Czechy. To nevymyslíš

Okładka książki Czechy. To nevymyslíš autora Aleksander Kaczorowski, 9788328720862
Okładka książki Czechy. To nevymyslíš
Aleksander Kaczorowski Wydawnictwo: Muza Seria: Spektrum Poleca publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Spektrum Poleca
2022-10-05
2022-10-05
9788328720862

Kup Czechy. To nevymyslíš w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czechy. To nevymyslíš

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czechy. To nevymyslíš

Niestety, ale książka nie podeszła mi wcale a wcale. Zgadzam się z poprzednimi opiniami - autor chciał złapać kilka srok za ogon (i wszystkie mu uciekły). Reportaż ten mógłby być o wiele ciekawszy gdyby np wzorem innych ogólno-krajowo-podróżniczo-makłowiczowych reportaży skupił się objeżdżając Czechy np z Północy na Południe, wplatając w historię regionu, jakieś ciekawostki, historię ogólną, savoir-vivre etc etc. Zamiast tego mamy różnej jakości i długości rozdziały, które chaotycznie łączą się w całość, co chwila odwołując się do Pragi i do osobistych przeżyć autora (co za przeproszeniem, ale niestety guzik mnie to interesuję. Niestety w Pradze jeszcze nie byłem, a nie czytałem jeszcze innych książek Pana Kaczorowskiego). Niemniej, książka ta może być fajnym wstępem dla laika, co rzeczywiście o Czechach słyszał tyle, że piją pivo i śmiesznie mówią (choć może bardziej byłbym skłonny polecić im wtedy Jakuba Medka, ale mniejsza o to). Autor na pewno poświęcił dużo pracy na napisanie tej książki i ma ogrom wiedzy i pasji o omawianego tematu, ale z powodów wyżej wymienionych, nie mogę wystawić wyższej noty, nawet jeśli bardzo bym chciał.

Aleksander Kaczorowski, jeden z najwybitniejszych polskich bohemistów, w swojej książce „Czechy. To nevymyslíš” nie próbuje tworzyć kolejnego przewodnika turystycznego po Pradze. Zamiast tego serwuje nam literacką i historyczną ucztę, która rozbija powierzchowne stereotypy o „wesołym Czechu z piwem w dłoni”. To lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce wyjść poza ramy czeskiego humoru i zrozumieć, co kryje się w duszy narodu, który – jak głosi tytuł – „sam by tego nie wymyślił”.

Poza maskę Szwejka
Autor od pierwszych stron rzuca wyzwanie polskiemu postrzeganiu Czechów. My, Polacy, często patrzymy na nich przez pryzmat Szwejka, Krecika czy lekkich komedii filmowych. Kaczorowski brutalnie, choć z wielką klasą, przypomina, że ta powierzchowna lekkość to często pancerz ochronny. Analizując losy takich postaci jak Bohumil Hrabal, Václav Havel czy Ota Pavel, autor pokazuje, że czeska kultura jest głęboko zakorzeniona w tragizmie, traumach historycznych i trudnych wyborach moralnych.

Książka jest zbiorem esejów i szkiców, które układają się w fascynującą opowieść o narodzie, który musiał przetrwać między wielkimi mocarstwami, wybierając drogę przetrwania zamiast straceńczej walki. Kaczorowski z chirurgiczną precyzją analizuje momenty zwrotne w czeskiej historii – od porażki na Białej Górze, przez Monachium, aż po Praską Wiosnę i aksamitną rewolucję.

Piwo, literatura i polityka
Siłą tej książki jest jej wielowymiarowość. Autor płynnie przechodzi od anegdot o przesiadywaniu w gospoda (które w Czechach są centrami życia intelektualnego) do głębokich analiz literackich. Kaczorowski pokazuje, że czeskość to stan umysłu – specyficzne połączenie plebejskości z wysoką kulturą, ateizmu z głęboką potrzebą sensu oraz ironii, która pozwala oswoić nawet największy mrok.

Szczególnie poruszające są fragmenty poświęcone Hrabalowi. Kaczorowski, będąc biografem wielkiego pisarza, potrafi nakreślić jego portret w sposób niemal intymny, pokazując, jak „małe życie” zwykłych ludzi staje się w czeskiej literaturze wielką metafizyką.

Dlaczego warto?
„Czechy. To nevymyslíš” to książka napisana z ogromną erudycją, ale pozbawiona akademickiego zadęcia. Styl Kaczorowskiego jest lekki, potoczysty i pełen intelektualnej pasji. To nie jest tylko opowieść o sąsiadach; to lustro, w którym my, Polacy, możemy przejrzeć nasze własne kompleksy, mity narodowe i podejście do historii.

Autor nie boi się trudnych tematów, takich jak czeski kolaboracjonizm, stosunek do Niemców sudeckich czy specyficzna odmiana cynizmu. Jednocześnie robi to z ogromną empatią, dzięki czemu po lekturze Czechy stają się nam bliższe nie jako pocztówkowy kraj, ale jako naród z krwi i kości, zmagający się z tymi samymi demonami nowoczesności co reszta Europy.Podsumowując, książka Aleksandra Kaczorowskiego to błyskotliwy, wielowarstwowy portret narodu, który warto znać lepiej. To lektura, która bawi, uczy, a przede wszystkim – zmusza do myślenia.

Aleksander Kaczorowski bez wątpienia jest ekspertem w sprawie Czech. Jest autorem wybitnych biografii Havla, Oty Pavla i Hrabala.
Ale ta książka nie rzuciła mnie na kolana. Mnogość tematów, wątków i osób sprawia, że wszystko jest potraktowane zbyt powierzchownie.

564 użytkowników ma tytuł Czechy. To nevymyslíš na półkach głównych
86 użytkowników ma tytuł Czechy. To nevymyslíš na półkach dodatkowych