Pikantne święta

- literatura obyczajowa, romans
- 2022-11-02
- 2022-11-02
Julia, po powrocie z Francji do Polski, planuje założyć własną restaurację. Remigiusz to szef najlepszej knajpy w Warszawie. Mężczyzna wyczuwa w kobiecie rywalkę i podstępem usiłuje zmusić ją do odejścia z branży, lecz sprawy przybierają zupełnie nieoczekiwany obrót. Czy stare powiedzenie „przez żołądek do serca” sprawdzi się i w tym przypadku?
Soczysty, pełen humoru romans, który czyta się jednym tchem. Dodatkowo, w każdym rozdziale autorki podają przepisy na potrawy, które przygotowują bohaterowie książki.
Kup Pikantne święta w ulubionej księgarni
Oceny książki Pikantne święta
- Przeczytane 2022 7
- E-book 7
- Świąteczne 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pikantne święta
Uważam książkę za bardzo dobrą, plus za przepisy. Pomysł na historię super, triche bym przeciągnęła zakończenie, dodała więcej pikantnych scen i naprawdę była by gorącą opowieścią na święta. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka, którą kupiłam ze względu na okładkę i sie nie zawiodłam! Historia od samego początku wciąga, że chce się więcej i więcej. Czyta się bardzo szybko i lekko, momentami przewidującą i kilka kwestii pozostaje niewyjaśnionych więc po przeczytaniu jest lekki niedosyt. Jedyny minus to taki, że miałam wrażenie jakby autorki nie miały pomysłu na zakończenie książki więc postawiły kropkę tu i teraz, bez większego rozwinięcia. Książka ze świętami ma niewiele wspólnego ale i tak polecam.
Kolejna książka, którą kupiłam ze względu na okładkę i sie nie zawiodłam! Historia od samego początku wciąga, że chce się więcej i więcej. Czyta się bardzo szybko i lekko, momentami przewidującą i kilka kwestii pozostaje niewyjaśnionych więc po przeczytaniu jest lekki niedosyt. Jedyny minus to taki, że miałam wrażenie jakby autorki nie miały pomysłu na zakończenie książki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, spędziłam miłe chwile.
Świetna książka, spędziłam miłe chwile.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, którą fajnie się czyta. Jest lekka i przyjemna. Zabawa i momentami wzruszająca.
Chetnie do niej wrócę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChetnie do niej wrócę.
Lubię historie, gdzie narracja jest dwuosobowa, gdyż poznajemy ją z dwóch punktów widzenia.
Julia i Remigiusz, ależ tu się działo. Było wesoło, było irytująco, i to właśnie lubię w książkach gdy wywołują we mnie różnorakie emocje.
A co robi Remigiusz? Zatrudnia Julię, córkę bardzo znanego (nieżyjącego już kucharza) żeby udaremnić jej stanięcie na jego telewizyjnej karierze. Niestety pewne rzeczy wymykają się spod kontroli, no cóż czasem i tak bywa... A gdy wydaje się że zakończenie będzie idylliczne, nagle na jaw wychodzą pewne tajemnice w dodatku w mediach. Czy historia zakończy się happy endem ?
Książkę polecam, doskonała na poprawę humoru, a także jako odskocznia, jeśli potrzebujecie lżejszej lektury :-))
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tutaj nie dość że dostałam fajną i zabawną historię, to są jeszcze ciekawe przepisy, z których na pewno skorzystam :-).
A co robi Remigiusz?...
Julia po powrocie do Polski chce założyć własną restaurację. Remigiusz to znany restaurator, którego podziwia. Mężczyzna niespodziewanie proponuje jej pracę jednak jest to podstęp. Julka stanowi zagrożenie dla jego kariery. Niespodziewanie rodzą się pomiędzy nimi uczucia. Oj, w tej kuchni będzie gorąco!
Ta książka jest bardzo przyjemną lekturą na świąteczny czas. Historia napisana przez autorki jest lekka, nieskomplikowana i bardzo szybko się ją czyta. Klimat świąt i kuchenne zmagania bohaterów idealnie wpasowują się w ten czas. Wiele razy ciekła mi ślinka przy czytaniu tej książki. Na szczęście autorki w każdym rozdziale podają przepis na wspomnianą w treści potrawę. Jest to duży plus tej książki, jak również profesja głównych bohaterów. Nie przypominam sobie bym czytała kiedyś książkę o romansie kucharzy. Jest to zdecydowanie coś innego na rynku świątecznych książek.
Polecam tym którzy jeszcze zmieszczą coś w swoich brzuchach oraz tym, którzy są już pełni świątecznych smakołyków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest bardzo przyjemną lekturą na świąteczny czas. Historia...
Bardzo fajnym pomysłem są wstawki przepisów, które były użyte w książce ☺️
Mimo wszystko bardzo lekka i przyjemna historia, szybko się ją czytało i chwilami śmiałam się z bohaterami na głos 😉 to był naprawdę mile spędzony czas 🙂
Bardzo fajnym pomysłem są wstawki przepisów, które były użyte w książce ☺️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o święta to nie było ich ani czuć, ani widać, ani słychać, święta były tylko dalekim tłem.
Świąteczny romans 🌶️
Para kucharzy
Age gap
Julia - córka słynnego kucharza, wraca z Francji do Polski. Zdradzona i oszukana przez byłego musi zacząć do nowa. Planuje założyć własną restaurację.
Remigiusz Zarańskie to szef najlepszej knajpy w Warszawie. Do tego celebryta gdyż prowadzi program kulinarny w TV. Mężczyzna wyczuwa w kobiecie rywalkę i podstępem usiłuje zmusić ją do tego aby zaczęła pracę u niego i nie miałam jak przyjąć oferty pracy w telewizji! Lec sprawy przybierają zupełnie nieoczekiwany obrót.
Między nimi iskrzy w kuchni, Remigiusz nie chce się przyznać przed sobą ale podoba mu się Julia. Próbuje jak zniechęcić do siebie i do pracy w kuchni ale z biegiem czasu pracuje im się coraz lepiej!
Czy stare powiedzenie „przez żołądek do serca” sprawdzi się i w tym przypadku?
Jaka rolę w ich znajomości odegra zasypane Zakopane?
Co zrobi Julka gdy wyjdzie na jaw dlaczego Zarański ją zatrudnił?
Świąteczny klimat, pyszne jedzenie, przystojny kucharz! Czego chcieć więcej! Dodatkowo, w każdym rozdziale są przepisy na potrawy, które przygotowują bohaterowie książki. Czytają chce się jeść!
Świąteczny romans 🌶️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPara kucharzy
Age gap
Zazwyczaj ludzie kupują książki w ciemno, bo ulubiony autor, bo przecudowna okładka, bo wydanie książki nieziemskie, a ja z czystym sercem mogę powiedzieć, że mnie skusiły przepisy na potrawy, które przygotowują bohaterowie.
A Julia i Remigiusz są kucharzami i to jakimi. Ona jest córką znanego i uwielbianego przez Polaków kucharza podróżnika i właśnie wróciła z Francji do Polski, gdzie planuje otworzyć własną restaurację. On jest najpopularniejszym restauratorem w kraju, ma swój program kulinarny i tysiące fanek.
Wyczuwa w kobiecie rywalkę, więc kierując się słynnym przysłowiem: przyjaciół trzymaj blisko, a wrogów jeszcze bliżej, proponuje jej posadę szefa kuchni w swojej głównej restauracji. Julia, czując, że taka okazja nigdy się nie powtórzy, zgadza się na pracę u boku swojego idola.
Można pomyśleć, przez żołądek do serca i w sumie tak było, tylko gdzieś po drodze coś siadło mi na żołądek...
Od samego nie polubiłam się z głównym bohaterem. Jest ucieleśnieniem najgorszego szefa ever, jest niemiły, krytyczny i podkopuje pewność Julii w swoje umiejętności kulinarne. I gdzieś w tym wszystkim on odkrywa, że szczerze ją kocha... z resztą u niej jest tak samo. Kompletnie tego nie rozumiem skąd, jak, gdzie i kiedy.
Akcja biegnie bardzo szybko, momentami odczuwałam, że zbyt szybko. Pomijane były długie dni, a nawet tygodnie — może dlatego nie wiem, skąd pojawiła się miłość. Kolejnym niedopracowaniem są święta, a raczej ich brak. Czekałam na nie, bo w końcu to czas cudów, jednak tak szybko przeleciały, że nawet nie wiem kiedy.
Szkoda, bo tutaj można by było wszystko fajnie rozwinąć.
Jednak coś, co naprawdę wyszło autorkom i ze względu na co zostałam to wątek kulinarny! Czasem czułam się, jakbym oglądała jakiś program kulinarny, a dodanie przepisów, które można podzielić na te łatwe i trudniejsze, zwykłe i bardziej wykwintne i z wyższej półki, było po prostu strzałem w dziesiątkę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA Julia i Remigiusz są kucharzami i to jakimi. Ona jest córką znanego i uwielbianego przez Polaków kucharza podróżnika i właśnie wróciła z Francji do...
Fajna książka, dodatkowo na plus dla autorek zamieszczone przepisy.
Mam nadzieję,że przepisy są dobre , gdyż zamierzam kilka z nich wypróbować.
Fajna książka, dodatkowo na plus dla autorek zamieszczone przepisy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam nadzieję,że przepisy są dobre , gdyż zamierzam kilka z nich wypróbować.