Zamknięta w kalejdoskopie

Wanda Majer-Pietraszak Wydawnictwo: Novae Res literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-01-11
2023-01-11
Gdy osiądziesz na życiowej mieliźnie, złap wiatr nadziei w żagle i wypłyń ponownie na szerokie wody szczęśliwości.

Joanna doświadczyła zdrady małżeńskiej, poznając ją od dwóch stron – zarówno jako wiarołomna żona, jak i „ta druga”. W obu wypadkach nie potrafiła się pogodzić z niechlubną rolą, jaką przyszło jej odegrać. Narastające wątpliwości i wewnętrzny niepokój sprawiają, że Joanna postanawia odciąć się od toksycznej przeszłości i wyjechać. Dokąd? Tego nie zdradza nawet swojej ukochanej siostrze.

Joanna ma jednak dobrze przemyślany plan. Decyduje się na pobyt w Domu Pracy Twórczej, co ma pozwolić jej rozpocząć nowy etap w życiu. Długie rozmowy z nowo poznanymi ludźmi, dzielenie się trudnymi historiami i doświadczeniami, czas na refleksję i pogodzenie się z samą sobą – dzięki temu Joanna odzyskuje siłę i chęć do życia. Czy będzie potrafiła ponownie zaufać mężczyźnie, kiedy jeszcze raz los podaruje jej szansę na miłość?

Kup Zamknięta w kalejdoskopie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zamknięta w kalejdoskopie

1322 488

Oceny książki Zamknięta w kalejdoskopie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zamknięta w kalejdoskopie

Oj jak ja męczyłam tę książkę ( ok 3 tyg., przy innych szybciej mi szło). Była chaotyczna, nieciekawe i nudne dialogi. Zakończenie też jakby niedokończone.

Główną bohaterką powieści jest Joanna, której los nie potrafił oszczędzić. Jej życie to kalejdoskop. Żyła u boku męża alkoholika, w dodatku był kobieciarzem, który dopuścił się zdrady. A ona tęskni za niespełnioną miłością. Dawno temu na swojej drodze poznała mężczyznę, przy boku którego czuła się spełniona, a chwile które z nim spędziła były najszczęśliwsze w jej życiu. Ale był… żonaty. I wolał wrócić do żony, aniżeli zacząć nowy rozdział obok Joanny.

Podejmuje decyzję o odejściu od męża. Chce zawalczyć o siebie, o swój spokój ducha. Wyjeżdża nie mówiąc nic nikomu dokąd zmierza, nawet siostrze. Czy nowy rozdział, który chce dla siebie napisać okaże się wybawieniem dla jej duszy? Niespodziewanie los na jej drodze postawi mężczyznę, czy będzie miała siłę aby mu zaufać i poddać się uczuciom, które wybrzmią w jej sercu?

Codzienna proza życia, która zaskakuje nas w najmniej oczekiwanym momencie. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, co się wydarzy bądź czym zaskoczy nas dzień jutrzejszy. Z kalejdoskopem jest jak z ruletką. Bardzo cenię to, że autorka życie bohaterów przedstawiła w zwykłej prozie życia. Każdy może popełniać błędy, życie uczy nas jak mamy sobie radzić z przeciwnościami losu. Nikt z nas nie jest idealny, a każdy ma w sobie jakieś wady, z którymi warto walczyć.

Joanna sama sobie daje kolejną szansę. Rzuca wszystko i stara się odzyskać radość życia i nie zniechęca się mimo, że nie od razu wszystko idzie po jej myśli. Całość jej historii zmusza do refleksji i wspomnień.

Uważam, że całość jest dopracowana bardzo dobrze. Styl autorki powoduje taką „lekkość” w czytaniu. Powieść jest bardzo emocjonującą i warto się zatrzymać i przemyśleć swoje postanowienia. Nasze życie jest kalejdoskopem, różnorodne, pełne emocji i zwrotów akcji. Zachęcam do zapoznania się z utworem.

Główną bohaterką książki jest Joanna, która mocno przeżyła zdradę męża, ale również sama nie jest bez winny bo również dopuściła się zdrady. Kobieta postanawia uporządkować swoje życie i wyjeżdża do Domu Pracy Twórczej, nikomu nie zdradzając gdzie przebywa.
🌊🌊🌊🌊🌊🌊
Są takie książki, że czasami ciężko opisać swoje odczucia po ich przeczytaniu, ja tak miałam z tą pozycją. "Zamknieta w kalejdoskopie" to literatura obyczajowa. Musze przyznać, że od samego początku książka nie przypadła mi do gustu, ale chciałam dać jej szanse czytając ją do końca, może akurat powieść ta by mnie zaskoczyla i bym zmienila o niej zdanie, niestety tak się nie stało. Książka napisana jest w narracji trzecioosobowej, której za bardzo nie lubię. Ciężko mi było się w niej odnaleźć, jak dla mnie chaotyczna, zawierająca dużo opisów, wspomnień i przemyśleń. Książka napisana jest prostym językiem i z pewnością znajdzie swoich zwolenników, którzy odnajdą się dobrze w tej powieści.

🌊🌊🌊🌊🌊🌊

26 użytkowników ma tytuł Zamknięta w kalejdoskopie na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Zamknięta w kalejdoskopie na półkach dodatkowych

Wanda Majer-Pietraszak
Wanda Majer-Pietraszak
Autorka słuchowisk radiowych, dwóch telewizyjnych scenariuszy muzycznych, kilku tomików wierszy, opowiadań w pismach kobiecych, powieści pt. „Czy pani jest żoną tego aktora?”, współautorka scenariusza serialu telewizyjnego pt. „Siedlisko”. Mieszka z mężem pod Warszawą.

Anioł z rubinowym sercem Joanna Szelągowska
Anioł z rubinowym sercem
Joanna Szelągowska
Joanna Szelągowska zadebiutowała ciekawą powieścią drogi i to dosłownie i w przenośni. Bohaterzy jej książki podróżują do swoich korzeni. Jedni robią to świadomie, inni przez przypadek odkrywają swoje pochodzenie. Początek jest ciekawy, później robi się zabawnie gdy czytamy scenę krzyczącej nastolatki, której wyskakuje szczęka. Dalsza akcja rozkrywa się powoli, wśród wielu opisów co robi się nurzące. Gdzieś w połowie powieść zaczęła być wciągająca. Kilka odrębnych wątków zaczyna się ze sobą łączyć, przeplatać i już do ostatniej kartki jest ciekawie. Różne ludzkie drogi, relacje rodzinne, tajemnice a do tego anioły, które pojawią się, mówią a nawet ingerują w ludzkie życie. Akcja w większości toczy się we wsi na wschodzie Polski. Jest dużo nawiązań do historii i to bardzo odległej, jak dla mnie za szczegółowo opisanej. Za to relacje między ludźmi są pięknie przedstawione. Bohaterowie to mieszanka różnych narodowości. Pojawiają się oprócz ojczystego języka także niemiecki, rosyjski, łużycki. Szkoda, że nie wszystko jest tłumaczone. W zasadzie nie widzimy tu postaci bardzo negatywnych, oprócz złodziei ale oni są dalekoplanowi . Każdy ma swoje wady ale w gruncie rzeczy jest dobrym człowiekiem, chętnym do pomocy. Tacy ludzie i anioły nadają powieści pewnej duchowności. Bohaterom „wali się życie”: zostają bez pracy, bez mieszkania a jednak, mimo małych obaw, cieszą się otaczającą przyrodą, tym co daje każdy dzień i nowo poznani ludzie. Wyobrażacie sobie mieszkać w dwu pokojowym malutkim mieszkaniu z dorastająca córką i jeszcze bezdomnego Rosjanina przyjąć pod dach? Zaproponować nieznajomy Niemcom, którym właśnie ukradziono samochód aby pojechali z Wami do matki, która jest na Was obrażona i nie rozmawia z Wami od dwudziestu lat? Jakie były konsekwencje tych działań? Zapraszam do lektury. Fabuła jest naprawdę dobra. Polecam. Wydawnictwo Zysk i S-ka Klub Twórczych Mam JB
KTM - awatar KTM
Kresowe nadzieje Beata Agopsowicz
Kresowe nadzieje
Beata Agopsowicz
"Kresowa miłość" to cykl książek opiewający tytuły takie jak: "Kresowa miłość", "Kresowe nadzieje" oraz "Kresowe marzenia". W mojej biblioteczce znajdowały się książki widniejące na zdjęciu i w żaden sposób nie odczułam tego "braku" - śmieje się, że mój literacki zasób jest na tyle obszerny, że fakt brakującej powieści odbieram jako rozrywkę dla wyobraźni!😆 Literatura obyczajowa w obliczu wojny, gdzie bohaterowie zmagają się z codziennością u boku wroga, nie zapominając o tym, jak ważne są wzajemne relacje i pomimo trudu nieustające walka o uczucia, o każdy uśmiech. "Kresowe nadzieje" skupiają się na losach Hanny Donigiewicz, z którą wspólnie przeżywamy te najważniejsze momenty w życiu. Pierwsza miłość, utrata męża, narodziny syna - sytuacje, które pozwalają czytelnikowi na odkrywanie kolejnych twarzy bohaterki. Z drugiej strony mamy czasy współczesne, gdzie rozgrywane są losy Agnieszki. Wydawać by się mogło, że poraz kolejny historia się powtarza. Scenariusz sięgający rodzinnych korzeni ponownie odtwarzany jest od nowa. Czy stwierdzenie, iż "historia lubi się powtarzać" znajdzie swoje odzwierciedlenie w pamiętniku prababki? I jak temu zapobiec? " Kresowe marzenia" to historia nieco bardziej zawiła i intensywniej bazująca na wydarzeniach historycznych. W przypadku tej książki opcje robienia notatek wcale nie byłaby taka głupia, ponieważ poukładanie fabuły jednak zmęczy. W skrócie? Ormianin Michał Amirowicz traci matkę, więc przyszedł czas na samodzielność. Za sprawę odnawianych wciąż kontaktów bierze ślub. Sielanka nie trza długo - zostaje zabity, a rodzina wywieziona na Sybir. Tutaj pojawia się postać Waleriana, który walczy w armii, a później emigruje. Jego rola się kończy, pojawia się John Amirowicz. Ten z kolei za wybrankę ma pracownice ormiańskiej fundacji. Kurtyna 😆 co powtórzyć? Jak da się zauważyć - historia ponownie zatacza koło. Tytułu "Kresowa miłość" nie znam, ale w ogóle mi to nie przeszkadza. Jest to dość trudny cykl z uwagi na obszerne wątki historzyczne. Wiem. że niewielu jest fanatyków takiej literatury, po prostu choć odrobiną sympatii jednak tę historię trzeba darzyć, w innym przypadku decyzje na owe tytuły nie ma sensu - takie jest moje zdanie. Fakt, książki posiadające drugie dno, ale... no właśnie, historia!
z_ksiazki_w_ksiazke - awatar z_ksiazki_w_ksiazke
ocenił na61 miesiąc temu
Życie pełne niespodzianek Sandra Hendrys
Życie pełne niespodzianek
Sandra Hendrys
Postacie powieści Sandry Hendrys to galeria bohaterów, których spotykamy w niemal co drugiej komedii romantycznej. Główna bohaterka, stojąca na życiowym zakręcie, to postać sympatyczna, ale pozbawiona głębi, która mogłaby ją wyróżnić na tle literackich koleżanek. Fabuła koncentruje się na serii niefortunnych zdarzeń, które – zgodnie z regułami gatunku – mają prowadzić do wielkiego oczyszczenia, odnalezienia prawdziwej miłości oraz zrozumienia, że los zawsze ma dla nas plan awaryjny. ✨ Co w tym błyszczy? Lekkość i sprawny styl: Autorka ma sprawne pióro, potrafi tworzyć naturalne dialogi i budować sceny, które wywołują uśmiech. To proza, która nie stawia oporu, idealna na niezobowiązujący relaks. Dynamika akcji: Perypetie bohaterki toczą się wartko, a kolejne wydarzenia są dawkowane w regularnych odstępach, co pozwala utrzymać uwagę mniej wymagającego czytelnika. Optymistyczny wydźwięk: Hendrys umiejętnie dawkuje emocje, dbając o to, by mimo trudności, wiara w „happy end” ani przez chwilę nie została zagrożona. ⚠️ Co mogło pójść lepiej? Przewidywalność: Tytułowe niespodzianki są dla czytelnika czytelne już na wiele stron przed ich faktycznym wystąpieniem. Brakuje tu jakiejkolwiek dekonstrukcji schematu. Jednowymiarowe postaci: Bohaterowie podejmują decyzje dokładnie takie, jakich się po nich spodziewamy, a antagoniści są zarysowani zbyt grubą, wręcz kreskówkową kreską. Językowe klisze: Styl, choć płynny, bywa przeładowany przymiotnikami i utartymi związkami frazeologicznymi, co odbiera opowieści świeżość i czyni ją literackim odpowiednikiem średniej jakości serialu obyczajowego. 💡 Myśl przewodnia „Życie bywa najbardziej przewidywalne właśnie wtedy, gdy w tytule obiecuje nam wielkie niespodzianki”. 🎯 Podsumowanie „Życie pełne niespodzianek” to książka „bezpieczna”. Jeśli szukasz lektury, która nie zburzy Twojego spokoju i potwierdzi wszystkie znane Ci prawdy o miłości, będziesz zadowolony. Jeśli jednak oczekujesz od literatury obyczajowej czegoś więcej niż powielania klisz, te „niespodzianki” mogą Cię mocno rozczarować swoją oczywistością.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na62 miesiące temu
To nie koniec Paulina Nowak
To nie koniec
Paulina Nowak
Przygotowując się do recenzowania książki, postanowiłam w pierwszej kolejności zapoznać się z początkiem historii głównej bohaterki. Sięgnęłam więc po “To nie koniec” Pauliny Nowak. Książka jest romansem, który zawiera w sobie wątek kryminalny. Główna bohaterka, Laila, nie ma najlepszego czasu w swoim życiu. Rozstaje się z ukochanym, któremu nie jest w stanie wybaczyć już więcej zdrad. Na domiar złego uaktywnia się jej kuzynka Wanda, która w dzieciństwie mocno uprzykrzała jej życie. Czy w takich warunkach można wyleczyć swoje serce? Czy powinno się zaczynać kolejną relację? W takich okolicznościach poznaje Jakuba. Mężczyznę przystojnego, jak młody bóg, który robi wszystko, by tylko się do niej zbliżyć. Laila, niepewna okoliczności, początkowo stara się zachowywać dystans. Nie na długo. Namawiana przez Korę (najlepszą przyjaciółkę),postanawia zmienić, choć na chwilę swoje zwyczajne zachowanie. Pozwala mężczyźnia, a przede wszystkim samej sobie, wejść w relację. Laila skupiona na swoim nieszczęściu i szczęściu jednocześnie, nie zauważa problemów swojego najlepszego przyjaciela. Bruno robi co może by wspierać przyjaciółkę, lecz jest mu ciężko ze względu na własne problemy. Wreszcie, zaczyna on wymagać równości w relacji, jaką tworzą. Niestety, wszystko to nie ma zbyt dobrych konsekwencji dla życia młodej kobiety, która znajduje się w centrum intrygi uknutej przez nieprzychylne jej osoby. “To nie koniec” zawiera znane czytelnikom motywy — miłość, nienawiść, przyjaźń, nadzieja, tajemnice, zemsta. W powieści mieszają się ze sobą i łączą w przyjemną do czytania całość. Główna bohaterka przedstawiona jest jako dość zwyczajna młoda kobieta, której nie oszczędzał los, ale udało jej się poradzić w życiu. Daje się lubić, a momentami pozwala na identyfikowanie się z nią. Narracja pierwszoosobowa umożliwia czytającemu na poznanie motywów kierujących zachowaniami bohaterów. Łatwiej zrozumieć podjęte decyzje, kiedy “uczestniczyło się” w wewnętrznym dialogu bohatera. Opisy nie tylko z perspektywy Laili, ale i Jakuba czy Bruna, są korzystnym zabiegiem. Uważam, że to lekka i ujmująca lektura do przeczytania dla relaksu.
czytajaca_noca - awatar czytajaca_noca
oceniła na72 lata temu
Rubinowe gody Anna Kleiber
Rubinowe gody
Anna Kleiber
„Rubinowe gody” Anny Kleiber to lekka, humorystyczna i jednocześnie zaskakująco ciepła powieść obyczajowa, która pokazuje, że życie po wielu latach małżeństwa nadal potrafi zaskoczyć – czasem boleśnie, a czasem niezwykle komicznie. Autorka, znana z lekkiego pióra i trafnych obserwacji, po raz kolejny udowadnia, że potrafi opowiadać o codziennych problemach w sposób barwny i pełen humoru, nie odbierając im przy tym realizmu i emocjonalnej prawdy. Bohaterką powieści jest Danka – kobieta planująca rubinowe gody, czyli 40. rocznicę ślubu. Dla niej to nie tylko symbol, ale i potwierdzenie, że wspólne życie z mężem było solidne, trwałe i – jak sądzi – szczęśliwe. Niestety, wszystko sypie się niczym domek z kart, gdy okazuje się, że jej idealny małżonek ma na sumieniu coś znacznie poważniejszego niż zapominanie o rocznicach. W jego życiu pojawia się Gabryśka – ruda, nieszczególnie dyskretna i na pewno nieobojętna. W jednej chwili stabilność i pewność Danki zmieniają się w szok, zawód i poczucie upokorzenia. W tym miejscu na scenę wkracza żywioł, czyli najlepsze przyjaciółki Danusi. I jak to bywa w życiu, kobiety, które kochają najmocniej, potrafią też działać najbardziej stanowczo – nawet jeśli osoba, której bronią, wolałaby to rozwiązać spokojniej. Przyjaciółki rozpoczynają misterną, niemal operacyjną intrygę, która ma doprowadzić do symbolicznej (i nie tylko!) zemsty na niewiernym mężu oraz jego nowej „muzie”. Nie zważają przy tym zbytnio na wolę Danki, która chwilami sama nie wie, czy walczyć, przebaczyć, udawać, że nic się nie stało, czy może… jeszcze coś innego. Seria wydarzeń, jakie wywołuje babska koalicja, stanowi jeden z najjaśniejszych punktów książki. Kleiber z dużym poczuciem humoru konstruuje kolejne sytuacyjne żarty, nie popadając przy tym w farsę czy karykaturę. To humor z życia – słodko-gorzki, podszyty ironią i sympatią do ludzkich sł weaknesses. Czytelnicy z łatwością mogą odnaleźć w postaciach siebie, swoich znajomych, a może nawet rodzinne historie, które – jeśli przeżyć je na chłodno – po latach stają się anegdotami. Jednocześnie „Rubinowe gody” nie są wyłącznie komedią. Pod warstwą żartów i satyry kryją się poważne pytania o rolę małżeństwa, o to, jak bardzo znamy ludzi, z którymi przeżyliśmy pół życia, i co właściwie oznacza wierność – nie tylko fizyczna, ale emocjonalna, codzienna. Danka staje przed decyzją, która dotyka fundamentów jej tożsamości. A choć bohaterki działają spontanicznie i barwnie, w tle wyraźnie pobrzmiewa temat samotności w związku, rutyny i potrzeby bycia zauważonym. Atutem powieści są także żywe, charakterystyczne postaci drugoplanowe – przyjaciółki Danki, Gabryśka, a nawet postaci epizodyczne, które tworzą świat pełen energii i kolorytu. Każda z nich wnosi coś własnego, a ich odmienne spojrzenia na miłość i relacje nadają fabule wielowymiarowość. Podsumowując, „Rubinowe gody” to lekka, pełna humoru, ale emocjonalnie prawdziwa książka o tym, że nawet największy kryzys może być początkiem zmian – czasem bolesnych, czasem potrzebnych, a czasem śmiesznych i oczyszczających. To powieść dla tych, którzy lubią historie ciepłe, życiowe, podszyte ironią i kobiecą solidarnością – idealna na poprawę nastroju, ale i do refleksji nad tym, co naprawdę ważne.
Bettygreen - awatar Bettygreen
Status: kochanka Tom I Sylwia Apert
Status: kochanka Tom I
Sylwia Apert
To moja pierwsza książka z wątkiem call girl i byłam szczerze zaciekawiona jak będzie ona wyglądać. Call girl do tej pory kojarzyło mi się z dziewczyną, która rozmawia z mężczyzną przez telefon i utrzymuję z nim intymną relację a tu taka niespodzianka. Akcja z początku niezbyt mi się podobała, bo kręciła się tylko wokół głównej bohaterki Kasi i jej obecnego partnera, jej psa i pracy. Pomimo przeczytania notatki z tyłu książki nic nie wskazywało na to, że bohaterka będzie chciała rozliczyć się z przeszłością. Dopiero tak gdzieś w jednej trzeciej części książki autorka wprowadziła historię bohaterki z przeszłości, co szczerze uwielbiam, bo pokazuję nam to pełen obraz przeżyć i uczuć Kasi. Pokazuję, dlaczego taka jest i jakie decyzje wpłynęły na jej obecny charakter. Kasia jest silną kobietą, która ceni sobie niezależność i z niechęcią godzi się na nieprzedyskutowane z nią decyzję. Pieniądze jej partnera nie zmieniły ją a raczej przez to jeszcze bardziej czuła się rozdarta. Bohaterka momentami zachowywała się nieodpowiedzialnie co działało mi na nerwy. Niestety ubolewam nad tym, że nie było rozdziałów z perspektywy jej partnera, którego zdążyłam polubić oprócz tego na końcu. Wydawał się w porządku gościem pomimo tego, że posiadał niemałą fortunę, która nie uderzyła mu do głowy. Dla mnie, żeby historia była „pełna” potrzeba więcej perspektyw. Czasami miałam wrażenie, że autorka nie potrafi przeskoczyć w płynny sposób w dialogach czy opisach. Zdawało mi się, że niektóre momenty były ucięte a pojawiał się inny wątek co wybijało mnie z rytmu. Książka, która jako debiut może i z początku była niepozorna, ale z czasem wkręciłam się w jej przeczytanie. Zabieg, który wprowadziła autorka pod koniec książki pokazuje nam, że jednak nie skończy się tylko na tej jednej a historia Kasi będzie kontynuowana. Myślę, że książkę można by było zakończyć na tej jednej części. Bohaterka nikogo nie zabiła a tak się zachowywała. Wystarczyło powiedzieć prawdę partnerowi, który, jeśli naprawdę ją kochał wybaczyłby jej przeszłość.
_Sunai_ - awatar _Sunai_
Mgły nad Narwią. Anna i Krąg Kobiet Katarzyna Droga
Mgły nad Narwią. Anna i Krąg Kobiet
Katarzyna Droga
Powieść Katarzyny Drogi, „Mgły nad Narwią. Anna i Krąg Kobiet”, to eteryczna, a zarazem mocno osadzona w podlaskiej ziemi historia, która splata współczesne poszukiwania tożsamości z dawnymi wierzeniami i kobiecą siłą. Autorka, znana z doskonałego wyczucia lokalnego kolorytu, zabiera czytelnika nad brzegi Narwi, gdzie granica między tym, co realne, a tym, co magiczne, bywa równie nieuchwytna jak tytułowe mgły. Moja ocena to solidne 7/10 – to rzetelna, nastrojowa lektura, która urzeka klimatem i profesjonalnym podejściem do tematyki kobiecych więzi. Fabuła: Powrót do korzeni i moc kręgu Fabuła koncentruje się na losach Anny, kobiety znajdującej się na życiowym rozdrożu, która wraca w rodzinne strony nad Narwią. To nie jest jednak zwykły powrót do domu dzieciństwa; to wyprawa w głąb rodowych tajemnic i ludowej mądrości przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Kluczowym elementem narracji jest tytułowy Krąg Kobiet – grupa bohaterek, które dzieląc się swoimi historiami, ziołami i wsparciem, tworzą przestrzeń do wzajemnego uzdrowienia. Katarzyna Droga rzetelnie kreśli proces wewnętrznej przemiany Anny, która pod wpływem rzeki i spotykanych kobiet zaczyna rozumieć, że jej siła tkwi w akceptacji przeszłości. Fabuła płynie niespiesznie, pozwalając czytelnikowi zanurzyć się w podlaskiej przyrodzie, w zapachu tataraku i szeptach szeptuch, które wciąż zdają się czuwać nad okolicą. To opowieść o tym, że każda kobieta nosi w sobie dziedzictwo swoich przodkiń, a „krąg” jest miejscem, gdzie to dziedzictwo staje się mocą, a nie ciężarem. Atuty: Fachowość i profesjonalizm autorki Największą siłą tej powieści jest jej niezwykły autentyzm. Katarzyna Droga wykazuje się ogromną fachowością w opisywaniu podlaskiego folkloru. To nie są powierzchowne ciekawostki, ale rzetelnie odtworzony świat wierzeń, obrzędów i naturalnej medycyny. Autorka z dużym profesjonalizmem konstruuje portrety psychologiczne bohaterek – każda z kobiet w kręgu jest inna, każda wnosi inny rodzaj doświadczenia, co sprawia, że ich relacje są głębokie i wiarygodne. Styl Drogi jest plastyczny i pełen czułości, co sprawia, że lektura staje się formą literackiej terapii.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu
Weronika Anna Tywonek
Weronika
Anna Tywonek
Uśmiech Weroniki stał się już dla niej tylko ozdobą i maską, gdyż od czasu rozstania z mężczyzną swojego życia nie potrafi pogodzić się z samotnością i smutkiem. Coraz częściej sięga po alkohol, który przynosi jej chwilowe ukojenie, ale pogrąża ją w problemach. Nawet w pracy, gdzie stara się dobrze wykonywać swoje obowiązki, sięga po alkohol, co nikt nie dostrzega. Kiedy pojawia się Mikołaj, stary przyjaciel z dzieciństwa, okazuje się, że również boryka się z demonami przeszłości. Czy obaj znajdą drogę do wspólnego szczęścia? Książka, którą niedawno przeczytałam, pochłonęła mnie całkowicie, choć myślałam, że nie uda się dobrze rozwinąć historii przy tak niewielkiej liczbie stron. Z jednej strony chciałam poznać zakończenie, ale z drugiej bałam się, co się stanie z bohaterami. To była emocjonująca opowieść o walce z samym sobą, samotności, trudnych relacjach rodzinnych i miłości. W książce poruszony został również problem nadużywania używek, które mogą stać się zgubą dla osoby cierpiącej. Autorka dobrze przedstawiła, co dzieje się z człowiekiem, który czuje się niechciany i niekochany, jak błąd, przeszkoda czy kula u nogi. Weronika często sięgała po alkohol, by zapomnieć i nie czuć bólu, ale zdawała sobie sprawę, że to nie rozwiązanie. Gdy na jej drodze pojawia się Mikołaj, Weronika nie może już ignorować ich zażyłości. Książkę polecam czytelnikom, którzy lubią dramaty oraz romanse i nie zrażają się tematyką samodestrukcji człowieka. Moja ocena: 7/10
mkcelinska - awatar mkcelinska
oceniła na73 lata temu

Cytaty z książki Zamknięta w kalejdoskopie

Wanda Majer-Pietraszak Zamknięta w kalejdoskopie Zobacz więcej