Opowieść Wysłanniczki

Okładka książki Opowieść Wysłanniczki autora Angelika Botor, 9788383300146
Okładka książki Opowieść Wysłanniczki
Angelika Botor Wydawnictwo: Sine Qua Non Seria: SQN Originals fantasy, science fiction
SQN Originals
2023-04-05
2023-04-05

Kup Opowieść Wysłanniczki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieść Wysłanniczki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieść Wysłanniczki

Siedząc przy herbacie zastanawiam się gdzie te wolne dni minęły? Czy tylko ja przy tym jesiennym przesileniu nie mogę odpocząć? Jednak tyle z nich dobrego, że przeczytałam kilka fajnych książek i kolejną z nich dziś wam przedstawiam.

Lyrissa potrzebuje pomocy, by pokonać toczący bezwzględną wojnę Zakon Umysłów. Ma z nim osobiste porachunki – niemal sto lat niewoli i okrutnego eksperymentowania na jej magii. Na szczęście otaczają ją przyjaciele, którzy zrobią wszystko, by dziewczyna odzyskała zaufanie, pokonała oprawców i wreszcie mogła zaznać szczęścia. A także by przypomniała sobie, kogo zdążyła pokochać, nim niemal wiek temu Zakon doprowadził do Rzezi Nieśmiertelnych.

........

Jest to kolejna pozycja fantasy, która może nie zachwyca ,ale jest bardzo przyjemna. Czyta się ją szybko , potrafi umilić wieczór, jednak aby ją opisać nie mogę użyć słów z dreszczykiem , mroczna tylko słodka, niedopracowana ,budząca różne emocje .

Jest to debiut , a z nimi jest różnie aczkolwiek tutaj panuje haos słowa. Widać, że autorka musi się jeszcze dużo nauczyć o tym gatunku. Przeskakujemy z wątka na wątek nie wiedząc do końca co jest dla niej najważniejsze.

Jednak nie patrząc na te wady polubiłam się z główna bohaterką. Lyrissa wprowadza nas w swój świat walcząc o przyjaźń, miłość, życie, pokazując walkę dobra ze złem. Książka ma baśniowy wydźwięk z wtłoczonym wątkiem romantycznym.

"- Boisz się, że zniknę, i dlatego nie potrafisz otworzyć przede mną serca."

Mimo różnych niedociągnięć książka czytała się sama . Przymykając oko mogę ją polecić osobom ,którzy zaczynają ze światem fantasy. Ci co już są wsiąknięci w tym klimacie będą oczekiwać więcej i jest to zrozumiałe.

Czy was zachwyci ? Musicie przekonać się sami....

Szybko się czytało, ale jak dla mnie bardzo przesłodzona opowieść. Niby każdy w książce przeżył jakieś traumy i przykre doświadczenia, ale i tak mam wrażenie, że wszystko później dzieje się szybko i bardzo pomyślnie. Są tam jakieś wyzwania, kłody rzucane bohaterom pod nogi, ale radzą sobie z tym w sposób niesamowicie szybki i bezproblemowy. Wszędzie kwitnie miłość i przyjaźń a każde zło zostaje pokonane lub wybaczone. Książka może się podobać, pokazuje siłę uczuć i pokonywanie przeszkód, które na naszej drodze stawia los, jednak osobiście wolę trochę mroczniejsze klimaty. Jak dla mnie bardzo przesłodzona młodzieżówka.

Ciekawa propozycja dla fanów fantastyki. Nietuzinkowi bohaterowie, cieakwy świat magiczny, słodki Ramsey i urocza Lyrissa.

Było wiele takich momentów chwytajcych za serce, momentów pięknych ale i też takich zadających ból. Lyrissa przeżyła wiele ale nie złamało to w niej woli życia, dobroci i łagodności. Uwielbiam jej relację z Ramseyem. Z niego jest taki słodziak 😍.

Bardzo wam polecam jeśli lubicie fantastykę z delikatnym wątkiem romantycznym, ciekawie wykreowanym światem i bohaterami 😁.

Było wiele takich momentów chwytajcych za serce, momentów pięknych ale i też takich zadających ból. Lyrissa przeżyła wiele ale nie złamało to w niej woli życia, dobroci i łagodności. Uwielbiam jej relację z Ramseyem. Z niego jest taki słodziak...

133 użytkowników ma tytuł Opowieść Wysłanniczki na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Opowieść Wysłanniczki na półkach dodatkowych

Angelika Botor
Angelika Botor
Angelika Botor to marzycielka, którą charakteryzuje miłość do koreańskich seriali, anime, a przede wszystkim literatury. Uwielbia zanurzać się w fikcyjnych światach, popijając herbatę. W 2023 roku zadebiutowała powieścią „Opowieść Wysłanniczki”, fantastyką YA inspirowaną Ewangelią. Teraz napisała historię, której główne wątki wiążą się z dziejami sztuki, przede wszystkim z twórczością takich malarzy jak: Vincent van Gogh, Claude Monet, Salvador Dali i Leonardo da Vinci. Na jej TikToku, można znaleźć filmiki o książce, a także o innych pasjach autorki. Angelika często ukrywa się w kątach krakowskich kawiarni, gdzie pisze nowe opowieści, szczególnie o losach spadkobierców malarzy. W przerwach od studiowania kulturoznawstwa podróżuje po Europie, odwiedza galerie sztuki i muzea. Kieruje się życiowym motto: żyj tak, aby książki były dopełnieniem rzeczywistości. Jej nowa książka Young Adult to połączenie malarstwa, intryg i magii z bohaterami, którzy próbują odkryć tajemnice malarskich rodów w największych europejskich stolicach sztuki!

Cytaty z książki Opowieść Wysłanniczki