Komunikacja miejska w Poznaniu

Okładka książki Komunikacja miejska w Poznaniu autora Remigiusz Grochowiak, 9788396479600
Okładka książki Komunikacja miejska w Poznaniu

Kup Komunikacja miejska w Poznaniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Komunikacja miejska w Poznaniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Komunikacja miejska w Poznaniu

„przekrojowa…”
„Komunikacja Miejska w Poznaniu” jest monografią przekrojową i jednocześnie ograniczoną przez format wydania. W pewnych kwestiach autor poszedł na daleko idące uproszczenia, by móc położyć nacisk na inne. Czy skróty zostały zrobione we właściwym momencie? Są one wyborem autora, który założył takie a nie inne podejście do tematu. Moim zdaniem część tematów bez skrótów, byłaby niemożliwa do zaprezentowania w takim formacie. Weźmy na tapetę ilość zmian w sieci połączeń autobusowych. Czytanie dokładnego przeglądu takich zmian, mogłoby znacząco obniżyć atrakcyjność książki, szczególnie, że nie pretenduje ona do dokładnej monografii komunikacji autobusowej. Ja jestem usatysfakcjonowany poziomem skrótów i uważam, że dla osoby z zewnątrz były one korzystne.
Książka podobnie jak wcześniej czytana przeze mnie, (ale wydana później) historia komunikacji w Gorzowie, jest logicznie podzielona. Najpierw autor prezentuje najważniejsze, rozwój sieci tramwajowej, autobusowej i trolejbusowej, bez wgłębiania się w niuanse taborowe. Na nie przychodzi czas w osobnych rozdziałach. I tak skonstruowaną monografię czyta się doskonale.
Opisy taboru – miałem wrażenie, że też są nieco uboższe niż na przykładzie Gorzowa.
Tematy poboczne – jak na przykład tabor gospodarczy, czy zajezdnie – też są w książce omówione.
Dostajemy kompletny, przekrojowy obraz funkcjonowania MPK Poznań wraz z jego historią.
Pod względem językowym nie mam uwag. Nie ma powtórzeń i językowych łamańców. Publikacja jest pięknie wydana, w twardej lakierowanej oprawie i na kredowym papierze. Wydawnictwo Kolpress zadbało o czytelnika. Tekstowi głównemu towarzyszą starannie wybrane przez autora zdjęcia – bardzo dobrze zaprezentowane. Stanowią mocny punkt książki.
Oprócz zdjęć dostaniemy schematy i rysunki oraz dane zebrane w tabelach. Czułem lekki niedosyt w kwestii schematów połączeń autobusowych.
Publikacja „Komunikacja Miejska w Poznaniu” to dobra książka dla każdego zainteresowanego dziejami miasta i komunikacji zbiorowej. Będzie ozdobą niejednej biblioteczki.

„przekrojowa…”

Do zakupu zachęciła mnie ta recenzja w "Kronice Wielkopolski" z 2023 roku. W pełni oddaje ducha pracy. Nieznane dotychczas wątki z historii miejskiej komunikacji w Poznaniu i okolicy to zdecydowanie największy atut tej pracy. Warto!

Kronika Wielkopolski Nr 3/2023:
"Tak jak już w pierwszym zdaniu wstępu autor napisał, że: Historia
polskiej komunikacji miejskiej, licząca niemal 160 lat, wciąż
skrywa wiele tajemnic i nieznanych wątków, tak recenzujący jego
ogrom pracy badawczej może stwierdzić, że Komunikacja miejska
w Poznaniu wiele z nich przywróciła z otchłani niepamięci. Warto
być może domniemywać, że książka, jak też właściwie album
(a po części nawet specyficzne kalendarium) Remigiusza Grochowiaka
stanie się dla wielu czytelników, i to w bardzo różnym wieku,
sympatyczną podróżą sentymentalną, a dla badaczy historii swoich
rodzin będzie impulsem do pracy w zakamarkach wyobraźni, gdyż
otrzymali oni szansę odtwarzania realiów, a przede wszystkim dokładnych tras miejskich podróży swoich antenatów."

Kronika Wielkopolski Nr 3/2023:
"Tak jak już w pierwszym zdaniu wstępu autor napisał, że: Historia
polskiej komunikacji miejskiej, licząca...

Spójne i uporządkowane przedstawienie tematów i zgadnień związanych z komunikacją miejską to największy atut książki. Bardzo bogaty materiał zdjęciowy, wrażenie robią zwłaszcza kolorowe zdjęcia z lat 60. i 70. XX wieku.

8 użytkowników ma tytuł Komunikacja miejska w Poznaniu na półkach głównych

Cytaty z książki Komunikacja miejska w Poznaniu