XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego

- poezja
- OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego (tom 19)
- 2024-11-26
- 2024-11-26
Tom zawiera wybór nagrodzonych i wyróżnionych utworów – poetyckich i prozatorskich – z XIX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Mieczysława Stryjewskiego, który odbył się w Lęborku 26 listopada 2004 roku. Książka stanowi zapis różnorodnych głosów literackich początku XXI wieku: od poezji zakorzenionej w tradycji, ale przełamującej ją nowoczesną wrażliwością, po prozę portretującą codzienność i przemiany kulturowe. Publikacja ukazuje twórców zarówno uznanych, jak i debiutujących, prezentując szeroki wachlarz stylistyczny i tematyczny.
Laureaci konkursu
Nagroda Marszałka Województwa Pomorskiego:
• Czesław Markiewicz (Zielona Góra)
Poezja
• I nagroda – Zdzisław Drzewiecki (Biały Bór)
• II nagroda – Małgorzata Borzeszkowska (Lębork)
• III nagroda – Radosław Wiśniewski (Brzeg)
Proza
• I nagroda – Natalia Basek (Główczyce)
• II nagroda – Daria Danuta Lisiecka (Aleksandrów Kujawski)
• III nagroda – Czesław Markiewicz (Zielona Góra)
Nagrody specjalne
• Jerzy Fryckowski (Dębnica Kaszubska) – Nagroda im. Józefa Majkowskiego Katolickiego Stowarzyszenia Civitas Christiana w Gdańsku
• Mirosław Odyniecki (Wejherowo) – Nagroda Zarządu Głównego Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego
• Kazimierz Formela (Łebunia) – Nagroda Oddziału Miejskiego ZKP w Lęborku
Kup XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego w ulubionej księgarni
Oceny książki XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego
14 użytkowników ma tytuł XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego na półkach głównych- Chcę przeczytać 10
Cytaty z książki XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego
Dodaj cytat z książki XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce XIX OGÓLNOPOLSKI KONKURS LITERACKI im. Mieczysława Stryjewskiego