The Institute

Okładka książki The Institute
Stephen King Wydawnictwo: Hodder & Stoughton Ekranizacje: The Institute (2025) horror
horror

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup The Institute w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Institute

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Institute

ŚWIETNA!!! ale trzeba sie przemóc przez początek... Bardzo polecam, świetnie napisane postacie i super napięcie które jest budowane dopiero po 150 stronie ale warto

Kolejna książka Kinga przeczytana. Ciekawy pomysł i naprawdę bardzo dobra fabuła. Podobało mi się aczkolwiek faktycznie nie było tego starego Kinga takiego jakiego pamiętam choćby z Podpalaczki. Brakowało według mnie mrocznego klimatu ale każdy pisarz ewoluuje na przestrzeni lat a styl pisania może się zmieniać więc nie ocenialbym tej książki pod względem dzieł mistrza z lat 70. Jako dzieło XXI wieku osobiście uważam tę pozycje za godną polecenia, może jest ona pisana pod wpływem serialu Stranger Things ale naprawdę osobiście tego nie odczułem a książka płynie swoim nurtem z własną ciekawą historią, oraz bohaterami, a Ty jako czytelnik czytasz i czytasz bo może jest to zwykła książka, nie jakaś super historia ale jednak coś w niej jest i chcesz poznać dalsze losy bohaterów.
Jak zawsze mam jakiś stosunek do książek Kinga w tym przypadku nie mam żadnego.Ta książka to przykład ciekawej historii do miłego spędzenia paru wieczorów popijając herbatę. ( Jedyny minus: czytałem ją bardzo długo, nie mam ostatnio weny do książek)
Nie lubię w recenzjach używać wyrażenia fajna książka ale do tej książki to wyrażenie pasuje idealnie.

Sięgnęłam po „Instytut” Stephena Kinga z mieszanymi uczuciami i muszę przyznać, że książka pozostawiła mnie w neutralnym nastroju. Z jednej strony doceniam pomysł – tajemnicza instytucja, dzieci z wyjątkowymi zdolnościami i napięcie budowane przez cały czas trwania historii rzeczywiście wciąga. King potrafi ciekawie kreować bohaterów, a dziecięce postacie są realistyczne i dają się polubić.

Z drugiej strony tempo akcji momentami było nierówne – niektóre fragmenty przeciągały się, a opisy szczegółowe, typowe dla stylu Kinga, miejscami trochę mnie męczyły. Fabuła jest interesująca, ale nie zaskoczyła mnie w taki sposób, jak inne jego powieści.

Ogólnie mogę powiedzieć, że „Instytut” to solidna książka dla fanów autora i osób lubiących thriller z elementami nadprzyrodzonymi. Nie jest to może jego najlepsze dzieło, ale da się przyjemnie przeczytać i spędzić kilka wieczorów z ciekawą historią.

Moje ostatnie spotkanie z Kingiem miało miejsce jakieś 2 lata temu, kiedy to nie przebrnęłam przez Lśnienie, przez film z Jackiem Nickolsonem też nie przebrnęłam 😂, ale były też jego książki, które bardzo mi się podobały, np Carrie, Miasteczko Salem, To, czy Zieloną mila, dlatego tak trochę niepewnie sięgałam po Instytut, w sumie to jakaś recenzja mnie przekonała. Powiem Wam, że nie żałuję, świetna książka! Tak mnie wciągnęła, że nawet podczas lepienia świątecznych pierogów czytałam. Od pierwszej do ostatniej strony coś się działo i nawet te nieraz długie opisy, z których King słynie tutaj nie były męczące.
Na strasznym zadupiu w stanie Maine, w samym środku lasu znajduje się niby "rządowy" obiekt zwany Instytutem, gdzie trafiają dzieci , które są szczególnie uzdolnione. Dzieci są porywane, ich rodzice mordowani. W Instytucie są poddawane testom i przeróżnym zabiegom, które jeszcze te zdolności "podkręcają". Dzieci są wręcz maltretowane a ostatecznie mordowane.
Jednym z nich jest 12 letni Luke, którego szczególnym darem jest telepatia i telekineza. Luke z pomocą przyjaciół i jednej pracownicy postanawia uciec. Czy mu się to uda i jakie będą tego konsekwencje dowiecie się czytając książkę. Dla mnie to chyba najlepsza książka Kinga.

Jak dla mnie zdecydowanie jedna z najlepszych książek Kinga. Być może jednym z powodów, że mi się spodobała była spora przerwa od poprzedniej jego książki, ale to nie zmienia faktu, że mi się podobała, choć jak zazwyczaj u niego, zakończenie było zdecydowanie najgorszym elementem. Muszę się zgodzić ze stwierdzeniem, że King nie bardzo potrafi kończyć książki.
Intryga bardzo ciekawa i wciągająca, zwyrazistymi bohaterami, którzy mimo swojego wieku podejmowali w pełni zrozumiałe decyzje i zdecydowanie chciało im się kibicować. Do tego nawet w miarę dobrze wytłumaczone motywy antagonistów.
Ogólnie bardzo dobra książka i na pewno sięgnę po inne dzieła Kinga.

Intryga bardzo...

Stephen King nie zawiódł mnie tutaj. To była moja pierwsza książka tego autora którą przeczytałem. Historia dosyć ciekawa i długa. Jeżeli ktoś lubi takie tajemnicze klimaty to polecam.

Zapowiadała się rewelacyjnie, przeczytałam ją jednym tchem - do połowy… niestety im dalej w las, gdzie co raz więcej rzeczy zaczęło się wyjaśniać tym gorzej, końcówka wręcz mnie rozczarowała.
Plus za głównego bohatera, dzięki któremu dotrwałam do końca, ponieważ chciałam wiedzieć co się z Nim stanie.
Książka jest ok, warto ją przeczytać, chociażby za pierwszą połowę, tematyka jest bardzo interesująca, niestety tak jakby Kingowi zabrakło pomysłu na zakończenie, szkoda bo mogło być świetnie.

Książka jest ok, warto ją przeczytać, chociażby za pierwszą połowę,...

6,5/10 Książka dobra, chociaż pierwsza połowa dłużyła się niemiłosiernie. Po przesłuchaniu tych 9 godzin głupio było rzucać książkę w kąt, dlatego zdecydowałam się kontynuować. Na szczęście potem juz było tylko lepiej. Nie żałuje przesłuchania, aczkolwiek wiem, że z książkami Kinga raczej się nie polubię. Liczyłam na książkę grozy, a dostałam coś podobnego do stranger things, ale dla dorosłych.

No cóż, lata lecą, a King ciągle w formie. Naprawdę dobra powieść, ma oczywiście swoje wady czy przywary stefanowskie, ale jako całość wypada godnie. Kolejny raz jestem ukontentowany.

Jezu jak ja nie lubie Kinga.
Nigdy nie potrafie skończyć jego książek, zawsze je rzucam w połowie. Instytut natomiast dosłownie połknąłem, prześwietna opowieść pełna niepokoju, smutku i poczucia beznadzieji. Sami bohaterowie, bardzo różnorodni a jednak każdego z nich da się lubić. Historia wciągająca i kończy się naprawdę satysfakcjonująco choć zostawia nas z naprawdę niewygodnym zagadnieniem moralnym. Myślę że to będzie właśnie ta książka którą będę polecał jako świetny start dla osób które tak jak ja, nie mogą się do Pana Kinga przekonać. A teraz cóż, chyba czas sięgnąć po tego Outsidera z zakurzonej półki

Jezu jak ja nie lubie Kinga.

14882 użytkowników ma tytuł The Institute na półkach głównych
2912 użytkowników ma tytuł The Institute na półkach dodatkowych