Wymarzony dom

Okładka książki Wymarzony dom autora Susan Anne Mason, 9788366977495
Okładka książki Wymarzony dom
Susan Anne Mason Wydawnictwo: Dreams Cykl: Światło Odkupienia (tom 3) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Światło Odkupienia (tom 3)
A Feeling of Home
2023-03-08
2023-03-08
Anna Pliś

Kup Wymarzony dom w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wymarzony dom

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wymarzony dom

Początek rozkręcał się dosyć wolno co na jakiś czas mnie zniechęciło ale od połowy już czytałam z większą przyjemnością. Historia dosyć przewidywalna ale relaksująca i przyjemna jednak pierwszy tom bardziej mnie zainteresował.

Umęczyłam się nad książką okropnie. Z założenia miało być fajnie, spodziewałam się zuoełnie czegoś innego , a dostałam ciepłe kluchy. Bohaterowie mdli aż do bólu, żadnej akcji i do tego przewidywalna. Gdyby chociaż główna bohaerka miała w sobie odrobinę ikry to czytałoby się lepiej.

To moje pierwsze spotkanie z twórczością autorki, słyszałam o jej wcześniejszych powieściach jednak nie miałam okazji żadnej przeczytać. Postanowiłam to zmienić za sprawą książki "Wymarzony dom", która jest trzecim tomem serii #światłodkupienia. Do sięgnięcia po historię Isabelle i Marka zachęcił mnie interesujący opis i ładna, klimatyczna okładka. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki i przyjemny co sprawia, że książkę czyta się niezwykle szybko. Ja pochłonęłam tą powieść w jeden wieczór i z ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem śledziłam losy bohaterów. Muszę przyznać, że nie odłożyłam książki póki nie poznałam zakończenia tej historii! Fabuła została w bardzo interesujący sposób nakreślona, przemyślana i równie dobrze poprowadzona, a bohaterowie naprawdę świetnie wykreowani, myślę że mimo dzielących nas lat i okoliczności śmiało moglibyśmy się utożsamić w wielu kwestiach z postaciami tej powieści, podzielając podobne troski i dylematy moralne. Razem z bohaterami przenosimy się do Kanady lat czterdziestych XX wieku, autorka w niesamocie barwny i plastyczny sposób opisuje realia tamtych czasów, wielokrotnie miałam nawet wrażenie jakbym towarzyszyła bohaterom we wszystkich wydarzeniach. Historia została przedstawiona z perspektywy obojga bohaterów, co pozwoliło mi lepiej ich poznać dowiedzieć się co czują, myślą, z czym się borykają, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć ich postępowanie oraz decyzję. Każda z kluczowych postaci tej powieści całkowicie skradła moje serce - Isabelle - niezależna, odważna, odpowiedzialna i Mark - troskliwy, inteligentny, empatyczny oraz ich rodzeństwo, które również boryka się z wieloma przeciwnościami losu. Relacja pomiędzy głównymi bohaterami została w bardzo ciekawy sposób przedstawiona, czuć było pomiędzy nimi wyraźne przyciąganie, a momentami można było się wręcz rozczulić obserwując niektóre gesty i słowa występujące pomiędzy Isabelle i Markiem. Muszę przyznać, że całą sobą chłonęłam emocje towarzyszące bohaterom - martwiłam się, kibicowałam i wspierałam ich w każdej chwili. Chciałam by w końcu byli szczęśliwi.... Autorka w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów: utrata bliskiej osoby, żałoba, samotne macierzyństwo, czy też uprzedzenia społeczne. Wszystko to wywolalo we mnie lawinę emocji! Pisarka udowadnia, że prawdziwy i wymarzony dom nie jest tam gdzie budynek, a tam gdzie znajdują się kochający, wspierający i troszczący się o siebie ludzie. Cudownie spędziłam czas z tą książką i czekam na kolejne powieści spod pióra autorki! Polecam!

103 użytkowników ma tytuł Wymarzony dom na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Wymarzony dom na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wymarzony dom

Cytaty z książki Wymarzony dom

Dodaj cytat z książki Wymarzony dom