Emigracja

- 2023-03-08
- 2019-05-15
- Ekranizacje:
- Emigracja XD (2023)
Filmowe wydanie najgłośniejszej powieści autorstwa Malcolma XD, uznawanego za najbardziej nieznanego polskiego pisarza, którego kolejne książki stają się bestsellerami. Emigracja sprzedała się w nakładzie 65 000 egzemplarzy i jest pierwszą jego powieścią, na podstawie której powstanie serialowa produkcja.
To historia młodego chłopaka, który zaraz po skończeniu liceum decyduje się na wyjazd do Wielkiej Brytanii. Celem tej podróży nie jest tylko chęć „dorobienia się”, ale przede wszystkim spotkanie z wielkim światem, który z małomiasteczkowej perspektywy wydaje się niezwykle fascynujący. Główny bohater jest bowiem, jak często podkreśla, mieszkańcem miasta o liczbie mieszkańców 10000-19999.
„Emigracja” w charakterystyczny, tzw. „pastowy” sposób mówi o jednym z najważniejszych polskich zjawisk społecznych ostatnich dekad. To również opowieść o dorastaniu w powiatowej Polsce, obfitującej w zabawne, zaskakujące i czasami absurdalne przygody na trasie z Polski do Londynu i w samej Wielkiej Brytanii.
„Emigracja” to oparta na moich losach historia o tym, jak na rzeczonej emigracji nie tylko nie dać się zabić, ale i nauczyć się życia. Można by stwierdzić, że żyć każdy jakoś tam umie, ale gdy trafia się z "Dni Agrestu" w małym mieście w Polsce centralnej do Londynu, gdzie są inne zwyczaje, kultury, wyznania i idee, to swoje pomysły na życie trzeba przewartościować. Pomagają w tym poznani po drodze romscy handlarze kamperami, tirowcy, squattersi, rosyjscy oligarchowie, rodzina królewska i recydywiści ukrywający się na wyspach przed polskim wymiarem sprawiedliwości — przy których to akurat człowiek zamiast życia uczy się raczej jak nie zginąć.
- mówi Malcolm XD, autor książki i współscenarzysta emigracji.
W „Emigracji” urzekło mnie to, że to nie tylko przezabawna i trochę łotrzykowska historia o perypetiach głównego bohatera i jego przyjaciela. Pod fasadą historii śmiejącej się z naszych rodaków za granicą kryje się błyskotliwa analiza polskiej prowincji i społeczności emigrantów w Wielkiej Brytanii, pokazująca jak wygląda obecny tygiel narodów w Europie.
– dodaje Łukasz Kośmicki, reżyser i współscenarzysta emigracji.
- mówi Malcolm XD, autor książki i współscenarzysta emigracji.
– dodaje Łukasz Kośmicki, reżyser i współscenarzysta emigracji.
Kup Emigracja w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Emigracja
- 2023 55

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emigracja
w sam raz do podróży, idzie się, dźwięcznie, pośmiać
w sam raz do podróży, idzie się, dźwięcznie, pośmiać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze spełnia swoją rolę – humorystycznego, prostego czytadła. Naprawdę zabawne, lekkie. To zapewne literacki grzech tak stwierdzać, ale mi osobiście bardziej przypada do gustu właśnie takie coś, niż chociażby nagrodzone „Ten się śmieje, kto ma zęby" Zyty Rudzkiej, a do tego jest to bardzo solidny punkt odniesienia. W „Ten się śmieje" też mieliśmy przygody „zwykłego, nieidealnego człowieka", jednak tam całość była ponura, smętna, i chociaż samo w sobie to nie jest wadą (wszakże te książki są zupełnie różne),to po prostu mam wrażenie, że przez autorkę i bohaterkę przemawia nieprzyjemna, bezproduktywna gorycz i cynizm. Dla kontrastu „Emigracja" ma w sobie duszę lekką, chociaż mankamentem jest operowanie na tych samych zabiegach językowych, tzn. na przykład trochę zbyt duże nagromadzenie porównań, czyli warsztat pisarski rzeczywiście jeszcze może się znacznie polepszyć. Same w sobie fragmenty są rzeczywiście zabawne, ale przez ich częstotliwość tracą na sile. Styl nieidealny, ale bezpretensjonalny, książka z przymrużeniem oka patrzy na wszystkie sytuacje i ma do nich ludzki dystans, jest w tym jakiś zachwyt po prostu ludzkim istnieniem włącznie z tymi wszystkimi głupotami. Sympatyczny klimat anegdoty snutej przez jakiegoś wujka czy kumpla. Gdyby jakiś znamienity autor napisał dokładnie to samo, to by dostał nagrodę, że „O rety, jakieś innowacyjne jest wprowadzenie internetowego stylu do literatury, cóż to za eksperyment, ta niesamowita, współczesna adaptacja szlacheckiej gawędy obnaża przywary i kompleksy Polaków!".
A to po prostu śmieszna, prosta książka.
Bardzo dobrze spełnia swoją rolę – humorystycznego, prostego czytadła. Naprawdę zabawne, lekkie. To zapewne literacki grzech tak stwierdzać, ale mi osobiście bardziej przypada do gustu właśnie takie coś, niż chociażby nagrodzone „Ten się śmieje, kto ma zęby" Zyty Rudzkiej, a do tego jest to bardzo solidny punkt odniesienia. W „Ten się śmieje" też mieliśmy przygody...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu jakaś życiowa książka a nie jak te inne pierdalety xD
W końcu jakaś życiowa książka a nie jak te inne pierdalety xD
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłupotka, ale się szybko i przyjemnie w dwie godzinki czyta.
Głupotka, ale się szybko i przyjemnie w dwie godzinki czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo nie wiem mi się podobało. Po ciężkim kawałku literatury jakim było Solaris Lema to Emigracja wjechała jak ciepły pączek. Lekko się czyta. Idzie skrzywić ustaw w uśmiechu kilka razy. Jak nie trawię przekleństw w książkach to w tej były zjadliwie umieszczane i jakoś nie raziły w oczy. Kuriozalne sytuacje. Szczęśliwe zbiegi okoliczności. Nic za dużo nic za mało. Dobre wieczorne czytadło.
No nie wiem mi się podobało. Po ciężkim kawałku literatury jakim było Solaris Lema to Emigracja wjechała jak ciepły pączek. Lekko się czyta. Idzie skrzywić ustaw w uśmiechu kilka razy. Jak nie trawię przekleństw w książkach to w tej były zjadliwie umieszczane i jakoś nie raziły w oczy. Kuriozalne sytuacje. Szczęśliwe zbiegi okoliczności. Nic za dużo nic za mało. Dobre...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka do czytania.
Nie za mądra nie za głupia .
Fajna :)
Lekka do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie za mądra nie za głupia .
Fajna :)
Taka pasta, tyle że w wydłużonej formie. Opowieści oczywiście przerysowane, ale momentami za bardzo naciąganie. Czyta się lekko i przyjemnie, napisana w fajnym stylu. Dobra jako coś luźnego do poczytania dla relaksu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże to trochę za dużo, niemniej jednak jest to znakomicie napisana pasta i dość dobrze poprowadzona
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o ciężkiej doli polskiego emigranta w Europie zachodniej. Jest w sumie fajnie, dużo humoru, dobrze napisana, spore grono dziwnych postaci jednak mnie osobiście książka wydała się sucha i brak mi było emocji. Niby wszystko w niej jest i jest na wysokim poziomie, ale jakoś czytałem bez uczuć i pasji, możliwe, że to nie mój typ książek, chociaż fajnie się czyta bo ma w sobie sporo dystansu:)
Książka o ciężkiej doli polskiego emigranta w Europie zachodniej. Jest w sumie fajnie, dużo humoru, dobrze napisana, spore grono dziwnych postaci jednak mnie osobiście książka wydała się sucha i brak mi było emocji. Niby wszystko w niej jest i jest na wysokim poziomie, ale jakoś czytałem bez uczuć i pasji, możliwe, że to nie mój typ książek, chociaż fajnie się czyta bo ma...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPod otoczką pasty kryje się bardzo trafna i smutna momentami analiza najpierw życia w małym polskim miasteczku, potem pierwszych prób zarobkowania na emigracji. Śmiech przez łzy.