Iron Flame

Okładka książki Iron Flame
Rebecca Yarros Wydawnictwo: Entangled: Red Tower Books Cykl: Empireum (tom 2) fantasy, science fiction
Empireum (tom 2)

Kup Iron Flame w ulubionej księgarnii

Oceny książki Iron Flame

OPINIE i DYSKUSJE o książce Iron Flame

~ RECENZJA! 💛🧡

Dzisiaj zapraszam Was na moją opinię o drugim tomie serii Empireum od Rebecci Yarros - "Iron Flame".

Drugi tom zdecydowanie trzyma poziom.
Wciąga, zaskakuje, utrzymuje swoje tempo i czyta się dobrze.

"Na pierwszym roku niektórzy z nas tracą życie. Na drugim roku reszta traci człowieczeństwo." 🧡

W tej części spotykamy się z Violet, która posiada większą wiedzę w otaczającym ją świecie, pojawiających się zagrożeniach, intencjach czy motywacjach otaczających ją ludzi.

Przyjemnie mi się poznawało inną część Kontynentu - Aretie (rodzinne miasto Xaden'a). Opuściliśmy mury wojskowej szkoły. Wybuch rewolucji, bunt. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że te rozdziały wciągały od pierwszego zdania.

Zauważalna też jest zmiana relacji Xaden'a i Violet, która przemienia się w tą dojrzalszą, poważniejszą.

Pokochaliście Andarnę w pierwszym tomie? To wierzcie mi - oddacie serce nastoletniej smoczycy.
Jak ja kocham komentarze czy dialogi tych skrzydlatych bestii 🐉

Nie zabraknie tutaj również rodzinnych więzi i tajemnic. Rosnącej przyjaźni i oddania.
Takich przyjaciół jak ma Violet, nie jeden z nas by chciał mieć 💜

Podczas czytania śmiałam się, ale też i płakałam 🥹
Były też rozdziały, które czytałam z wypiekami na twarzy, bo Porucznik Riorson o to zadbał 😁🔥

Czytając końcowe rozdziały, czułam jak mi się serce zaciska..

Ja jestem ZAKOCHANA i lecę czytać trzeci tom (po raz enty) 💛🧡

"Iron Flame" otrzymuje ode mnie 10/10 ⭐

~ RECENZJA! 💛🧡

Drugi tom zdecydowanie trzyma poziom.
Wciąga, zaskakuje, utrzymuje swoje tempo i czyta się dobrze.

W tej części spotykamy się z Violet, która posiada większą...

Tak jak należało się spodziewać - ona: zwykła-a jednak-niezwykła, on: niezwykły-o martwym spojrzeniu- wkurz all the time, super moce, magia. Ponadto; ekspozycja bohaterów w zdaniach orzekających, dziwaczne zasady świata, dziwaczne, bo zmieniające się z rozdziału na tom, bez uzasadnienia. W tle walka o losy świata. Co ratuje przed odłożeniem w kąt? Smoki i ekipa kumpli/przyjaciół. Po prostu rozrywka. Jestem ciekawa serialu - również jako bezpretensjonalnej rozrywki.

Iron Flame okazał się przyjemną kontynuacją i momentami naprawdę potrafił mnie zaskoczyć. Historia nadal wciąga i trzyma tempo, więc czyta się ją bardzo dobrze.
Mam jednak wrażenie, że główna bohaterka w tej części jest jeszcze bardziej „fochasta” niż wcześniej, co momentami bywało męczące i wybijało -mnie z historii.
Mimo tego książka dalej daje sporo frajdy i skutecznie zachęca do czytania dalej zwłaszcza kiedy fabuła zaczyna skręcać w mniej oczywiste strony.

Mimo tego książka dalej daje sporo frajdy i skutecznie...

13534 użytkowników ma tytuł Iron Flame na półkach głównych
3624 użytkowników ma tytuł Iron Flame na półkach dodatkowych

Rebecca Yarros
Rebecca Yarros
Rebecca Yarros to 42-letnia amerykańska pisarka mieszkająca w Kolorado. Znana przede wszystkim jako autorka tytułu "Fourth Wing. Czwarte Skrzydło" oraz serii "Renegaci" i "Rzeczy, których nie dokończyliśmy". Kocha kawę, czekoladę i dietę Paleo. Jest niepoprawną romantyczką, mężatką, matką oraz współzałożycielką organizacji non profit. Zwyciężczyni plebiscytu portalu lubimyczytac.pl „Książka Roku 2023” oraz „Książka Roku 2024”w kategorii Romantasy

Cytaty z książki Iron Flame