Dr. Stone tom 24

ドクターストーン
2023-09-15
2023-09-15
Agnieszka Zychma
Senku i jego przyjaciele podejmują się najtrudniejszego dotąd zadania, jakim jest zbudowanie komputera, który umożliwi lądowanie na Księżycu! Kluczowa w tym przedsięwzięciu będzie więź pomiędzy dwójką genialnych braci: programistą Saiem i Ryusuiem!
Gdy budowa rakiety postępuje, Senku ujawnia, co stoi za jego determinacją. Całe Królestwo Nauki jest wstrząśnięte!

Kup Dr. Stone tom 24 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Dr. Stone tom 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dr. Stone tom 24

Świetna Manga, fabuła od początku zaskakuje I wciąga przez co nie mogę oderwać się od czytania. Jestem szczerze ciekaw jak dalej się to potoczy, co autor nam zaprezentuje i jak rozwinie cały świat Przedstawiony. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/

POPKulturowy Kociołek:
Ekscytacja „nowym początkiem” trochę opada w momencie, kiedy weźmiemy do rąk mangę Dr. Stone tom 24. Autor nie wykorzystuje tu bowiem siły poprzedniej odsłony, zbyt mocno zanurzając się w starych schematach.

Przez większość tomiku podążamy tu za Senku, którego dopadła obsesja tworzenia coraz to potężniejszych komputerów, czyli elementu potrzebnego do wyprawy na księżyc. Nie byłoby w tym wątku nic złego, gdyby nie nadmiar pewnych technicznych treści, które nie zawsze są dobrze i jasno czytelnikowi wytłumaczone. Inagaki gubi się w pewnych tłumaczeniach, co sprawia, że pierwsza połowa tomiku jest dość przeciętna.

Na całe szczęście dalsze rozdziały mangi z nowymi intrygami, zaskakującymi wydarzeniami i wyrazistymi emocjami sprawiają, że szybko zapomina się o przeciętnym początku. Jedynym zastrzeżeniem, jakie można mieć do tej treści, to zbyt słabe zarysowanie mijającego czasu. Dynamika pokazanych wydarzeń sprawia, że można odnieść wrażenie, jakby wszystko to działo się w przeciągu zaledwie dni, gdy tak naprawdę mijają lata....

POPKulturowy Kociołek:

Ostatnim elementem naukowej układanki bohaterów jest księżyc. To właśnie z niego wywodzi się sygnał, który spowodował przemianę ludzi w kamień i upadek cywilizacji. Dlatego też Senku, do niedawna wrogi Xeno i cała reszta, planują wyruszyć w kosmos. Oczywiście nie będzie to proste zadanie. Bohaterowie muszą pokonać wiele trudności i zdobyć odpowiednie metale czy komputer. Jak dotąd udało się pokonać wszelkie trudności, więc i to nie powinno sprawić im zbyt dużych problemów!

37 użytkowników ma tytuł Dr. Stone tom 24 na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Dr. Stone tom 24 na półkach dodatkowych

Okładka książki Dr. Stone tom 27 Boichi, Riichiro Inagaki
Dr. Stone tom 27 Boichi, Riichiro Inagaki
Okładka książki One Piece: Aces Story - The Manga, Vol. 2 Boichi, Tatsuya Hamazaki, Shou Hinata, Ryo Ishiyama, Eiichiro Oda
Okładka książki One Piece: Aces Story - The Manga, Vol. 1 Boichi, Tatsuya Hamazaki, Shou Hinata, Ryo Ishiyama, Eiichiro Oda
Okładka książki Dr. Stone tom 26 Boichi, Riichiro Inagaki
Dr. Stone tom 22 Boichi, Riichiro Inagaki

Hunter x Hunter tom 3 - Rozstrzygnięcie Togashi Yoshihiro
Hunter x Hunter tom 3 - Rozstrzygnięcie
Togashi Yoshihiro
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Uwięzieni w gigantycznej wieży bohaterowie mają zaledwie 72 godziny, by się wydostać. Brzmi prosto? Nic bardziej mylnego. Togashi konstruuje scenariusze pełne napięcia, w których strategiczne myślenie, opanowanie i spryt liczą się bardziej niż brutalna siła. Zamiast typowych bitew, otrzymujemy konflikt oparty na logice, napięciu i psychologicznej analizie przeciwników. Każda decyzja ma swoje konsekwencje, a autor z wprawą mistrza ukazuje drobne, ale znaczące pęknięcia w psychice postaci. Co ważne, ten tom pokazuje również, jak nierówna jest walka między uczestnikami egzaminu. Killua ujawnia swoje przerażające zdolności w jednej z potyczek. Ta scena to dowód na to, jak bardzo Togashi potrafi zaskakiwać czytelnika i przesuwać granice brutalności w shōnenie. To również moment, w którym Killua z chłodnego chłopca staje się jedną z ikon serii. Kurapika także ma swój moment chwały. Konfrontacja z przeciwnikiem noszącym fałszywy tatuaż Pająka to kulminacja jego osobistej traumy. Reakcja bohatera jest natychmiastowa i brutalna, a siła emocji i gniewu przebija się przez kadry z niezwykłą intensywnością. Scena ta nie tylko definiuje charakter Kurapiki, ale też nadaje sens jego dalszej drodze – zemsta staje się jednym z głównych tematów mangi, a Togashi zgrabnie rozpoczyna tutaj rozbudowę pobocznych wątków fabularnych. Nieco słabiej wypada natomiast Leorio. Po raz kolejny ukazany jest jako członek drużyny, który bez wsparcia innych nie potrafi odnosić sukcesów. Choć humorystyczne sceny z jego udziałem mogą rozładowywać napięcie, ich powtarzalność zaczyna nużyć. Brakuje mu silnego momentu, który podkreśliłby jego wartość jako bohatera, co na tle rozwoju innych postaci wypada blado. Tom ten przynosi też zmianę dynamiki – tempo przyspiesza, napięcie rośnie, a atmosfera staje się coraz bardziej klaustrofobiczna. Ostatnie rozdziały wprowadzają kolejny etap egzaminu, w którym pozostali kandydaci muszą śledzić się nawzajem na izolowanej wyspie, kradnąc sobie odznaki. Zamiast prostych konfrontacji fizycznych, Togashi stawia na subtelne strategie, manipulacje i obserwację. To nie tylko test siły, ale również inteligencji i umiejętności przetrwania. Gon podąża za Hisoką, a jego zachowanie – pełne determinacji i młodzieńczej ciekawości – kontrastuje z niepokojącą aurą tego nieprzewidywalnego przeciwnika. Trzeba również docenić warstwę wizualną. Rysunki Togashiego potrafią być oszczędne, ale kiedy sytuacja tego wymaga – pokazuje pełnię swojego talentu. Sceny akcji, zwłaszcza te z udziałem Killuy i Kurapiki, są dynamiczne, brutalne i pełne dramaturgii. Kreska świetnie oddaje emocje bohaterów, a budowanie kadrów działa niczym zwolnione tempo w filmie – pozwala poczuć ciężar każdej decyzji i każdego ciosu. Tom ten to nie tylko kontynuacja egzaminu, ale także moment, w którym manga zaczyna budować szerszy kontekst fabularny. Pojawiają się nowe postaci, a niektóre z dotychczasowych zyskują wyrazistość i nowe cele. Czytelnik ma coraz mocniejsze przeczucie, że opowieść Gona to tylko wierzchołek góry lodowej, a Togashi ma w zanadrzu historię o znacznie większym ciężarze emocjonalnym i narracyjnym... https://popkulturowykociolek.pl/recenzja-mangi-hunter-x-hunter-tom-2-3/
Choujin X tom 3 Sui Ishida
Choujin X tom 3
Sui Ishida
POPKulturowy Kociołek: W trzecim tomie serii Sui Ishida w dalszym ciągu dostarcza czytelnikowi mieszanki wciągającej akcji, napięcia, niesamowitego klimatu, piętrzących się sekretów i postępującej ewolucji bohaterów. W skrócie znajdziemy tu wszystko, co stanowi siłę dobrego shōnena i momentalnie wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzy fana gatunku. Widzimy tu, jak Ely intensywnie przykłada się do swojego treningu i coraz lepiej przystosowuje się do realiów szkoły, gdzie uczęszcza wraz z Tokio. Chłopak obserwując jej determinację, coraz intensywniej zaczyna zastanawiać się nad własnym życiem i celem, którego do tej pory mu brakowało. Rozważania te zostają przerwane koniecznością zmierzenia się z nowym nietuzinkowym przeciwnikiem. Daje to okazję Ely do zaprezentowania efektów swojego wzmożonego szkolenia. Bitwa jest intensywna, prezentując charakterystyczne dla Ishidy dynamiczne sekwencje akcji. Stanowi ona jednak dopiero zalążek pozostałej treści naznaczonej intensywną dawką adrenaliny. Obok tego bardzo ważną rolę w scenariuszu odgrywa również rozwój postaci. Dotyczy to nie tylko dwójki głównych bohaterów, ale również Azumy, który powraca na łamy mangi i zaczyna odgrywać w historii ważniejszą rolę. Jego ogromne pragnienie zostania bohaterem i wspierania wszystkich dookoła stanowi świetny kontrast z niezdecydowaniem i wewnętrznymi rozterkami Tokio. Dodatkowo nadaje to ich relacji pewnej wyrazistej emocjonalności, która wpływa na obu nastolatków.... https://popkulturowykociolek.pl/choujin-x-tom-3-recenzja-mangi/
Koyoharu Gotouge - Zbiór opowiadań - Koyoharu Gotouge
Koyoharu Gotouge - Zbiór opowiadań -
Koyoharu Gotouge
POPKulturowy Kociołek: https://popkulturowykociolek.pl/koyoharu-goutouge-zbior-opowiadan-recenzja-mangi/ Całą treść tomiku w bardzo dużym uproszczeniu można byłoby określić mianem mrocznej fantastyki, w której czytelnik może się doszukiwać jakieś głębi fabularnej. Na planszach mangi pojawiają się demony (i inne potwory),różnorakie emocje, wyrazista akcja i wieloznaczne cierpienie człowieka. Treść do nazbyt rozrywkowych więc nie należy, ale klimat ten powinien spodobać się fanom autora. Dodatkowym powodem, dla którego warto sięgnąć po tę jednotomówkę, jest otwierająca ją historia (Zabójca łapczywych drapieżców). Jest to bowiem nic innego jak pierwowzór serii Kimetsu no Yaiba. To właśnie to krótkie opowiadanie przerodziło się później w bardziej złożoną serię, którą pokochały miliony czytelników na całym świecie. Na dalszych stronach odbiorca znajdzie jeszcze trzy dość specyficzne opowiadania. Każde z nich podąża własną drogą, jednocześnie łączą je niektóre elementy charakterystyczne dla twórcy, chociażby mocno wyrazisty mrok. Wszystkie zebrane tu historie mają więc w sobie to „coś”, co sprawia, że mogą one zaciekawić czytelnika (zdecydowanie jednak nie każdego). Należy jednak pamiętać o tym, że jest to zbiór krótkich one-shotów. Nie ma więc tu mowy o nadmiernym rozwijaniu fabuły, poruszaniu wielu wątków czy głębszej prezentacji bohaterów. Całość opowieści najczęściej zamyka się w kilkunastu stronach, pozostawiając wiele niedopowiedzeń....
Choujin X tom 4 Sui Ishida
Choujin X tom 4
Sui Ishida
[Recenzja tomów 4-6] 🔹Choujin X „Nazywam się Tokio Kurohara. Byłem zwyczajnym uczniem drugiej klasy liceum w prefekturze Yamato, kiedy ni z gruszki, ni z pietruszki zostałem Choujinem. Od tego czasu trochę się wydarzyło i w sumie minęły dwa miesiące. W każdym razie razem z moim najlepszym kumplem z dzieciństwa Azumą, który także stał się choujinem, znajomą choujinką Ely oraz paroma osobami z Choujińskiej organizacji Yamatori pojechaliśmy trenować na wyspy bestii, gdzie…” 🔹Choujin X z kolejnymi tomami wchodzi na wyższy poziom!!! I jak na początku nie było wiadomo do czego zmierza fabuła. Tak teraz wszystko stało się bardziej klarowne. A na jak wychodzi coraz więcej istotnych faktów związanych z wydarzeniami, które miały miejsce 70 lat temu jak i pewną przepowiednią 🤫 Przez co autor nie skupia się tylko na tym, co jest teraz, ale wraca wspomnieniami do wojny, która dosłownie mrozi krew w żyłach. -Wyobrażacie sobie, że ktoś był w stanie zabić tysiące ludzi, bo polowanie na nich traktował jako hobby…? Ale to tylko udowadnia, że klasa X jest na zupełnie innym poziomie. Nie tylko pod względem siły. 🔹Mimo tego, że co jakiś czas lądujemy w przeszłości, to wydarzenia płynie się ze sobą przeplatają i pozwalają lepiej zrozumieć obecny stan, który panuje w prefekturze. W końcu to brudny i pełen okrucieństwa świat, który nie może podnieść się po wojnie. Co jeszcze bardziej uwydatnia kreska, która przepełniona jest dużą ilością czerni, nadając ciężkiego klimatu całości. Do tego dochodzą ciekawe projekty choujniów i ich unikalne zdolności - czym autor naprawdę mi imponuje🫡 🔹Ale Choujin X to nie tylko mrok i brutalność, bo nie zabraknie też śmiechu jak i wzruszeń. W końcu każda z postaci zrobiła ogromne postępy i możemy zobaczyć jak dużo znaczą dla nich nowi znajomi. Dlatego łatwo z nimi sympatyzować 🥹 Bo tworzą naprawdę pocieszną i wybuchową paczkę! A Tokio? Jest typem głównego bohatera, którego powinnam nienawidzić, ale ten nieśmiały z niskim poczuciem wartości chłopak jednak skradł sobie moje serce. Sprawiając, że chciałabym za wszelka cenę chronić go przed każdym złem 👏🏻
_asyl_ - awatar _asyl_
SPYxFAMILY tom 11 Tatsuya Endou
SPYxFAMILY tom 11
Tatsuya Endou
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Jedenasta odsłona serii rozpoczyna się stosunkowo spokojnie. Widzimy jak Anyia próbuje za wszelką cenę zaprzyjaźnić się z Damianem, obserwujemy również drobne wycinki z codziennego niezwykłego życia rodziny Forgerów. Począwszy od problemów Loida w pracy, kończąc na kłopotach z bratem Yor. Jest to lekki i mocno humorystyczny wstęp, który przygotowuje czytelnika na coś znacznie większego i mocniejszego. W kolejnych rozdziałach manga nabiera bowiem wyraźnego tempa. Twórca sporą część tomiku poświęca wątkowi niespodziewanego niebezpieczeństwa, które spada na uczniów Akademii Eden. Ciekawym zabiegiem z jego strony jest wysunięcie na pierwszy plan dzieciaków, którzy mają swoje role do odegrania i tym samym mają szansę zabłysnąć. Dla nikogo pewnie nie będzie zaskoczeniem, że prym wiedzie tu przede wszystkim Anya. Endo w ciekawy sposób demonstruje tu jej moc, zalety, wady, jak i jej odwagę (mocno szaloną). Autorowi udaje się przedstawić to wszystko z dużą dawką zwrotów akcji, humoru i szczyptą emocji, dzięki czemu tomik jest wciągający i satysfakcjonujący. Jedyne, do czego można się przyczepić w kontekście scenariusza, jest znaczne odejście od głównego wątku. Jeśli ktoś liczy, że fabuła zostanie pchnięta do przodu i odkryte zostaną niektóre tajemnice, może poczuć się troszkę rozczarowany... https://popkulturowykociolek.pl/emocje-akcja-humor-recenzja-mangi-spy-x-family-tom-11-i-12/
Świt X. New Mutants Rod Reis
Świt X. New Mutants
Rod Reis Jonathan Hickman
Superbohaterowie, próbując odszukać dawnego przyjaciela, znajdują jedynie same kłopoty. Ponadto wpadają w sam środek zaciekłej rywalizacji na cesarskim dworze. W pierwszym rozdziale akcja jest dosyć powolna, otrzymujemy wiele ekspozycji, przez co komiks może wydawać się nudny. Wraz z kolejnymi częściami fabuła nabiera już szybszego tempa i staje się wciągająca. Wszystko wydaje się zrozumiałe, jednak brakowało mi dobrych zwrotów akcji, jak również kreatywnych rozwiązań. Większość rzeczy zdaje się być przewidywalna i oparta na typowych historiach z science fiction. Niektóre wątki są wręcz wyolbrzymione, jak te gdzie postać mówi, że naraża swoje życie, a sytuacja wydaje się błaha. Za to plusem z pewnością było wyłapywanie nawiązań do popkultury. Twórcy chcieli chyba dać trochę takiego fan serwisu, który można interpretować w zależności od własnych upodobań. Przykro patrzeć, że postacie zostały tak kiepsko przedstawione. Seria o mutantach jest jedną z najpopularniejszych w dziejach. Warto byłoby dać im jakieś wyraźne motywacje i dominujące cechy charakteru. Czułem się trochę, jakby każdy z nich miał tę samą osobowość, która nie odznacza się niczym wyjątkowym. Natomiast jeśli chodzi o relacje między bohaterami, to jest rewelacyjna. Czego mi jeszcze zabrakło? Myślę, że przede wszystkim ekscytujących scen walk. Komiksy Marvela związane są z superbohaterami, a oni kojarzą się czytelnikowi z epickimi pojedynkami stawiającymi na szali ich własne życie. Szczerze powiedziawszy, nie przypominam sobie żadnego dobrego pojedynku z tej publikacji. Grafiki nie są złe, ale nie są też zachwycające, powiedziałbym, że prezentują się raczej przeciętnie, zwyczajnie. Więcej na: CzasoStrefa
CzasoStrefa - awatar CzasoStrefa
oceniła na63 lata temu