, niepokoju i niemal namacalnej obecności czegoś nieuchwytnego. Można też widzieć w niej historię obsesji, niszczącej namiętności i emocji, które przekraczają granice życia i śmierci.
Podczas lektury wyraźnie czuć przestrzeń tej opowieści - powiew wiatru na wrzosowiskach, złowrogą ciszę wokół posiadłości, napięcie zawieszone w powietrzu. To książka, która oddziałuje nie tylko treścią, ale też atmosferą. Krajobraz i natura nie są tu tłem, lecz pełnoprawnym uczestnikiem wydarzeń.
Sięgnąłem po nią ze względu na istniejącą nową adaptację filmową, choć samego filmu jeszcze nie oglądałem. Tym bardziej lektura pozwoliła wejść w tę historię bez uprzedzeń, skupić się na języku i konstrukcji postaci. A są one dalekie od jednoznaczności - trudno je polubić, ale nie sposób o nich zapomnieć.
To nie jest powieść łatwa ani przyjemna w klasycznym sensie. Raczej surowa, intensywna i momentami przytłaczająca. Ale właśnie w tej bezkompromisowości tkwi jej siła. „Wichrowe Wzgórza” zostają w czytelniku na długo, jak echo wiatru, które nie chce ucichnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodczas lektury wyraźnie czuć przestrzeń tej opowieści...