Nie dla mnie miłość

- Opowieści Margit Sandemo
- För mig finns ingen kärlek
- 1997-01-01
- 1997-01-01
- Lucyna Chomicz-Dąbrowska
Gerd Hansen, młoda nauczycielka plastyki uwielbiana przez uczniów, jest osobą dość skrytą. Któregoś dnia wścibska dziennikarka Goggo odnajduje w jej mieszkaniu projekty gobelinów utalentowanej artystki, która kilka lat wcześniej zaginęła w nie wyjaśnionych okolicznościach na drugim końcu Norwegii. Opublikowanie tej sensacyjnej wiadomości w lokalnej prasie wywołuje lawinę zdarzeń.
Kup Nie dla mnie miłość w ulubionej księgarni
Oceny książki Nie dla mnie miłość
351 użytkowników ma tytuł Nie dla mnie miłość na półkach głównych- Przeczytane 286
- Margit Sandemo 13
- Domowa biblioteczka 3
- Opowieści Margit Sandemo 3
- 2018 2
- Sagi 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie dla mnie miłość
Mocno przeciętne. Kryminalne zagadki nie są mocną stroną Sandemo. Kolejna opowieść o pięknej i uzdolnionej lecz bardzo naiwnej i wiecznie biorącej winę na siebie bohaterce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWścibska i nielubiana dziennikarka Goggo publikuje artykuł o odkryciu przez nią w mieszkaniu młodej nauczycielki, Gerd Hansen, projektów gobelinów zaginionej kilka lat wcześniej utalentowanej artystki, Ellen Ingesvik. Wywołuje to burzę w życiu spokojnej i zamkniętej w sobie Gerd. Pojawiają się dawne koszmary. Grozi jej śmiertelne niebezpieczeństwo. Nieoczekiwanie przychodzą jej z pomocą przyjaciel z dzieciństwa i pałający do niej wręcz namacalną nienawiścią policjant...
Osiemnasty tom "Opowieści Margit Sandemo" to jeden z ciekawszych z serii. Nie przeszkadza nawet "powtórka z rozrywki", czyli konfrontacja nieprzyjemnego policjanta z zagubioną kobietą ("Sindre, mój syn", "Czarownice nie płaczą"). Jako ciekawostkę dodać można, że akcja powieści rozgrywa się częściowo w surowej scenerii Islandii, a jak wiadomo szczególnie stałym czytelnikom Sandemo, tworzy ona przecudne i bardzo pobudzające wyobraźnię opisy przyrody. Zachęcam do lektury.
Wścibska i nielubiana dziennikarka Goggo publikuje artykuł o odkryciu przez nią w mieszkaniu młodej nauczycielki, Gerd Hansen, projektów gobelinów zaginionej kilka lat wcześniej utalentowanej artystki, Ellen Ingesvik. Wywołuje to burzę w życiu spokojnej i zamkniętej w sobie Gerd. Pojawiają się dawne koszmary. Grozi jej śmiertelne niebezpieczeństwo. Nieoczekiwanie przychodzą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, odnoszę wrażenie, że była to książka pisana na kolanie, tyle dobrze, że też i na kolanie się ją czyta.
Ckliwe dialogi, wrażenie dziur w fabule.
Czuję, że za niedługo zapomnę o niej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPróbuje być romansem i kryminałem w jednym, ale Sandemo jednak kryminał przemienia w patetyzm.
Ckliwe dialogi, wrażenie dziur w fabule.
Czuję, że za niedługo zapomnę o niej.
Albo niewiele mi potrzeba by wciągnąć się lub też czarodziejskie pióro Pani Sandemo zrobiło swoje. Lektura bardzo lekka i przyjemna, ale nie wyróżniająca się niczym szczególnym. Tym razem autorka skupiła się na kryminalnej zagadce, a romans był tutaj dość skromny.
Znalazłam parę absurdalnych rzeczy podczas czytania, ale stwierdziłam że nie ma sensu doszukiwać się nie wiadomo czego w książce mającej 150 stron. Toteż poprzestałam na przewróceniu oczami i dalszej lekturze, która sprawiła mi przyjemność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnalazłam parę absurdalnych rzeczy podczas czytania, ale stwierdziłam że nie ma sensu doszukiwać się nie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieści 18
Opowieści 18